Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Nasıl güneşe ve ölüme çıplak gözle bakamıyorsak kendi mağaralarımıza, gölgemize, karanlığımıza bakmak da zordur. Yanmayı göze almayan bilemez. Ama Kahraman da bilmeye gelendir. Kendi hayatlarımızın kaptanlığını bu bilme seferinin sonunda elde ederiz.
Kimse hakikati tek başına mülk edinemez. Dünyayı türlü türlü bilme biçimleri vardır. Ne var ki çok savunmacıyız ve işimize gelmeyeni görmekten ve duymaktan kaçınıyoruz.
Sayfa 254Kitabı okudu
Reklam
"Tanrı beni yaratmakla neyi kastetmiş olabilir?"
Oysa "Benimle ne kastedildi?" sorusu, bunu sorabilen insan için, sahih-özgün olma, kendini bilme ve giderek kendine yaratılmışlığa yaraşır şekilde özen gösterme yükümlülüklerini de yüklüyor.
Kimse hakikati tek başına mülk edinemez. Dünyayı türlü türlü bilme biçimleri vardır. Ne var ki çok savunmacıyız ve işimize gelmeyeni görmekten ve duymaktan kaçınıyoruz.
_Anlamak, sevmenin başlangıcıdır. _Üzülme, kızma, sadece anla. İnsanlara kahkahalarla gülmek ya da nefret duymak yerine onları anlamak için çaba sarf ettim. _Tutkulardan kurtulup özgürleşmek için, eylemlerimizin gerçek nedenlerini anlamalıyız. Anlamak, onları dönüştürür. _Aklın kılavuzluğunda yaşayan insan başkasının kendisine olan nefretine,
Kendini Bilmek
Nasıl güneşe ve ölüme çıplak gözle bakamıyorsak kendi mağaralarımıza, gölgemize, karanlığımıza bakmak da zordur. Yanmayı göze almayan bilemez. Ama kahraman da bilmeye gelendir. Kendi hayatlarımızın kaptanlığını bu bilme seferinin sonunda elde ederiz.
Reklam
Nasıl güneşe ve ölüme çıplak gözle bakamıyorsak kendi mağaralarımıza, gölgemize, karanlığımıza bakmak da zordur. Yanmayı göze alamayan bilemez. Ama kahraman da bilmeye gelendir. Kendi hayatlarımızın kaptanlığını bu bilme seferini sonunda elde edebiliriz.
"Bilme isteği. Hastalık bu. Cennetin çürük elması. Kesinlikle hiçbir şey bilmiyorum ben. Her sabah saat sekizde temizlikçi bu odaya girer, halıyı süpürür ve çeker gider. Ama felsefeye bu kadarı yetmez. Ayıklayıp eşelememiz, halıların özünü ve süpürmenin edimini içsel yapısını açığa çıkarmamız gerekir. Temizlikçim bu saçmalığı bilmeksizin kavrar. İnsanlar hiçbir zaman bilgiyi aramazlar. Sadece ne yaparlarsa onu yapar, hareketlerin masum apaçıklığı içinde yaşarlar."
"Kendini bil" kadim bilgeliğin öğüdü. Kendini ve haddini bil. Kim olduğunu, niçin burada olduğunu, seni sen kılan değerlerini, acziyetini ve ölümlülüğünü bil. Zaafların ve güçlerini, hayatına anlam katan şeyleri bil. Kendini sadece başka insanların bakışlarından okuma; kör noktalarını, örselenmelerini, duygu âlemini, yükselmek için tutunduğun dalları bil. Elbette burada bir soru beliriyor, insan kendisine karşı ne kadar şeffaf olabilir? Kendimizi kandırmaya meyilliyiz. Kendini bilme yolculuğu, insanın kendisine söylediği yalanları da fark edebilmesiyle mümkün.
Umut
Kendini bilme yolculuğu, insanın kendine söylediği yalanları da fark edebilmesiyle mümkün.
Reklam
Ön Söz
Kendimizi kandırmaya meyilliyiz. Kendini bilme yolculuğu, insanın kendisine söylediği yalanları da fark edebilmesiyle mümkün.
Sayfa 12 - Sahi KitapKitabı okudu
Gerçekte benim yazım hep iki farklı bilme biçimine karşılık gelen iki değişik yolun karşısında bulmuştur kendisini. İkisi de hiçbir zaman tam olarak gerçekleştiremeyecekleri kesinliğe yönelik iki farklı itki. İlk yolun kesinliği mutlak olarak gerçekleştirememesinin nedeni " doğal " dillerin " yapay " dillere oranla her zaman daha fazla bir şeyler söylemesi, her zaman bilginin özünü bozan belli nicelikteki bir gürültüyü içermesi; ikinci yolun ise bizi çevreleyen dünyanın yoğunluğu ile sürekliliğini yansıtmada boşluklar göstermesi, parçalı bir nitelik taşıması, yaşanabilecek şeylere oranla her zaman daha az bir şey söylemesidir.
113 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.