Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsan, ruhu kendisi yaratmamıştır, onun yaratıcı olmasını ruh sağlamıştır; ruh, insanı harekete geçirir, iyi fikirler, dayanma gücü, coşku ve ilham verir. Ama insanın içine öyle nüfuz etmiştir ki, ruhu kendisinin yarattığına ve ona sahip olduğuna inanma gafletine düşer insan. Gerçekte, ruhun ilkfenomeni ona sahip olur, tıpkı fiziki dünyanın, insana tâbi nesne gibi görünürken, onun özgürlüğünü binlerce zincire vurması ve baskın idée-force (sabit fikir) haline gelmesi gibi.
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Reklam
*~●。。。Margaret, kimliğin tuhaf değişkenliğini çok ilginç buluyordu. Başkalarıyla karşılaşmalarımızda, bir anlığına kim olduğumuz hakkında sabit bir fikir ediniyor, yalnızken tekrar içinizdeki karanlık gizeme gömülüyorduk.
Sayfa 264 - Everest Yayınları Çeviren Özlem Sevim GayretliKitabı okuyor
176 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
Yedi Askı (Muallakat-ı Seba) Şiirleri, ismini İslam öncesi dönemde haram aylarda -savaşın yasak olduğu, kutsal aylar- yapılan panayırlarda düzenlenen şiir yarışmalarında en beğenilen şiirlerin Kabe duvarına asılması rivayetinden alıyor. Kabe duvarına asılmış ya da asılmamış olsun bu şiirlerin Cahiliye Arapları tarafından çok önemsendiği
Yedi Askı Şiirleri
Yedi Askı ŞiirleriKolektif · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202049 okunma
Kampanya: Atsız Affedilmelidir! Atsız'ın hapse atılmasıyla ilgili ilk protesto bir Alman bilim adamından gelmiştir: Dr. Heinrich Georg Baum. 20 Kasım 1973'te Bon'daki Türkiye Büyükelçisi Vahit Halefoğlu'na yazdığı bir dilekçede olayı protesto ettiğini ifade ediyor, Cumhurbaşkanı'na da bir dilekçe yazdığını belirtiyor ve
İnsanlık, çektiği sıkıntılardan dolayı çığlık atıyor. Hezimete uğramışçasına kaçıyor, mecnun gibi gülüyor, sarhoş gibi naralar atıyor, beyhude ve abes şeyleri araştırıyor, hayallerin peşinde koşuyor, sahip olduğu en kıymetli şeyleri sokağa atıp elinin tuttuğu en basit ve kıymetsiz şeylere sahip çıkıyor. Yazıklar olsun! Yazıklar! Tıpkı efsanelerdeki gibi, insanı öldürüyor, üretimi çoğaltmak için insanı makine şekline sokuyor... İnsanlığın manevî değerlerine, ahlak, güzellik gibi yüce değerlerine bir avuç azınlığın, şehvet pazarlayıcılarının, film yapımcılarının kazancı için son veriliyor. Evet, insanların yüzüne, bakışlarına, giyimine, hareketlerine, fikir ve görüşlerine bakarsın ve insanları bir kaçış, bir arayış içinde görürsün. Sabit bir eksen etrafında dönmezler, şaşkın, ne yaptığını bilmez bir şekilde görürsün. Ne yaptığını bilmeyen insanların etrafını azgın, pragmatist hayat felsefesine sahip kan emici, sömürgeci, faizciler, sinema yapımcıları, gazeteciler, yazarlar vb. sarmıştır. Gelişme, ilerleme, hürriyet, sınırsız yenilikler diye haykırıyorlar. Gerçek suç budur. İnsanlığın ifsad edilmesi hususunda da gerçek suçlu bunlardır. (Seyyid Kutub)
Reklam
Bazı, uzun nutuklardan fazla bir de his. fikir uyandıran sabit, parlak, temiz bir bakış: Gönlün en kuvvetli ifadesi.
Biri bir yerlerde şöyle yazmıştı: Sabit bir fikir, bir burgudur. Her yıl daha derine iner. Ondan ilk yılda kurtulmak istenirse, saçlarımızın çekilmesi gerekir; ikinci yılda derimiz yırtılmalı, üçüncü yılda kemiklerimiz kırılmalı, dördüncü yılda kafatasımız yarılmalıdır.
Sayfa 91 - 4.Basım, Nisan 2021
Bilinmeyen fikir, saklı olanın potansiyel hazzıyla daha çekici ve ek olarak uyarıcı olabilir. Histeri, nehirde sessizlik sıfır ve sabit.
Bir fikir, artık ya da nispeten de olsa sabit bir şey olmaktansa, bir duygu ya da hissiyat ya da istemli bir süreçtir. Sadece değişen ve geçici düşünsel süreçler vardır; tekrar dönen ve tekrar kaybolan kalıcı bir fikir yoktur.”
Reklam
J. M. A. Servan
"Suç ve ceza fikirlerinin sıkı sıkıya bağlı olmaları ve birbirlerini aralıksız olarak izlemeleri gerekir. Böylece yurttaşlarımızın kafasında fikir bağlantısını kurduğunuzda onları yönetmekle ve onların efendisi olmakla övünebilirsiniz. Aptal bir müstebit köleleri zincirlerle zorlayabilir; fakat gerçek bir siyaset onları kendi fikirlerinin zincirleriyle çok daha güçlü bir şekilde bağlar; bunun ilk halkası aklın sabit düzlemine bağlıdır; dokusunu bilmezsek ve onu kendi eserimiz sanırsak bu bağ daha da güçlü olur; umutsuzluk ve zaman demirden ve çelikten bağları kemirirler, ama fikirlerin alışılmış birliğine karşı hiçbir şey yapamazlar. Bunu yalnızca daha da sıkılaştırırlar ve beynin yumuşak liflerinin üzerinde en sağlam imparatorlukların temeli atılmıştır."
"Ruh beslenmeye muhtaç bir ateştir, beslenmedikçe söner." "Fikir hadiselerinde sabit fikir ne ise duygu hadiselerinde de ihtiras odur."
Sayfa 308Kitabı okudu
Sabit fikir, sahibini hapseder....
.. mecazi konuştuğumu sanma sakın! Benim kardeşlerim zır deli..
"Sabit fikir" diye neye derler? İnsanı kendine tutsak eden bir düşünceye. Eğer bir delilik içeren böyle bir sabit fikrin varlığını fark ederseniz, bu fikre tutsak kimseyi akıl hastanesine kapatırsınız. İyi hoş da, hiç şüphe duyulmayan dini gerçekler, örneğin halkın hiç sarsılmayan hükümdarı (kim sarsarak hükümdara karşı suç işlemiştir), sansü­rün toplumsal ahlâk temiz kalsın diye aleyhinde tek bir kelime edilmesine bile izin vermediği erdem, tüm bunlar birer "sabit fikir"değil midir? Bunların hepsi, ahlâk, hukuk, Hıristiyanlık ve benzeri şeylerden mustarip olup da sırf kapatıldıkları tımarhane çok geniş bir alanı kapsıyor diye ortalıkta serbestçe dolaşan delilerin herze­lerinden, ki gazetelerimizin çoğu böyledir, zırvalıklarından başka nedir ki? Bu delilerden birinin sabit fikrine hele bir dil uzatın! Artık onun, sizi arkanızdan vurmaması için çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu büyük deliler de tıpkı küçük deliler gibi, saplantılı fikir­lerine sataşmaya kalkanlara sinsice saldırırlar. Önce kendilerine sataşanın silahını çalar, elinden özgürce konuşma hakkını alırlar, sonra da dişleriyle, tırnaklarıyla onun üzerine çullanırlar. Bu man­yakların sinsilikleri, kindarlıkları günbegün apaçık ortaya çıktığı halde, akılsız halk bunların ipe sapa gelmez resmi azarlarına alkış tutar. .
Sayfa 60 - Kaos YayınlarıKitabı okudu
Sabit fikir sahibini hapseder... - Nietzsche
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.