Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yasin Şimşek

Yasin Şimşek
@yasinsimsekk
17 okur puanı
Ocak 2023 tarihinde katıldı
Akıllı adam her şeyden evvel ıstıraptan ve tacizden [harici sıkıntıdan] azâde olmak için çabalayacak, sessizliği ve boş vakti, dolayısıyla mümkün olan en az sayıda beklenmedik ve tehlikeli karşılaşma ile birlikte sakin, mütevazı bir hayatı arayacaktır; ve böylelikle sözüm ona hemcinsleriyle çok az bir ortak tecrübeyi paylaştıktan sonra, münzeviyane bir hayatı tercih edecektir, hatta eğer büyük bir ruha sahipse büsbütün yalnızlığı seçecektir. Çünkü bir insan ne kadar kendi kendisine yeterse, başka insanlara o denli daha az gereksinim duyacaktır—haddizatında başka insanlar da ona o kadar az tahammül edebilecektir. Yüksek bir zihin düzeyinin bir insanı toplum dışına itebilmesinin nedeni budur. Doğrudur, eğer zihnin niteliği nicelikle telafi edilebilseydi, bu insanların büyük dünyasında bile yaşama zahmetine değerdi; fakat şükür ki yüz tane ahmak bir araya gelse bir tane akıllı adam etmez.
Sayfa 37 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tek bir geçmiş var: Bizi Öldürdüler. Ve ben tüm olası geçmişlerimde yine kaybediyorum sevdiğim kadını yine karıştırıyorum aklımla kalbimi
Sayfa 50 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Ben galiba hayatım boyunca iki arada gidip gelicem Kornişteki perde gibi, raydan çıkana dek...
Sayfa 60 - Era YayıncılıkKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yolda aperatif olarak sevişen gençlere bakıp, öyle gülüyorum ki bazen donuma çiş damladığını hisseder gibi oluyorum. Birbirlerini delice sevdiklerini düşünüyorlar. Gerçi bunların ebeveynleri de bu şekilde. Severek evlenmek diye bir durum var. Neyi severek evleniyorlarsa. Severek değil o sike sike evlenmek. Mecburi. Çünkü toplum öyle istiyor. Oğlan askerden geldi, kızın yaşı geldi geçiyor. Evlenme çağı diye bir yaş grubu bile kurmuşlar nasıl bir tarikatsa bu.
Sayfa 104 - Ateş MüzikKitabı okudu
Yaşamayı bileydim yazar mıydım hiç şiir? Yaşamayabileydim yazar mıydım hiç şiir? — Yaşama! — Ya bileydim? Yazar: Mıydım Hiç: Şiir.
Sayfa 7 - Tiyo YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Şiirsel bir söylev, şiirsel bir mimariyle karşılaştığını söyleyen insan sayısı bir haylidir. İnsanlar yüce saydıkları, kendilerini kaptırdıkları, çok etkilendikleri ya da en çok benimsedikleri birçok davranış, birçok durum ve birçok nesne ile şiir arasında bir yakınlık kurmayı sevmişler. Bence şiiri insanın öteki ürünleri içinde eritmek yanlış. Yanlış, ama yersiz değil. Böylesi yakıştırmaları, benzetmeleri yapanlar "münasebetsizliklerinden" ötürü yapmıyorlar; gerçek ile söyledikleri arasında bir "münasebet" var. Şiirin temel özelliğine, ırasına dayanarak insanlar şiir dışındaki insan etkinliklerinde de şiir buluyorlar. Ama onun şiir olmadığını açıklıkla bildiklerinden olsa gerek "şiirsel" diye bir şey uyduruyorlar.
Sayfa 25 - Şule YayınlarıKitabı okudu
Plath, romanla şiiri karşılaştırırken şöyle demekte yerden göğe kadar haklıdır: "...Romanın kapısı da şiirin kapısı gibi kapanır. Ama onun kadar hızlı değil; o kadar manikçe, itiraz edilemez bir kesinlikle değil." Plath sıkıcı bir hayat sürse belki yaşam sürecini uzatabilirdi, ama bunu yapamadı çünkü hayatının kapısını şiirinki gibi kapamayı yeğledi, hızlı ve manikçe, itiraz edilemez bir kesinlikle.
Sayfa 46 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Eleştirmecilerin çoğu, hem de pek çoğu sanatkâr olamamanın, cesaretsizliklerinin kompleksi içindedirler. Eleştirmeci dediğin insanın gayesi yermek değil bulmak, keşfetmektir. Bulamadı mı, keşfedemedi mi bize hiç olmazsa bulunmuşların, keşfedilmişlerin niçin büyük, güzel ve iyi olduğunu anlatsın. Durmadan sanat adamlarına yüklenmek ne oluyor?
Sayfa 73 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Kendi kendimi ölümden çok hayata benzer bir yok olma yolunun var olduğuna inandırmaya çalışıyorum.
Sayfa 165 - Telos YayınlarıKitabı okudu
Beni, Lautréamont, Rimbaud ve Ritsos "adam" etmiştir. Şiir yazarken gözlerini hep üzerimde hissettim. Dünya karşısında tek başıma birey ve uzlaşmaz şair olmayı bu üç şairden öğrendim; ulusal'ın, yerel'in hapishanesinin kapılarını bunlar sayesinde açtım.
Sayfa 242 - Telos YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Şiir yazma eyleminin, şair olma eyleminin kökeninde gizemli bir şey var: Okuduğu şairlerle (yani antolojiyle) herhangi bir sorunu olmayan, okuduklarını büyük oranda beğenen kişi okur olarak kalır. Okuduklarıyla bir sorunu olan, onları beğenmeyen, eksik bulan kişi, ya da beğendikleriyle yarışmayı göze olan kişi "şair" olmaya başlar. Ama bu durum her şiir yazan için geçerli değildir.
Sayfa 268 - İmge KitabeviKitabı okudu
Hayatta hiçbir şey ona kıymetli görünmemiş, peşinden koşmak, erişmek, sahip olmak arzusunu vermemişti. Etrafına daima bir yabancı gözüyle bakmış, hiçbir yere bağlanmak arzusu duymamış, bu yalnızlığının gururu içinde memnun olmaya çalışmıştı.
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Kendi kendimden nefretimin çerçevelediği ve çirkinleştirdiği bir dünyada yalnızım. İntihar ediyorum. Yahut sizi size bırakıyorum. Fena. İntihar intihardır ve başka hiçbir şey değildir. Birinci cümle o olsun: İntihar ediyorum. Kendi kendimden nefretimin çerçevelediği ve çirkinleştirdiği bir dünyada yalnızım.
Ötüken NeşriyatKitabı okudu
70 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.