Merkezde insan var
Atinalılar arasında özellikle konuşma sanatını (retorik) öğrenmiş olmak önemliydi. Çok geçmeden Atina'ya Yunan kolonilerinden gelen bir grup insan akın etti. Kendilerine Solist diyordu bu insanlar. "Sofist" sözcüğü iyi eğitimli ya da konusunda uzman bir kişiye işaret eder. Atina'da Sofist!er kent yurttaşlarına ders vererek geçiniyordu. Sofistler önemli bir noktada doğa filozoflarıyla ortak bir yana sahiptiler. Ve anlatıla gelen mitler karşısında eleştirel bir tutum için­ deydiler. Ama aynı zamanda, gereksiz felsefi spekülasyon saydık­ları her şeyi de reddediyorlardı. Birçok felsefi soruya yanıt bulunsa bile, doğanın ve evrenin bulmacalarına insanların hiçbir zaman ke­ sin ve güvenilir çözümler getirarneyeceği görüşündeydiler. Felse­fede bu tür bir yaklaşım Şüpheci/ik (Septisizm) olarak adlandırılır. Ama doğanın bütün bulmacalarını çözernesak bile, yine de insan olduğumuzu ve birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini biliyoruz. Solistler de insanla ve insanın toplumdaki yeriyle ilgi­ lenmeye karar vermişti.
"Tikel öykülerin her satırında tümel insanlık serüvenine göndermeler saklıdır. Tersi de doğrudur: Tümel (ortak) mitler, hep tekil öykülerin genelleştirilmesidir. Hepsi, insan'ın öyküleridir; salt var-oluşlarıyla ve öyle-oluşlarıyla 'gerçeklik' kazanmışlardır. Hepimiz/her şey, eğer ki var isek ve böyle isek, bir öykünün içindeyizdir. Tanımı basit: Neyim, nasılım, kimim; nereden geldim, neredeyim, nereye gidiyorum? Bu soruların yanıtları, benim öyküm olarak, bilinçli ve/veya bilinçsiz ben'de içkindir ve dünya üzerindeki duruşumu ve eylemliliğimi belirler. ... 'Anlam' arayışında insan varoluşu, yegâne referans gerçekliktir. Var olan ya da vukû bulan her şey, ancak insanın zihinsel şeması içinde anlam kazanabilir; bu anlam bütünlüğe muhtaçtır. Zihinsel bütünlüğü oluşturan, iç ve dış nesnelerin birbiriyle etkileşimlerinin -öyküsel- tamamlayıcılığıdır."
Sayfa 21 - Kavramlar/Kuramlar, M. Bilgin SaydamKitabı okudu
Reklam
Cennet miti bir kültürden diğerine farklılık gösterir elbette, ama bazı ortak özellikler sürekli olarak yinelenir, o zamanlar insan ölümsüzdü ve Tanrı ile görüşebiliyordu; sonsuz bir mutluluğa sahipti ve yiyecek için çalışmak zorunda değildi; ona yiyeceğini ya bir Ağaç sağlıyordu ya da tarım aletleri kendi kendilerine çalışıp ekip biçiyordu. Bu cennet mitinde eşit öneme sahip başka unsurlar da vardır (örneğin, Gökyüzü ile Yeryüzü arasındaki ilişkiler, hayvanlar üzerinde güç sahibi olmak vb.)
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
'un arketip teorisi, insan psikolojisinde ortak ve evrensel temaların bulunduğunu öne sürer.
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
'a göre, insan zihni kolektif bir bilinçdışına sahiptir, bu da herkesin paylaştığı ortak sembolle, hikayeler ve mitlerle doludur. Bu ortak sembollere "arketip" denir. Arketipler nesiller boyu aktarılmış ve kültürden bağımsız olarak benzer şekilde ortaya çıkan imgeler ve semboller bütünü olarak düşünülebilir. Örneğin "bilge yaşlı adam", "kahraman" veya "ana" gibi figürler farklı kültürlerde benzer anlamlara sahiptir.
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
, arketiplerin bireyin davranışını ve ruhsal gelişimini etkilediğini öne sürmüştür. Ayrıca rüyalar, mitler, sanatsal ifadeler ve dini düşünceler aracılığıyla arketiplerin gün yüzüne çıkabileceğini belirtir. Sonuç olarak
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
'un arketip teorisi insanların kolektif bir bilinçdışına sahip olduğunu ve bu bilinçdışının ortak semboller ve temalar içerdiğini söyler. Bu arketipler kültürler arasında benzer şekilde görülen evrensel deneyimleri ifade eder.
"Masallar, mitler ve rüyalar aynı kumaştan biçilmiştir. Üçü de bilinçdışının ürünüdür: İlk ikisi ortak bilinçdışının şekillenmesi, "resim"lenmesidir; rüyalar ise ortak bilinçdışından beslenen ilksel kaynakları ile kişisel bilinçdışının ürünüdür. Psikanalizin öncülerinden Karl Abraham ve Otto Rank, mitleri, "halkların kitle rüyaları/fantezileri" olarak tanımlar. Campbell'e göre rüya kişiselleştirilmiş mit; mit ise kişisellikten arındırılmış rüyadır. Ancak rüyalarda, rüyayı görenin iç çatışma ve eksiklikleri, "Ruh"un sembollerini ve dinamiklerini çarpıtır, tahrif ederken, mit kahramanının karşılaştığı sorunlar ve aranılan çözümlerin evrensel geçerliliği vardır."
Bilgi Ağacı
Devletler ortak milli mitler etrafında örgütlenir. Birbirini hiç tanımayan iki Sırp birbirinin hayatını kurtarmak uğruna ölümü göze alabilir çünkü ikisi de Sırp milletinin varlığına, anavatanına ve Sırp bayrağına inanır. Hukuk sistemleri, ortak hukuki mitler etrafında örgütlenir.
Reklam
312 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.