Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hayırlı Cumalar
Ey iman edenler! Cuma günü, Cuma namazı için ezan okunduğu vakit hemen Allah'ın zikrine (yani hutbe ve namaza doğru) koşun, alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
Sayfa 140 - Cuma-9Kitabı okuyor
Hayırlı Cumalar
Bir Ayet Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır. (Mülk, 67/2) Bir Hadis Kişi, büyük günahlardan sakındıkça beş vakit namaz, bir sonraki namaza kadar; Cuma namazı, bir sonraki Cuma namazına kadar; Ramazan ayı, bir sonraki Ramazan ayına kadar küçük günahlara kefarettir. (Müslim, "Tahâre", 16) Bir Dua Allah'ım! Senden; her şeyi kaplayan rahmetin vesilesiyle, beni bağışlamanı istiyorum. (İbn Mâce, "Sıyâm", 48)
Reklam
Bir kişi Abdullah ibni Abbas (Radıyallahü Anhüma)ya gelip; ömründe hiç Cuma namazı kılmamış ve cemaatle namaza katılmamış birinin durumunu sordu. Abdullah ibni Abbas(Radıyallahü Anhüma): " O kişi cehennemdedir! "dedi. O kişi bir ay süreyle gelip giderek aynı soruyu sordu ve her seferinde de " O kişi cehennemdedir! " cevabını aldı.
Müslümanların azınlıkta veya gayr-i müslimlerin galip bulundukları ülkede, Müslümanlar nasıl hareket edeceklerdir? Zira küfre rıza gösterme ve küfür ahkamına tabi olma hakları yoktur. Bu hususta farklı rivayetler vardır. İbn Abidin: "Fetih'te bu konuda şöyle denilmektedir: Eğer görev verecek sultan (Ülû'lemr) yoksa veya kendisinden görev alınacak bir yetkili bulunmazsa -ki bazı Müslümanların yaşadığı bölgelerde olduğu gibi- o bölgelerde gayr-i müslimler hakim olmuşlar, Müslümanlar bir bakıma azınlıkta kal- mışlar veya Müslümanlar mahkûm durumda, gayr-i müslimler hakim durumdadırlar. (Kurtuba'da bugün olduğu gibi.) Bu durumda ne yapılmalıdır? Gerekli olan, Müslümanların kendi aralarından birine bu görevi vermeleridir. Onda ittifak etmeleri vaciptir. Onu kendilerine imam olarak seçerler, o da kadı tayin eder. Böylece kendi aralarında vukû bulan hadiselerin yargı organlarına aktarılması sağlanmırmam larda kendilerine Cuma namazı kıldıracak bir imam nasbederler." İnsanın mutmain olduğu, kabul edebileceği görüş de bu olsa gerek. Bu görüş istikametinde amel edilmelidir" hükmünü zikretmektedir. İbn Abidin'in: "İnsanın mutmain olduğu, kabul edebileceği görüş de bu olsa gerektir. Bu görüş istikametinde amel edilmelidir" demesinin sebebi; bazılarının gayr-i müslimlerin tayin ettiği kadılara müracaat edebileceği yolundaki görüşlerini reddetmek içindir.
"Cuma namazı; erkek, hür, yolcu ve kör olmayan ve kötürüm, ayakları kesilmiş olmayan, sıhhatli olan her Müslüman'a farzdır."
Hak din İslâm; namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadet hayatımızdaki birçok vecibeyi vakit kavramıyla ilişkilendirmiş. Bayram namazları, sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve cuma namazı; imsak ve iftar; Ramazan ayının tespiti, zekâtın yılda bir verilmesi, hac aylarının Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhiccenin ilk on günü olması, hac vaktinin Arefe ve kurban bayramı günleri olması ve bunun gibi…
Reklam
5.cilt
Ülkemizde Cuma Namazı Meselesi.Türkiye’nin İslâm yurdu değil dârülharp olduğu veya şartlara uygun devlet başkanı bulunmadığı gibi iddiaları ileri sürerek ülkemizde cuma namazı kılınamayacağını söyleyen kimseler zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Bunlar İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğunun görüşünü bir yana atarak, kendi anlayışlarına uygun buldukları  fikirlerin arkasına düşen kimselerdir. Bu memlekette İslâm ve müslüman gerçeğini en canlı şekilde ortaya koyan ibadet cuma namazıdır. İslâm aleyhtarlarını ister istemez susmaya veya en azından seslerini kısmaya mecbur eden böyle bir imkânı ve gücü kaldırıp atmaya kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca Müslümanların haftada bir toplanmasına, kendi meselelerini görüşmesine, İslâm kardeşliği şuurunu pekiştirmesine vesile olan bu fırsatı gözden çıkarmayı ancak akıldan nasibi olmayanlar düşünebilir.
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Durmuş Yalçın tarafından gönderilen ve saat 04.30'da şifre memuru tarafından çözülen yazıda, Alevilerin oturduğu mahallede bulunan Alaaddin Camii'ne bomba atılacağı, cuma namazı sırasında halkın galeyana getirileceği belirtiliyor ve gerekli önlemlerin alınması isteniyordu. Olaylar tıpkı bu yazıda belirtildiği gibi meydana geldi. Olayların meydana geleceği önceden bilinmesine rağmen önlem alınmamıştı.
Sayfa 57 - SaygıKitabı okudu
Sultan Alp Arslan'ın II Nutku:
Selçuklu hükümdarı savaş meydanında Cuma namazı sırasında, yaptırdığı bir resmî geçitten sonra, bütün ordusuna ezcümle şöyle hitap etmiştir: "Biz ne kadar az olursak olalım, onlar (Bizanslılar) ne kadar çok olurlarsa olsunlar, bütün Müslümanların minberlerde bizler için dua ettikleri şu saatte kendimi onlar (düşman) üzerine atmak istiyorum. Ya muzaffer oluruz, ya şehit olarak cennete gideriz. Ayrılmak isteyen ayrılsın. Bugün burada sultan yoktur, ben de ancak sizlerden biriyim. Müslümanlara (içinde) zenginlikten başka bir şey olmayan kapı açtım."
Sayfa 277Kitabı okudu
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz: "Cuma gününde bir saat vardır, mü'min bir kul namazda dua ederken Allah'dan bir sey ister ve o saate denk gelirse, Allah muhakkak ona icabet eder" dedi. Ashâb-ı kiram: "Bu saat hangi sattir yâ Rasülallah" dediklerinde: "İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir." buyurdular. Tirmizî, Cuma, 2; Ali el-Müttaki
Reklam
Aşık Paşazade der ki:
"Bu Âl-i Osman bir sâdık soydur. Onlardan meşrû olmayan bir hareket sâdır olmamıştır. Onlar, ulemanın günah dediği hareket ve amellerden son derece kaçınmışlardır." Nitekim onların bu sûrette davranışları sebebiyledir ki, Molla Fenârî, cemâate devam etmemesi sebebiyle Yıldırım Bâyezîd'in şahitliğini kabûl etmeme cesaretini
Sayfa 64 - Erkan yayınlarıKitabı okuyor
Cuma namazı, İmam-ı Azam Ebû Hanife sistemi içinde bir bakıma bir "devlet namazı"dır. Yani müslümanların kendi devletlerini gerçekleştirmelerinde mihver, merkez rolünü oynayan namaz. Bu açıdan, cuma namazı, insanı, "İmam" fikrine, "İmam" fikri de "devlet" idesine götürür.
Aslında doğrusu şu: yalnızca bir göz gerekir bir güzelliğe
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.