Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Cumhuriyet, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünde ifadesini bulur.
TBMM’yi oluşturan 390 üyeden 233’ü asker ve memur; 47’si din adamı; kalanlar çiftçi, tüccar ve aşiret reisiydi. Mustafa Kemal’i destekleyen çoğunluk, aydınlardan oluşmaktaydı. Bunların 54’ü askeri bürokratlardandı. Bu meclisin önemli işleri arasında, anayasanın tadil edilerek 20 Ocak 1921 anayasasının yayınlanması olmuştur. Anayasanın ilk tasarısını, 13 Ağustos 1920’de Mustafa Kemal hazırlayıp meclise sunmuştu. “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” maddesi en başa temel prensip olarak konuyor, kurtuluş mücadelesini sağlıklı bir şekilde yürütmek üzere yasama ve yürütme güçleri meclisin kendisinde toplanıyor, milletvekillerini meclis seçiyordu.
Sayfa 18 - Atatürk ve AtatürkçülükKitabı okuyor
Reklam
“Hükümet şekillerinin sayılmasına gerek yok. ‘Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir’ dedikten sonra, kime sorarsanız sorunuz, bu cumhuriyettir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad bazılarına hoş gelmezmiş, varsın gelmesin.”
Sayfa 542 - Abdurrahman Şeref BeyKitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk
Türkiye Cumhuriyeti, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" ve "Yurtta barış cihanda barış" temelleri üzerinde yükselmeye başladı.
Sayfa 155Kitabı okudu
“Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir!” Bu hüküm milleti, Allah’ın gölgesi olarak nitelenen padişahın kulu olmaktan çıkarıp devletin sahibi ve yurttaş yapıyor, laikliğin temelini atıyordu.
...'Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir' dedikten sonra, kime sorarsanız sorunuz, bu, cumhuriyettir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad bazılarına hoş gelmezmiş, varsın gelmesin.
Sayfa 542 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 35. Basım, Aralık 2021, İstanbulKitabı okudu
Reklam
“Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir!” Bu hüküm milleti, Allah’ın gölgesi olarak nitelenen padişahın kulu olmaktan çıkarıp devletin sahibi ve yurttaş yapıyor, Laikliğin temelini atıyordu. Halkın büyük çoğunluğu yüzünü, meclisi, anayasayı, hükümeti, ordusu olan ve işgalcilerle Savaşan Ankara’ya dönecek, İstiklal ordusunu gittikçe artan bir azimle destekleyecektir.
b) Türk anayasa hukuku
7 Kasım 1982 tarih ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile belirlenmiştir (Bu Anayasaya kısaca “1982 Anayasası” denir). Anayasamız önce 1 ilâ 11' inci maddelerinde devletin tâbi olduğu temel ilkeleri veya diğer bir ifadeyle “genel esasları” düzenlemiştir. Buna göre, ☆ “Türkiye devleti bir Cumhuriyettir” (m.1). ☆ Keza Türkiye Cumhuriyeti, “insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir”(m.2). Dahası, Türkiye Cumhuriyetinde herkes kanun önünde eşittir ve devlet bütün işlemlerinde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır (m. 10). ☆ Diğer yandan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” (m.3). Yani Türkiye’de federalizm değil, üniter devlet ilkesi geçerlidir. Türkiye’de “egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” (m.6). Anayasamızın 12 ilâ 74’üncü maddeleri arasında vatandaşların temel hak ve hürriyetleri düzenlenmiştir. Anayasamızın 75 ilâ 100’üncü maddeleri arasında “yasama organı (legislature)”, 101 ilâ 137’nci maddeleri arasında “yürütme organı (executive)” (yani Cumhurbaşkanı, bakanlar ve idare), 138 ilâ 160’ıncı maddeleri arasında ise “yargı organı (judiciary)”nı düzenlenmiştir.
Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir
***** Yasalara boyun eğen halk, onları ko­yan halkın kendisi olmalıdır. Toplum koşullarını düzenle­mek birleşenlerin işidir. *****
Sayfa 47 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Teşkilat-i Esasiye Kanunu
1. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim şekli, halkın kaderini kendisinin fiilen yönetmesi ilkesine dayanır. 2. Yürütme gücü ve yasama yetkisi, ulusun tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi'nde belirir ve toplanır. 3. Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yürütülür ve hükümeti "Türkiye Büyük Millet
Sayfa 473 - Türkiye Büyük Millet Meclisi Adına Mustafa KemalKitabı okudu
Reklam
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve milletin yasama ve yürütme kuvveti ise, onun gerçek ve tek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi'ndedir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Laik devlette siyasal egemenlik dinsel ve Tanrısal kaynaklı değildir, laik devlette egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Laik devlette hukuk dini kurallara değil , binlerce yıllık insanlık tarihinden edinilen tecrübenin eseri dünyevi kurallara dayalıdır. Laik devlette eğitim " değişmez " dinsel bilgiye değil , akılla , deney ve gözlemle elde edilen " değişebilir" bilimsel bilgiye dayalıdır.
Sayfa 28 - inkılâp kitapeviKitabı okudu
"Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir!" Bu hüküm milleti, Allah'ın gölgesi olarak nitelenen padişahın kulu olmaktan çıkarıp devletin sahibi ve yurttaş yapıyor, laikliğin temelini atıyordu..
Sayfa 25 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
217 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.