2022 136. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 22:22
İyi Geceler! Cehennemlik ve Namuslu Kokotlar hikayeleri gibi Toraman hikayesi de yaşlı erkeklerle evlendirilen genç kadınların psikolojik ve ruhsal durumlarını inceleyen, onların genç erkeklerle yani kendi yaşıtlarıyla olan ilişkilerini ele alan, özünde de ahlaki olarak zayıflıklarını konu edinen, yazarın 6 numaralı kategorisindeki hikayelerinden. Burada Şuayp Efendi dikkat çekici karakterlerdendir. Ahlaki zayıflık olarak da kendi oğlu ve ikinci karısı Binnaz’ı görürüz. Romanda oldukça uygunsuz bir durumda yakalanırlar. Ensest diyebileceğimiz bu romanda üvey anne ve üvey oğlun birlikteliğine şahit oluruz. Üstelik bunu Şuayp Efendi de görecektir. Şimdi bana göre bu bir ahlaki çöküş. Tabi burada illa kadın suçlu olacak diye bir kural olmadığını belirtelim. Sonuç olarak 70 yaşındaki adamla evlenen kadın neyi düşünüyordur? Parayı. Peki, 18 yaşındaki -bana göre çocukla- evlenen ihtiyar neyi düşünüyordur? Taze bir beden. Başka bir açıklama var mı? Aşk diyene güldüğüm yeri söyleyemem ama ipucu olarak ağzımla gülmediğimi söyleyebilirim. Gerçekten buna inanacak var mı? Aşk mı olacak aralarında. İkisi de birbirine müstehak, ikisi de her şeyi hak eden insan tipi. Allah beterinden korusun. Başı ayrı sonu ayrı güzel, bol tasvirli (İstanbul), bolca yergili, eğlenceli kısmı da epey bulunan bir kitaptı. Hepimize iyi okumalar dilerim..
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · Atlas Yayınları · 1973312 okunma
...hüsrandı sonu ama biliyorduk zaten...
2024 52. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2024 10:52
Veeee evet, Hüseyin Rahmi Gürpınar ile de tanıştık sonunda.... realist kalemin bu eseri gayet akıcıydı... yasak aşk... neyse... Binnur Şuayp Aziz bu üç karakter özellikle eserin baş kahramanları...ben şunu anladım Aşk, hiçbir zaman, bir ölümlünün bir ölümlüye olacak bir duygusu veya arasındaki bağ değildir. Uyumsuz mu? Yanlış mı? Doğru mu? Eleştirilebilir... Farklı bir evlilik oluyor, bir gencecik kadın bi de ihtiyar adam....bu aşk mı? Başka bir şey mi? Neyse..... Güzel yanları ne? Kötü, korkunç yanları ne? Sahi aşk, aşk:-)) çok iğrenç bir şey mi ki? Bir damla mutluluk için bunca travma... Değer mi? Sizce değer mi? Hayat işte insanı farklı sınıyor. Bedelleri ödetiyor, Şuayb Efendi... Genç kızla evlendin ya Binnur... Binnur geçmişinden vazgeçer mi? Doğası mı demeliyim artık? Eşin peki, o ne düşünür? Ya oğlun offff bir de yasak aşk...Aman Allah'ım ne korkunç.... Kadın, erkek, evli, bekar hiçbir kavram içindekini durdurmaya yetmiyor, hiçbir şeyi görmüyor ve düşünmüyorsun? Aşk hastalık mı? Ya da bunlara aşk diyerek bu kavramı kirletiyor muyuz? Aşk.. aşk...offf midem bulandı... böyle yasak aşkın ben....:-))) .........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim.........
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 2021312 okunma
Toraman
2025 99. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 00:00
Bu kitapta Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın  klasiklerinden. Bol eleştirili, bol kahkahalı bir eser. Yazar, bu kez evlilik, ilişkiler, mahalle kültürü, dedikodu ve toplumun görünmez baskıları üzerinden hem güldüren hem düşündüren bir hikâye anlatıyor. Kitapta Şuayip Efendi 59 yaşında azgın tekenin biri. Kendisinden 40 yaş küçük olan 19 yaşındaki Binnaz ile evleniyor ve kızı yaşındaki Binnaz’ın, oğlu Aziz'in (namıdiğer Toraman'ın) eski sevgilisi olduğunu öğreniyor... Daha fazla bir şey yazmıyorum, yoksa spoiler olur. Hüseyin Rahmi’nin kalemini seven biri olarak Toraman kitabında da onun o kendine özgü hicivli, bol gözlemli ve karakter odaklı dünyası hoşuma gitti. Ama kitaptaki baba ile oğlu arasındaki olay çok midemi bulandırdı; sonuçta baba ile oğlu yaaa. Aslına bakılırsa günümüzde de böyle iğrenç olaylar olmuyor değil. Sabah programlarında daha beter olaylar çıkıyor karşımıza... Kitapta diğer anlatılan olaylar da o kadar gerçek hayatta yaşan şeyler ki... Üfürükçülere olan inanış, mahalle kadınlarının sürekli dedikodu yapması, kendi hayatlarına bakmadan başka birilerinin hayatlarını sorgulamaları.  Kitap 1919 yılında yazılmış, üzerinden o kadar yıl geçmesine rağmen ülkemizde hâlâ aynı olaylar yaşanıyor. Yani uzun lafın kısası, o kadar yıl geçmiş ama biz hiçbir yol kat edememişiz... Kısacası; Torman kitabında toplumsal eleştiri yine hem sert hem de tatlı bir mizahla verilmiş; kitabı okurken “Aynı insanlar bugün de var!” diyorsunuz.
2025 130. kitabı
Merhabalar “Toraman “ uyumsuz bir evlilik, yasak aşk ve kadın-erkek ilişkilerini toplumsal meseleleri gözlemleyerek komik ve doğal anlatımıyla okuyucuyu etkileyen akıcı samimi kısa romanlarından biri. Şuayip Efendi kızı yaşında bir kadınla ikinci evlilik yapar. Selvinaz Şuayip Efendi’nin oğlunun eski sevgilisi çıkar ve olaylar karışır. Şuayip Efendi bu dünyada cennet ve cehennemi ölmeden yaşayanlardan :)) hak etti mi bence fazlasıyla. Hüseyin Rahmi eserlerini okumayı seviyorum. Okumak isteyenlere keyifli okumalar… “ Dünyada cefa da sefa da gelir geçer. Geçmeyen şeyler yalnız vicdan azaplarıdır. İşte onların bazıları mezara kadar sürer. “
Edebiyat & Roman
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · Karbon Kitaplar · 2021312 okunma
2025 48. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 23:42
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Toraman’ı tam bir mahalle hikâyesi… Dedikodular, çatışmalar, tatlı sert gerçekler… Okurken hem gülümsetiyor hem de düşündürüyor. Yazarın canlı diliyle kendinizi o dönemin sokaklarında dolaşırken buluyorsunuz. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kalemini çok seviyorum, okurken büyük keyif aldığım yazarlardan biri. Toraman’ı bir günde bitirdim. Konusu bana biraz Aşk-ı Memnu’yu hatırlattı ama hatta ondan bile daha ağır diyebilirim. Yasak aşk, ihanet, entrika derken bazı bölümleri ağzım açık okudum. Şuayip Efendi aşkından gözü kör olmuş, Binnaz tam bir şeytan, Aziz ise ayrı bir felaket…Olan zavallı Hasna kadına oldu. Kitabın bazı sayfalarında sinirlensem de bazı yerlerinde gülmeden edemedim. Genel olarak çok güzel bir kitap, sizlere de kesinlikle tavsiye ediyorum.
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 2023312 okunma
"Nefse aldanış aldanmaların en fenasıdır."
2026 11. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 01:58
》İnsan aldanır, aldatır, inanır, zanneder, insan bu ya yanılır, hata yapar, kendini türlü komik durumlara düşürür, bedel öder, belki de ödetir, ama yaptığı hatanın, düşünmeden yaşamanın sonuçlarını ağır öder bazen. 》Tıpkı Şuayip Efendi gibi... Zaten evliyken ikinci eş olarak aldığı kızı yaşındaki Binnaz'ın oğlunun eski sevgilisi olduğunu öğrenince hayatı cehenneme döner. Yazar, bu düğümü çözerken; insan ruhunun da nasıl karmaşık bir bilmece olduğunu kendisine özgü gerçekçi-doğalcı anlatımı ile gözler önüne serer. 》Neler var kitapta neler... Kitap, tam bir başlangıç yapmamızı sağlayan dedikoducu kadınların sahnesiyle başlıyor. Sonra bu sahne açılıyor ve olaylar aydınlanmaya başlıyor. Şehvet düşkünü bir baba, evliliğinde hiç mutlu olmamış ve mutlu etmemiş bir kadın, akıllara durgunluk verecek tipte bir oğul, dişiliğini kullanarak her istediğini elde eden bir kadın... Kendinizi yeşilçam filmlerinin kendine has, biraz abartılı ama bir o kadar da sürükleyici hikaye örgüsü içinde buluyorsunuz. 》Hüseyin Rahmi okuyanlar bilir. O, eserlerini hep toplum için, okuru bilinçlendirmek için yazar. Aile hayatındaki ahlaksızlıklar, dini kötüye kullanan yobazlar, karısını ya da kocasını aldatan eşler, her türlü rezaleti Avrupalılaşmanın bir gereği olarak görenler, yetimin hakkını gaspeden ticaret erbabı hep temaları arasındadır. 《Yazarımız bu kitapta da, cahil halkın sahte şeyhlere itibar etmesi, çok eşlilik, o dönemde kadının toplumdaki yeri, boşanmış olmanın kadına yarattığı yük, bazen ahlaktan bahsedenlerin en büyük ahlaksızlar olması, toplumsal çürüme, cahillik, bilinçsizlik, kulaktan dolma şeylerle hayatına yön verme, şehvet düşkünlüğünün kişinin başına açtığı belalar, aile kavramının anlaşılamaması gibi birçok konuda hem mizahi hem eleştirel bir bakış açısı sunarak yine
toraman, hüseyin rahmi
2020 1. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 19:53
Şehvet düşkünü bir babanın ailesini ihmalkârlığıyla muhtaç durumda bırakması ve zampara tavırlarıyla düştüğü acınası durumu, oğlunun bu tıynetteki babasından akıllara durgunluk verici bir biçimde öç alışı, kurgudaki mizah ve eleştiri, okuyucuyu romana raptetmektedir. Hüseyin Rahmi, yine İstanbul romancısı ve natüralist kimliğiyle halk içinde cereyan eden facia sahnelerini yazıya dökmüş, kâh güldürmeye kâh ah-vah ettirmeye niyetlenmiş filhakika başarılı da olmuştur.
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 2016312 okunma
İncelemenin amacı,Kitabın özetini çıkarmak,spoisiz olamaz
2025 125. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 11:39
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın her kitabında, yazara daha da bir bağlanmam şaka gibi gerçekten. Kitabın başı tamamen bir dedikoduyla başlıyor kadınlar arasında olan bu diyalog o kadar komik ve o kadar bizdendi ki Türk yazarları bu yüzden galiba daha çok seviyorum :) Hasna Hanım, komşusuyla dedikodu yaparken olaylar beklenmedik yerlere geliyor asıl mevzumuz da zaten burada başlıyor. Hasne Hanım'ın kocası, Şuayip Efendi kendisinden kırk yaş küçük Binnaz la evleniyor. Şuayip Efendi'nin Kızı ve oğlu var kızı ve oğlundan küçük aldığı ikinci eşi. Ne yazık kızın geçmişi de hiç iç açıcı değil.... Şuayip efendideki para, kızın ve annesinin iştahını kabartıyor adamı tuzağına düşürüyorlar (ki bana göre adam kesinlikle suçsuz falan değil herkes yerine haddini bilecek, yaşına göre davranacak) Adam kendini kaybetmiş bir şekilde genç karısı için her şeyi yapıyor evini unutuyor karısını unutuyor iki tane çocuğunu unutuyor. Şuayip Efendi'nin evlenme çağında olan oğlu Aziz, babasını kenara çekip neler yaptığını bildiğini söylüyor ve babasını uyarıyor babası ise aşığım oğlum diyor, ve oğlunu genç karısıyla tanıştırmak istiyor. İşler tam olarak burada daha da arap saçına dönüyor, çünkü Aziz'in eski sevgilisi cici annesi olarak karşısında duruyor..... Kitabı okumanızı tavsiye ederim, okuduğunuzda pişman olmayacağınız türden bir kitaptı :)
ToramanHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 2021312 okunma
2024 1. kitabı
Kitabı bitireli 5 dakika ya olmuş ya olmamıştır ama hani böyle Bi eser daha önce hiç okumamıştım aşkın insanı ne derece dusurebilecegini öyle güzel anlatiyorki bana göre yer yer bazı konuşmalar fazla uzun gelsede belkide sonunu merak ettiğimdende olmuş olabilir ama Bi an diyorumki bu ne saçma şey diğer an birden yok artıkk diyorum ve çoğu okurdanda duyduğum son sayfalarda birden heyecan,adrenalin o kadar arttiyorki yani ben ayağa kalkıp cinnet geçirerek okumaya devam ettim ve tam artık daha büyük bir pot kırılamaz derken Binnaz beni bir kez daha mahalle yanarken biri saçını tararmış insaf be kızım dedirtti ve sonunu okur okumaz ya sonra noldu diye sitem ettim çünkü artık hayal gücüm yetemedi yani size tavsiyem böyle bir şeyide okuduk demek için okuyabilirsiniz yine bu yazıyı tek solukda yazdığımdan hiç nokta virgül kullanamadım adrenalinden ToramanToraman
Toraman
2026 7. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 00:00
Baba ve okulun aynı kadından hoslanmasından ziyade,eşler arasındaki yaş farkının ve erkeğin birden fazla kadınla evlenebilme hakkına sahip oluşunun yarattığı trajik sonuçları anlatıyor.Eğlenerek okudum.Zaten Gürpınar'ın eserlerindeki muzipçe eleştiriler okuyucuyu dahada teşvik ediyor.

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...