Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Modalar daima gelip geçici, erken eskiyen uygulamalardır.
80’lerde Moda Anlayışı
Ne oldu da mini etek altına giyilen pembe iğrenç parlak taytlar, neredeyse insanın gırtlağına kadar gelen yüksek yüksek belli, yırtık pırtık kotlar, daracık paçaların altına oturtulan bembeyaz spor ayakkabılar ortaya çıkıverdiler? Saçları ortadan dişli tokalarla tutturup, hatta bazen punk yapıverdiler... O dönemin hissi neydi de kıyafette böylesine kitsch bir şekilde dışa vurdu kendini bu enerji?
Sayfa 56 - Gürgen ÖzKitabı okuyor
Reklam
İnsanların değerini ölçmekten aciz olan kişiler, onları sınıflandırmak için modanın belirlediği ilkeleri benimser.
Sayfa 51 - Hayykitap, 1. Baskı, Ocak 2023Kitabı okudu
Moda dediğimiz şey kendini sürekli tekrarlar zaten, aynı tarzlar önce gider sonra geri gelirler, geri geldikten sonra da tekrar giderler...
Sayfa 205 - Kırmızı Kedi Yayınevi
Finansal yatırım gibi, moda da bir zamanlama ve tercih meselesidir. İki meslekte de eğer doğru fikri bulmak için çok geç kalırsanız ya da piyasaların size anlamaya hazır olamayacağı kadar ileri görüşlüyseniz kâr edemezsiniz.
Sayfa 135
İngiliz moda tarihçisi James Laver'in geliştirdiği ve kendi adıyla bilinen Laver kanunu adlı kuramsal değerlendirme kıstasına göre, modaya uygun davranışlar zamanın geçmesiyle şekillenir: Yakışıksız: Moda olmadan 10 yıl önce Arsız: Moda olmadan 5 yıl önce Abartılı (Cüretkâr): Moda olmadan 1 yıl önce Şık: Güncel moda Hirpani: Moda olduktan 1 yıl sonra Korkunç: Moda olduktan 10 yıl sonra Absürt: Moda olduktan 20 yıl sonra Zevkli: Moda olduktan 30 yıl sonra İlginç: Moda olduktan 50 yıl sonra Büyüleyici: Moda olduktan 70 yıl sonra Romantik: Moda olduktan 100 yıl sonra Görkemli: Moda olduktan 150 yıl sonra
Sayfa 134
Reklam
...bilimde mühim olan moda yaratmaktır, modanın peşinden gitmek değil.
Sayfa 134
Avrupa Modasında Osmanlı Rüzgârı
Osmanlı rüzgârı sadece siyasî ve askerî cihetten esmemiş, kültür yönünden de Avrupa'ya yön vermişti. Bugün moda başkentleri diye lanse edilen yerlerde, zamanında Osmanlılara benzemek için birbiriyle yarışılmış, Türk tarzı eşyalara sahip olmak, zenginlik göstergesi; Türk gibi giyinmek, asillik alâmeti sayılmıştı...
Çünkü küresel emperyalizmin kurduğu kirli düzeni güzel göstermeye memur medyanın propagandaları zamane kadınını onların istediği gibi düşünmeye, onların istediği şekilde giyinmeye, her yıl değişen modaya göre şekil almaya mecbur eder. Bu durumun kadim cahiliye köleliğinden tek farkı cazip gösterilebilmesidir. Bunun adına modern kölelik ya da gönüllü esaret diyoruz.
En güzeli kafama göre takılmak)
Bu moda ne kadar acaip bir âdettir! Modaya tatbik-i kıyafet eden kadınların ekseri güzel olmaktan ziyade çirkin oluyorlar. İki kadına yaraşırsa sekseni sevimsiz, garip bir şekil ve sima peyda ediyor.
Reklam
Moda Kadını en fazla cezbeden ve bu sebeple pek çoğunu komik bir hile düşüren vasıtaların başında ise MODA gelmektedir. Sık sık değişen ve her yeni şeklinde kadını biraz daha açıp saçmak suretiyle haya ve hicap perdelerini parçalayan ve sayısız yuvanın yıkımına sağlayan modaya, ne acı bir hakikattir ki, bugün Müslüman ataların, şehid Zeyneb'lerin, Nene Hatunların torunları olan Müslüman Türk kızları ve torunları da adeta esir olmuş durumdadırlar. "Haya, hicap" kelimeleri, zamanımızda, hemen hemen demode addedilmektedir.
“Fashion is a mode of ugliness so unbearable that we are compelled to alter it every six months.” (Moda, öyle tahammül edilemez bir çirkinliktir ki, bu çirkinlik biçimini her altı ayda bir değiştirmek zorundayız.)
Sayfa 1727
"Kişiden önce, kıyafeti konuşur ve önce kıyafeti algılanır."
"Moda, aslında toplumun alt katmanlarından gelen gelen insanların, toplumun üst katmanlarında yer alan kesime ulaşmak için kullandıkları bir araçtır."
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.