Yalancı Dünya

1965
Everest Yayınları

2026 27. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 22:02
Şöhret duygusunun peşine takılıp giden insanların hikâyesi… Ama bu romanda parlak hayatlardan çok, o umut ışığının altında ezilmiş hayatlar var. Yalancı Dünya, sinema dünyasının büyülü görünen yüzünün arkasındaki gizlenmiş gerçekleri ortaya koyuyor. Büyük hayallerle yola koyulan Neriman’ın Bülent’in, Fatma’nın zamanla nasıl kırıldığını, sistemde nasıl kaybolduklarını görüyoruz. En acısı da, kimse tamamen kötü değil. Sonuçta daha iyisini istemek herkesin hakkı değil midir? İnsanın geleceğine kadar umudunun olması kötü bir şey midir? Orhan Kemal’in abartısız, yalın ve sarsıcı anlatımını beğeniyorum. El Kızı’nda da aynı etkiyi hissetmiştim. Okurken “bu sadece bir roman değil” hissi çok güçlü. Çünkü anlatılanlar hala tanıdık, hala güncelliğini korumakta. Özellikle de romandaki her karakterin geçirdiği değişikliğe tanık olmak iyisiyle kötüsüyle hoşuma gidiyor, bütünlüğü sağlıyor. Romanın sonunu da oldukça beğendim, buruk bir mutlu son oldu. Ve de unutmadan her yalan bir gün açığa çıkacaktır. Fazlasıyla insani bir roman,herkese tavsiyemdir.
2026 Okuma Raporları
2015 126. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2015 00:00
Orhan Kemal'e hakketiği değer verilmediği kanaatindeyim. Orhan Kemal sitemiz okurları tarafından çok az okunduğuna şahit olunca gerçekten çok üzülüyorum. Oysa ülkemiz sorunlarını kendi zamanına göre çok güzel anlatan bir yazarımız. Yazar bu kitabında da sinema özentisi (artist olma) ile yaşayan, kasabalı bir kızımızın yaşamını ve bu özentisinin nelere yol açtığını göstererek; yalın bir anlatımla, çok güzel bir kurguyla okuyucuya aktarmıştır.
Girsavaşlar,Işıklar,Girikler ..
2021 25. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2021 17:30
Her romanı Türk filmi tadında.. Zaten çoğu eserinin de filme çekilmesi boşuna değil Türk Edebiyatının en usta kaleminin.. Her kitabında her karakteri ve her duyguyu okuyucuya yaşatması,dialoglarındaki ustalık her zamanki gibi ‘Yalancı Dünya’’da da üst düzeydeydi. En çokta Orhan Kemal’in kitap finallerini seviyorum.Ani ve net.Çarpıcılıktan uzak olağan sonlar.. Bir kitap daha eksildi Orhan Kemal romanlarından.. Okumaya,okutmaya devam..
2021 15. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 00:08
Orhan Kemal'in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Orhan Kemal umudu ve aydınlığı yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Orhan Kemal'in eserlerini okumanızı tavsiye ederim Keyifli Okumalar
Yalancı DünyaOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2019315 okunma
Yalancı Dünya işte Neriman...
2021 26. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2021 02:05
Şuan noktayı koymanın etkisinden çıkamadan ele aldığım kitap beni benden etti diyebilirim... Orhan Kemal için şu andan itibaren benim yazarım diyorum, yok böyle bi kalem yok, o nasıl bir anlatımdır, nasıl bir akıcılıktır...Hani en sevdiğiniz film çıkmıştır karşınıza hiç birşey bilmeden büyük bir merak, heyecan ve tutkuyla içine çeker ya sizi; böyle demem bile az kalır yanında... Orhan Kemal' i baya araştırıp dört kitabını sipariş ettim, ama nasıl sabırsızlanıyorum okumaya, iki gün önce elime farklı bir kitabını almıştım, hayatımın en güzel kitap yönünü sadece kapağına bakarak çizen bir yorum beni Yalancı Dünyaya çekti. 1k' ya girdim 119 okuma görünce öyle şaşırdım açıkçası böyle bir şeyle karşılaşacağımı bilmiyordum, gerçekten Orhan Kemal hakettiği değeri görmüyor onu diyebilirim. Orhan Kemal aynı zamanda Türk sinemasına konu olmuş onca eseriyle bu etkileyici kalemiyle gerçekten memleketimin en özel yazarlarındandır kiii kitapları için şunu tüm ruhumla söylüyorum sinemalardan filmlerden daha etkileyici ve inanılmaz bir akıcılıkta, hani nasıl oluyor böyle bir hikaye böyle bir üslûpla anlatılabiliyor aklım ermiyor, konuşmakla bitiremeyeceğim biliyorum... Kitabımız 18 yaşında artist olmanın hayaliyle yanıp tutuşan Nerimanın hikayesini konu alıyor, Neriman bir anadolu kasabasında muhafazakar bir aile kızıdır, babası; her haltı yemiş ama günü geldiğinde kendisine bir hoca süsü vermiş yobaz mı yobaz bir adam ( namusu yalnız iki bacak arasında görenlerden) Nerimanı çorapsız bakkala bile göndermeyen bir adam, annesi; kocası ve kızı arasında sıkışıp kalmış merhamet yüklü anne gibi anne her şeyin ortasını bulmaya çalışan kimseyi üzüp kırmayan güzel mi güzel bi kadın, bir gün kasabada yakın bir arkadaşının doğum gününe gitmesiyle başlar Nerimanın hikayesi; tam bi zampara rejisör
2019 6. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2019 23:22
"Dünyada yaşanacak yer komadılar." Kitabın tüm konusunu özetler nitelikteki tek alıntı olacaktır. . YALANCI DÜNYA - ORHAN KEMAL > Anadolu kasabalarından birinde, artist olma hevesi ile yanıp tutuşan Neriman'ın bu uğurda karşılaştığı erkek ve toplum terörünü konu edinir bir kitap. Babası başta olmak üzere, namusun bacak arasında olduğuna inanan insanlarla doludur çevresi. On sekizine henüz girmiş Neriman'ın pek çok akranı gibi tek hayali sinema dünyasına adım atmaktır, hem herkes Sophia Loren'e benzetiyordur Neriman'ı, neden bizim sinamemazın Sophia'sı da o olmasın? Olamazdı işte, başında tarikatçı sığ bir baba, etrafta yaygara koparan cahil komşular, ve nihayet İstanbul'a kaçtığında, cinsel objeymiş gibi bakan onlarca çift göz! Bunların arasında olmazdı! . Kitap bir çoklarının anladığı üzere ünlü olmak isteyen genç bir kızın hayatını anlatmıyor. Aslolan bizim toplum yapımız. O lanet olası KIZ/KADIN ayrımının yapıldığı en ücra ve en gelişmiş yerler. Bir kadının hayatının tamamen buna bağlı olduğu yönündeki düşünceleriyle
2019 4. kitabı
O kadar muazzam bir kitap ki elinizden hiç düşüreniz gelmiyor kitapın akıcılığı içinde olduğunuz yerden kitapın içine çekiyor ah be neriman o kadar güzelliğin ve ve zekan ile sen bu yollara düşebilecek kızmıydın bir ünlü olmak uğruna başına gelmeyen kalmadı belkide babanın yüzünedir seni bu kadar sıktığı için ama sonunda güzel bir ailen oldu
2024 32. kitabı
Saf hayallerle kendisini oyalayan genç kızın (Neriman) ;gerek mahallesinde ki cahil, yobaz, kıskanç tayfanın gerekse kendisini toplumun ileri gelenleri olarak tanıtan kişilerin oyununa geldiğini açıkça görüyoruz. Sanat camiasında kendisine yer edinmek isteyen kızların nasıl tuzaklara düştüğünü görüyoruz.Zamanında her haltı yiyen baba sözüm ona din adamına takılır; karısı ve kızını şeytan olarak görür ki beyni o yönde yıkanmıştır çünkü. Din kisvesi altında şahısların kendi çıkarları için neler yapabileceklerini okuyoruz.Din istismarı nasıl olur, kendisini bilmeyen cahil halk nasıl kandırılır çok iyi anlatmış. Kadınlar kısıtlanırken azgın erkekler ortada cirit atmakta. (Atatürk ilke ve inkılaplarına, kılık kıyafet yönetmeliğine düşman olmakda cabası) Ünlenmek isteyen kızların sinema sektöründe yaşadıkları zorluklar!... Aklını başına alan kızımızın güzel sonla sayfayı kapatması, tebessüm nedenim #orhankemal aydınlık, gerçeklik akımının kurucusu, eserlerinin çoğu sinemaya uyarlanmıştır. Kitaplarında geçen konuların, kişilerin çok içinde olduğunu görüyoruz. Toplumun değişmemesi değişmek isteyen kesime dayatılanlar! Orhan Kemal e hayran kalmamak elde değil külliyatdan bir kitap daha eksildi. Kitapla kalın #vukuatvar ile okumaya, yorumlamaya #orhankemal i anlatmaya devam #egehanfigenyorumluyor instagram.com/p/Cb9qLcmN6osa2...
2022 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2022 17:27
Büyük Usta Orhan KEMAL'in; içine doğduğu hayatın kuralları ile, kurduğu hayallerin sınırsızlığı arasına sıkışmış Neriman'ın üzerinden; insanlığın çürümüşlüğünü ve iki yüzlülüğünü anlattığı film tadında kitabı "Yalancı Dünya". "Neme lazım elin keçisiyle koyunu, ben kendi tavuğumdan sorumluyum" diyenlerin bencilliği, "Kimin arabasına binerse Onun düdüğünü çalar" dediklerinin yanar dönerliği; "İnsan bir kere ölür" diyen Neriman'ı yolundan caydırabilecek miydi? İplerini başkalarının tuttuğu bir hayat da esaret değil miydi? Yine okumaktan aldığınız keyife, okuyacağınız bir kitabının da eksildiğini bilmenin hüznünü karıştıracak bir Orhan KEMAL esintisi. "Yalancı Dünya" keyifle okunur.
2025 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 23:59
Yalancı Dünya; olay örgüsü, yaşananlar ve karakterlerin iç dünyası ile Zeki Demirkubuz’un “Hayat” filmini hatırlattı bana. Hikâyedeki ve filmdeki olayların mizansenleri ayrı ayrı olmakla beraber biz okuyucular ve izleyiciler olarak ikisi arasında çok benzer duygulara rastlıyoruz içimizde. Kitapta Neriman, filmde Hicran. Neriman’ın evde ailesinden gördüğü baskılar ve büyük film yıldızı olma hayali, onu günün birinde kasabasından kaçıp İstanbul’a gitmesine hem sebep olan hem vesile olan en büyük etkenlerdir. Hicran’ın da bir gün yirmi milyonluk koca İstanbul’a gitmesi gibi. Kitapta, Rıza ile özdeşleştirebileceğimiz kişi de sona doğru daha iyi tanıdığımız kişi olan genç öğretmen. İki hikâyenin de farklı bir sonu var ya da aynı şekilde bitiyor demek, hangi karakterden/karakterlerden (Neriman-Öğretmen, Hicran-Rıza, Neriman-Ali Rıza) nasıl baktığımıza bağlı. Neriman genç, güzel bir kızdır. Güzelim diyen eline su dökemez, tıpkı Sophia Loren. Film yıldızı olmak istemektedir. Evinde babası ev annesi tarafından sürekli gözlem altındadır. Özellikle babasıyla hiç anlaşamamaktadır. Çorapsız dışarı çıkmasına, fırından ekmek almaya gitmesine de izin yoktur bir süre sonra. Bütün bu baskılardan kurtulmaya az kalmıştır. Birkaç ay sonra on sekiz yaşına girince vurup kaçacak kimse bir şey de söyleyemeyecektir. İstanbul’da film yıldızı olduktan sonra annesi ve babası o zaman belki affeder, gelir büyük evinde beraber yaşarlardı. Kasabaya gelen rejisör Bülent Nejat ile tanışıp ona âşık olduktan birkaç ay sonra İstanbul’a kaçar onunla. Filmlerde oynayacak ne de olsa rejisör, Avrupa görmüş Bülent Nejat ile evlenecektir. İstanbul’a adım atar atmaz asker kaçağı olan Bülent Nejat’ın yakalanmasından sonra ortada kalmıştır. Filmciler sokağı: kurtlar sofrası. Neriman’ın bu saf halinden

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.