İhtiras
2021 42. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2021 00:00
Çekilmez bir kıskançlığın sonunda hayatları mahvolan Suphi, Muhsin ve Zehra; ölümün en derinlikli tabakalarında kendilerine uygun bir yer bile seçememiştir. Nabizâde'nın kaleme aldığı "bu romanın" roman olduğunu kanıtlayan en büyük nokta, psikolojidir. Genelgeçer bir bilgi olan "Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman denemesi" doğru olmayıp İntibah'tan sonra gelen diğer bir psikolojik romanımızdır. Realizmin ve özellikle de natüralizmin fazlasıyla hissedildiği bu romanda Nâzım'ın yaptığı en büyük şey, bireylerin iç dünyalarına inmesi ve onları tanımamıza yardımcı olmasıdır. Binaenâleyh Eylül'ün bir nev'î hazırlayıcısıdır. İstanbul'a dâir birçok özelliğin anlatılması ve anlatılanların çeşitli tasvirlerle desteklenmesi, romanı iyi bir roman yapan etmenlerden biridir. Suphi'nin "Zehra" yüzünden derbeder bir hayata sürüklenişi, bize Namık Kemal'in Mâhpeykeri'ni hatırlatmaktadır ama Nâzım, Namık Kemal gibi kötünün karşına iyiyi koymamış; kötünün karşısına yine bir kötü koyarak denklemi güçlendirmiştir. Bu tip romanların sadeleşmemesi ve o dönemdeki yazı dili okunması ayrı bir keyif verirken bu kelimelerin ve terkiplerin de natüralizm akımına riâyet ettiği âşikârdır.
2020 9. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2020 12:48
Küçük yaşta annesini kaybetmiş Zehra güzel alımlı. Ama bir kusuru var Zehra’nın. Kendisininden küçük kardeşini öldürmeyi düşünecek kadar kıskanç. Kıskançlık onda büyük hastalık. Babasını bir kaç
ZEHRA KİTABI
2025 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 15:59
Klasik bir Tanzimat dönemi romanı. Sık sık tesadüfler hayallere dalmalar karakterlerin ani durum değişimleri. Kitap Zehra ve Suphi'nin yaşadıklarını anlatıyor. Zehra çok kıskanç birisi. Hastalıklı bir şekilde kıskanç hem de. Evlilikleri sonucu başlarına gelenler anlatılıyor. Kitaba neden ilk psikolojik kitabı denemesi dendiğini okuyunca anlıyorsunuz. Kitap olayları daha yüzeysel anlatmış. Mesela önemli bir gelişme oluyor bir karakter hakkında bir anda bunu anlatıyor ve üstünde pek durmuyor nasıl oraya geldik diye düşünüyorsunuz ve daha fazla ayrıntı isteyebiliyorsunuz. Olaylar üzerinde değilde karakterlerin psikolojik durumları, düşünceleri ve duygu halleri daha ön planda. Kitaptaki tüm karakterler bi değişik kimse haklı değil ama yine de tüm çirkefliği ve huysuzluklsrına rağmen en masum yine Zehra. Suphi tam insanı çıldırtmalık bu kadar uckuruna düşkün naptığını bilmeyen bir salak daha yok. Okurken o kadar sinir oldum ki. Başına gelen her şeyi hak etti. Bu kadınlar bunda ne buldu hiç anlamadım. Neyse klasik Tanzimat dönemi romanı işte çokta derinlik aramamak lazım çok fazla teknik hatası olan bir kitap fakat yine de kitabı sevdim psikolojik açıdan güzel tahliller yapmış bazen kendi hissettiğim tanıdık duyguları gördüm. Karakterlerle empati yapmış oldum. Bu açıdan güzel bir kitaptı. Merak ediyorsanız okuyabilirsiniz ayrıca eski kitaplarımız olduğu içinde okunmalı diye düşünüyorum. ZehraZehra Nabizade NazımNabizade Nazım
2020 7. kitabı
Zehra hem edebiyat tarihi itibariyle, hem bizatihi kıymetlidir. Tarihen kıymeti bu eserin romantizmden ilk kurtulan roman olmasıdır. Bizatihi kıymeti de üslubun sade, ifadenin diri ve tasvir ettiği tiplerin canlı oluşundandır. Roman, saadeti aile yuvası dışında aramanın getireceği hüsranı hikaye eder.
2022 109. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2022 00:00
Roman
ZehraNabizade Nazım · Can Yayınları · 201915,3bin okunma
Kıskançlığın vücut bulmuş hali diyebilir miyiz?
2024 28. kitabı
İlk psikolojik roman denemesi olarak da bilinen Zehra romanının teması kıskançlıktır. Diğer Tanzimat dönemi romanları gibi bunun da sonu ölümlerle bitiyor. Dili sade. Kolaylıkla okunabilecek bir kitap. Zehra öksüz büyümüştür ve oldukça kıskançtır. Suphi adlı bir beyle evlidir. Kocasını uçan kuştan bile kıskandığı yetmezmiş gibi bir de onun evdeki yardımcı Sırrıcemali sevdiğini öğrenir. Suphi, Sirricemal ile evlenince Zehra boş durmaz. İçi intikam ateşiyle yanıp tutuşur. Urani adındaki bir kadını Suphi'ye musallat eder. Adam her şeyi unutur. Ne Zehra'yı düşünür ne Sırrıcrmali ne de işe gider. Beş parasız kalan Suphi, Urani tarafindan terk edilir. O esnada Sırrcemal de intihar etmiştir. Suphi Urani'yi öldürür ve sürgüne gönderilir. Zehra da acı çeker ve hastalanıp ölür.
2020 15. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2020 00:00
Nabizade Nâzım'ın ilk ve tek romanı olan Zehra, realizm ve natüralizm akımları doğrultusunda yazılmıştır. Romanda kıskançlık duygusunun sebep olduğu felaketler, kadın hislerini derinlemesine ele alan girift tahlillerle işlenir. Bu bağlamda Zehra, edebiyatımızda psikolojik roman türünde kaleme alınan ilk eserlerden biri, Mehmet Rauf'un Eylül'ünün müjdeleyicisi kabul edilmektedir. ZehraZehra
Alıntı
TÜRK ROMANININ TRAJİK BASAMAĞI
2021 52. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 11:42
Nabizade Nâzım'ın Karabibik'i kötüydü. Köy ortamına gayet güzel ayak uydurmuştu ama insana hiçbir fayda sağlamıyordu; kötü bir kurguyla ve pek de iyi olmayan karakterlerle oluşturmuştu romanını.
ZehraNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202415,3bin okunma
2024 20. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2024 22:46
Uzun zamandır modern klasikler okuyordum fakat rafta kapak tasarımı ile gözüme çarpan Türk klasiğinin önemli eserlerinden olan Zehra kitabını inceleyeceğiz. Başladıktan birkaç saat sonra bitirdim
ZehraNabizade Nazım · Koridor Yayıncılık · 202315,3bin okunma
2026 3. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 17:50
Bir insanın kendi duygularına yenilmesinin trajik hikâyesidir bu eser. Bu romanda aşk, alıştığımız gibi huzur veren bir duygu değildir. Çünkü aşk, eğer güvenle beslenmezse, insanın içini kemiren bir korkuya dönüşebilir. Okurken kendinize şu soruyu sormadan geçemiyorsunuz. Bir insanı bu kadar çok sevmek, aslında onu sevmek midir yoksa kendine zarar vermek mi ? Romanın genel duygusu yoğun bir hüzünle kaplıdır. Baştan sona bir iç daralması ve yaklaşan felaket hissi vardır. Bu yönüyle eser, romantik olduğu kadar yıkıcı bir aşk hikâyesidir. Ama belki de eserin en vurucu tarafı tam da budur: Bazen insan, en çok sevdiği şeyi kendi elleriyle yok eder. Umut dolu kitaplara, keyifli okumalar...
ZehraNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202415,3bin okunma

Nabizade NazımYazar · 12 kitap
Nabizâde Nâzım (d. 1862 (?) - ö. 6 Ağustos 1893) Tanzimat dönemi Osmanlı-Türk yazarıdır. Şiir, anı, hikaye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır. Nabizâde Nâzım 1862 yılında İstanbul'da, Nişantaşı'nda dünyaya geldi. Tam adı Ahmet Nazım idi. Babası Nabi Efendi'yi ve annesini genç yaşta kaybetti. Ninesi tarafından büyütüldü. 'Yadigarlarım' adlı yapıtında anlattığı anılarından öğrenildiğine göre mutsuz bir çocukluk geçirdi. İlköğrenimini Tophane Mahalle Mektebi'nde tamamladıktan sonra önce Fevziye Rüştiyesi'nde sonra Beşiktaş Askeri Rüştiyesi'nde öğrenim gördü. Okulun İdadi (lise) bölümünü de bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Mühendishane-i Berri-i Hümayun (Kara Askeri Mühendis Okulu)'da yaptı. 1884'te topçu mülazım-ı sanisi (topçu üsteğmen) olarak mezun oldu. Öğrenimine Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Genel Kurmay Okulu)'da devam etti. İlk yazısını henüz öğrenci olduğu 1880 yılında Vakit Gazetesi’nde A.Nazım imzasıyla yayımlandı. Bu yazı, “Esaret” başlıklı bir denemedir. Öğrencilik ve askerlik yaşamının devam ettiği 1880-1890 yıllarını aynı zamanda çok verimli bir yazım adamı olarak geçirdi. Çok başarılı bir öğrenci olan Nabizade Nazım, 1886'da Erkan-ı Harbiye (genelkurmay) yüzbaşısı olarak mezun olduktan sonra kendi okulunda askeri öğretmenlik yaptı; yüksek cebir, istihkam ve topoğrafya dersleri verdi. Keşif ve araştırma yapmak üzere iki yıl Suriye'de görev yaptı. 1890'da İstanbul'a döndü. O yıl, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olan Karabibik adlı eserini yayımladı. 1891'de çıkmaya başlayan ve o günlerde bir bilim dergisi niteliği taşıyan Servet-i Fünun Dergisinin ilk yazarlarından birisi oldu. İstanbul'a dönüşünden bir süre sonra sevdiği kızla evlendi ancak mutlu bir evlilik yaşamı olmadı. Evlendikten kısa bir süre sonra kemik veremi hastalığına yakalandı. Haydarpaşa Hastanesi'nde iki yıl kadar tedavi gördü ama iyileşemedi; 6 Ağustos 1893'te öldü ve Üsküdar'da Miskinler Tekkesi yakınındaki mezarlıkta toprağa verildi. Edebî hayatı Nabizade Nazım, daha çok romantizm etkiler taşıyan şiirlerini bilimsel konuları işleyen makalelerini, öykülerini Hazine-i Evrak, Mir'at-i Aem , Rehber-i Fünun, Afak, Berk, Manzara gibi dergilerle Tercüman-ı Hakikat, Servet, Mürüvvet gibi gazetelerde yayımlamıştır. Şiirlerinde ölüm, tabiat, tanrı gibi temleri işledi. Şiirde çok başarılı olduğu söylenemez. Zaten kendisi de bunlara "Heves Ettim" adını vermiştir. 1890 yılında yayımlanan 'Karabibik' adlı uzun hikâye denilebilecek romanı, edebiyatımızda ilk köy romanı olma özelliğini taşır, kendisinin 'hakikiyyun' dediği realist bir eserdir. 'Zehra' (1896) romanı ise bir psikolojik roman denemesidir. Bu romanda Şehzadebaşı tiyatrolarının tulumbacı kahvelerini, kadın kavgalarını gerçekçi bir görüşle aktarmıştır. Eser, bir psikolojik roman kabul edilmez ama Türk edebiyatında psikoloji öğelerinin kullanıldığı ilk roman kabul edilir.