Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sivil İtaatsizlik

Henry David Thoreau

Sivil İtaatsizlik Hakkında

Sivil İtaatsizlik konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

"En iyi hükümet en az hükmedendir." Sivil İtaatsizlik terminolojisini hayatımıza kazandıran Henry David Thoreau'dur. Hindistan'da Mahatma Gandhi'den Amerika'da Martin Luther King ve Malcolm X'e kadar etkisini hissedebileceğimiz bir isim. Thoreau Sivil İtaatsizliğin, kişinin vicdanını ve özerkliğini yasaların gerekliliklerinden daha ön plana alması gerektiğinin altını çizmektedir. Sivil itaatsizlik'te filozof Henry David Thoreau, eğer bu yasaların adaletsiz olduğu kanıtlanırsa, vatandaşların hukuk kurallarına uymamaları gerektiğini savunuyor. En belirgin şekilde, kölelik ve Meksika-Amerikan Savaşı gibi Amerikan sosyal kurumlarını ve politikalarını eleştiriyor. Köleliği ve Meksika Savaşı'nı protesto etmek için Thoreau vergi ödemeyi reddettiği için bir geceyi hapiste geçirdi. Ancak, daha sonra ideolojik olarak kendisini hükümetten ayırdı, "ellerini yıkadı" ve kurumlarına katılmayı reddetti. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 64Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Tutku YayıneviOrijinal Adı: Resistance to Civil Government
ISBN: 9786057608024Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 49.6
Erkek% 50.4
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Henry David Thoreau
Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.