Kültürel Bir Eleştiri

Şubat 2013
Timaş Yayınları

Kültürel Bir Yorum Bir Terapi
Puan vermedi
Kültürel Bir Yorum Bir Terapi Modern dünyanın, ortak insani değerlere vurgunun azaldığı, farklılıkları ile biricikliklerini ilan eden bireysel krallıklara teslim olduğu bir zamanda terapinin
2018 55. kitabı
Okunma: 26 Mart 2018 23:28
Bir binaya bakan mimar, o binanın estetiğine ve mekaniğine odaklanacaktır; onu görecektir. Aynı binaya bakan emlakçı, bu binadaki yatırımları kafasında tasarlayacaktır. Aynı bina bir başkası için
Siyaset
2026 13. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2026 23:43
Çok şükür bitti:) İsmine dayanaraktan aldığım kitap aslında psikolojinin bilgi içerikli olduğunu başladıktan sonra anladım . Psikoloji alanına ilgisi olanın yada o alanda okuyanlar için yazılmış . Çok detaylı ve açıklayıcı . Lakin bana ağır geldi. Yazarın diğer kitaplarından da okuduğum için bu kadar ağır olduğunu tahmin etmedim. Olumsuz etkilemek istemem kimseyi sakin kafayla okunursa daha güzel olur . Merak edenler için hayırlı okumalar
Psikoloji
Terapi kültürüne bir eleştiri
2024 6. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2024 01:02
Hiçbir terapi mucize vaat etmez. Terapist, danışanın olgunlaştıracak, sağlıklı bir ruhun ürünü olan; kendi benliğinin farkında, anlam kaybına uğramamış bir kavrayışı sunar. Kemal Bey bu bahsettiğimiz kavrayışı biz hasta okurlarına yeniden şerh etmek, modernitenin bu konudaki etkilerini göstermek için eleştirel bir bakışla, kuram ve tekniklerinden, kendi mesleğinin verdiği tecrübelerle terapi kültürünü ele almış. Modern çağda artan bu ruhsal hastalıkların sebebini yine yalnızlaşan, yabancılaşan narsist bireye sorular sorarak fark etirmeye zaman zaman kendisinin de bunu toplumsal ve kültürel bağlamda okuruyla beraber düşünerek bir izahatta bulunmuştur. Ve danışanın karşısında artık yetersiz olduğunu düşündüğü tekniklerde yeni önermeler sunarken Konuyu; anlam ağları, benlik bozuklukları, modern kibir vs. gibi özel başlıklarla detaylıca ele alıp "kendisini tavaf eden hacı" dediği bugünün insanını çıkmazdan kurtarmak istemiştir. Kitabı terapistlere, terapi öğrencilerine olduğu kadar modern çağa eleştirel gözle bakması gereken biz okurları da içindir... Meraklılarına iyi okumalar...
Modern Gurbet
2024 61. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 00:55
Neden böyle bir başlık? İncelememi yazdıktan sonra dönüp baktığımda aslında insan en çok da kendi içine gurbet.. Ve bir Terapist olarak modern terapiler ile de bu gurbeti aşmak biraz zor bir süreç oluyor. Terapi: Kültürel Bir Eleştiri, psikoterapinin kendi içinden yükselen bir ses.. Psikoterapi kuramlarının arka planlarına, gelişimlerine ve taşıdıkları ideolojik izlere ışık tutan çok değerli bir eleştiri ve daha insancıl, daha kültür odaklı bir terapinin inşası gayretinde kıymetli bir serüven… Bireyleri iyileştirmeye çalışırken, kendi içindeki çıkmazlara bakmayı başaramayan terapi yöntemlerine tam da içeriden bir bakış sağlıyor Sayın Kemal Bey.. Bir terapistin gözünden insan ve ruhu nedir? Nasıl terapi edilmeli ve uygun yaklaşımlar ne olmalıdır? Modern terapiler, bireyselleşme ve özgürlüğe vurgu yaparken, insanı toplumsal ve kültürel bağlamından uzaklaştırıyor mu?  İşte bu kitap, hem bir modern çağ eleştirisi sunuyor, hem de bu sorulara cevap arıyor. Kitap genel okuyucudan ziyade psikoloji alanıyla ilgilenenlere yönelik hazırlanmış. Ama bu alana ilgisi olmayan birisinin de gayet okuyup beğenebileceği, hatta bir sürü yerin altını çizip, işaret bırakıldığı okumalarda gerçektirenler olmadı değil. Nereden bildiğimi sormayın. Kitap bana ulaşmadan çok özel ellere gitti de :)) İyi ki gitti ve bana tekrar tekrar dönüp bakabileceğim renkli postitler ile dolu bir eser olarak geri döndü.
2020 15. kitabı
İnsanın insanı pek az dinler hale geldiği bir dünyada, psikoterapi, eşsiz bir insani karşılaşma imkânı sunar. Terapi odası, zamanımızda, pek çok kişinin gerçekten işitildiği tek yer haline gelmiştir.
TERAPİ; kültürel bir eleştiri
2021 44. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 19:36
Kapağa baktığınızda kendini kültürel bir eleştiri olarak tanımlayan Terapi' yi okurken, hem terapi sürecinin gelişimini hem de ben ve ötekinin tarihteki değişimini okuyoruz. Üç bölümden oluşuyor; modern bir insan olarak psikoterapi, 'ıssız adam' dan ilişki içindeki benliğe: intersubjektif kuram, içimdeki öteki: psikoterapide farklı bir duyuş. İlk bölümde terapi hakkında detaylı bilgi verirken, diğer taraftan modern insanın hayattaki duruşu ve bakışı ile ilgili eleştirilerde bulunuyor. Bireyselliğin, toplumdan kopuşun, pek az bağlılığa ve pek az kimliğe sahip olmanın yüceltildiğini; bunun hangi yollarla aşılandığını, bunu destekleyen terapileri ve ortaya çıkan patolojileri uzun uzun anlatıyor. Aslında ilk bölümü okurken oldukça sıkıldığımı ve dilinin ağır geldiğini itiraf etmeliyim. İkinci bölüm de ise nesneler arası kuramı özetliyor. Var olmak için, ötekine ihtiyaç duyar ve ancak ötekinde kendimizi görürsek tanıyabiliriz diyor yazar. Son bölümde de Martin Buber ve Emmanuel Levinas' ın bakış açısından terapiyi değerlendiriliyor. Sayar, koşulsuz sevmenin ve paylaşmanın insan ilişkilerinde iyileştirici yönü olduğunu düşündüğü için böyle yaptığını açıklamış. Bu bölümde biraz daha almadan vermek, beklentisiz, hesapsız sevmek, ait olmak gibi kavramların önemine değiniyor. Kitabı okurken bir taraftan çok sıkıldığım, diğer taraftan ise altını çizip defalarca okuduğum yerler oldu. Tekrar tekrar okumak istediğim, sadece terapist olmak değil insan olmakla, yaşamakla ilgili yoğun eleştirilerin olduğu, kendime bir şeyler kattığım, iyi ki bitirmişim dediğim bir eserdi. Sanırım güzel şeyler için sabırlı olmak gerekiyor...
Kültürel Bir Eleştiri
2024 37. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2024 07:25
Kitapta günümüz psikoterapisinin çokkültürlülük gerçeği ile artık tanışması gerektiğini insanların öteki ile şifa bulacağını günümüz pazar ekonomisi ve psikoterapisi insanın öteki ile olan ilişkisinin kopartılması gerektiğini vurgularken ben kavramının aşırı idealleştirmesi ruhsal patolojilerin ortaya çıkmasındaki başat neden olduğu kitap boyu vurgulanmıştır.
Puan vermedi·352 syf.·
2023 5. kitabı
Bu kadar uzun sürede kitap mı beni okudu ben mi kitabı anlamadım ama yaklaşık dört ay elimde gezdi durdu minnoş kitabım. Tekrar okur muyum bilmiyorum ama terapiye ihtiyacı olanlardan ziyade alanın uzmanları için yazılmış bir eser olarak kütüphanelerde bulunması gereken kitaplardan…Maalesef kütüphanemde yok ama olsun isterdim bazı bölümleri tekrar okumak için.
2023 Okuma Raporları
2024 9. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 00:00
Kitap akademik bir çalışma gibi gözükse de benim gibi psikolojiye meraklı ve insanlığı anlamaya meraklı biri için çokça öğretici bir çalışma olmuş. Kemal Sayar'ın kendine has üslubu ve
Psikoloji

M. Kemal SayarYazar · 50 kitap
M. Kemal Sayar, Türk psikiyatri hekimi (psikiyatr), yazardır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kemal Sayar, uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamlamıştır. Daha sonra sıra ile Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi'nde ve Çorlu Asker Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak çalışmıştır. 28 Kasım 2000'de psikiyatri doçenti unvanı almıştır. 2000-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri AD Öğretim Üyesi olmuştur. 2002 yılında McGill Üniversitesi'nde Tübitak araştırmacısı olarak ziyaretçi profesör unvanıyla bulunmuş ve transkültürel psikiyatri ve psikosomatik tıp alanında araştırmalar yapmıştır. Daha sonra Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde dört yıla yakın bir süre başhekim yardımcısı ve 13. Psikiyatri Kliniği Şefi , dört aylık bir süre de (vekil) başhekim olarak çalışmıştır. 2008 yılında profesör olarak Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamış ve üç yıl sonra Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri anabilim dalına geçmiştir. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı başkanıdır. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Açık Radyo'da ve daha sonra Star televizyonunda "Ruhun Labirentleri" isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur.TRT'de İnsanlık Hali adlı programı bir yıl yapmıştır. Yirminin üzerinde kitabı olan Sayar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.