Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tarih okumak insanı bilge, şiir okumak zeki, matematik ilmini okumak ise ağırbaşlı kılar; doğa felsefesi yargıyı derinleştirir, ahlak felsefesi ise davranışlara ağırlık katar; diyalektik ve retorik dikbaşlılık ve tartışmada kıvraklık kazandırır
Tarih okumak kişileri bilge,
Şiir okumak huzurlu, Matematik ilmini okumak şaşmaz kılar Doğa felsefesi insanda derin bir basiret oluşturur, ahlak ise törelerden kaynaklı bir ağırlık bahşeder, diyalektik ve retorik ise tartışma yeteneği kazandırarak kişiyi mücadelede diri tutar.
Reklam
Tarih okumak kişileri bilge, şiir okumak huzurlu, matematik ilmini okumak şaşmaz kılar, doğa felsefesi insanda derin bir basiret oluşturur, ahlak ise törelerden kaynaklı bir ağırlık bahşeder, diyalektik ve retorik ise tartışma yeteneği kazandırarak kişiyi mücadelede diri tutar.
Sayfa 25 - İş Bankası Kültür Yayınları III.BasımKitabı okudu
İbn Haldun hadisten yola çıkarak tarih felsefesi kuruyor, metodoloji geliştiriyor. Matematik, geometri, fizikle, astronomiyle ilişkisinin yoğun olması, hep ibadetlerle ilgili. Yani sorun, kitlelerin eğitimi değil, şahsiyetlerin yetiştirilmesi. Müslüman şahsiyetin o iki eksen üzerinden olgunlaştırılması. Dikey eksende, enfüs'te, içine doğru yolculuk yaptırılması, iç dünyasını zenginleştirmesi, derinleştirmesi. Dolayısıyla âfâk'ta da onun dışa yansımalarının hayata geçirilmesi. İlk önce kendisiyle haşır neşir olması.
Bu arada mantıkçılığın bir türevi sayılan mantıkçı pozitivizme değinmemiz faydalı olur kanaatindeyim. Mantıkçı pozitivizm, 1930'lu ve 1940'ı yıllarda Hitler'den kaçan bir grup mülteci tarafından Amerika'da güçlendirilen bir yaklaşımdır. Mantıkçı pozitivizmin Amerika'daki en önemli temsilcisi ise Rudolph Carnap'tır. Mantıkçı pozitivistlere göre, bir cümlenin anlamı, onun doğruluk durumu ile aşağı yukarı aynıdır. Dolayısıyla onlara göre, doğruluğuna karar veremediğimiz, metafizik, etik ve daha birçok şey felsefenin dışına atılmış oluyordu. Hersh'in şu tespiti gayet enteresandır: "Ayrı kurala göre zamanla mantıkçı pozitivizm de felsefenin dışına atılmıştır." (1997: 139)
136 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Yaşasın mı " Monad" lar?
Gotfried Wilhelm Leibniz'in Monadoloji kitabı, felsefi türde kaleme alınmış, Monadlar ortaya konarak "Metafizik Üzerine Bir Konuşma" kitabıdır. Yazarın Felsefi Bakış Açısı: Leibniz, dindar düşünce yapısını benimsemesi ve hatta tarikat üyesi olması nedeniyle, hristiyan kiliselerinin birleştirilerek büyük bir güç oluşturmasını,
Monadoloji
MonadolojiGottfried Leibniz · Bilge Kültür Sanat · 2014328 okunma
Reklam
Matematik Felsefesi
Voohoona yerlilerinden birisi, batılı bir antropologa, 2+2=5 der. Antropolog merakla bu sonuca nasıl ulaştığını sorar. “Sayarak elbette,” der yerli."Önce bir ipe iki düğüm attım. Sonra bir başka ipe iki düğüm daha attım. İki ipi birbirine bağladım, beş düğüm etti.”
Einstein'ın Russell hakkında yazdığı
Orada karşı çıktığım tek yan, satırlar arasından sızan ve zekâya bağlantılı kötü bilinç. ALBERT EINSTEIN İleri Çalışmalar Enstitüsü, Matematik Okulu, Princeton, Yıl: 1943, Amerika Birleşik Devletleri.
İbni Sina
İbni Sina 980 yılında bugünkü Özbekistan topraklarında bulunan Buhara şehrinin Afşane köyünde doğdu. İbni Sina, daha çocukluğunda, şaşırtıcı bir zeka ve hafıza örneği göstermişti. Önce babasından, daha sonra da dönemin ünlü bilginlerinden mantık, matematik ve gök bilim öğrenimi gördü. On yaşındayken Kuran ve edebiyat eğitimini başarıyla tamamlayıp, İslam hukuku, geometri, gerek felsefesi ve mantık öğrenmiştir. Kendi başına teoloji, fizik, matematik çalıştı. Özellikle tıp bilgisi üzerine yoğunlaştı.
528 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
"Matematik Matematik İçindir"
Adnan Baki'nin ismi bulunduğum fakültede daha ilk yıllardan itibaren kulağıma sürekli çalınan bir isimdi. Kendisi okumuş olduğum bölümde birçok hocamı akademik açıdan geliştiren önemli bir hoca olarak, gerek akademik kaynakları gerek alana yapmış olduğu katkıları ile daima anılan ve sevilen bir matematik eğitimcisidir. Bugün dahi,
Matematik Tarihi ve Felsefesi
Matematik Tarihi ve FelsefesiAdnan Baki · Pegem Akademi Yayınları · 201423 okunma
Reklam
Yani sınırları tam belirlenmemiş olan matematik insana konuksever de görünebilir, düşmanca da.
Tarih okumak kişileri bilge, şiir okumak huzurlu, matematik ilmini okumak şaşmaz kılar doğa felsefesi insanda derin bir basiret oluşturur, ahlak ise törelerden kaynaklı bir ağırlık bahşeder, diyalektik ve retorik ise tartışma yeteneği kazandırarak kişiyi mücadelede diri tutar.
EPİSTEMELOJİ(BİLGİ FELSEFESİ)
Felsefe tarihinde bilgi felsefesi önemli yer almakla birlikte acabaları beraberinde getiren noktasal uç farkındalıklarını ele almıştır. Ele alınan tarihsel süreçler inanç ve gerçek kısmını tümevarım varlığıyla açıklamış akabinde ortaya atılan farksız geçişler bilgi olarak anlaşılır düzeyde olmuştur. Bilgi iki açıdan bilinebilir olmuştur. Birincisi diğer bilgi türlerinin farkındalığın ortamsal mekanizmalarına uygun aristo geçişlerinde teknik anlamda duyarsız olarak sağaltım çalışması yapmaktır. İkincisi duyarlı platon çalışmasının önünü tıkayan nedenleri bulmaktır. Platon ve Aristoteles farksız uç tekniklerini Arşimed'in sâde matematik kavramlarına harekat yaptıracak konumda olması onların lüzumlu pozitif psikolojiyi değişimsel anlamda karmaşık düzeyden alarak yönelim düzeyine dönüştürecektir. Aristo'nun konumsal açıları bilinmiş olsa da Platon'un uzak zamanlarda çıkacak insanlara diyeceği şu olmuştur; Bizler sizleri düşünecek halleri ortaya atan bireyleriz. Ancak sizler bizleri anmadan önce ölüm ve yaşamı bir bütün olarak görmeniz gerektiğini kendinizde bulmalıydınız. Evet, Aristoteles ve Platon ancak Lise tarzı yapılanmasını yürüme metodlarını kullanarak yapmış olacak ki, onların düşünce tarzları bizlere umut ışığı olmaktadır. Saygılarımla...
Doğanın kitabı matematik dilinde yazılmıştır.
Pythagoras
İlkçağda ve modern zamandaki etkisi bu bölümün konusu olan Pythagoras, entelektüel olarak şimdiye kadar yaşamış hem bilge olduğu zaman hem akılsız olduğu zamanlar en önemli kişilerden biriydi. İspatlayıcı tümdengelimli kanıt anlamında matematik onunla başladı ve onun matematiği, mistisizmin özel bir biçimiyle yakından bağlantılıdır.
Sayfa 74 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
767 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.