Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nurun sûrette tecella etmesini idrak etmek Mevlayı görmek, anlamak demek...
Züleyha ki Yûsufu sevdi. İbtida, neyi ve kimi sevdiğini bilmedi. Sonra aşkın kaynağını bildi, Yûsuf'u değil, Yûsufta tecellâ eden nuru sevdiğini fark etti. Yûsuf da, ki rüyasında güneş, ay ve on bir yıldız ona secde etmişti, bir kuyuya atılmış ve kendisine zindanda rüya yorumu verilmişti, önce aşkın kaynağını bildi sonra nurun Züleyha sûretinde tecellâ ettiğini fark etti. Biri sûretten nura yükselirken diğeri nurun sûrette tecellâ ettiğini idrak etti.
Rüyalarla yaşam iç içe. Rüya nerede bitiyor ve hayat nerede başlıyor idrak edemiyorum artık. Yoksa uyanıkken yaşadığımız her şey koca bir kabustan mı ibaret?
Reklam
İmam Kastalani
İmam Kastalani
{
Mevâhib-i Ledünniyye
Mevâhib-i Ledünniyye
} adlı eserinde şöyle der: "Bil ki, hiç kimse sallallahu aleyhi ve sellem'in marifet denizinden bir noktayı bile tamamıyla kavrayamaz. Allah'ın marifet bulutlarından O'nun gönlüne düşürdüğü katrelerden bir tanesini bile tam idrak edemez. Allah'ın O'na bahşetmiş olduğu hikmetli, özlü söz söyleme
BEYAZ LÂLE Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez’den geçiyordu. Hava serin ve güzeldi. Ilık bir sonbahar güneşi, boş, çimensiz tarlaları, üzerinde henüz taze ve korkak izler duran geniş yolları parlatıyordu. Bu gelenler, gidenlere hiç benzemiyorlardı. Bunlar adeta ürkütülmüş bir hayvan sürüsüydü. Hepsinin tıraşları uzamış, yüzleri pis ve
Züleyha ki Yusuf'u sevdi. İbtida, neyi ve kimi sevdiğini bilmedi. Sonra aşkın kaynağını bildi, Yusuf'u değil, Yusuf'ta tecellâ eden nuru sevdiğini fark etti. Yusuf da, ki rüyasında güneş, ay ve on bir yıldız ona secde etmişti, bir kuyuya atılmış ve kendisine zindanda rüya yorumu verilmişti, önce aşkın kaynağını bildi sonra nurun Züleyha sûretinde tecellâ ettiğini fark etti. Biri sûretten nura yükselirken diğeri nurun sûrette tecellâ ettiğini idrak etti.
4.cilt
1. “O’nun âyetlerinden biri, geceleyin uyumanız, gündüz de O’nun lutfundan nasibinizi aramanızdır.”  Rum sûresi (30), 23 Uyku, Allah’ın insana lutfettiği en büyük nimetlerden biridir. Cenâb-ı Hakk’ın ulûhiyetine ve vahdâniyetine delâlet ettiği için “O’nun âyetlerinden biri” diye nitelendirilmiştir. Âyet-i kerîmede uyku rızık aramakdan önce zikredilmiştir; çünkü çalışıp çabalamak için dinlenmeye ihtiyaç vardır.Uyku, yerini başka hiçbir şeyin tutmayacağı bir dinlenme vaktidir. Ayrıca uyku hali insanın şuurunun ve idrakinin gittiği âdeta bir ölüm halidir. Ancak Allah’ın bir lutfu olarak zihnin faaliyeti uykuda iken de devam eder. Uykunun ne büyük bir nimet olduğunu uykusuz kalanlar bilir. Uyku, insanın hem zihnî hem de fizikî yorgunluğunu giderir. Uyandığı zaman şuur ve idrak daha canlı bir şekilde sanki hiç gitmemiş gibi geri gelir. Vücut dinlenmiş olduğu için iş yapma ve çalışma azmi insanda yeniden canlanır. Rüya da uyku haline has bir hususiyet olup pek çok hikmetleri vardır.
Reklam
312 syf.
·
Puan vermedi
Bu hayat karmakarışık bir rüya mı? Dış dünya gölgelerden mi ibaret ? Göremediğimiz, dokunanamadığımız, işitemedigimiz halde idrak ettigimiz midir aslolan? Jeanette Winterson. Fran. kiss. stein. Winterson'un anlatimini hep sevdim ve her yeni kitabini okudugumda hayranligim daha da artti. Muthis bir dili, muhtesem bir kulture sahip
Fran-kiss-stein
Fran-kiss-steinJeanette Winterson · Kafka Kitap · 202163 okunma
"Rüyaların duygusal açıdan sarhoş edici olmaları gerçeği elimize, tuhaftır ki, rüyaları engellemek için bir metot vermektedir. Eğer bir insan rüyasında gördüğünü kavrar ve kendi kendini sarhoş duruma getirdiğini idrak ederse rüyası sona erecektir. Bu rüya görmenin ne demek olduğunu anladığı anda rüya görme son bulan bu satırların yazarında da böyle olmuştur."
İslamî gelenekte âlimlerim büyük çoğunluğuna göre rüya, insanın ruhu ile gördüğü ve akıl ile idrak ettiği bir olaydır. İslâm filozofları rüyayı birtakım sûretlerin “müyehayyile kuvvesi”nden “ortak duyu”ya (hiss-i müşterek) yansıması şeklinde izah eder.
Peki, bu vahiy olayının fenomenolojisini, "ilahi mesajın peygambere nasıl ulaştığını ilmi yönden açıklamak müm- kün müdür? Yukarıdaki bilgiler ışığında bu soruya nasıl bir cevap verilebilir? Vahiy esnasında peygamber çoğu zaman ar- kadaşlarıyla beraber bulunduğuna göre, vahiy bir ses ve gö- rüntü halinde arkadaşları tarafından idrak edilmediği hålde peygamber onu nasıl alıyor? M. Watt, bu konunun şuur-altı teorisiyle izah edilebilece- ğini söylemekte ve bu görüşü, gelenekleşmiş İslâmi görüşle şu şekilde birleştirmektedir: "Melek bu sözleri önce Hz. Mu- hammed'in şuuruna yerleştirdi; daha sonra onlar buradan şu- ur-üstüne çıktı. Ancak Watt'ın kendisinin de itiraf ettiği gibi şuur-altı konusundaki bilgiler henüz birtakım psikologların görüşleri olmaktan öte tam olarak aydınlatıcı seviyeye ulaş- mamıştır. Alt-şuur aslında zihnimizin çalışma tarzını anla- yabilmek için icat ettiğimiz bir hipotezden ibarettir. Bunun özelliği, duyularımızın çalıştığı hâllerde şuura aksetmeyen unsurları ihtiva etmesidir. Böylece rüya, ateşli hastalık, ilaçla uyuşma vs. hållerinde zihnimizi işgal eden alışılmadık şeyle- ri bu alt-suurun ortaya çıkması olarak kabul ediyoruz. Fakat alt-şuurun hakiki muhtevasının ne olduğunu bilmiyoruz.
Reklam
“Sen hayalinde zannediyorsun ki bu âlem kendi başına buyruk, kendi kendine oluşmuş bir gerçek­liktir, Hak’tan yani mutlak ve tek gerçekten ayrı bir varlıktır. Bil ki, senin kendin de bir hayalsin. Akıl yolu ile idrak ettiğin her şey bir hayaldir. Tek gerçek ise Allah’ın kendisidir. Rüya, vehim ve hayal değersiz ya da yanlış şeyler değillerdir. Fakat birer remiz oluşa delalet etmektedirler.”
Karalama2
...?...?/1989... Kendini haddinden fazla duyumsadığı için acıya ve korkuyuda haddinden fazla duyarlı arkadaşım için, burası tam bir cehennemdi. Her şeyiyle farklıydı Ankara'dan. Çok kültürlü, birçok etnik gruptan oluşan, bu etnik grupların bir nevi kabileci bir tutumla diğerleriyle arasına sınırlar koyarak birbirinden ayrıştığı, etnik
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Beden olmadan ancak görebilirsiniz tüm gerçekleri
7 gün komada kaldı. Ölüme yakın deneyimini oldukça gerçekçi bir şekilde anlattı. Komadayken neokorteksinin ( düşünen beyin) çalışmadığını söyledi. Çalışan bir beyin yoksa bilinç de yoktur. Bedenin ötesinde bir hayat. Ruhun bedenden ayrılmasının bir tezahürü olsa gerek yaşadıkları. Yaşamın başladığı mekana geri döndü. Karanlık çamurlu bir yoldan ışığa çıktığını söyluyordu. Rahimden çıkan bir bebek misali. Duyular ortadan kalkmış, duyuların, bedenin, beynin sınırlandırıcılığının olmadığı bir deneyim. Duyular olmadığı için daha çabuk her şeyi algıladığını ve öğrendiğini söylüyor. Beyin beden ve duyular bizi sınırlandırarak, bu dünyadaki görevlerimizi yapmamızı sağlıyor. Eğer bu sınırlar olmasaydı bu dünyadaya gelme amacımızı gercekleştiremezdik. Dünyadan bağını kopardıkça Allah'a yaklaşırsın. Duyular bizi bu dünyaya bağlarken, beynin inşaa ettiği bir rüya içindeyiz. Ancak beden yokken, sinir hücreleri yokken, ruhen metafizik dünyada olduğumuz zaman her şeyi tam gerçekliği ile göreceğiz. Ruh bedenden daha geniş bir algıya sahip. Beyin duyulardan aldığı verilerle illüzyonist bir dünya oluşturur. Her şeyin çaba harcamadan idrak edildiği bir dünya. Gerçeği bedenle Göremeyiz. Bedenin, vücudun ötesinde bir deneyim. Ölmeden önce ölür, bu dünyada bedenin ruhtan ayrılmasını sağlar, bedene hizmet etmez, bedeni öldürürsek, o zaman tüm her şeyi, tüm gerçekliği ile göreceğiz.
Kanıt
KanıtEben Alexander · Klan Yayınları · 201452 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
23 günde okudu
bismillahirrahmanirrahim
İnceleme amacıyla bu satırlarımı okuyan kişi özrümü beyan ederek Adem Ergül'den bir aktarma ile sizi kovmadan yönlendiriyorum, “Boşa vakit öldürme, yarına kefilin yok...” Zira incelemeden ziyade kendimle yolculuğum sırasında heybemden dökülen kelimeler üzerine ortaya çıkmış homojen bir karışımı andıran bir yazı. Seninle incemelememi yapmadan
Nedamet Dergisi Vefa Sayısı
Nedamet Dergisi Vefa SayısıNedamet Dergisi · 202366 okunma
Haldun, Rüya
Ruya, insan nefsine mahsus olup her insan için geçerli olan bir hâldir insanlar, rüyalarında gördükleri şeylerin, uyanık olduğu zaman içinde de meydana geldiğini görünce, uyku halindeyken gayb bilgilerinin bazılarına vakıf olduğunu anlar. Zira nefs için uyku halinde gayb ile alakalı bilgileri edinme imkânı mevcuttur. Uyanıkken de bu bilgiler farklı yollardan edinilebilir. Çünkü uyku ve uyanıklık esnasında gaybı idrak eden nefs-i vahşıd olup, insanın yaratılışında var olan özelliği ve yeterliliği her daim bakidir.
Sayfa 158 - KapıKitabı okuyor
377 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.