19 Ocak 2021
Can Yayınları

2024 28. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 20:44
Sana karşı ne olduğunu anlayamadığım bir kırgınlığım vardı. Diyor kitabında Mehmet Rauf Uzaktan 3 öyküden oluşan kısa sürede okunacak akıcı bir eser. Melankolik aşkları konu almaktadır öyküler. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
İnsanlararası İlişkiler, Aşk ve Ölüm Üzerine 3 Öykü: Uzaktan
2022 84. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2022 20:22
“Zaten bütün hayatımız bir ahtan başka nedir?” (sayfa 32) Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Mehmet Rauf, 1875’te İstanbul’da doğuyor. İlk öyküsünü henüz 16 yaşındayken, Halid Ziya Uşaklıgil’in İzmir’de çıkardığı Hizmet gazetesinde yayımlıyor. Genç yaşlardan itibaren tiyatro ve edebiyata olan merakı onu üretmeye itiyor ve devlet memuru olmasına rağmen Servet-i Fünun gibi edebiyat çevrelerinde yer alacak zamanı kendine yaratıyor. Tevfik Fikret’in halası Ayşe Sermet Hanım’la evlenen Rauf, hayatının bir döneminde aşık olduğu kadından karşılık bulamayınca intihara kalkışıyor. Halid Ziya ve Hüseyin Cahit Yalçın’in son anda müdahale etmesiyle hayatı kurtuluyor. Meşrutiyet’in ilanından sonra yazmaya devam eden Mehmet Rauf, Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak anılacak olan “Eylül”ü yazıyor. Birçok eserinde ana tema olarak aşkı seçen ve çeşitli açılardan irdeleyen Rauf, 1926’da İstanbul’da felç geçirip, 1931’de vefat ediyor. Genç Kız Kalbi, Ferdâ-yı Garâm, Böğürtlen, Define, Bir Aşkın Tarihi gibi romanlarına ek olarak onlarca öyküyle de edebiyatımıza değer katan güçlü simalardan bir olan yazarın Uzaktan adlı bu kitabı, Can Yayınları’nın Lacivert Klasikler Dizisi kapsamında yayımlanıyor. İhtizar, Uzaktan ve Hastayken adlı 3 öykünün yer aldığı kitap, yazarla tanışmak için ideal bir tercih olarak öne çıkıyor. İnsan ilişkileri, aşk ve ölüm eksenindeki öykülerle hemen her insanın başından geçen veya hayatında yer eden önemli konuları incelikli bir üslupla ele alarak başarılı bir şekilde işliyor. Öykülere kısaca değinmek gerekirse eğer; 1. İhtizar: "Ziyan edilmiş hayat! Evet, işte hep buydu. Bütün ara sıra tutulduğu o sebepsiz ağlama buhranı bundan geliyordu." (sayfa 14) Kelime anlamı olarak “can çekişme” ifade ediyor “ihtizar”. Fakat bu can çekişme ilk anlamıyla değil, mecazi bir şekilde karşımıza çıkıyor
İnceleme
2022 7. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 18:52
Mehmet Rauf'un 3 hikayeden oluşan "Uzaktan" isimli bu kitabı, ikinci öykü'nün adını taşımaktadır. İlk öykü "İhtizar (Can çekişme)", ikincisi "Uzaktan", üçüncüsü ise "Hastayken". Genel itibari ile hikâyelerin konusunda bir hüzün, hayal kırıklığı, umutsuzluk hakim. Bana göre üçü de güzeldi. Herkes gibi ben de "Uzaktan" isimli hikâyeyi diğerlerine nazaran daha çok sevdim. Rauf ile ilk tanışmamız lakin son olmayacağından eminim. Kalemi başarılı, anlatımı akıcı ve okuru içine çeken bir yönü var. Severek okudum, okuyacak olanların da beğeneceğinden kuşkum yok.
2023 49. kitabı
Merhabaalaarr. Mehmet Rauf kitaplarını sever misiniz? Ben Eylül dışında okuduklarımın hepsini çok sevdim. Eylül kitabında aşırı sıkılmıştım. Bu kitap ince ve hikayelerden oluşan bir eser. Türk klasiği seviyorsanız kalın kitaplar arasına sıkıştırmak iyi gider. Keyifli günler dilerim.
2021 13. kitabı
Kısacık ama etkili öyküler okudum. 56 sayfada ne anlatmış olabilir ki diye düşündüm ama çok şey anlatılabiliyormuş bunu farkettim. Kitapta farklı farklı öyküler vardı ben en çok başlıkta adı geçen uzaktan öyküsünü sevdim.
Aşk
·56 syf.·
2022 61. kitabı
Mehmet Rauf - Uzaktan Mehmet Rauf’un 3 hikayesinden oluşuyor kitabımız. İntizar; klasik olarak anlaşamayan gelin kaynana olayı ve arada kalan koca. Arada kalmıyor aslında genelde annesinin tarafında ve eşine eziyet ediyor. Kocası bir yandan, kaynanası bit yandan. Haliyle kadın ilgiye muhtaç kalmıştı. Bir gün karşılarına yeni taşınan genç bu durumu fark edip kadına ısrarla ulaşmak için mektuplar yazar. Mektuplaşma sevgiyle, aşkla devam eder…. Uzaktan; aşık olduğu insandan başkasında huzur bulamayan bir kişi. Her hatıra, her sevinçte onu arıyor ve bir mektup yazıyor ona… Duygusal, hüzünlü…. Hastayken; adam hastayken karısının yemek masasında kocasının kaşığı ile yemek yememesi sebebiyle kafasındaki paronayak düşüncelere yönelmesini anlatıyor. “Saadetimizi hiçbir şeyin gelip karartmak ihtimali yoktu: Ben hayatımı zaten aşka feda etmiştim ve seni seviyordum, başka ne meşguliyetim olabilirdi?” “Bilir misin?” derdin. “Aşk daima böyledir! Evvela kuzu gibi, sonra hırçın… Zaten keder aşkın birinci ilacıdır.
2023 40. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 00:48
İhtizar Kaynanası ile geçinemeyen bir kadın ve kocasının annesinin tarafında olması. Sevgi açlığı çeken kadın bu boşluğu başka erkeklerde aramak ister. Bu kişi genç bir erkektir ve aralarında mektuplaşma ile yeni bir aşk filizlenir Uzaktan Adalar vapurunda gördüğü bir kadına aşık olan genç bir erkek var ve iletişim kurduğunda güzel bir aşk başlar lakin uzun sürmez. Ve erkeğin bir daha başkasını sevememesi özlem duyması anlatılıyor. Kitabı okuduktan sonra yazarı araştırdım Yazar da gerçek hayatında  bir kadına aşık olup karşılık alamadığında intihara yeltenmiş arkadaşları kurtarmış. Galiba bu öyküsünde hayatından izler de var. Hastayken Beni çok üzdü bu öykü bunu da araştırdım ama notlarımı ondan önce yazmıştım burda birleştircem. Evli bir Adam hastadır. Ölümden korkuyor eşini çok seviyor  öldüğünde eşinin başkaları ile olma korkusu ile kahroluyor ve  kendini düşüncelerde yaşarken öldürüyor aslında. Ve eşinin zihnini okuduğunu sanıyor eşinin aklından kocasının ölümü geçiyo diye düşünüp üzülüyor. Yaşama tutunmaya çalışıyo ölmemek için Araştırma sonucu Bu öykü 1900 de yazılmış Peyami Safa dokuzuncu hariciye koğuşu 1930 da yayımlanmış. Benzer bir konu olması dikkat çekiyor bunu daha önce okumak laızm yazmıştı yorumcu sanki Peyami Safaya konu çalmış 10 sayfalık öyküyü değiştirerek romana çevirip konunun daha esaslı ekmeğini yemiş demek istedi gibi hissettim.
2021 13. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2021 14:42
Can yayınlarının lacivert serisinden olan bir kitap kitaptaki öyküleri çok beğendim.Kitabında adini taşıyan Uzaktan adlı öykü diğer öykülere gore çok uzundu.
2024 53. kitabı
Mehmet Rauf öykülerindeki karakterler öyle hayatın içinden, öyle tanıdık duygular ve hisler yaşarlar ki, çoğu zaman kendimizden, etrafımızdan veya yaşamdan bir şeyler bulursunuz. Öyle güzel, öyle insanidir ki paylaşılan düşünce ve hisler hayran olmamak mümkün değildir. “İhtizar, Uzaktan ve Hastayken” isimli üç kısa öykü bulunuyor kitapta. İhtizar ve Uzaktan öykülerine özellikle bayıldım. İkisi de kadın hikayelerini anlatıyordu ve bir erkek tarafından kadının mental dünyasının bu kadar iyi anlatılması, aktarılmasına hayran kaldım. Eylül’ü okurken de benzer hisler içerisindeydim. Müthiş bir anlatım, müthiş bir kalem!
2022 162. kitabı
Üç öyküden oluşan ve bu zamana kadar neden karşıma çıkmadığını düşündüğüm bir eser... İlk öykü olan "İhtizar"da bir kadının mutsuz bir evliliğin içinde kendini kaybedişi anlatılıyor. İkinci öykü, yani kitaba adını veren "Uzaktan"da ise kadının yaşça büyük, erkeğin küçük olduğu bir aşk macerasına tanık oluyoruz. Bu öykü en sevdiğim öykü oldu ve bende Stefan ZWEİG'ın "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" adlı kitabıyla benzer hisler uyandırdığını söyleyebilirim. Son öykü olan "Hastayken"de ise adından anlaşılacağı üzere hasta yatağında bir adamın ölümünü düşünerek genç karısını başkalarıyla hayal etmesi ve yaşadığı kıskançlık anlatılıyor. Bu erkekler neden böyle, diye sinirlendiğim bir öyküydü. Bu dönem işlediğimiz bir Uygur hukuk vesikasını aklıma getirdi. Orada da böyle bir adam var ve ikinci karısının tekrar evlenmemesini vasiyet ediyordu. Oh ne âlâ memleket ya! Herif aynı anda iki kadınla evlenmiş ama genç kadın o öldükten sonra biriyle evlenmesin istiyor. Şöyle bir tokatlayıp kendine getirmek istediğim türden birisi. Neyse, kitabın dili çok güzel. Zaten sadeleştirilmiş olduğu için her kesimin okuyabileceğini düşünüyorum. İçindeki yazım yanlışları ve özne-yüklem çatışmalarını saymazsak herkese önereceğim bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)