Esir Şehirde Bir Konak

Veda (Cep Boy)

Ayşe Kulin

2021 12. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2021 08:54
Ayşe Kulin'in akıcı anlatımı ile bi solukta okunabilen bir kitaptı Veda..Tarihi bilgilerle kurgulanmış anlatıldığı dönemin insanlarının hissiyatını bize fazlasıyla hissettirmiş.Esir şehirde bir konak yaşantısı yokluk,esaret,aşk,kurtuluş ümidi,eskinin getirdiği inanışlar yeniye uyum sağlamaya çalışmak tüm bunları çok net görüyorsunuz kitapta... Osmanlı'nın son dönem maliye nazırlarından olan Ahmet Reşat ve ailesinin yaşadıkları tam bir Osmanlı yaşantısı Konak hayatı anlatılmış. Aslında bu kitabın devamı var yazarın aile köklerinin anlatıldığı bi sonraki kitabı UMUT ....Ayşe Kulin'in kalemi zaten müthiş okuyacaklara tavsiyemdir
2020 6. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2020 15:03
Kitap, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, İstanbul'da bir konakta yaşayan aile üzerinden o dönemin toplumsal yaşayışına açılan bir pencere.. Maliye Nazırı Ahmet Reşat Bey ile Osmanlı Sarayına, yeğeni Kemal ile Sarıkamış ve Milli Mücadeleye, Doktor Mahir ile savaşın ve göçlerin getirdiği bulaşıcı hastalık gibi dertlere ve ayrıca Anadolu'ya mühimmat sevkiyatı yapan gizli teşkilâtlara, evin hanımları ile o dönemki yaşayışa, kıtlığa, endişelere, komşuları Azra ile vatan savunmasında kadının önemine dikkat çekilen okuması keyifli ve akıcı bir kitaptı. Bu tarz romanlar savaşların sadece cephelerden ibaret olmadığını, geride kalanların, kadınların, çocukların da yaşadığı zorluklarla bir yaşam savaşı verdiklerini göstermesi açısından önemlidir. Ne yazık ki birkaç yerde tekrar eden ve fazlaca detaylandırılmış yatak odası kısımları sebebiyle genç tanıdıklarıma ve öğrencilerime tavsiye edebileceğimi sanmıyorum. #okudumbitti
2026 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 01:37
Veda’yı okurken hissettiğim şey tam olarak şuydu: Bir şeyler yıkılıyor ama kimse yüksek sesle “bitti” diyemiyor. Herkes biliyor, herkes hissediyor ve herkes susuyor. İşgal altındaki İstanbul’un sokaklarında dolaşan sadece yabancı askerler değil; korku, belirsizlik ve kayıp duygusu da var. Ahmet Reşat Paşa’nın konağı, bir evden çok daha fazlası. O konak, Osmanlı’nın son hatırası, alışkanlıkların ve eski düzenin son sığınağı. Paşa’nın yaşadığı şey yalnızca siyasi bir yenilgi değil; hayatını adadığı değerlerin birer birer elinden kayması. Gençler başka bir geleceğin hayalini kurarken, yaşlılar geçmişe tutunmaya çalışıyor. Herkes aynı evde ama aynı zamanda yaşamıyor. “Bazı vedalar söylenmez, yaşanır.” Kimse tamamen suçlu değil, kimse tamamen haklı değil. Herkes elinden geleni yapıyor ama zaman kimsenin tarafında değil. Unvanlar, makamlar, alışkanlıklar bir anda anlamsızlaşıyor. Veda, bana göre sadece Osmanlı’ya söylenen bir elveda değil; eski İstanbul’a, eski hayallere, eski güven duygusuna söylenen bir veda. “Bir devrin bitişi, insanların içinden sessizce geçer.” Bu kitabı okurken fark ediyorsun ki; asıl acı savaşlarda değil, sessiz vedalarda saklı. Aynı evin içinde farklı hayallerle yaşayan insanlar, değişime ayak uyduramayanlar, ayakta kalmaya çalışan kadınlar… Her biri tanıdık, her biri gerçek. Veda, geçmişi anlamadan bugünü anlayamayacağımızı hatırlatıyor. Köklerini, kaybolan değerleri ve insanın şartlar değişse bile aynı kalan kalbini gösteriyor. Ayşe Kulin’in kaleminden bir dönemin sessiz çöküşünü, yarım kalan hayatları ve kaçınılmaz ayrılıkları anlatıyor.
2020 27. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2020 21:12
Ayşe Kulin’in Veda romanında, Osmanlı’nın son demlerini yaşadığı dönemde Osmanlı nazırlarından biri olan Ahmet Reşat ve ailesinin yaşadıklarıyla beraber vatan topraklarının durumu da anlatılmakta. 2. Abdülhamit’ten Vahdettin’e kadar Osmanlı’nın vaziyeti gözler önüne serilmiş. Bununla beraber Müttefik devletlerce yurdun dört bir yanı işgale başlandığı için Anadolu’da vatanı işgalden kurtarmak maksadıyla örgütlenen Milliciler’in faaliyetleri de Ahmet Reşat’ın yeğeni Kemal üzerinden anlatılmış. Romandaki her karakter döneminin farklı tiplerini temsil ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun devam ettirilemeyeceğinin anlaşıldığı bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun nasıl zor şartlarda gerçekleştiğini bir kez daha hatırlıyoruz. Vatanın kurtarılma mücadelesinin olduğu bu dönemde hayat da bir şekilde akmaya devam ediyor. Kemal ve Mehpare’nin aşkı, Leman ve Mahir’in evliliği ve günlük hayatın bir parçası olabilecek her türlü hadise Ahmet Reşat’ın konağında da yaşanmakta. Veda romanını okurken ne tarihi bilgilerden sıkılıyorsunuz ne de tamamen bir kurgu roman okuduğunuzu düşünüyorsunuz. Okuması keyifli ve sürükleyici bir roman. Kitabın nerdeyse bütün sayfalarında hüznün hakim olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.
2017 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2017 22:43
Ayşe Kulin'in kaleminden çıkan ve kendi aile kökeninin hikâyesinin yer aldığı Veda eseri seneler önce hem romanını hem de çizgi romanını okuduğum bir kitap. Ayşe Kulin denilince çok açıklamaya gerek yok zaten. Yazımını en çok beğendiğim yazarlardan birisidir. Veda romanı Osmanlının son dönemlerinin anlatıldığı devamı da yazılmış bir aile hikâyesi. Osmanlı tarihi, topraklarımız işgal altında ve bir konak yaşantısı süren Osmanlı Maliye Nazırı Ahmet Reşat Paşa ve ailesi de savaşın getirilerinden herkes gibi payını alıyor. Ülkenin zor durumda olduğu o günlerde bir yanda saltanatçılar bir yandan ise milli hareketçiler arasında çekişmeler de yaşanıyor ve konak da bu çekişmelerin içerisine düşüyor. Hem tarih, hem aşk, hem hüzün dolu bir içeriğe sahip olan roman kesinlikle tavsiyemdir.
Edebiyat & Roman
2018 40. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2018 00:00
Ayşe Kulin'in okurken insanı dış dünya ile iletişimini kopardığı, romanın içinde kaybolduğu, yalın, duru, akıcı bir dille yazdığı kitabıdır ama ben okurken yer yer sıkıldım. Serinin devam kitabı olan Umut'u yarım bırakmıştım. Büyük dedesi Ahmet Reşat ve konağında olup bitenler, işgal altındaki İstanbul ortamının havasını yansıtarak veriliyor kitapta. Kim vatanına hizmet ediyor, kim vatan haini, vatan ne, hayat ne, aşk, ihtiras, vatan sevgisi, macera tutkusu, saltanat, şatafat, yokluk, şu bu; ateşin düştüğü yeri yaktığı, herkesin en büyük acıyı kendisinin çektiğini sandığı bir dünyada hayat. Aynı adda dizisi çıkmıştı 3 veya 4 bölüm ama izlenmedi sanırım, o yüzden erken final yapmış... Ayşe Kulin
VEDA....
2025 2. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2025 22:17
Ayşe Kulin kaleminden, Veda....Romanın dili oldukça sade ve akıcı olayların içine bir anda dahil olduğunuz bir kitap... Veda kitabı Osmanlı'nın 1918 -1924 arasında bir konakta geçen aynı zamanda Anadolu'nun durumunu anlatmaktadır. Kitap 4 seriden oluşur . Veda (Cep Boy) Umut Hayat Hüzün - Dürbünümde Kırk Sene (1964-1983) yakında diğerlerine başlayacağım. Osmanlı İmparatorluğu’nun çökme döneminde Son Maliye Nazırı Ahmet Reşat Bey ve bir zamanlar İttihatçı daha sonra ise Millici olan Kemal Bey…. Sarıkamış gazisi olan, aynı zamanda padişaha karşı olan tutumundan dolayı aranan Kemal ,çok hasta olduğundan dayısının evine gelir. Ahmet Reşat buna sıcak bakmasa da anneannesinin baskısıyla kabul etmek zorunda kalır. Uzaktan akrabaları olan Mehpare Kemal ile ilgilenmeye başlar daha sonrası birbirlerine aşık olurlar. Kemal iyileştikten hemen sonra Karakol Teşkilatı’na katılmış ve başlatılmaya çalışılan Anadolu hareketine katılmıştır. Ahmet Reşat Bey ise padişahın yanlış siyaset yaptığını kabul eder ve Anadolu da başlatılan harekete destek verir ama kimseye söylemez. Padişah saltanatın kaldırılmasıyla ülkeyi gizlice terk eder. Sevr antlaşmasını imzalayanlar da vatan haini sayıldıkları için Ahmet Reşat’ta ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Keyifli Okumalar...
Bir Devrin Sonu, Bir Ailenin Hikâyesi
2026 19. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 23:34
Romanın merkezinde, Osmanlı’nın son maliye nazırlarından biri olan Mehmet Reşat Bey ve ailesinin yaşadığı kırılmalar yer alır. Yazar, büyük tarihsel dönüşümü yalnızca siyasi olaylarla değil; aile içindeki duygular, kayıplar ve zorunlu ayrılıklar üzerinden anlatmayı tercih eder. “İnsan bazen doğduğu topraklara değil, hatıralarına bağlıdır.” “Bir devrin kapanışı yalnız saraylarda değil, evlerin içinde de hissedilir.” “Kaybedilen yalnızca bir şehir değil; alışılmış bir hayattı.” “Geçmişi sırtında taşıyan insan, geleceğe yürürken hep biraz yorgundur.” Bazı bölümlerde roman anlatımının yerini tarihsel bilgi aktarımının alması, kurgunun akışını zaman zaman yavaşlatmaktadır. Buna rağmen eser, bir dönemin duygusunu ve toplumsal değişimini güçlü bir aile hikâyesi üzerinden anlatmayı başarır.
2026 23. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2026 13:53
#kitapyorumum Kitabın Adı: Veda - Esir Şehirde Bir Konak Yazarın Adı: Ayşe Kulin Yayınevi: Evetest Yayınları Sayfa Sayısı: 456 Ayşe Kulin bu kitabinda Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde işgal altındaki İstanbul'da bir konakta yaşanan hayatları anlatıyor. Osmanlı'nın son Malı Nazırı olan Ahmet Reşat Bey ve ailesinin hayatını anlatırken aynı zamanda da o dönemin tarihi olaylarını ve Millicilerin verdiği mücadeleyi de bizlere aktarıyor. 1918-1924 yıllarında yaşanan tarihi olayları anlatırken, bir taraftan da konakta yaşanan güzel bir aşk hikayesini de biz okurlara her zamanki üslubu ile anlatıyor. Kitapla kalın...
2019 11. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2019 09:21
Ayşe Kulin edebiyat ile tarihi öğeleri birleştirmede usta bir yazar. Veda kitabında 1920li yıllarda ülkenin dört bir tarafının işgal altında olduğu dönemde halkın duygularını ve yaşantısını bizlere sunmaktadır. Osmanlı Maliye Nazırı Ahmed Reşatın konağında geçer olayların çoğu. Bak karakterimiz Kemal Enver Paşa hayranıdır ve bu uğurda Sarikamisa gönüllü olarak gider fakat o faciadan kurtulan bir kaç kişiden biri olur. Ittihatçı olmaktan uyandığı için ve sağlık durumunun kötü olmasında dolayı evden bile adımını atmaz. Sonra Kuvayı Milliye saflarına katılarak ülke mudafasina büyük katkı sağlar. Diğer bir karakter Azra ise mücadeleci Türk kadınını temsil eder.. Son derece akıcı ve tarihten çok güzel örnekler veren eser özellikle Milli Mücadele dönemine ilgi duyanlarca muhakkak okunması gereken bir eser..

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.