Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İtaatsizlik insanın asıl erdemidir. İlerlemeler itaatsizlik yolu ile gerçekleşir, itaatsizlik ve isyan yoluyla..
Aylak AdamKitabı okudu
Eğer bir insan bu koşullar altında, bu kadar düşük standartları olan bir hayattan hala hoşnut oluyorsa, onun insan olması­nın pek de bir anlamı yok demektir..
Aylak AdamKitabı okudu
Reklam
Eğer mülkiyet sadece zevk veriyor olsaydı ona katlanabilirdik; ama beraberinde getirdiği vergi yükü onu çekilmez hale getirdi. Zenginlerin çıkarına, ondan kurtulmalıyız..
Aylak AdamKitabı okudu
Seyit Kutub’un hezeyanları!
Seyit Kutub’un Hazreti Osman efendimiz hakkındaki akıl almaz iftiraları ile zekât konusundaki İslam’a zıt, sosyalizm benzeri sözlerini iki yazımda kaleme almıştım. Pek çok okuyucum Seyit Kutub’u böyle bilmediklerini ifade ederek başka hatalarının olup olmadığı konusunda sorular sordular. Bu itibarla kendisi hakkında bir yazı daha almaya karar
Bilimsel olduğunu söyleyen bir Sosyalizm nasıl oldu da olgulara takılıp kalıverdi böyle? Yanıtı basit: Bilimsel değildi. Bilimsel olmak şöyle dursun aynı zamanda hem gerekirci hem önbilici hem diyalektik hem de inakçı olması yüzünden oldukça Bulanık bir yöntemden ileri gelir başarısızlığı. Us Nesnelerin yansımasından başka bir şey değilse, varsayım bir yana onların ilerisine geçemez. Kuramı koşullandıran ekonomi ise geçmişini betimleyebilir ancak, geleceğini değil, geleceği ‘olabilir’ görünür, o kadar. Tarihsel özdekçiliğin işi olsa olsa şimdiki toplumun eleştirisini yapmak olabilir; bilimsel anlayışından ayrılmadıkça bütün yapabileceği varsayımlar İleri sürmektedir. Temel kitabının adının Devrim değil de Sermaye olması da bundan değil midir? Marx ve Marxçılar, konutları, bilimsel yöntemi bir yana bırakarak, gelecek adına, komünizm adına önbililere daldılar. Oysa bu önceden haber verme ancak Saltık önbiliye son vererek bilimsel olabilirdi. Marksçılık bilimsel değildir, bilimcidir fazla fazla.
İnsan kişiliğinin eksiksiz ve uyumlu bir biçimde gelişmesi hayat şartlarına bağlıdır; bireyin faaliyet alanı genişse ve çeşitlilik gösteriyorsa, düşüncesi de genişlik kazanır. Faaliyeti ardından dünyayı görmesine engel olan dar bir uzmanlık alanıyla sınırlanmışsa, düşüncesi de tek yanlı ve yoksul bir düşünce haline gelir.
Reklam
Hayvan tabiata uyar, oysa insan tabiatı değişikliğe uğratır. Ve tabiatı değişikliğe uğratırken kendisini de değişikliğe uğratır. Bundan dolayı tarihin temposu gitgide hızlanır.
İnsan tarihi, tabiatın tarihinden şu bakımdan ayrılır, İnsanoğlunun tarihini biz kendimiz yapmış olduğumuz halde, tabiatın tarihini biz yapmış degiliz
…İnsan kurallara göre oynarsa, her türlü takdiri kazanır -bu takdir danseden maymunun topladığı alkışa benzer-. Kabul ettirilen koşul, bu görünmez kafesten kimsenin kaçmaya kalkışamayacağıdır.
.... Neden “Sosyalizm” ? Albert Einstein, Mayıs 1949: Ekonomik ve sosyal konularda uzman olmayan birisinin sosyalizm üzerine görüşlerini açıklaması önerilebilir mi? Bunun birkaç nedenle olabileceğine inanıyorum. Öncelikle soruyu bilimsel bilgi açısında ele alalım. Astronomi ile iktisat arasında önemli yöntemsel farklılıklar yokmuş gibi
Reklam
400 syf.
·
Puan vermedi
~ İlme gönül bağlayan kişinin isyan etmeye hakkı yoktur. Fakat feryat eden kişinin, ilmin müjde ve umutlarına tam olarak bel bağlamış olmadığı anlaşılıyor. ~Pascal şöyle diyor: Gönlün, aklın habersiz olduğu delilleri vardır; Tanrının varlığına akıl değil, gönül tanıklık eder. ~Eğer iyi bir iş yapar, zevk alır, hoşnut olursan, birincisinde ahlaki olur; ama diğer defalar, bu işi lezzet ve hoşnutluk hissetmek için yaparsan alışveriş olur. ~Bağlı olmak, insana yapılabilecek en büyük işkencedir. ~Allah'ın halifesi olmayan beşer, maymunun halifesi olur. ~Dün Cengiz'in silahı kılıç idi, bineği at, maske ve savunması siper idi, o kadar! Fakat bugünün Cengizi'nin biniti "sanayi"; sermaye ve kılıcı ilim; maskesi özgürlük, hümanizm, medeniyet, ilerleme, barış, sosyalizm, insan hakları ve liberalizmdir. Dünün Cengiz'i bir vücudun azalarının eklemlerini kesiyordu, bugünse kutsal ve derin ruh bağlarını. Dünün Cengiz'i vücuttan başı koparıp ayırıyordu. Bugünün Cengiz'i ise vücuttan insani fıtratı koparıp ayırıyor. Dünün Cengiz'i evleri halkın başına yıkıyordu, bugünün Cengiz'i ise dünyayı, göğü, aşkı, imanı, insanın içinde kalabildiği her sığınağı halkın başına geçiriyor, tarumar ediyor. Dünün Cengiz'i elbiseyi insan bedeninden çıkarırken bugünün Cengiz'i insani mahiyeti ve insani hüviyeti çıkarıyor.
Kendisi Olmayan İnsan
Kendisi Olmayan İnsanAli Şeriati · Fecr Yayınları · 2012532 okunma
Hard Kapitalizm
Bir kişi, 500 insanın işini yapan bir makineye sahip olur ve sonuçta 500 insan işsiz kalır. Ve o 500 kişi de işleri olmadığından açlıktan kırılır ve hırsızlığa başlarlar. O bir kişi makineyle üretimini garantiler ve sahip olması gerektiğinden 500 kat fazlasına sahip olur, istediğinden çok daha fazlasını kazanır…
Sayfa 28 - İthaki Yayınları 1.BaskıKitabı okudu
Devrim, insanın insan tarafından sömürülmesine son veren bir kavganının adıdır. Ulusal bağımsızlık, bir devletin bir başka devlet tarafından sömürülmesini reddeden bir onurlu ortak bilinçtir. Sosyalizm, bu ulusallığı ve sınıfsallığı iç içe taşıyan bir kuram, bir yaşam biçimi ve devlet yönetimidir.
Aile evden gidiyor !!!
Yarım erkekler ve yarım kadınlar ortasında, çocuklar iki parçaydılar. Aile evden gidiyorsa, çocuklar elden gidiyordu. Ailenin çöküşü nisbetinde boşanmalar arttıkça, çocuklar celâl-cemal dengesinin uzağına düşüyor, hayat vadisinde tek kanadıyla uçmaya mahkum halde yetişiyordu. Erkek ve kadın, tek başına kaldığında, iki yarım insan gibiydiler. O
Aydınlar, Üçüncü Reich'ı ve Almanya'daki Nasyonal Sos­yalizm'i, insan toplumunun bir sapkınlığı olarak göstermek­ten hoşlanırlar. Birçokları, bunun gerçekten bir kolektif cin­net olduğunda birleşir. Çünkü bu, bir eşkıya çetesinin ya da bir ülkenin başına geçmiş tek bir delinin işi değildir. Bu da­ha ziyade, halkın (işçilerin, aydınların, kadınların, gençle­rin, yaşlıların) paylaştığı ortak bir cinnet olayıdır. Bunun, ta­rihte, belirli bir yerdeki belirli bir halka özgü bir olay oldu­ ğunu düşünecek kadar akılsız olabilir miyiz? Ama öyleyiz. Kendi inançlarımızdaki, davranışlarımızdaki ve tari­himizdeki kolektif çılgınlığın farkına varamıyoruz.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.