Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
240 syf.
·
Puan vermedi
Bugün Arapça ezanın kıymetini biliyormuyuz?
Evet Arapça ezan belli bir süre yasaklandığı onun yerine Türkçe ezan okunduğu sonra bu yasak kaldırıldığını büyüklerimden sağ soldan sadece duymadan biliyordum. Ama meğerse sadece bundan ibaret değilmiş olay. Dahası varmış işkence, hapis cezası, dövme...bütün bunlar ne için? Sadece Arapça ezan okuduklar için. Kitabı okurken üzüldüm kızdım, çaresiz hissetim. Kitabı okuduktan sonra kendimi şunu sordum: Bugün Arapça ezanın kıymetini biliyormuyuz? Allah bu millete bir daha o ezansız günleri yaşatmasın. Amin. Türkce Ezan ve Menderes kitabında 1932 yılında Arapça ezan okumanın yasaklandığı ve Türkçe ezanın okunduğu yıllar sonrasında Adnan Menderesin başbakan seçildikten, 17 Haziran 1950 de yasağı kaldırmasını anlatıyor. Ve bu dönemde yani 18 yıl arasında yaşayanların tecrübeleri, anlatımları, hissleri, düşünceleri, hatıraları barındırıyor. Bu dönemi merak edenler okuyabilirler.
Türkçe Ezan ve Menderes
Türkçe Ezan ve MenderesMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010269 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
Yakın tarihimizi öğrenebilmek , örümcek kafalı zihniyetlerin halka nasıl eziyet ettiğini o günleri yaşayan kişilerden dinlemek benim için önemliydi.. özellikle gençlerin tarihimizi dikkatle ders niteliğinde inceleyip öğrenmesi gerekir .. çünkü tarih tekerrürden ibarettir..
Türkçe Ezan ve Menderes
Türkçe Ezan ve MenderesMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010269 okunma
Reklam
224 syf.
1/10 puan verdi
·
6 günde okudu
"Biz Osmanlıydık. Süper güçtük. Herşeyimizle örnektik. Sonra Cumhuriyet ve Atatürk geldi hepsi bitti." demenin daha doğrusu diyememenin dolambaçlı yolu böyle bir kitap yazmaktı herhalde. Yazarın ne olduğu belli olduğu için çok da şaşırmadım. Ama okurken sinirlenmemek elde değil. Osmanlı tarihi okunacak bir kitap lazım ise bu o kitap değil. Örn. yazarın babası Mehmet Akifin el yazısıyla İstiklal Marşını getirmiş, okuyamamış çok üzülmüş baba oğul, sonra bi akrabasına gidip on günde öğrenmişmiş de okuyabilmiş vs. Bir gün de cahil kaldık diyenlerden olan yazar kitabını da ezansız kalmışız da -ezan Türkçe okunduğu için- bunu doğrudan diyemediği için masal gibi yazdığı bir bölümle sonlandırmış. Bir varmış, bir yokmuş... Neler olmuş, neler neler olmuş! Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde... Cinler cirit atarken millî vicdan içinde... Ezanı atmışlar minareden aşağıya! Öldürememişler çok şükür, ama dili tutulmuş...
Biz Osmanlıyız
Biz OsmanlıyızYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20062,198 okunma
40 syf.
7/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Biraz Atatürk, Biraz Fıkıh ve Çok Fazla Din Üzerine Hasbihâl
Efendiler, ben bu Hafız Yaşar'ın hatıratlarından da anlıyorum ki, Siyasal İslamcı vehçe; din düşmanı - iddiaları şöyle ki Mustafa Kemal dine zarar vermiş - Mustafa Kemal'den dinî olarak daha fazla zarar vermişlerdir bu ülkeye. Mustafa Kemal bir filozoftur, filozof çok sorgular. Filozof karşıdaki ismini söylese durur, tenkit eder,
Atatürk'le On Beş Yıl (Dini Hatıralar)
Atatürk'le On Beş Yıl (Dini Hatıralar)Hafız Yaşar Okur · Sabah Yayınları · 196228 okunma
192 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
İlk okuduğum Sunay Akın Kitabı değil.
Daha önce de süper kahramanlar kitabını okumu keyif alarakş (bir kısmı hariç) bitirmiştim. Burada da aynı etkiyi bekliyordum. Özellikle tarihsel kısımların halk tarafında yaşanılan hikayeleri görmek güzeldi. tabi bazı hikayelerin sonunda kahramanın ünlü biri olduğu yolculuğu da oluyordu. kısa kısa hikayeler okumak istiyorsanız bakabilirsiniz. Ben bazılarını çok Sevdim. Şemsiye ve Lemi (futbolcu) gibi., bazılarını sadece okumak için okudum keyif almadım. bu yüzden puanım 6 oldu. Daha iyi olabilirdi hikayeler. Bir de yazarın bir kaç kez kendi ismini hikayede geçirme çabasını sevemedim... Tanıdık isimleri görmek okumak güzeldi bunun dışında da son olarak şunu ekliyeyim: *** Eğer Ezan ve Namazın Türkçe okunmasına karşı çıkanlara Geri fikirli diyorsanız,Ben de Ezan ve namazın Türkçe olmasını savunanlara BULANIK FİKİRLİ derim.
Şiirli Yastık
Şiirli YastıkSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021672 okunma
164 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabı
Şevket Süreyya Aydemir
Şevket Süreyya Aydemir
‘in
Menderes'in Dramı
Menderes'in Dramı
kitabında yaptığı atıflardan öğrendim. Anı kitabı. Olayların içinden gelen idam ile yargılanıp müebbet yemiş Samet Ağaoğlu’nun dönem ile ilgili çok çok özet anıları. Bazı bölümleri çok çok genişletilip tekrar yazılabilirmiş diye düşünüyorum. Ağaoğlu olayların çok çok içinde kaldığı için tarafsızlık beklenmemeli. Nitekim Menderes’in bazı konuşmaları bazı olaylar biraz maksatlıca kırpılmış. Bir bölümde “Demokrat Partinin Kuruluş Bünyesi ve Menderes” bölümünde çok sıkıldım biraz DP’nin iç çekişmeleri anlatılmış Menderes hemen hemen hiç yoktu. Türkçe Ezan, Anayasa İhlali, Tahkikat Komisyonu gibi konuları DP’nin açısından okumuş oldum. Bence kitabın son üç bölümü paha biçilemez. Üst Koridor, Hüküm Günü, İmralı yolculuğu. Ben çok beğendim. Konu ile ilgilenen arkadaşların okumasını şiddetle tavsiye ederim.
Arkadaşım Menderes
Arkadaşım MenderesSamet Ağaoğlu · Yapı Kredi Yayınları · 201640 okunma
Reklam
250 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #halifelerköyü adlı eser ile geldim. 1844 yılında; Osmanlı döneminde tanzimatın ilanından 5 yıl sonra, Anadolu’nun ücra bir köşesine, ilişkin sosyo-ekonomik verileri sayıp tespit edip temettuat defteri denilen tutukları defterlere yazarak derlemek üzere görevlendirilen bir kadı ve onun himayesinde çalışan iki kâtibin başında geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Bu hikayeyinin başlamasına bir öğrenci neden oluyor çünkü tamamlaması gereken tezin konusudur bu ve tezini tamamlamak için Kütahya'daki bazı kasabaların tutulduğu Temettüat yani varlık ve vergi kayıtlarını içeren bu defteri Türkçe'ye çevirmekteydi. Eksik çıkan 6 köy vardı. Bu 6 köyü ele alarak ilerliyor eser, özellikle Halifeler köyünden bahşediyor. Halifeler Köyü'nde tuttulan kayıtları, o defterleri tutan Kadı' nın aşık oluşunu,  o defterlerin kayboluşunu ve nasıl bulunduğunu, bulunduğunda ne halde olduklarından bahsediyor. Tabi bununla sınırlı kalmıyor çoban, muhtar, at, ağaç ve köpeğinde hikaye birer yerleri var. Tüm bunları okuyarak öğrenin. Tarihi hikayeler sevenler okuyabilirsiniz. Yazarın kalemi daim olsun. “ Hava kararınca oturmak, eğlenceler yapmak da zenginlerindi; çünkü onların mumları ve kandilleri vardı, hayatlarını ezan vakitlerine göre ayarlayan fakirler ise yatsı namazından sonra erkenden yatıp uyurlardı .” Bir yer ne kadar küçükse ona tezat dedikodular o kadar çalkantılı olurdu. "Koruduğun her şey, korumadıklarından önce yok oluyor. İnsan, olabilecek şeylerin en kötüsünü yaşayınca ancak özgür olabiliyor."
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
https://balkandays.blogspot.com/2023/09/peygamber-mucaviri.html
“Sinesinde Kur’an olmayan insan kabirde gibi karanlıktır” Üstad Ali Ulvi Kurucu Bey, 1922 yılında doğmuş, ömrünün 56 senesini Medine-i Münevvere ’de yaşamış ve seksen yaşında vefat etmiştir. Cumhuriyet sonrası o zorlu dönemde arafta kalmadan yaşayan, nerden gelip nereye gideceğini bilen, son dönem İslam alimlerindendir. Türkiye’de kalıp talebe
Üstad Ali Ulvi Kurucu - Hatıralar 1
Üstad Ali Ulvi Kurucu - Hatıralar 1M. Ertuğrul Düzdağ · Med Kitap · 20171,176 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Yoksulluk içimizde... Yoksun’luk içimizde... Biz toplumca yoksulluğu ve rızkı hep maddi görürüz. Bizden eksik olan maddiyat olunca yoksuluzdur. Oysa içi yoksulluktan çöl kesilen, rızkı insafsızlıktan hayata kapanan, gönlü karanlığa bulanan ne çok halimizle yoksuluz. Rızık bazen anlayışlı bir kalptir, Rızık bazen gün içinde bir iyilik
Yoksulluk İçimizde
Yoksulluk İçimizdeMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 202110,7bin okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
38 günde okudu
İnsaf ediniz diyorlardı. Allahuekber dedi diye insan tutuklanır mi? Caminin içinde Arapça okumak suç değil fakat minareye çıkınca sıç oluyor.Keza minareden ezan yerine küfredince yine suç değil.Fakat Allahurkeber denilince hapsane hazır.
Türkçe Ezan ve Menderes
Türkçe Ezan ve MenderesMustafa Armağan · 2018269 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Bir gecede cahil kalmadığınızı, bu kitabı okuyarak 1 saatte öğrenebilirsiniz. Dil değişikliğinin, hutbe ezan ve Kur'an'ın Türkçe'ye çevrilmesinin kararının 1 saatte, 1 gecede verilmediğini bu uğurda çok ciddi fikri münakaşalar edildiğini gayet kısa ve net anlatmış Falih Rıfkı. Ziya Gökalp Türkçülük konusunda çok tanınır ancak Ali Suavi ondan çok daha önce bu tarz konularda kendisinden çok daha büyük fikirler vermiştir. Hatta Ziya Gökalp'in Vatan Şiiri'nin girişi şu şekildedir: Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur, Köylü anlar manasını namazdaki duânın. Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kur'ân okunur. Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüdâ'nın. Ey Türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın! Bu şiir 1918 yılında yazılmıştır Ali Suavi ise 1878'de vefat etmiştir. Bazı fikirleri çok uçuk olsa da, çoğu fikri bu ülke ve millet için doğru şeylermiş ve o zamanlar bunları söylemesi takdir edilesi. Ali Suavi'nin mezarının nerede olduğu tam bilinmiyor ancak gönüllerimizde bir yeri vardır.
Ali Suavi
Ali SuaviFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayıncılık · 2018138 okunma
160 syf.
2/10 puan verdi
Kitabın içinde Atatürk düşmalığı var. Ezanın Türkçe okunmasını çok karalayıp kötülüyor. Allah bir ezan göndermiş anlamını öğrenerek dinlediğinde eğer farklı algılıyor kötülüyorsan inandığın değerleri sorgulaması gerekir yazarın. Ha Arapça ha Türkçe ikiside Allah’ın sözü.
Namaz Çağrısı
Namaz ÇağrısıRamazan Kayan · Çıra Yayınları · 2019295 okunma
88 syf.
10/10 puan verdi
Gökalp'in Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak adlı kitabı: Üç Akım, Lisan, Gelenek ve Kural, Kültür Zümresi, Medeniyet Zümresi, Türklüğün Başına Gelenler, Eğitim, Ülkü, Türk Milleti ve Turan, Millet ve Vatan, Milliyet Mefkûresi, Milliyet ve İslâmiyet olmak üzere on bir makaleden oluşmaktadır. Birde dergi makalleri yer almaktadır. Bunlar: Yeni
Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak
Türkleşmek İslamlaşmak MuasırlaşmakZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20173,036 okunma
223 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Atalarımızın 15 yaşında giydiği Ateşten Gömlek
Her Türk gencinin mutlaka okuması geren bir başyapıt.. Şiddetle tavsiye ediyorum.. Çünkü şu geldiğimiz ahir zamanda nasıl şanlı bir tarihe sahip bir coğrafyada yaşadığımızın farkında değiliz. Özellikle gençlerimiz. Atalarımızın damatlık, gelinlik giyer gibi büyük bir coşkuyla aşkla, korkmaktan korkarak giydiği Ateşten Gömleği birde sizlerin okumanızı tavsiye ederim.. Romanda geçenlerin hepsi o kadar zor zamanlar ki en sonunda yazar anlatılanların bir kabus olabileceğini yazmış.. Atalarımız o kabusları en gerçekçi halleriyle yaşamış.. Bayrak için vatan için ezan için.. Bizlerede kıymetini bilmek düşer vesselam.. Kitapta tek zorlayan kısım eski türkçe kelimelerin çok sıklıkla kullanılmış olmasıydı. Kitabın orijinalliğinin bozulmaması için sadeleştirilmemiş. Bence keyifli ve öğreten bir zorlanmaydı bu..
Ateşten Gömlek
Ateşten GömlekHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 200723,5bin okunma
101 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.