Çevirmen:
Orijinal Adı:
L'Espoir

2021 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 03:56
Fi tarihinde kardeşimde Nazım Hikmet Ran ın Cezaevinden Mehmet Fuat’a Mektuplar kitabını görmüş bir çırpıda okumuştum. Nazım’ın Memed Fuat’a; edebiyattan kopmadan mühendislik eğitimi almasını, edebiyata ilişkin ise çok okumasını tavsiye ettiği kalmıştı aklımda açık bir şekilde. Okumasını salık verdiği kitaplardan Reşat Nuri Güntekin Yeşil Gece , Abdülbaki Gölpınarlı Divan Edebiyatı Beyanındadır André Malraux #k:132501 nu hala anımsıyorum. Benim Andre Malraux’yla tanışmama Nazım Hikmet vesile oldu yani. İnsanlık Durumu’na başladığımda, neden bilmem, giremedim ilk başta içine, 30-40 sayfa okumuşken yarım bıraktım. İçimi kemiren kurda teslim olup bir süre sonra, yeniden başlayıp büyük bir keyifle okuyup bitirdim. İnsanlık Durumu, 1927 yılında; Milliyetçi Parti ile Komünist Parti arasında cereyan eden Çin İç Savaşı’na dair: Komünist karakterlerin karamsarlık ve yalnızlığı, yoldaşlık duygusuyla giderebileceklerini düşünürken; şiddet ve entrika, ölüm ve ıstırap sarmalına sürüklenişini anlatan harika bir romandı. “Umut”un çevirmeni Attila İlhan ın önsözüne göre; Nasuhi Esat Bey tarafından yapılan ilk Türkçe çeviri, 1934 yılında ‘sakıncalı’ sayılabilmesi için bir sürü neden varken, Türkiye Cumhuriyetinin resmî gazetesi “Hakimiyet-i Milliye gazetesinde, Falih Rıfkı’nın takdimiyle neşrediliyor. İnsanlık Durumu’yla damağımda bıraktığı tadı unutamadığımdan; pandemiyle kırıldığımız, ölmemiş olsak bile henüz, sosyal hayatımızın, iç savaştaymışızcasına bitme noktasına geldiği, can sıkıntısından patladığımız, şirazemizin kaydığı 2020 yılının son gecesi isminin de büyüsüne kapılarak “Umut” olsun diye başladım, 1936-37 yıllarında İspanya İç Savaşına katılıp Uluslararası bir hava filosu kurarak bu filoya albaylık yapan Andre Malraux’nun bu deneyimini romanlaştırdığı, 1937’de yayımlanıp 1938’de İspanya’da “Sierra de Teruel” ismiyle sinemaya uyarlanan Umut
2022 78. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 19:45
Andre Malraux'nun İnsanlık Durumu adlı kitabı listemdeyken öncesinde Umut adlı kitabını okumak nasip oldu.Kurgunun karmaşıklığından olsa gerek pek odaklanamadığım bir kitap oldu Umut,yine de sabırla sayfaları tükettim.Ufak ufak notlar çıkardım okurken bölümlere ait bilgiler yazdım ama burada onları yazmak ta bilgi kirliliği yaratacağı için arka kapakta yazan bilgilerden faydalanarak size kitabı tanıtmak istiyorum. İspanya İç Savaşı'nın patlak vermesi üzerine 1936'da İspanya'ya giderek Cumhuriyetçilere katılan yazar Malraux,bir süre cephede bulunmuş, uluslararası hava filosunda görev almış.İspanyadaki bu deneyimlerini anlattığı Umut 1937 'de büyük yankı uyandırmış ve ertesi yıl sinemaya aktarılmış. Manuel ve Magnin karakterleri üzerinden bu iç savaşın ayrıntılarını okuyoruz.Okurken anlıyoruz ki İspanya bir yaralılar ülkesi!Bombaları ellerinde patlayan ,vucutları paramparça olmuş insanlar ve yanlarında ailelerin, yaralıları o şekilde gördüğü anki acı feryatları zihinlere kazınıyor.İster milis ol ister anarşist,kominist,faşist savaşın her hali herkes için çok kötü.İspanya ordusu adını yenilgiler de yada yolsuzluklarla duyurmakta.10 yaşını geçmiş uçaklarla sömürge savaşı yapılamayacağını bilselerde savaşmaya devam eden,şehri bombalayan ve kurşuna dizilmelerle,şehrin her yerini ölümü götüren zamanları okuması hakkaten zorlayıcıydı benim için.Okuduğum bu kitaptan sonra İnsanlık Durumu için gözümün korktuğunu da söylemek istiyorum Aranızda okuyanlar varsa fikirlerinizi almak isterim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
2020 110. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2020 11:36
Andre Malraux aynı zamanda kendi hayatının romanını yazmış. 1936’da patlayan İspanya İç Savaşı’na Cumhuriyetçilerin safında katılan yazar, yaşadıklarını 70’ten fazla karakterin gözünden romanlaştırmış. Bu, biraz konu ve kurgu karmaşasına yol açmış. Konuyu takip etmekte, kimin kim olduğunu kavramakta zorlanıyoruz. Bu da olaylar ve kitapla bağ kurmayı zorlaştırıyor. Ancak çok sağlam bir üslup var. Bu sağlam üsluba, kurgu da eşlik etseydi harika bir kitap olacakmış. Yalnız, şunu da belirteyim, İspanya İç Savaşı’nın yapısı da roman kişi ve kurgusuna uygun. Çünkü birçok milletten savaşmaya gidenler vardı ki biri de Fransız olan yazardır..
2023 25. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2023 16:47
Umut, benim için okurken zorlandığım en zor kitaplardan biri oldu. Aslında savaş ve savaş karşıtı temalı, İspanya iç savaşı konu alan, savaş diyaloğu içeren kitapları okumaktan genel olarak keyif alırım. Hatta daha önce okumuş olduğum yine aynı konu içerikli kitapları çok beğendiğim için bu kitabı da araştırıp bu nedenle okuma listeme eklemiştim. Ve açıkçası bu kitapta da biraz “ Çanlar Kimin İçin Çalıyor” havası bulurum belki gibi gelmişti. Tabii ki bir kitapta başka bir kitabın aynı yansımalarını tamamen görmeyi beklemedim ve yazar, kitap, yazarın kalemi gibi bir kıyaslama da yapmıyorum. Zaten o yazar iyi bu yazar kötü gibi bir karşılaştırma yapacak bir kitap okuma birikimim olduğumu da düşünmüyorum. Sadece soluksuz bir savaş havası içine gireceğim, okurken heyecanlacağım, sonunda ne olacağını merak edeceğim, hatta okurken panikleyeceğim, sonucundan korkacağım bir okuma deneyimi olur diye beklentim vardı. Belki çeviriden kaynaklı olacağını düşündüm başta ama işin ucunda da “Atilla İlhan“ gibi bir çevirmen var, acaba benim için doğru zaman değil mi diye düşündüm, kitaba başladıktan sonra ara verip bir süre sonra devam ettim, oda olmadı çapraz okuma yaptım, hatta odaklanmam mı problem diye 50 sayfa okuyup tekrar baştan başladım ama yine kitaba dair fikrim değişmedi. Bu sebep ile de bu unsurları da eleyerek kitaba sabır göstererek daha fazla sebep aramadan bir şekilde okumaya inatla devam ettim.Özetle birbirinden çok kopuk ilerliyor kitap, cümleler,birbiriyle bağlantılı değil gibi geldi bana, bir bütünlük yakalayamadım bu nedenle size şöyle bir kitaptı diyemiyorum. Ne bir roman gibiydi ne bir savaş kitabı gibiydi, ne diyaloglar şeklinde ilerledi yani açıkçası ben çok içine giremedim. Yine de kitap yarım bırakamama takıntım ve inatçı olmam nedeniyle sonuna kadar
2018 130. kitabı
Bir an gelirki artık boşverirsin,kendine ve her şeye,karşı siperlerden yağmur gibi kurşun yağarken aldırmazsın ve yürümeye devam edersin,bunun adı aslında intihardır ama aynı zamanda bu kıyametin ortasında ilerleyen,yatan,ölen,yaralanan,herkesin en iyi en mükemmel yanlarının kendi içinde toplandığını hissedersin,bir arkadaş toplantısında ortamın tüm neşesini kendinde toplamak gibi bir şey bu. Bu duygu ,ölülerin şarkı söyledikleri andır işte... Faşist hükümet darbesi,teknik olarak iyi hazırlanmış,başarısız olma olasılığı bir sözcüğe bağlı "umut" .İçi boş ya da dolu, umut umuttur. Bir tarafta Franconun ordusu,kibritler gibi sımsıkı dizili ,faşistler ve Araplar.İspanyolların deyimiyle Mağripliler.Franco,o dönemde İspanya'nın sömürgesi olan Fas'da garnizon komutanı. Ordusunu alıp Madride yürüyor Cumhuriyeti yıkmak için.Daha önceki kominist darbeleri iyi inceleyip faydalanmış olmalı,Troçki'nin darbe tekniğini Troçkicilerden daha iyi biliyor çünkü.Kıyıcılıksa,o zaten fazlasıyla mevcut.İçi cehennem gibi yanıyor,her şeyi kendi cehennemine çekmek amacında. Diger tarafta koministler,sağçı soysalistler,solcu sosyalistler ve barışçılar.Barışçılar genelde arada kalmiş, iç savaşın ortasında barışçıları nereye sürersen oraya gider.Hükümet faşist Francoya karşı,Franco ordunun tek hükmedeni.karşı tarafsa anarşistlere emanet.Şaşılacak şey ,ki anarşistlerde şaşırır bu duruma, polis de hükümetten yana.Bir zamanlar anarşistlere(uluslarlarası anarşiştler,işleri devrim yapmak) türlü işkenceler eden polisle şimdi kolkolalar.Hükümet bu anarşistlere silah dağıtırken elleri titrer,Franco belasından sonra ilk iş olarak bunlardan kurtulmayı düşünüyor, gitsinler Çine,Polonyaya orda yapsınlar devrimlerini der gibi bir titreme bu ,ama şu an onlara mecburlar. Korku gözlerden belli olur derler,
2020 2. kitabı
Bu kitap bir başucu kitabıdır. Dünyada bir şeyleri değiştirmek arzusunu içinde taşıyan herkesin okumasını tavsiye ederim. Düşünün cezaevindesiniz her seferde 20 kişi idam ediliyor, her sürgü sesinde bir tedirginlik sonra geride kalanlar yaşamlarına devam ediyor. Bezden yapılmış top oynayan mı dersin yazi tura atan mi dersin.. Ama içlerinde öyle düşünenler ve öyle sorgulayanlar var ki... Attila İlhan tercümesiyle, sanki O'nun şiirlerini okur gibi bir çırpıda İspanya İç Savaşını okumuş ve yaşamış oluyorsunuz. Bu kitabı ikinci kez okudum. İsterim ki sizler de okuyun. Bilgi Yayınevi/1967
UmutAndré Malraux · Bilgi Yayınevi · 1974150 okunma
2024 3. kitabı
Okunma: 06 Mart 2024 00:00
Yazarın İnsanlık Durum’u isimli kitabına benzer şekilde giden fakat farklı biten kitabı. Her ne kadar diğer kitaba benziyor olsa da , karakterlerin birbirleri ile olan diyalogları sebebi ile okumaya değer bir kitap.
Savaş
2023 25. kitabı
UMUT Malraux'dan Roman Andre Malraux (1901-1976 Fransız romancı) İletişim Yayınevi; 569 Sayfa Türkçemize çeviren: Attila İlhan (9) (Salı,24.01.2017) Devrettim romanı. Çoook uzun sürdü tamamını okumam. Savaş. Kargaşa. Tanklar. Savaş uçakları. Mitralyöz. Yaralı. Ölü. Ölüm. Cephe. Cumhuriyetçiler. Faşistler. Tüfek. Fişek. Tank. Mermi. Sedye... En çok kullanılan sözcükler işte bunlardı. 'İspanyol İç Savaşı'nı (1936-1939) anlatan bu romanı okumam uzun sürdü ama değdi. Savaş bütün kötülüklerin anasıdır, demişti Victor Hugo,,, Thomas Hobbes ise LEVIATHAN başlıklı ve "Bir Din ve Dünya Devletinin İçeriği, Biçimi ve Kudreti Konusu, Özeti ve Türleri" alt başlıklı eserinde diyor ki: (...) En özgür ortam savaş ve anarşizm ortamlarıdır insanlar için!" İlk okuduğumda ben de irkilmiştim ama doğru: İnsanlar o kadar özgür ki "savaş zamanlarında" aklına eseni yapabiliyorlar. Doğru lakin acı verici bir doğru bu. UMUT başlıklı bu romanın giriş bölümü muhteşem, gelişme bölümü vasat, sonuç bölümü ise mükemmele yakın. Bunu aldığım okuma hazzı, üslubu(biçemi) ve sürükleyiciliği açısından değerlendiriyorum. Savaşı konu edinen bir eseri okumak zor... İnsanın okuduğu ister zaferler olsun ister kayıplar, konu itibarıyla herhangi bir "keyif" alması mümkün değil. Kendimi tuhaf hissettim romanı okuyorken. Savaş kötü, hem de çok kötü biz insanlar için. Keşke hiç olmasa... Kitaptan bir alıntı yazacağım; şu satırları okuyorken gülmüştü yüzüm: Sayfa 532'den alıntıdır.( Pujo düşünüyor.) "(...) faşistlerin arasına düştüysek, yandık. Anamızı bellerler! Tabancalar nerdeydi acaba? Mitralyözle de intihar edilmez ki!" Esir düşmek istemeyen Pujo, başına esirlik geleceğine intiharı tercih edecek!.. Diğer arkadaşlarının da hep aynı düşüncede olduğunu biliyor okuyucu... İnsan neler öğreniyor!
2023 4. kitabı
Umut André Malraux: L’Espoir (Man’s Hope; Days of Hope)" kitabı, İspanya İç Savaşı hakkında önemli bir edebi eser olarak kabul edilir. İspanya İç Savaşı, 1936 ile 1939 yılları arasında gerçekleşen ve Cumhuriyetçi güçler ile Francisco Franco liderliğindeki faşist isyancılar arasında yaşanan bir iç savaştır. Bu savaş, ideolojik, siyasi ve toplumsal çatışmaların yanı sıra uluslararası boyutta da büyük bir ilgi ve tartışma konusu olmuştur. Bu üç yıl süren savaşta binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Malraux, bu süreçte bu konuya gözlerini kapatmamış ve bu tarihi olayları işleyen bir eser ortaya koymuştur. Karakterler: Manuel: Romanın ana karakterlerinden biri olan Manuel, İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyetçi güçlerin safında savaşan bir gönüllüdür. Manuel'in hikayesi, savaşın etkisi altında nasıl değiştiğini ve savaşın trajedisi ile nasıl başa çıktığını anlatır. Bernard: Bernard, romanın diğer bir ana karakteridir. O da İspanya İç Savaşı'na katılan bir gönüllüdür ve savaşın acımasızlığını ve insanlığın karanlık yönlerini deneyimler. Clara: Clara, Manuel'in sevgilisidir ve onunla birlikte savaşa katılır. İspanya İç Savaşı boyunca yaşadıkları zorluklar ve kayıplar, Clara'nın karakter gelişiminde önemli bir rol oynar. Andre: André Malraux'un kitapta yer aldığı söylenen karakterlerden biri de yazar kendisidir. Romanın bazı bölümleri yazarın kişisel deneyimlerine dayanmaktadır. Özet Başlangıç Kısım, kitabın başlangıcını oluşturur ve ana karakterlerin tanıtılmasıyla birlikte savaşın patlak vermesiyle başlar. Roman, 1936 yılında İspanya'da başlar. Ülke iç savaşın eşiğindedir ve farklı ideolojilere sahip gruplar arasında gerginlikler artmaktadır. Ana karakterlerden biri olan Manuel, Paris'ten İspanya'ya gelir ve Cumhuriyetçi güçlerin safında savaşmaya karar verir.
·569 syf.·
2007 5. kitabı
İlgi duyduğum İsyanya iç savaşını daha yakından öğrenme arzusu ve büyük beklenti ile aldım.Malesef çevirisinden de kaynaklı olarak hiç faydalanamdığım kitaptır.

André MalrauxYazar · 12 kitap
André Malraux (1901-1976) Fransız romancı, sanat tarihçi ve devlet adamı. 1922'de bir Khmer tapınağını görmek amacıyla Kamboçya'ya gitti.Tapınağın kabartmalarını sökmek suçundan bir süre hapis yattı. Burası, Malraux'nun sömürge karşıtı düşüncelerinin geliştiği yer oldu. Güneydoğu Asya'da L'lndochine Enchainee adlı gazeteyi kurdu. Daha sonra Çin'e geçerek Devrimci eylemlerde bulundu. 1929'da Afganistan ve İran'da, 1934'te Arabistan Yarımadası'nda incelemelerde bulundu. İspanya iç savaşına pilot olarak katılıp, cumhuriyetçi cephede savaştı. 1945'te Roman yazmayı bırakarak Sanat Tarihine yöneldi.1959-1969 arasında Fransa'da Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Çağın felsefi ve ideolojik yapısını sorgulayan Malraux'nun yapıtlarında, burjuva toplumuyla ve bu toplumda yaşayan bireylerin varoluşsal sorunlarıyla bir hesaplaşmasını görürüz. En önemli eseri Dünya klasikleri arasında bulunan (La Condition Humaine) İnsanlık Yazgısı (1933), (L'Espoir) Umut (1937), (Les Noyers de l'Altenburg) Altenburg'un Ceviz Ağaçları (1947).