Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Şehzade Mustafa'nın Konya Ereğlisi'ndeki Aktepe menzilinde, babasının elini öpmek üzere çadıra girince boğulup öldürülmesi, ordu arasında büyük bir üzüntü doğurdu. İdamı ise çevrilen entrikalar gereği idi ve Kanuni'ye, oğlunun kendisine isyan edip tahta geçmek istediği anlatılmıştı. Suçsuz şehzadenin bu feci ölümü karşısında sultanın yanından hiç ayırmadığı ve çok sevdiği en küçük oğlu Cihangir de üzüntüsü ve kederi sebebiyle cinnet geçirerek Halep'te vefat etti.
Şehzade Mehmed (Fatih) henüz çok küçükken, bir gün babası II. Murad'ı kolundan tutup Hacı Bayram Veli'ye götürmüştü. O tarihte Hacı Bayram tekkesi'nde öğrenim gören Akşemseddin, misafirlere hizmet ediyordu. Sultan Murad, Hacı Bayram Veli'ye, İstanbul'u alma planlarından bahsetti. Hacı Bayram Veli, küçük şehzade Mehmet'i gösterip: "Padişahım," dedi, "İstanbul'u şehzadeniz Mehmed'le benim Köse alacak." Veli'nin Köse dediği Akşemseddin'den başkası değildi. Gerçekten Veli'nin bu kerameti yıllar sonra hakikat olacak, İstanbul'u fetheden Sultan Mehmed'in yanında Akşemseddin "manevi fatih" olarak selamlanacaktı.
Sayfa 66 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Reklam
Devlet ikiye Ayrılıyor
Cülus'tan kısa bir süre sonra gelen Bizans elçileri ikinci Murad'ın tahta çıkışını tebrik ettiler ve babasının vasiyeti gereği küçük kardeşlerinin kendilerine verilmesini istediler. ancak onların bu talebini Veziriazam Bayezid paşa "Müslüman evladının Müslüman olmayanlar nezdinde terbiyesi şeriata mugayirdir", diyerek reddetti. gözlerine mil çekilerek kör edilen bu iki şehzade daha sonra 1429'da Bursa'da yaşanan veba salgınında hayatlarını kaybetti.
Başvezir şöyle dedi: - Şeyh Abdülkadir'i yakından tanıdık. Bu şehre geldikten sonra sizi ziyarete gelmeyi hiç düşünmemiş. Zira siz devleti temsil ediyorsunuz, o ise İslam'ı. Yani sizi ziyarete İslam'ın izzetinden ötürü gelmemiş.
Bulutların ardında her zaman güneş vardır. Rüyalar sonsuzdur. Korkuyla yaşanmış bir hayat, yeri yaşanmış bir hayattır. Bir rüyayı gerçek kılmak için ondan bahset! Harekete geçmek başarının en temel anahtarıdır. Daha fazla diren, daha az itaat et! Dün düştüysen , bugün kalk... Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. En ileri giden ok, engeli çekilen yaydan atılır. Zafer'in tadı yenilgiyi bildiğin zaman çıkar. Büyük ya da küçük her başarı zihinde başlar.
Günümüz insanları
O kadar mükemmel rol yapıyordu ki neredeyse kendini bile kandırabilirdi.
Reklam
İsyan Eden İlk Şehzade
Birinci Murad, fetihlerine devam ederken en küçük oğluyla başı derde girdi. Bursa'da valilik yapan en küçük oğlu Savcı Bey'in çok geniş taraftara sahip olması Birinci Murad'ın gö­zünden kaçmamıştı. Bu yüzden, oğlunu takibata aldırdı. Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaya çok benzer bir durum Bizans Devleti'nde de yaşanıyordu. Bizans imparatorunun oğlu Andronikos, babasının kendisine haksızlık yaptığını dü­şünüyor ve kardeşi Manuel'in yıldızının git gide parlamasını bir türlü hazmedemiyordu. Veliahtlığı kaybederek uzaklaştığı iktidar olma hayalini, bu kez imparator olarak geri almak ni­yetindeydi. Bu yüzden kendisi gibi düşündüğünü bildiği genç Osmanlı şehzadesine haber göndererek birlikte isyan etme tek­lifi yaptı. Savcı Bey yanındakilerin de teşvikiyle kendisine ya­ pılan teklife olumlu cevap verdi. Babalarının başkentlerden uzakta Edirne'de olması bu iki hanedan üyesine isyan için uygun ortamı sağlamıştı. İki şeh­zade babaları geri dönünceye kadar idareyi çoktan ele geçire­ceklerini düşünüyorlardı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Her ikisi de babalarının eskiden beri onları izlediklerinden habersizdi. Genç isyancıların ordusu kısa sürede dağıtıldı ve Dimetoka Kalesi'ne sığınan asiler kısa bir süre sonra ele geçi­rildi. Sultan Murad, oğlunun suçunu itiraf ve kendisine itaat etmesini istedi. Ancak oğlunun asi tavrını sürdürüp, sert söz­ler söylemesi Birinci Murad'ı öfkelendirdi. Sultan Murad, hü­kümdarlık ihtimalini yok ettirmek için oğlunun gözlerine mil çektirerek kör ettirdi.
Ne demiş Hazreti Ebubekir efendimiz: -Allah'ın varlığına en kesin delilim şu ki, bir şeye niyet ederim ama yapamam, yaptıklarım ise aklımda olmayan işler...
saçmasular
Yüzün yürür tarihe mal olmuş harabelerinde gecenin, her şehzade bir ölüm fikriyle dünyaya gelir!
Sayfa 99 - canKitabı okudu
Sultan II. Abdülhamid Oğlu Şehzade Abdürrahim Hayri Efendi.
Memleketin, vatanın selâmeti için verilmiş kurbanlar arasında Osman oğullarının da küçük bir hissesi olduğunu belirtmek istiyorum. Gurbet hayatımın en acı hatıralarından birisi de akrabamdan birisinin Paris'teki hazin şekilde intiharıdır. Çok dürüst, çok temiz ruhlu olan bu akrabam artık hayat yüküne ve gailesine dayanamayacak hale gelmişti. Karısına ve çocuklarına fazla yük olduğunu hissedince yeise kapılmış ve kendi kendine ölmek kararını vermişti. Dindar ve ananelere fazlasıyla sadıktı. Ölümünden sonra cenazesini belediyenin kaldıracağını ve umumî bir mezara gömüleceğini tahmin ettiği için kendi dinine ve ananelerine göre kendisini ölüme hazırlamaya niyet etmiş. Abdest almış, kendi kendine Kur'an okumuş, yıkanmış, çenesini bağlamış, kefenine usulüyle sarılarak yatağı üzerine uzanmış, kuvvetli bir uyku ilacı alarak kendisini ölümün kucağına bırakmış. Bu hazin akıbeti, ailenin uzak yakın bütün efradını derin bir teessüre boğmuştur. Uzun zaman bu feci hâdisenin tesiri altında kaldık.
Reklam
Sultan II. Abdülhamid Oğlu Şehzade Abdürrahim Hayri Efendi.
Memleketin, vatanın selâmeti için verilmiş kurbanlar arasında Osman oğullarının da küçük bir hissesi olduğunu belirtmek istiyorum. Gurbet hayatımın en acı hatıralarından birisi de akrabamdan birisinin Paris'teki hazin şekilde intiharıdır.
Olacak olan çocukluktan belliymiş...
"Fatih Sultan Mehmet'in parlak zekâsına ilişkin verilebilecek en iyi örnek, çocukken tuttuğu özel defterinin sayfalarındadır. Küçük şehzade karalama defterinde resimler çizmiş, notlar almış, Arap, Fars ve Yunan alfabeleri çalışmıştır. İslam coğrafyasında yaşadığı halde insan resimleri yapan, perspektif kullanan, çevresindeki olayları çizerek gözlemleyen bir şehzade olduğu, defterinin gün yüzüne çıkmasıyla anlaşılmıştır.."
Genç Osman Lehistan seferine çıkma hazırlıkları yapılırken kendisinden 4 ay küçük olan kardeşi Şehzade Mehmed'i öldürttü. Devrin kaynakları Şehzade Mehmed'in öldürülmeden önce şu bedduayı ettiğini yazarlar; "Osman Allah'tan dilerim ki ömr ü devletin berbad olup, beni ömrümden nice mahrum eyledin ise sen dahi saltanat süremeyesin".
Sayfa 146 - Yeditepe yayınevi
Bilmem, tam dindar mıyım? Her hâlde şu anda dünyaya çok bağlıyım. Fakat ne Allah ile kulunun arasına girmek isterim, ne de insan ruhunun büyüklüğünden, imkânlarından şüphe ederim. Kaldı ki, bunlar milli hayatın kökleridir. Bak, kaç gündür İstanbul'da Üsküdar'da geziyoruz; sen Süleymaniye'de doğmuşsun, ben Aksaray'la Şehzade arasında küçük bir mahallede doğdum. Hepsinin insanlarını, içinde yaşadıkları şartları biliyoruz. Hepsi bir medeniyet çöküntüsünün yetimleridir. Ba insanlara yeni hayat şekilleri hazırlamadan evvel, onlara hayata tahammül etmek kudretini veren eskilerini bozmak neye yarar.
Sayfa 202 - MümtazKitabı okudu
451 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.