Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
124 syf.
9/10 puan verdi
Yavuz Sultan Selim Han, kısacık iktidarı döneminde ülkesini başarıdan başarıya taşımış, sahip olunan toprak miktarını üç katına çıkarmış ve ittihad-ı İslam adına ömrünü feda etmiş bir Osmanlı sultanıdır. Şehzadeliğinden itibaren kafasında planladığı büyük İslam birliği hayali, onu, hayatının son anlarına kadar gayret ve mücadele içinde olmaya
Yavuz Sultan Selim
Yavuz Sultan SelimYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20111,159 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Hükümdarlık deyince aklımıza gelen hemen bir er meydanı olur değil mi? Benimde okumadan önce öyle düşündüğüm bu kitapta, evet yine bir savaş var fakat bu bir zeka muharebesi. Safavi Devleti' nin Şah' ı Şah İsmail' in küçük yaştaki namı sarmıştı her yanı. Şehzade Selim de bunun nasıl olduğunu anlamak ve son hamleyi kimin yapacağını görmek için harekete geçmeye karar vermişti. Yanına ezeli yaveri Hasan' i alarak dedesinin önceden yapmış olduğu gibi derviş kılığında varmıştı şehre. Tebriz Şah' ının dikkatini nasıl çekeceğini biliyordu ve işe yaramıştı. İşte artık karşı karsiyaydılar. Ve bu ezeli satrancın çekişmeli saatlerini okumak nasıl bir kıvrak zeka örneği olduğunu kanıtlar nitelikteydi.
Şehzade
ŞehzadeGökhan Çelik · Yediveren Yayınları · 202216 okunma
Reklam
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Ya ben İstanbul' u alırım, ya İstanbul beni!.. " Peygamber Efendimiz, İstanbul'un bir gün mutlaka fethedileceğini müjdelemişti. Onu fetheden komutana da askere de en şerefli olma şerefini sunmuştu. Yıllar yılı bir çok komutan ve asker İstanbul'u fethetmek için defalarca girişimde bulunmuş ama kimse bu kutlu sonuca ulaşamamıştı. Şehzade Mehmed de küçük yaşlardan itibaren bu hedefle büyütülmüştü. Yazarımız çok çok güzel anlatmış bu fethi. Bazı yerlerde tüylerim diken diken oldu, bazı yerlerde gözlerim doldu. Şehzade Mehmet önce kendisi inandı, sonra da çevresine inandırdı. Bir şeye inanmak başarmanın yarısıydı. İnancın önünde ne durabilirdi. Ve yapılmaz denileni yaptı, alınmaz denileni aldı. Önce Şehzade Mehmed, sonra Sultan Mehmed, şimdi ise Fatih Mehmed olmuştu.Fatih Sultan Mehmet Cihan padişahı olmasına, devrin en güçlü Sultanı olmasına rağmen son derece mütevazi ve sade bir yaşantıya sahipti. Her fırsatta alimlerin yanında soluğu alan saltanata meyletmeyen bir karekter. Şahi toplarını yapacak kadar mühendis. Gemileri karadan yürütecek kadar zeki. 21 yaşında İstanbul'u fethedecek kadar cesur. Düşmanlarının bile son derece saygı duyduğu, batılı tarihçilere bile göre gelmiş geçmiş en büyük Hünkar-devlet adamı…Okurken çok zevk aldım. Keyifli okumalar. Mutlaka tavsiye ederim.
Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un Fethi
Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un FethiYavuz Bahadıroğlu · Panama Yayıncılık · 2016499 okunma
Katakulliye gelmişsin Cem kardaş.
İki oğul, iki şehzade duruyor tahtın kıblesinde hangisine zar atılır, hangisine remil bakılır? Gönlünün menzili Konya'ya düşüyor. Üstelik herkes de bili­yor bunu. Kanunname-i Âl-i Osman'da, şehzadelere yazılacak elkap numunesinde, Hünkârın Konya'da oturan küçük şehzade­nin adım andığını, üstelik bu anmada Sadrazamın payı da bilini­yor elbet. Bundan Hünkârın tahta, Kaftan Doğumluyu layık gördüğü sonucunu çıkaranlar var.
Sayfa 94
625 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
56 günde okudu
Birisi "Aşk" mı dedi ♡
Tarihin gördüğü, en tutkulu aşklardan birisi de hiç kuşkusuz Naciye Sultan ve Enver Paşa’nın aşkıdır. Bu eser, kabaca Enver paşanın yurt dışına çıkmak zorunda kaldığı (Çünkü 1.Dünya Savaşı sonunda İngilizler, İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticilerine karşı bir tutuklama emri çıkartmıştır. Bu yüzden o ve diğer arkadaşları mücadelelerine yurt
Naciyem Ruhum Efendim
Naciyem Ruhum EfendimMurat Bardakçı · İş Bankası Yayınları · 2016116 okunma
Buna rağmen ortalıkta neler neler dönmüş babası sultan bayezit ile amcası birbirine silah çekmiş sonunda o güzel adam küffar arasında ıstırap içinde can vermiş belki yanında ağzına bir yudum su verecek kimse yokken ölmüştü. Sultan selim bu hikayede küçük vezirin oynadığı rolü biliyordu. O aynı oyunu kendisi tahta çıkarken de oynamak istemiş şehzade Ahmet'i selim'e tercih etmişti. Bu hatıraların tazeleniş'i koca mustafa paşanın katli fermanı için yeter sebepti.
Reklam
III. Murad'ın Çocukları
Murad Han'ın ölümü sırasında hünkârlık yasası gereği 19 şehzadeyi bir seferde şehit ettiler. Hatta biri o kadar küçük imiş ki kestane yerken cellat öldürmeye gelince o şehzade, "Katlan kestanemi yiyeyim sonra boğ" der. Acımasız cellat hemen şehit eder. Birini de şehit etmeye gelip annesinin kucağından alır, bir bucakta boğazdan boğarken annesinin sütü burnundan, ruhu ağızdan çıkıp ruhunu teslim eder.
·
Puan vermedi
Türkler Hakkında bir yabancının izlenimleri
Türk Mektupları – Ghiselin de Busbecq Bu kitabı farklı kaynaklardan duyar ve merak ederdim. Bir Avrupalının gözünde Osmanlı 1500’lü yıllarda nasıl görünüyordu sorusunun yanıtlarını içeriyor. Bir elçi olarak İstanbul’a gelen yazar uzunca bir süre boyunca İstanbul’da kalıyor. İlk önce şunu belirtmek gerekir ki hiçbir Avrupalı Osmanlılara,
Türk Mektupları
Türk MektuplarıOgier Ghiselin De Busbecq · İş Bankası Kültür Yayınları · 2011297 okunma
Asırlara değil, sana seslenmek istiyorum. Sen ömür boyu bir kâbusu yaşamıştın. Anlaşılmamıştın, sevilmemiştin. Beklediğin şehzade biraz geç geldi. Biraz yorgun ama masallardakinden çok daha ateşli. Eski Yunanı yaratan harikulade kadınlar Lais, Lamya, Frine senin kadar mükemmel miydiler? Sen ki, on altısında bir çocuktan daha saf ve bir Messalina’dan daha günahkârsın,Seni tanıdıktan sonra bütün insanlar küçük geliyor bana. Bütün sesleri çirkin buluyorum. Bütün kadınlar tenekeden, tahtadan, topraktanmış gibi geliyor.
Cemil Meriç
Cemil Meriç
Şehzade Mustafa'nın Konya Ereğlisi'ndeki Aktepe menzilinde, babasının elini öpmek üzere çadıra girince boğulup öldürülmesi, ordu arasında büyük bir üzüntü doğurdu. İdamı ise çevrilen entrikalar gereği idi ve Kanuni'ye, oğlunun kendisine isyan edip tahta geçmek istediği anlatılmıştı. Suçsuz şehzadenin bu feci ölümü karşısında sultanın yanından hiç ayırmadığı ve çok sevdiği en küçük oğlu Cihangir de üzüntüsü ve kederi sebebiyle cinnet geçirerek Halep'te vefat etti.
Sayfa 176
Reklam
Şehzade Mehmed (Fatih) henüz çok küçükken, bir gün babası II. Murad'ı kolundan tutup Hacı Bayram Veli'ye götürmüştü. O tarihte Hacı Bayram tekkesi'nde öğrenim gören Akşemseddin, misafirlere hizmet ediyordu. Sultan Murad, Hacı Bayram Veli'ye, İstanbul'u alma planlarından bahsetti. Hacı Bayram Veli, küçük şehzade Mehmet'i gösterip: "Padişahım," dedi, "İstanbul'u şehzadeniz Mehmed'le benim Köse alacak." Veli'nin Köse dediği Akşemseddin'den başkası değildi. Gerçekten Veli'nin bu kerameti yıllar sonra hakikat olacak, İstanbul'u fetheden Sultan Mehmed'in yanında Akşemseddin "manevi fatih" olarak selamlanacaktı.
Sayfa 66 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okudu
Devlet ikiye Ayrılıyor
Cülus'tan kısa bir süre sonra gelen Bizans elçileri ikinci Murad'ın tahta çıkışını tebrik ettiler ve babasının vasiyeti gereği küçük kardeşlerinin kendilerine verilmesini istediler. ancak onların bu talebini Veziriazam Bayezid paşa "Müslüman evladının Müslüman olmayanlar nezdinde terbiyesi şeriata mugayirdir", diyerek reddetti. gözlerine mil çekilerek kör edilen bu iki şehzade daha sonra 1429'da Bursa'da yaşanan veba salgınında hayatlarını kaybetti.
Sultan Murad Hüdavendigar
SULTAN MURAD HÜDAVENDİGAR Balkanlar Fâtihi Orhan Gazi zaferlerle dolu ömrünü ikmal edip beka âlemine göçünce, fetih sancağını oğlu Murad Hüdâvendigâr devir almıştı. Sultan Murad, atasından devraldığı mirasa layık olduğunu göstermiş, Anadolu ve Balkanlardaki fetihleriyle Osmanlı Devletini muhteşem bir imparatorluk haline getirmiştir. 27 yıllık
Başvezir şöyle dedi: - Şeyh Abdülkadir'i yakından tanıdık. Bu şehre geldikten sonra sizi ziyarete gelmeyi hiç düşünmemiş. Zira siz devleti temsil ediyorsunuz, o ise İslam'ı. Yani sizi ziyarete İslam'ın izzetinden ötürü gelmemiş.
Sultan Orhan Gazi
SULTAN ORHAN GAZİ Ömrü fetihten fetihe koşmakla geçen büyük idareci Osmanlı Devleti gibi üç kıtaya hükmedecek muhteşem bir imparatorluğun temelini atan Osman Gazi, beka âlemine gitme vaktinin geldiğini anlayınca, Gazi oğlu Orhan'ı çağırmış ve ona şöyle vasiyet etmişti: "Oğlum, İstanbul'u aç, gülzar eyle. Öldükten sonra beni
678 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.