Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
240 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
İsmet Özel kitabı “Dünyaya gelmek, bir saldırıya uğramaktır.” şeklindeki müthiş bir iddiayla başlatıyor ve yine bize düşünmeye yarayan bir aklımız olduğunu hatırlatan müthiş iddialarla sonlandırıyor. Thoreau, ABD’nin Meksika’ya karşı yürüttüğü emperyalist savaş sırasında konan nüfus başına vergiyi, “ödediği dolar bir adam öldürmek üzere, başka bir adam veya tüfek satın almaya yaramasın” gerekçesiyle vermeyi reddedince bir gece hapiste yatar. Kendisinden 14 yaş büyük olan ve birçok özgürlükçü düşünceyi kendisiyle paylaşan Ralph Waldo Emerson, telaşla arkadaşını görmek için onun hücresine girdiğinde aralarında şöyle bir konuşma geçer: -Henry, neden buradasın? -Waldo, sen neden burada değilsin? Üstad bu iki sorunun Türkiye’de muhatabı bulunup bulunmadığını anlamamız gerektiğini, kimin nerede durduğunu, kendi hikâyesiyle birlikte harmanlayarak ve daha sonra kendi hikâyesini yıkarak bizlere mükemmel bir kitap sunuyor. İsmet Özel kendi hikâyesinde önemli olan şair, komünist ve Müslüman kelimelerinin neden önemli olduğunu da aktarıyor. Bana göre, bu kitaba İsmet Özel'i tanıma ve anlama klavuzu da diyebiliriz. Kitabın ön sözünden tutun da son sözüne kadar her cümlenin bende derinden etkiler bıraktığını söylemeden edemeyeceğim. Bu incelemeden sonra okumanızı tavsiye etmeme gerek kaldı mı?
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?İsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20192,798 okunma
80 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
4/5 Stars (%78/100) Even though I was forced to read Emerson during my bachelor's, I really liked his style and his perspective on nature as a transcendentalist. Because he was heavily influenced by Hindu mythology and Persian Sufism, Emerson rejected the material world and focused on the spiritual world where the divine/God exists. That's the basic principle of Transcendentalism anyway. Nature is one of the most, if not the most important work of Emerson and even though there are many parts that I agree, I think I still prefer "The American Scholar." Still, no one can deny the importance of Emerson and his works in all American history.
Nature
NatureRalph Waldo Emerson · 2009110 okunma
Reklam
186 syf.
·
Puan vermedi
Okurken çok zorlandım. Kitap başlangıçta özgüven ve dostlukla ilgili bölümlerinde beni içine çekti. Çok keyifle okudum ancak ilerleyen bölümlerinde kitaptan çok koptum. Bu belki de benim entelektüel bilgimin zayıflığındandır, bilmiyorum. Ama yine de kıymetli bir eser.
İnsanın Görkemi
İnsanın GörkemiRalph Waldo Emerson · Okuyan Us Yayınları · 2018313 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
"Her yeni gün, içindeki potansiyeli yeniden keşfetme fırsatıdır." Ralp Waldo Emerson Gerçek mutluluğun peşinde koşarken içsel dengenin ve huzurun önemini unutmamak gerekir. Hayatın akışında bazen kendimizi kaybolmuş hissederiz. Yorgun ve umutsuz... İçimizdeki gücü keşfetmek, ayağa kalkmak ve ayaklarımızı sağlam bir şekilde yere basmak için ruhumuzun derinliklerine dalmak gerekir. Kendini tanımak ; içsel huzuru yakalamak için atılan en önemli adımdır. Kendi içindeki dengeyi bulmak, hayatın akışında sakin kalmak ve gerçek mutluluğu yakalamak için kalbindeki Işığı Bul, negatif enerjiden arın ve gerçek potansiyelini ortaya çıkar. " Kendini İyi Hisset" seni, kendi içindeki derin sulara doğru yelken açmaya çağırıyor. Kendinle barışık olamak, geçmişin sırtında taşıdığın yüklerinden kurtulmak ve geleceğe umutla bakmak için bu kitabın sunduğu tavsiyeler ile adım atmaya hazır ol.
Kendini İyi Hisset
Kendini İyi HissetAlexander Winterman · Yediveren Yayınları · 2023178 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Waldo Emerson
Muazzam bir zeka .. aşkın bir entelektüelite.. Cemil Meriç in bir üst versiyonu olabilir.. Dünyanın muhtelif yerlerinde çoğunlukla doğaçlama konferanslar verebilecek bir deha.. kavramlarla oynuyor ; çoğaltıyor .. köşenizde onu anlamak için dayak yiyen bir boksör gibi yığılıp kakıyorsunuz.. Blzde Aliya İzzetbegoviç benzerlerinden .. Nurettin Topçu ve Cemil Meriç .. karşılığı olabilir.. Ama Waldo Emerson çağının Altın’ı ..
Yaşamın İdaresi
Yaşamın İdaresiRalph Waldo Emerson · Doğu Batı Yayınları · 201678 okunma
·
Puan vermedi
Ralph Waldo Emerson diyor ki ; "Hafız her yaştan şairin yararlanabileceği bir imgeler ocağı." Shams Ud-Din Muhammad veya Hafız'ın Chaucer'ın neredeyse tam bir çağdaşı olduğu söyleniyor. 'Hafız' müstear ismi, 'Kur'an'ı ezbere okuyabilen' anlamına geliyor. Hafız hakkında fazla bir şey bilinmiyor.
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019631 okunma
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
1800'lerde yaşamış, A.B.D.'nin uluslararası üne kavuşmuş ilk şairi. Çimen Yaprakları iki ciltten oluşan bir şiir kitabı. Amerikada ilk cildi 1855 yılında yayınlandıktan sonra "fazla saldırgan" bulunmuş. Okuduğumda burada paylaşamayacağım kadar cinsellikle örülü dizeleriyle karşılaştım. Yabancı dilde yazılmış şiirlerin
Çimen Yaprakları – II
Çimen Yaprakları – IIWalt Whitman · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202076 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Her cümlenin altını çizmemek için kendimi zorladığım bir kitap oldu. Yazarın okuduğum ilk kitabı oldu. Bu kadar geç tanıştığıma üzülsem de keşfetmiş olduğum için mutluyum. Yazarı araştırırken Amerikan pragmatizminin gelişmesinde katkıda bulunmuştur gibi bir ibareyi okuduğumu hatırlıyorum. Bunu açık bir şekilde kitabın tamamında görüyorsunuz. Özellikle güç bölümünde. Sanırım Amerikanlar özellikle bu bölüme odaklanmış aksi takdirde yazarın da sürekli bahsettiği erdemi, salt faydacılık yerine hayatlarının merkezi yaparlardı. Ben kendi açımdan hayatıma etki edebilecek çok fazla tavsiye aldım diyebilirim. Emerson'ın bahsettiği şekilde hayatını idare ettiren insanların sayısının bir toplumda sayısı ne kadar fazla ise o kadar gelişmiş ve erdemli bir ülke kaçınılmaz olacaktır.
Yaşamın İdaresi
Yaşamın İdaresiRalph Waldo Emerson · Doğu Batı Yayınları · 201678 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Aşkınlık, görülen, bilinen, yaşanılan, deneyimsel dünyanın ötesine geçerek ya da deyim yerindeyse üstüne çıkarak bir çeşit aşkın bir dünyayla buluşmanın ruh haliyle yazılmış sanat-edebiyat eserlerini nitelemek için kullanılan bir terimdir. Amerikan aşkıncılığın önde gelen isimlerindendir Emerson. 1800lü yıllarda yaşamış olan yazar, doğaya dair transandantalizm etkili düşünceleri ile bizlerin görünen üzerinden ama görünenin çok daha ötesini görmemizi istiyor. Dünyanın nihai amaçlarını; madde, güzellik, dil ve eğitim açısından değerlendirmesi, idealizm ve ruhu doğayla harmanlayıp insanın çevresine daha anlamlı bakmasını sağlıyor. Kitaptan sonra doğaya bakışınız mutlaka değişecektir. Görünen üzerinden görünmeyeni "Tanrı'yı" bu şekilde bakmaya çalışmış, klasik dini öğretileri doğayı önemsemeden ötesine olan bakış tarzını, papaz olmasına rağmen eleştirmiştir. İnce bir kitap olmasına rağmen anlatımı dolu dolu.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · A7 Kitap · 2022110 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Yaşam enerjidir ve enerji yaratıcılıktır. Ve bireyler ölseler bile enerji sanat yapıtında muhaf a za edilir, içinde sımsıkı kilitli kalır ve birisi zaman ve ilgi gösterinceye dek orada serbest kalmayı bekler.
Marianne Moore
Marianne Moore
Şiiri ve şairin şiire olsn yolculuğu yasadığı duygu ve düşüncelerini Araştırarak kaleme almış amerikalı yazar
Şiir Neden Önemlidir?
Şiir Neden Önemlidir?Jay Parini · Yapı Kredi Yayınları · 20225 okunma
Reklam
284 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Ralph Waldo Emerson, felsefe yazıları, hikaye ve şiir yazan birisi. Dindar ama gelenek savunucusu ve dogmatist değil. Açık görüşlü bir insan. Hinduların kutsal kitabi Vedalara ve Kuran'a yabancı değil, onlardan da bilgelik ve hakikat devşirmeye çalışmış İncil, Tevrat ve Zebur'dan yaptığı kadar. Tam kafama göre bir insan. İnsanlara
Essays
EssaysRalph Waldo Emerson · Magnus Verlag · 19876 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Usta Şair İsmet Özel'in fikirlerini yazdığı dolu dolu bir kitaptı. Önce şair, sosyalist, Marksist sonra imanlı bir Müslüman- Mümin yolundaki tekamülünü etkin ve yetkin bilgisiyle gayet sarih bir şekilde açıklıyor. Kitaba isim olmaya layık gördüğü Henry David Thouerou ile Ralph Waldo Emerson arasındaki konuşma dikkat çekiciydi. İnsanın hangi inanç iklimine veya ideolojiye sahip olursa olsun, ne yaptığını bilen, seçimlerini bilinçle yapan ve sonuçlarına katlanmayı bilerek yaşaması gerektiğini harika vurucu cümlelerle anlatıyor. Kitabı ve serdedilen fikirleri anlayabilmek için iyi bir bilgi alt yapısına sahip olmak gerekiyor. Aksi takdirde ne anlattığını anlamanız zorlaşabilir. Ama benim için gayet anlaşılırdı. Aynı inanç ikliminden gelme, aynı sorumluluk bilinci birçok noktada buluşturuyor insanı. Şiirleri kadar düz yazıları da vurucu, dobra dobra. Sözünü sakınmıyor. Çok güzel bir kitap. Mutlaka okuyun derim.
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?İsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20192,798 okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Sizde hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyor fakat bunu nasıl yapabilirim diyorsanız tam olarak bu kitap sizlere göre sevgili okurlar .. dünyamızı değiştirmek için önce zihnimizi değiştirmemiz gerekir peki bu nasıl mümkün ? Bu sorunun cevabı tam olarak biz insanların bilinçaltında gizli diyebiliriz bence . Yazar eserde bilinci nesnel olarak ele alırken bilinçaltının işlevinini öznel olarak ele almıştır.Her bir insan düşüncelerinin toplamıdır ve yazar bizlere diyorki ne düşünürseniz o olursunuz .İnsanın her koşulda bilinçaltına olumlu telkinlerde bulunması gerektiğini aksi takdirde bilincinaltının sorgulama gibi bir kabiliyetinin olmadığını olumlu olumsuz düşündüğümüz bütün fikirlerin gerçek olmasına katkıda bulunduğumuzu gözler önüne seriyor ve eser bizlerin sürekli olarak bilincaltımıza olumlu telkinlerde bulunmamız gerektiğini yineliyor diyebiliriz.. Bu kitabın bizlere en büyük nasihati "bilinçaltınızın sonsuz gücüne ve zenginliklerine inanın " olurdu benim yorumlamamla... Bu kitabı okuduktan sonra eminim bakış açınız değişecektir.. mesela korkularınınızın üzerine giden, başarısızlık fikrinden uzak ve hayatınızın bütününde olumlu telkinlerde bulunan bir bireye dönüşeceksiniz . Ralph Waldo Emerson 'un da dediği gibi " İnsan gün boyu ne düşünüyorsa odur ". unutmayın ne düşünüyorsanız o sizsiniz . İyi okumalar dilerim ....
Bilinçaltının Gücü
Bilinçaltının GücüJoseph Murphy · Koridor Yayıncılık · 200912bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
36 saatte okudu
(!) Transandantalizm felsefesine dayanıyor ve metafiziksel fikirler içeriyor. Edebiyat madencisi misali alıntılar paylaştım, bu nedenle belirtme ihtiyacı duyuyorum. Öncelikle eser, yazarın doğanın bir tür ilahi varlık olduğunu ima ettiği bir yapıt. Kesinlikle panteizm değil, 'mümkün tek tanrı doğanın kendisidir!' de değil, ilahi bir tanrı olarak kabul ediyor diyebiliriz. Zira peygamberleri ve dinleri kabul ediyor; fakat aynı zamanda doğanın kendisini bir tür ilahi güçle ilişkilendiriyor. Yani bizim erif, rastlantısal süreçler sonucu oluşan fenomenleri ilahileştiriyor. Bu nedenle doğanın güzelliğini ve büyüleyiciliğini anlatırken, aynı zamanda doğanın insanın iç dünyasıyla olan ilişkisine de odaklanıyor. Aynı zamanda toplumsal normlara meydan okuyan bir duruş sergiliyor; bireysel özgürlük, otoriteye karşı çıkma ve kendi iç sesimizi takip etme konuları ön planda. Zengin ve güçlü bir dil kullanıyor yazar, metaforlar ve benzetmelerle dolu cümleler de kurar. Kendine özgü bir şekilde düşüncelerini ifade ederken, diğer tarafta okuyucular içinde doğanın büyüsüne ve kendi içsel yolculuğuna davet eder. Yine de çok insan merkezci olduğunu düşünüyorum, bu insan merkezci bakış açısı rahatsız etti açıkçası. Zira ben, doğanın insanın dışında var olduğunu ve insanın doğayla eşit bir ilişki içinde olması gerektiğini savunuyorum. Sadece insanın hizmetinde olan bir kaynak değil, kendi başına değerli bir varlık olarak kabul edilmeli.
Doğa
DoğaRalph Waldo Emerson · Kafekültür Yayıncılık · 2014110 okunma
91 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.