The Social Contract

Jean-Jacques Rousseau

İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur!
2024 33. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2024 20:56
Fransız Devrimi’nin fikir babalarından Jean-Jacques Rousseau, Toplum Sözleşmesi eserinde bir toplumsal düzenin kurulabilmesi için en iyi yöntemin toplumsal sözleşme yapmak olduğunu açıklamıştır. Toplum Sözleşmesi, siyaset ve devlet yönetimi alanında yazılmış en temel ve en iyi kitapların başında gelir. Bu kitap Platon (Eflatun)’un Devlet adlı eserinden sonra okunursa daha faydalı olacağını düşünüyorum. Rousseau kitabının girişinde; “... Ben ne kralım ne de kanun koyucu; onun için politika üzerine yazıyorum ya! Hükümdar ya da kanun koyucu olsaydım, ne demek gerektiğini söyleyip vaktimi boşa harcamaz ya yapacağımı yapar ya da susardım.” diyerek bu kitabı yazma gerekçesini açıklamaktadır. "İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur..." diyerek toplumsal hayatın insanı nasıl köle yaptığını açıklamıştır. Rousseau'ya göre, doğa yasaları gereğince yaşayan insanlar özgür ve eşittirler, toplum düzenine geçince bu mutluluğu yitirmişlerdir. İnsanlar arasındaki sorunlar çoğunlukla mal-mülk tutkusundan doğmuştur. Ayrıca, bir avuç güçlü insanın başkalarını buyruk altına almasıyla da insanlar arasında kölelik-efendilik ilişkileri ortaya çıkmıştır. Kısacası, insanın yaradılışı ile toplum içindeki koşullar arasında bir karşıtlık doğmuştur. Rousseau’ya göre: Toplumsal birliğin temelini, doğa durumunda yaşayan insanların çeşitli çıkarlar uğruna birbiriyle sözleşme yapmasına bağlamaktadır ki kitabın ismi de bu düşünceden gelmektedir. Yani toplum, insan üretimi bir birlik olup amacı güvenlik ve refaha dayanmaktadır. Toplumsal düzen, doğada bulunmaz, yalnızca sözleşmelere dayanır. Yine de o kutsal bir hak olarak var
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,9bin okunma
2025 5. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 14:50
J.J. Rousseau bu kitabında, bireyin özgürlüğü ile toplumun düzeni arasındaki ince dengeyi sorguluyor. Toplum sözleşmesi, insanın özgürlük arayışının edebi bir ifadesi gibi. İnsanın doğayla ve kendisiyle mücadelesini anlatıyor. Aidiyet ve güven ihtiyacını vurguluyor. Bireyin içsel çatışmalarını dengeleyen bir köprü olan toplum sözleşmesi böylece, özgürlük ve sorumluluk arasında insan doğasının karmaşık dokusunu gözler önüne seriyor. Kitap kısa olmasına rağmen ben uzun sürede düşünerek okudum. Sosyolojiye ilgi duyanlara tavsiye ederim.
2024 3. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 11:47
Rousseau, insanların doğal özgürlüklerini sınırlayarak toplumun düzenini sağlamasını savunurken, aynı zamanda bireylerin özgürlüğünü korumak için toplumun iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguluyor. Kitapta, bireysel özgürlükler ile toplumsal düzen arasındaki denge üzerine farklı düşünceler tartışılmıştır. Örneğin, bazıları bireylerin özgürlüklerinin sınırlanması gerektiğini düşünürken, diğerleri bireylerin daha fazla özgürlüğe sahip olması gerektiğini savunuyor.
Yasa Koyan Yurttaş: Düşten Devrime Bir Adım
Puan vermedi·136 syf.·
2025 15. kitabı
Toplum Sözleşmesi, Fransız filozof Jean-Jacques Rousseau’nun siyaset felsefesine en önemli katkılarından biridir. Eserin temel iddiası, “insan doğası gereği özgür doğar ancak her yerde zincire vurulmuştur” ifadesiyle özetlenebilir. Rousseau bu kitapta, bireyin özgürlüğünü yitirmeden toplumsal bir düzene nasıl katılabileceğini ve meşru bir siyasal otoritenin hangi temeller üzerinde yükselebileceğini sorgular. Asıl amacı ise, özgürlük ile otorite arasındaki çelişkiyi bir toplum sözleşmesi aracılığıyla çözmektir. Rousseau’ya göre toplumsal yaşamın temelinde karşılıklı rıza ve ortak çıkarlar yer almalıdır. Bu yüzden bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu genel irade, egemenliğin meşru kaynağıdır. Genel irade, yalnızca çoğunluğun isteği değil, toplumun ortak iyiliğini gözeten kolektif bir bilinçtir. Ayrıca Rousseau’ya göre egemenlik bölünemez ve devredilemez; halk, egemenliğin tek ve sürekli sahibidir. Bu bağlamda Rousseau, mutlak monarşileri ve feodal düzeni reddeder. Yasalar halkın genel iradesini yansıtmalı, bireyler kendi yasalarının koyucusu gibi davranmalıdır. Kişisel çıkarlar değil, ortak yarar gözetildiğinde gerçek özgürlük ortaya çıkar. Çünkü Rousseau için “özgürlük, yalnızca bireyin istediğini yapması değil, kendi koyduğu yasaya uymasıdır.” Toplum Sözleşmesi aynı zamanda Cumhuriyet fikrini temellendiren erken modern metinlerden biridir. Sivil din, halk eğitimi, yurttaşlık bilinci ve kamu ahlakı gibi unsurlar, özgürlükçü bir toplum düzeninin temelleri olarak sunulur. Bu yönüyle eser, sadece teorik değil aynı zamanda normatif ve ideolojik bir model önerir. Son tahlilde, Toplum Sözleşmesi, bireylerin özgürlüklerini feda etmeden birlikte yaşamalarının mümkün olduğunu savunan devrimci bir metindir. Fransız Devrimi başta olmak üzere modern demokratik düşüncenin
2021 18. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2021 20:25
Önceki arkadaşlar gayet uzun ve detaylı inceleme yazısı yazmışlar. Ben bu kitabın Atatürk ile ilgili bağlantısını yazacağım. Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan ve 22 gün ve gece süren Sakarya Meydan Muharebesi kazanıldıktan sonra Atatürk bu kitabı okuyarak savaş günlerinde bir ulusun-toplumun-insanın nasıl oluşturulacağına kafa yormuş. Kitabı okurken Atatürk’ün yurdu yeniden inşasındaki uygulamaya koyduğu bazı hususların bu kitapta belirtilen ifadelerden etkilenerek gerçekleştirildiğini farkettim ve Atatürk’e hayranlığım daha da arttı. Daha detaylı bilgi almak isteyenler Atatürk’ün Nutuk’tan sonra TBMM’de en uzun konuşması olan 1 Aralık 1921 konuşmasını araştırabilirsiniz.
2023 4. kitabı
Okunma: 14 Mart 2023 21:47
Ben bu yazarı bir YouTube kanalında dinlediğim yalan tasviri ile tanıdım. Bir insan hem bu kadar mantıklı hem de bu kadar açıklayıcı nasıl olabilir :) Neyse bu kitabında ise halkın yönetmesi ve yönetilmesi ele alınmış. Teorik kelimeler olsa bile yazarın üslubu sade ve akıcı şekilde. Önemli olan özümseyerek okuyabilmek ve yazar bu sayede bunu başarmış. Koyun gütmekten ziyade nasıl yönettiğimizi ve yönetildiğimizi vatandaş olarak okumalısınız. Ayrıca her yöneticinin de yönetmeyi öğrenmek için mutlaka okuması gerekli. Keyifli okumalar... Toplum Sözleşmesi Jean-Jacques Rousseau
İnsan insanın kurdudur...
2020 23. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 23:55
Yerleşik hayata geçme Göbekli Tepe keşfine kadar çiftçilikle bağdaştırılıyor olsa da bu keşiften sonra amacını değiştirmiş ve insanların bir araya gelmesi, iç içe yaşaması tapınaklara yakın olabilme isteği amacını ortaya çıkarmıştır. Göbekli Tepe’de bulunan T Sütunları ilk insanların sosyalizasyon nedenidir. Dinsel ritüeller aracılığıyla insanlığın yavaş yavaş yerleşik hayata geçmeleri kişileri gruplara, grupları topluluklara ve toplulukları da devlet haline getirme gerekliliği doğurmuştur. İnsanların toplum olma isteği ihtiyaçtan, devlet olma isteği ise toplumun daimi olabilmesi gerekliliğinden doğmuştur. Devlet olma gerekliliği de yanında birçok şeyi beraberinde getirir. Bu gerekliliğin en önemlisi de yasa adı altında bulunan genellikle devletin ve uyruklarının yararına olan yazılı kararlardır. Kişilerin özgürlüğünü ve eşitliğini temel alarak her uyruğa hitap ettikleri su götürmezdir. Yazarımız hakkında söylenecek çok şey vardır. Ancak bu lezzeti siz okurların İtiraflarım adlı eserinden okumanızı tavsiye ederim. Bunun nedeni ise Jean-Jacques Rousseau’yu tanımayan ya da yüzeysel tanıyanların asla inanamayacakları bir yaşam öyküsüdür. Romantik felsefe anlayışının fikir babası ya da öncüsü olması ise gözlemlediği her şeyin batmakta olduğu düşüncesini bütün eserlerinde okurlarına romantik bir dille anlattı. Rousseau’yu diğer filozoflardan ayıran en temel özellik ise kullandığı dilin yalın, arı ve anlaşılır olmasıdır. Kendisinden sonra gelen birçok aristokrat/filozofların fikir babası ya da eleştiri kaynağı olmuştur. Okuma-Yazma bilmeyen bir kadın ile evliliğinden beş çocuğunun olması ve bu çocuklarının her birini yetimhanelere bırakması, Emile gibi bir kitabın ise böyle bir düşünce yapısından çıkıp, eğitim alanında yazılmış en iyi kitap olması yazarın talihi midir
2025 4. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2025 06:11
Çok önceden bitirmiş olsam da, "okudum" seçeneğini işaretleyip inceleme yapma konusunda fazla erteleyici olabiliyorum. Kitapla ilgili incelemeye gelecek olursam; Jean-Jacques Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi adlı eseri, siyaset felsefesi tarihinde çığır açan metinlerden biri olmasının yanı sıra, çağımızda bile güncelliğini koruyan bir düşünsel derinliğe sahip. Eserde, bireyin özgürlüğü ile devletin otoritesi arasındaki denge, bir toplumsal sözleşme fikri çerçevesinde ele alınıyor. Rousseau, doğa durumundan çıkıp toplum haline gelen insanın, özgürlüğünü nasıl koruyabileceği sorusuna yanıt ararken, modern demokratik anlayışın temel taşlarını da atmış. Rousseau, doğa durumunu insanın özgür olduğu, ancak sürekli tehlikelerle karşı karşıya bulunduğu bir hâl olarak betimliyor. Ona göre, insanlar kendi güvenliklerini sağlamak adına bir araya gelerek bir sözleşme yapıyor ve kolektif bir yapıya sahip oluyor. Ancak bu sözleşme, bireylerin özgürlüğünden feragat ettiği anlamına gelmiyor; aksine, özgürlük, genel iradeye dayalı bir düzen içinde koruyor ve tanımlıyor. Rousseau, bireysel iradelerden farklı olarak genel iradenin her zaman halkın iyiliğini amaçladığını savunuyor. Burada belirleyici olan, çoğunluğun isteği değil, ortak iyiliğe hizmet eden kararların alınmasıdır. Bu noktada Rousseau, halk egemenliği kavramını geliştirerek, yönetimin halkın iradesinden doğması gerektiğini vurguluyor. Eserde tartışmalı bulunan ve sıklıkla yanlış anlaşılan ifadelerden biri, "İnsan özgürlüğe zorlanabilir." sözüdür. Rousseau'ya göre, gerçek özgürlük, bireyin sadece kişisel çıkarlarına değil, ortak iyiliğe hizmet eden yasalara uymasıyla mümkündür. Yani birey, toplumun genel iradesi doğrultusunda hareket ettiğinde, aslında gerçek anlamda özgürleşmiş olur. Bu düşünce, modern demokratik
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Kapra Yayınları · 202017,9bin okunma
2017 91. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2017 00:19
Toplum Sözleşmesi, az okunan, ama üzerinde durmadan söz edilen eserlerin başında gelir. Duymayanınız yoktur heralde, peki okuyanınız? 250 yıl olmuş Jean-Jacques Rousseau bu kitabı yazalı. (Bu arada ismi çok iyi değil mi, can cak russo) O dönemin şartlarında böyle bir kitap yazmak, fikir üretmek ve asırlar sonra bile güncelliğini geçerliğini yitirmemesi kitabın önemini anlatmaya yeter heralde. Kitap dört bölümden oluşuyor; birinci bölüm toplumun sözleşmeye kurulduğundan, ikinci bölüm egemen varlıktan, üçüncü bölüm hükümetler üzerinden sistemlerden ve son bölümde sistemin işleyişinden bahsediyor. Jacques Rousseau, kitabı yazma sebebinden bahsederken, #24672738 "Özgür bir devletin yurttaşı ve egemen varlığın bir üyesi olarak dünyaya geldiğim için, kamu işlerinde sözlerimin etkisi ne denli az da olsa, oy verme hakkım bu işleri öğrenmek görevini yüklenmeme elverir." diyor. Bu da bizim apolitik gençlerimize biraz ders olur umarım. Kitabı okurken bir çok yerini not aldım, galiba daha sonra da okuyacağım bir kitap. Sizde geciktirmeyin okuyun.
Felsefe
2026 8. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 01:37
Jean-Jacques Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi kitabı, siyaset felsefesinin en önemli eserlerinden biri olarak görülse de benim için okuması oldukça zorlayıcı bir deneyim oldu. Metin aslında çok uzun olmamasına rağmen dili ve anlatım tarzı nedeniyle akıcı ilerlemedi; bazı bölümleri birkaç kez okumama rağmen tam olarak kavrayamadığımı hissettim. Kitap, birey ile toplum arasındaki ilişkiyi ve “genel irade” kavramını merkeze alarak güçlü fikirler ortaya koyuyor. Ancak bu fikirlerin anlatımı bana biraz ağır ve soyut geldi. Okurken zaman zaman kopukluk yaşadım ve dikkatimi toplamakta zorlandım. Bu yüzden kitabın derinliğini yakalayamadığımı düşünüyorum. Yine de bu durumun tamamen kitaptan kaynaklı olup olmadığından emin değilim. Belki de benim için doğru zaman değildi ya da bu tür felsefi metinlere daha hazırlıklı olmam gerekiyordu. Çünkü kitap, üzerine düşünüldüğünde önemli çıkarımlar sunabilecek bir potansiyele sahip gibi duruyor. Kısacası Toplum Sözleşmesi, sayfa sayısı az olmasına rağmen yoğun ve dikkat isteyen bir eser. Benim için anlaşılması güç ve yorucu bir okuma oldu. Belki ileride tekrar şans vermek daha farklı bir deneyim sağlayabilir.
Felsefe

Jean-Jacques RousseauYazar · 28 kitap
İsviçre'nin Cenevre kentinde doğmuştur. Bir saatçinin oğludur. Babası Topkapı Sarayı'nda saat tamirciliği yapmıştır. On yaşında eğitimine bir din adamının yanında başlayan Rousseau, daha sonra bir gravürcü ustasının yanında çalışmıştır. 1728-1738 yılları arasında, sekreterlik, müzik hocalığı ve tercümanlık yaparak, Fransa, İtalya ve İsviçre'de dolaşmıştır. Fransa'da yazıları yasaklanınca daha sonra aralarının açıldığı dostu David Hume'un daveti üzerine İngiltere'ye gitti. Daha sonra Batı İsviçre'de Neuchatel'e sığındı. Kalvenist olarak vaftiz olmuştu. Torino'da Katolikliğe geçti, daha sonra tekrar Kalvenist oldu. Bu sebeple doğduğu şehir olan Cenevre'de ateist suçlamalarına mâruz kaldı. 1749'da Ansiklopedinin müzik bölümünü kaleme almıştır. Jean-Jacques Rousseau'nun yapıtlarındaki karmaşıklık onun; doğal hukuk kuramcısı, doğal hakları yadsıyan biri, aydınlanmacı, aydınlanma ilkelerini yerle bir eden biri, demokrasinin inançlı savunucusu, demokrasiyi ayaklar altına alan biri, burjuva liberal devriminin hazırlayıcısı, öte yandan böyle bir devrimin olumsuzluklarını çok önceden gösteren, hatta reformculuğu bile benimseyen biriymiş gibi birbiriyle çelişen ve çatışan çok karşıt düşüncelerle yorumlanmasına sebep olmuştur. Bu sebeple Rousseau anlaşılması güç bir düşünür olmuştur. Kendisini hep halktan birisi olarak görmüş, halktan kişiler arasında daha rahat etmiştir. Rousseau, doğru bir siyasal toplumun temellerini ortaya koyabilmek için olguların bir yana bırakılması gerektiğini belirtir. Çünkü ona göre salt olgulardan hareket edildiğinde, çıkarlar, yararlar ön plana yerleştirilmekte ve böylece adalet, hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Rousseau, güçlünün haklı kabul edildiği, siyasal toplumun kökenine olguları yerleştiren, olgusal verileri ve kuramları eleştirmektedir. Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir toplum sözleşmesini ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur. Yasaların, halkın tümü için geçerli olması gerektiğini düşünmektedir. Halk sayısı arttıkça, yönetici sayısının azalması gerektiğini savunan Rousseau, demokrasi, aristokrasi, monarşi” şeklindeki sınıflandırmayı benimsemiştir. Rousseau'ya göre demokrasi biçimindeki hükümette yönetici, halkın tamamı ya da büyük bir kısmıdır. Aristokrasi biçimiyse küçük bir azınlığın yönetimidir. Monarşik hükümette ise yönetme yetkisi tek bir kişidedir. Rousseau'ya göre yurttaşlar olmadan erdem, erdem olmadan özgürlük, özgürlük olmadan devlet olamaz. Ayrıca devletin temelinde dinin de olması gerektiğini savunur. Rousseau; devletin iktidara değil, halka ait olduğunu savunmuş ve ulus-devlet anlayışını benimsemiştir.