·48 syf.·
2023 5. kitabı
Yaratılış hususunda ateist fikirlere karşı yazılmış bir eser. Dili bu çağa hitap etmediği için okuması zor olsa da güzel argümanlar barındırıyor içinde. Günümüz Türkçesiyle okunursa faydalı olabilir.
İslam
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Sözler Yayınevi · 1977842 okunma
·90 syf.·
2022 61. kitabı
Tabiat dedikleri şey olsa olsa ve hakikat-i hariciye sahibi ise ancak bir san'at olabilir sâni olamaz. Bir nakıştır nakkaş olamaz. Ahkâmdır hâkim olamaz. Bir şeriat-ı fıtriyedir şâri' olamaz. Mahlûk bir perde-i izzettir hâlık olamaz. Münfail bir fıtrattır fâtır bir fâil olamaz. Kanundur kudret değildir kadîr olamaz. Mistardır masdar olamaz
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım · 2008842 okunma
Puan vermedi·47 syf.·
2022 14. kitabı
"Öncelikle insanlara karşı ön yargılı olmamak gerekir! Bir insanı tanımadan o insan hakkında atıp tutmak cahiliye işidir!" Dili biraz ağır olsa da sözlük eşliğinde okunması faydalı olur. Dünyanın ve evrenin kendiliğinden oluşma ihtimali var mıdır? Eğer öyleyse oturduğumuz evler de kendiliğinden oluşmuştur; rüzgarın esmesi, suyu alıp toprakla bir araya getirip tuğlaları oluşturması ne kadar imkansız ise, bu evrenin de kendiliğinden oluşması, ondan kat be kat daha imkansızdır! Allah Said'i Nursi'ye rahmet eylesin! Onun zamanında ona işkence eden canilerin yeri olmasın. Dünyadaki bütün faşistlere karşı birlik olmamız dileğiyle... İyi okumalar dilerim.
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 2016842 okunma
2016 86. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2016 00:00
Üstad Bediüzzaman bu Risale 'de Dünya' nın nasıl oluştuğunu ve neden Allah 'ın yarattığını, meydana getirebilecek seçenekleri ele alarak, akıl almayan seçenekleri çürüterek, Allah' ın yarattığını ispat ediyor. Nedir bu seçenekler? 1.Sebepler bu şeyi icat etmiş. 2.Kendi kendine meydana geliyor, oluyor, bitiyor 3.Tabiidir,tabiat gerektirdiği için icad oluyor. 4.Bir Yaratıcı yaratmış. Aklı başından gitmiş filozoflara tokat gibi cevaplar bulunan, aynı zamanda her müslümanın okuması lazım gelen değerli bir eser. Hayırlı okumalar...
2021 804. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2021 19:59
Bugün öyle tuhaf bir şey yaşadım ki hâlâ inanamıyorum. Öyle büyük bir olay yok ortada ama yine de ince bir çizgiydi bence. Çok özlemişim okumayı yine on ikiden vurdu beni! İyi ki risaleler var iyi ki. Allah razı olsun. Hayatımda bu kadar "mantıklı" hiç bir eser okumadım.(Kur'an'ı Kerim'i asla kıyas etmeyeceğimi açıklamam gerekmemeli ama işte...) Kitabın konusunu şu kısım özetliyor: Ey insan! Bil ki, insanların ağzından çıkan ve dinsizliği işmam eden dehşetli kelimeler var. Ehl-i iman, bilmeyerek istimal ediyorlar. Mühimlerinden üç tanesini beyan edeceğiz: Birincisi: "Evcedethü'l-esbab" Yani, "Esbab bu şey'i icad ediyor." İkincisi: "Teşekkele binefsihi" Yani, "Kendi kendine teşekkül ediyor, oluyor, bitiyor." Üçüncüsü: "İktezathü't-tabiat" Yani, "Tabiîdir, tabiat iktiza edip icad ediyor."
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Söz Basım · 2008842 okunma
·139 syf.·
2018 31. kitabı
Materyalistler bir başka deyişle tabiata tapanlar yani doğanın kendi kendine oluştuğuna inananlar veya iman etmiş ama kafasında soru işaretleri bulunanlar ya da kendini geliştirmek isteyen Müslüman kardeşlerim için 2+2 dört edercesine açık ve ikna edici cevaplar bulunduran bir kitap. Mutlaka ve mutlaka okumanızı isterim.
2022 145. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 14:14
"Bu risalenin sebeb-i te'lifi; gayet mütecavizane ve gayet çirkin bir tarz ile hakaik-i imaniyeyi tezyif edip, bozulmuş aklı yetişmediği şeye hurafe deyip, dinsizliği tabiata bağlayarak, Kur'ana hücum edilmesidir." Tabiat risalesi sık sık okunması gereken kitaplar arasında. İnsan bir şeye ne güzeldir derken dahi şirke girebilir. Çünkü ne güzeldir değil ne güzel yapılmıştır o şey. O kadar mı deme! Azlar birikir çok olur. Her o kadar mı dediğimde aklıma kâinat terazisi geliyor. Acaba kâinatı böyle millim millim muntazam halkeden zatın hesabı nasıl olur? Evet herkes, kâinatı kendi âyinesiyle görür. Cenab-ı Hak insanı kâinat için bir mikyas, bir mizan suretinde yaratmıştır. Her insan için, bu âlemden hususî bir âlem vermiş. O âlemin rengini, o insanın itikad-ı kalbîsine göre gösteriyor. Tabiat Risalesi - 36 Meselâ; gayet me'yus ve matemli olarak ağlayan bir insan, mevcudatı ağlar ve me'yus suretinde görür; gayet sürurlu ve neş'eli, müjdeli ve kemal-i neş'esinden gülen bir adam, kâinatı neş'eli, güler gördüğü gibi... Tabiat Risalesi - 37 Eğer Sâni'-i Hakikî'sine verilse, kâinat bir ağaç gibi ve ağaç bir çekirdek gibi ve Cennet bir bahar gibi ve bahar bir çiçek gibi kolaylaşır, suhulet peyda eder. Tabiat Risalesi - 39 Ey esbabperest ve tabiata tapan bîçare adam! Madem herşeyin tabiatı, herşey gibi mahluktur; çünki san'atlıdır ve yeni oluyor. Hem her müsebbeb gibi, zahirî sebebi dahi masnu'dur. Ve madem herşeyin vücudu, pek çok cihazat ve âletlere muhtaçtır. O halde, o tabiatı icad eden ve o sebebi halkeden bir Kadîr-i Mutlak var. Tabiat Risalesi - 28 Elhasıl: Tabiiyyunların, mevhum ve hakikatsız tabiat dedikleri şey, olsa olsa ve hakikat-i hariciye sahibi ise; ancak bir san'at olabilir, Sâni' olamaz. Bir nakıştır, Nakkaş olamaz. Ahkâmdır, hâkim olamaz. Bir şeriat-ı
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Söz Yayıncılık · 2012842 okunma
Allah’ın varlığına inanmayan arkadaşlara okunacak en uygun risalelerden biri. Hakeza Müminlerin imanınıda arttıran bir eser. Okunmalı okutulmalı. Küfrün belini kıran bir risale...
2024 20. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 13:36
İşte sen gel, ahmaklığın ve cehaletin en aşağı derecesinde, en yüksek akıllı kendini zanneden adamları gör; ve dalalet, insanı ne kadar maskara ve süflî ve echel yaptığını bil; ibret al! Acaba her senede, dörtyüz bin enva'ı birden zemin yüzünde icad eden ve semavat ve arzı altı günde halkeden ve altı haftada, her baharda, kâinattan daha san'atlı, hikmetli zîhayat bir kâinatı inşa eden bir kudret-i ezeliye, bir ilm-i ezelînin dairesinde, plânları ve mikdarları taayyün eden mevcudat-ı ilmiyeyi göze göstermeyen bir ecza ile yazılan ve görünmeyen bir yazıyı göstermek için sürülen bir ecza misillü, gayet kolay o madumat-ı hariciye olan mevcudat-ı ilmiyeye vücud-u haricî vermeyi o kudret-i ezeliyeden uzak görmek ve icadı inkâr etmek; evvelki güruh olan Sofestaîlerden daha ziyade ahmakane ve cahilanedir. Bu bedbahtlar, âciz-i mutlak ve yalnız bir cüz'-i ihtiyarîden başka ellerinde olmayan firavunlaşmış kendi nefisleri, hiçbir şeyi i'dam ve yok edemediklerinden ve hiçbir zerreyi, bir maddeyi, hiçten, yoktan icad edemediklerinden ve güvendikleri esbab ve tabiatın ellerinde hiçten icad gelmediği cihetle, ahmaklıklarından diyorlar: "Yoktan var olmaz, var da yok olmaz" deyip, bu bâtıl ve hata düsturu, Kadîr-i Mutlak'a teşmil etmek istiyorlar.
Risale-i Nur
Tabiat RisalesiBediüzzaman Said Nursî · Envar Neşriyat · 2016842 okunma
2019 27. kitabı
Tabiattan gelen fikr-i küfrîyi dirilmeyecek bir surette öldürüyor, küfrün temel taşını zîrüzeber ediyor. Asa-yı Musa Şu Notada, tabiiyyunun münkir kısmının gittikleri yolun içyüzü ne kadar akıldan uzak ve ne kadar çirkin ve ne derece hurafe olduğu, lâakal doksan muhali tazammun eden Dokuz Muhal ile beyan edilmiş.

Bediüzzaman Said NursîYazar · 173 kitap
Bediüzzaman Said Nursî (Mart 1878, Bitlis - 23 Mart 1960, Şanlıurfa), İslam alimi, düşünürü. 1892'de Bitlis'te Şeyh Emin Efendi ve diğer İslam alimlerinin de bulunduğu ilim meclisinde yapılan imtihan ve münazara sonunda Molla Fethullah tarafından Bediüzzaman unvanı verilmiş; diğer alimler tarafından da kabul görmüş ve bu isimle anılmaya başlanmıştır. I. Dünya Savaşı'nda gönüllü alay komutanı olarak Kafkas Cephesi'nde mücadele etti. Savaş sırasında birçok öğrencisi ölmüş, kendisi ise gazi olmuştur. Başarılarından dolayı kendisine Harp madalyası verildi. Ordu-yu Hümâyun'un tavsiyesi ile Dar'ül-Hikmet'ül İslamiye azası olarak atandı. 1922'ye kadar görevini yerine getirdi. 1923 yılında TBMM'nin daveti üzerine Ankara'ya gelen Nursî, Ankara'da aradığı atmosferi bulamaz. Van'a dönerek inzivaya çekilir ve daha sonraları bu dönüşünü Yeni Said'in başlangıcı olarak nitelendirir. Bu dönemde sosyal ve siyasi meselelerden uzaklaşır. En önemli vazifenin imanı kuvvetlendirmek olduğunu söyler. Şiddetle karşı çıktığı ama silah çekmediği Cumhuriyet idaresi tarafından bu dönem zarfında uzun yıllar sürgün, gözetim ve yer yer hapis hayatı yaşatılacak ve zorunlu ikamete tabi tutulacaktır. Büyük çoğunluğunun Isparta Barla'da yazıldığı Risale-i Nur külliyatının yazımı ve Nur Cemaati'nin oluşumu bu dönemde yaşanmıştır. 23 Mart 1960'ta Şanlıurfa’da vefat etti. Detaylı bilgi: tr.wikipedia.org/wiki/Said_Nursî