Üç Mesele

İsmet Özel

2023 7. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2023 00:15
Kitap, Teknik/Medeniyet/Yabancılaşma. Bu üç kavram üzerine bir düşünce inşasını hedefliyor. Ve tabii ki İsmet Özel kendi tarzını konuşturuyor. Bir Müslümanın, olaylara müslümanca nasıl yaklaşması, nasıl değerlendirmesi gerektiğini de iyice kavrattırıyor okuyucuya. Peki neden İsmet Özel? Çünkü fikir üretmekten korkmayan, bunu söylersem acaba şu ne düşünür diye düşünmediği için İsmet Özeli önemsiyorum. Meselelere öyle farklı yaklaşıyor ki yakın gelecekte meselelere "İsmet Özelce bakmak" diye bir kavram türeyebilir.
Üç Meseleİsmet Özel · Mute Basımevi · 19783,286 okunma
Üç Zor Mesele...
·599 syf.·
2022 49. kitabı
Yerkürenin insanlığı misafir etmeye başlamasının üzerinden nice asırlar geçti. Milyarlarca insan doğum kapısından girip, süresini tamamladı ve ölüm kapısından çıkarak savdı sırasını. Kim bilir daha kaç insan kaldı dünyaya misafir olmak için sırasını bekleyen.Ne var ki dünya, insanın aklını yaratılışın hemen akabinde çeldi. Böylece tarihler değişti, isimler değişti, araçlar değişti ama ilk günden beri, bir şey, hiç değişmeden hep aynı kalmaya devam etti: Muktedir olmak ve ahlaklı olmak arasındaki çatışma. Her asırda insanların karşısına farklı kılıklara bürünerek çıkan bu çatışma, çağımızda kostüm olarak yabancılaşma, medeniyet ve teknolojiyi seçmiştir. Bu teslisten doğan zorbalık, zulüm, sömürü, insanlar arasındaki sınıf farklılıkları mazlum coğrafyaların değişmeyen kaderi olmuştur . Teknolojiden, medeniyetten ve yabancılaşma düşüncesinden doğan meselelerin karanlık kolları artık anne rahmindeki bebeklerin bile boynuna uzanmaktadır.Bu nedenle, insanlığın başına bela olan ve kimileri için gelişmişliğin, kimileri için ise yozlaşmanın göstergesi sayılan bu üç zor mesele, Batılı düşünce adamlarının olduğu gibi , Müslüman düşünce adamlarının da zihinlerini meşgul etmiştir. Bu üç zor meseleyi gündemine alan düşünürlerden biri de ilk gençlik yıllarında sosyalist ideolijiyi benimseyen fakat sonraki dönemlerde aradığını İslam'da bulan İsmet Özel olmuştur. İç dünyasındaki bu aydınlanmayı, 1974 yılında yazdığı manifesto niteliğindeki âmentü şiiriyle ilan etmiştir. Bu tarihten sonra da müslümanları ilgilendiren hiçbir meseleye bigâne kalmamış, Bor'un pazarının geçtiğini asla kabul etmemiş ve eşeğini Niğde'ye sürmeye kesinlikle razı olmamıştır.Her dâim işin bir ucundan tutma mesuliyeti ve tuzunu pişirilen çorbadan esirgememe endişesi, 1978 yılında İsmet
·584 syf.·
2017 12. kitabı
Cemil Meriç,Rasim Özdenören,Nurettin Topçu,Dücane Cündioğlu ve İsmet Özel..Düşünce bakımından beyin jimnastiği yapmak istediğimde ilk başvuracağım favori yazarlardır. İsmet Özelin bu eserini bitirdiğimde iki konu var ki tamam dedim işte aradığım nokta da buydu; 1-Radikalizm ve Ütopya.. İfrat-Tefrit olayı... 2-Teknoloji,medeniyet ve yabancılaşma adı altında 3 zor meseleyi ise; köklüce,derinlemesine kavrayarak,bizi kulluğumuzun şuuruna varmada daha ileri bir merhaleye ulaştıracaktır. Tabi sağlam bir itikat ve ibadetle.. İyi okumalar..
Teknoloji
2017 80. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2017 20:57
“ÜÇ ZOR MESELE”yi “teknoloji, medeniyet,yabancılaşma” konularında, ülkemiz Müslümanlarına yön vermek amacıyla hazırlanmış bir eser olarak kabul edebiliriz.Kitap; “neyim” sorusuyla “yabancılaşma”yı, “ne yapıyorum” sorusuyla “medeniyet”i, “nasıl yapıyorum” sorusuyla da “teknoloji”yi açıklayarak bunların birbirleri ile olan bağlarını ve bunların birbirlerinden ayrı değerlendirilemeyişlerini izah etmektedir. Yabancılaşma; insan olarak kendimizi nasıl algıladığımızla ilgili bir kavramdır..Bu kavramı Özel, insanın anlam arayışı sürecinde ele almaktadır.Ona göre,insanın; kendisiyle, hakikatle,gerçeklikle, tabiatla … kurduğu ilişkilerin sıhhati ölçüsünde yabancılaşma gerçekleşir veya gerçekleşmez.Hayata, ahiret ile hayat dışı bir alandan anlam yüklemeyi başaran,varoluş güvenliğini iman ile sağlayan ve sağlamlayan kişilerle; zulüm, küfür ve hiçliğin içerisinde karanlıkta kalanların bu noktadaki durumu bir değildir.Özel, kendi içerisinde bir bütünlük arz etmekte zorlanan günümüz insanının aile,cemaat,millet,medeniyet ilişkilerine ışık tutar.Teknolojinin insanları tek tipleştirmesini vurgular.İnsanların, birbirlerine benzeyen bireyler olarak birbirlerinden uzaklaştığının altını çizer.Hayatı anlamlandırabilmek için ölümü ve hayatı birlikte ele almayı önerir. Medeniyet;yaşama biçimimiz, insanlarla olan bağlantımız, hayat tarzımızla ilişkili bir kavramdır.Özel,medeniyet kavramını kullanırken daha çok Batı Medeniyet’ine atıfta bulunurken, medeniyetin beşer mahsülü olduğunu,birçok medeniyetin varolduğunu hatırlatır. Medeniyeti bir insan kalıbı olarak görür.Onu,kendi döktüğü kalıplara girmeye çalışmak olarak algılar.İslam’ın medeniyet kavramına ihtiyacı olmadığını söyler.Bu noktada ilahi olana vurgu yaparak İslam’ı; Kur’an ve Sünnet Yolu’nda inanç, düşünce ve davranış bütünlüğü
Din
2024 50. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2024 20:56
İsmet özelin teknik, medeniyet ve yabancılaşma üzerine yazdığı bu bu kitapta sıklıkla hayata bakış açısı ve İslami yönden Doğu ve batıyı elle alması gerçekten ortaya çok güzel bir eser koymuş bu kitabı okuyun okutun gerçekten muazzam güzel bir kitap ben çok beğendim:)
Üç Zor Meseleİsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20203,286 okunma
Ve İsmet Özel'den sadece onun yazabileceği bir eser.
2026 60. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 02:59
Uzun zamandır İsmet Özel'e dair yapılan birçok olumsuz eleştiri, reddiye ve hatta alaya varan kesitler izlediğimde "Edebiyat madem özgürlük sağlaması gereken bir şeyse İsmet Özel neden bunca eleştiriye maruz kalıyor? Yoksa özgürlük adı altında maskeler mi takılmış durumda?" diye soruyordum kendi kendime. Cevabı çok belliydi iç dünyamda ama bu kitap bana bunun asıl cevabını verdi. İşte İsmet Özel ve gönlünü dünyaya kalbini batıya bağlayan herkesi rahatsız edeceği Üç Mesele kitabı... Özel, modernleşmenin beraberinde getirdiği üç meseleyi yani teknik, medeniyet ve yabancılaşma kavramlarını bir Müslüman olarak adeta ameliyat masasına yatırıyor. Ben kitaptaki sıralamadan ziyade aldığım noktalara göre hareket edeceğim, şayet kitabı yeni bitirdim ve düzenleme yapmadım. Belki benim de çok kez düştüğüm yanlış olan "Batı'nın tekniğini, medeniyetini alalım ama yozlaşmış kültürleri ve hatta ahlaksızlıkları onlarda kalsın." yanlışını Özel bize akılsızlık olarak yüzümüze vuruyor. Teknik kısmı için şunları söyleyebiliriz: Batının geliştirmiş olduğu ve talip olduğumuz teknolojinin teknikten gelmesiyle bu tekniğin aslında tarafsız olmadığının, bizleri kendi düşünce ve taleplerine göre yönlendireceğinin ve hatta bizi tamamen değiştirebileceğinin üzerinde durulmuştur. Özel, burada biz diye İslam dünyasını kastetmektedir. Bununla ilgili son satırlarımda görüşümü belirtiyor olacağım.. Gelelim beni en çok etkileyen kısma yani medeniyet kısmına: Beni çok etkiledi çünkü zaten bildiğim şeylerin bu bağlamda yüzüme vurulması bildiğimin gafili gibi hissetmeme sebep oldu. Özel, Batı'nın Asya ve Afrika'ya medeniyet götürme adı altındaki sömürge çabalarını üzerinde dururken aynı zamanda bu medeniyet algısını evrensel boyuta taşımasının tamamen yalan olduğunu ve Batı'nın
Üç Meseleİsmet Özel · Tiyo Yayınları · 20133,286 okunma
Üç Zor Mesele
2022 251. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2022 16:51
Üç Zor Mesele İsmet Özel yazarın okuduğum ilk kitabı. Yazar kitap boyunca Müslüman bir insanin nasıl yaşaması gerektiğinden bahsediyor. Çoğu yerlerde günümüz modern yaşam biçimine oldukça muhalif görüşler belirtiyor. Kitabı okurken alt kısımda bu fikirlerini incelemeye yazarım diye not aldım. Benim düşünce dünyama oldukça uzak fikir ve görüşleri var, zaten okuyan okurlar da yazarın yüz yıllar evveline saplanıp kaldığını göreceklerdir. Modern yaşama, teknolojiye, karşıt tutucu onlarca fikri var, bir yerde neymiş efendim matbaaya karşı çıkmaları o donem yaşayanların okuma yazma bilenler el yazısı ile iki yüz kişi bir araya gelip yüzlerce sayfa kitabı yazabilirmiş. Veya ağac kaşık yapanlar, demir kaşığa karşı çıkmalarını haklı bir gerekce gibi gösteriyor, kitabın ilk 400 sayfasından sonrasın da ise verdiği kıssadan hisselerle biraz akıcı ve güzel olmaya başladı. #190813167 alıntıda olduğu gibi her türden yapıtı dünyaya farklı bir perspektif'ten bakmak gerek. Kitapta alttaki kısımlara kati suretle katılmadığımın altını kalın çizgilerle belirtirim... Çağın meselelerine eğilirken getirilen yeni bakış açısı, yabancı bir zihnî yapının uzantısı uzantısı olacaktır. Ancak bazı imkânlara sahip kafalardır ki genelgeçer doğruları aşıp, onlara ve insanın kendini gerçekleştirme vehmine yabancılaşıp Hakikat'in yönüne yüzlerini çevirirler S.155 Müslümanlar her savaştıkları alanda din yayıcılığı yapmışlardır. Kendileri için iyi bildiklerini, onlarla savaşanlara da vermekten çekinmemişlerdir. Bu yüzden müslümanların girdikleri her yer müslümanlaştırılmıştır.  S.136 Müslümanca tavır benimsemeyi kendine birinci mesele edinmiş ınsanların sahip oldukları ahenge önem vermeleri, bu ahangin seviyesini yükseltmek için sürekli çaba harcamaları zaruretine inanıyorum. S.139 İslam öncesi her hangi
Edebiyat Deneme İnceleme
Üç Zor Meseleİsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20203,286 okunma
Bütün ülkeye okutmak istediğim kitap
2024 8. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2024 00:50
Üzerine çok fazla şey yazılıp konuşulabilecek ve kesinlikle her şuurlu Müslüman'ın okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Okuduktan sonra yaşama, insanlara, tarihe, yaşanmışlıklara ve dünyaya farklı bir bakış açısı kazanmış olacaksınız. İsmet Özel çoğu zaman anlaşılması güç bir yazar fakat bu kitabında bilgileri kendi yorumlarıyla harmanlayıp bizlere farklı bir bakış açısı kazandırıyor ve okudukça onu daha iyi anlamaya başlıyoruz. Akıcı bir üslup kullandığını düşünüyorum, hatta okudukça elinizden bırakmak istemeyeceğinizi düşünüyorum. Kitapta çok fazla altını çizdiğim kısım oldu ama ben bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. "Hayal, ipleri elden kaçırmaktır. Oysa öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, o ipin ucu sizin elinizden bir kaçtı mı, hemen bir başkasının eline geçiveriyor. Ondan sonra siz hayal ediyorsunuz, ama bir başkası yaşıyor." Keyifli okumalar İsmet Özel
İsmet Özel'in Fikirleri Şiirlerinden de Güzel
2026 2. kitabı
İnsanların birbirinden farklı gerçeklik algıları olabilir, gerçeklikler farklı farklı olabilir ancak hakikat tektir ve bu "bir" olan hakikate, farklı gerçeklik alanlarının "tek" kılınmasıyla ulaşılabileceğini söylüyor İsmet Özel . Şair, Üç Zor Mesele'de bir teklifte bulunuyor ancak bu teklif okuyucusunu gütme anlamında değil daha önceden başka bir konuşmasında söylediği gibi tevazu içinde "o iş senin bildiğin gibi olmayabilir" diyerek yapıyor bunu. Modernliğin insan şerefine aykırı olduğunu, seçimlerimizin dünya sistemi tarafından yapıldığını, kendimizin sandığımız başarıların da belki düşmanın bize yaptırdığı işler olduğunu düşünüyorsanız bu kitabı çok seveceksiniz, yok eğer düşünmüyorsanız belki okuduktan sonra düşünürsünüz, ona okuyunca siz karar vereceksiniz.
Üç Zor Meseleİsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20203,286 okunma
“Müslüman çağa ayak uyduran değil, çağa yön veren olmalıdır.”
Puan vermedi
Üç Mesele’yi ele alırken öncelikle İsmet Özel’in sosyalizmden yüz çevirip henüz Müslüman olduğunu akıldan çıkarmamak gerek.Yayınlandığı dönemdeki islami mücadeleyi de göz önünde bulundurmak gerekmektedir.Batı taklitçiliğinin Müslümanları da etkilemeye başladığı bir dönemde İsmet Özel kitapta da belirttiği üzere batı hakkında ‘ya hep ya hiç’ tavrını orataya koymuştur.Eskiden beri süregelen bir tartışma olarak; batının yalnızca tekniğini alalım, ahlakı kalsın anlayışına karşı çıkmıştır. “İslam değerlerinin çağımızın bilim ve teknik kafasıyla birleşip beraber yaşayacağını ummak bir avuntudan ibarettir.Çünkü günümüze hakim olan bilim ve teknik, batıda belli bir dönemde belirlenmiş bir kafa yapısının uzantısıdır; belli bir toplumsal yapının sinesinde gelişmiş, vasıfları islama taban tabana zıt bir sınıf eliyle gücünü dünya ölçüsünde yaymıştır.” “İmdi, Müslümanlar hem o müesseseleri reddedip hem de o müesseselerin ürünü olan teknik ve bilimsel yapıyı nasıl kendi hayatlarına adapte edeceklerdir?Açıkca ve şuurla kavramamız gereken nokta, batının inancı, felsefesi, bilimi ve tekniğiyle bir bütün olduğu ve reddedilecekse tümden, kabul edilecekse yine tümden kabul edilmesi gerekeceğidir.” Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan batılalıştırma eyleminin bir yansıması olarak Müslümanlar, her türlü dini addettikleri adet, gelenek, kültür, hurafeye sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışmışlardır.Öyle ki batı hayranı insanların yersiz ve alaycı eleştirileri, Müslümanların karşıt bir tepki olarak atalarından kalma geleneklerin tümünü ve hurafeleri dahi savunmaya itmiştir.Bu ezilmişlik psikolojisi içindeki islami kesim, batının sunduğu düşünce,ideoloji, teknik vs’ye karşı yeni bir kavramlar manzumesi oluşturma çabasına girmiştir.İşte Üç Mesele’de dikkat çekmeye çalıştığı bu noktada İsmet
Din
Üç Meseleİsmet Özel · Şule Yayınları · 20113,286 okunma

İsmet ÖzelYazar · 89 kitap
1944 yılında Söke 'li bir polis memurunun altıncı çocuğu olarak Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kastamonu, Çankırı ve Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bir süre okuduktan sonra Hacettepe Üniversitesi'ne geçerek Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1977). Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostları dergisini çıkardı. Devlet Konservatuarı'nda Fransızca okutmanı olarak çalıştı. İstiklal Marşı Derneği kurucusudur. Evlidir. Dört çocuğu vardır. Detay: tr.wikipedia.org/wiki/ismet_özel