Bugün en medeni ve ileri milletlerin yönetimleri altına toplanmış insanlar hala iki kısımdır: hakim ve mahkûm. İşte kanunlar da bu esasa göre yapılır. Ahlak kitapları da bu maksat gözetilerek yazılır. Ve böyle olması da insan kitlelerinin şimdiki bilgi ve eğitimlerine göre zorunlu gibidir. Çünkü bugün insanlar kendilerine bağışlanmış gibi görülen eşitlik, adalet, kardeşlik haklarından tamamıyla yararlanabilecek bir eğitim ve kültür seviyesine yükselememişlerdir.
Daha çok insanın okuması; Aydınlanmanın ortaya koyduğu bireycilik, akılcılık, eşitlik gibi kavramların yaygınlaşması ve otoritenin sorgulanmaya başla­ması demekti.
Sayfa 15 - PdfKitabı okudu
Reklam
“Eşitlik herkese aynı davranmak değil, herkese aynı özeni göstermektir.”
144 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tolstoy'un gözüyle Hz. Muhammed (s.a.v)
Ünlü Rus yazar Tolstoy'un, ölümünden bir yıl önce Rus halkına İslam dini hakkında fikirlerini beyan ettiği ve Hz. Muhammed'in hadislerini derlediği risalesidir. Komünizm döneminde halktan gizlenmiş bu önemli kitabın içeriğine baktığımızda giriş kısmı açıklayıcı bilgilerden oluşuyor. Tolstoy’un inancı, Hz. Muhammed’e (sav) olan
Hazreti Muhammed
Hazreti MuhammedLev Tolstoy · Çalıkuşu Yayınları · 20194,665 okunma
Mutluluğu doğuştan kazanılan bir hak olarak gören toplumda, aşk bu arayışın en saf ifadesidir, ki beraberinde yakınlık, aile ve gelecek umudunu da sürükler. Eşitliğin dahi ifadesini bulduğu yerdir, sosyal hayatlarındaki farklılıklar aşıklar için önemsizdir. Birbirlerinin gözünde yüceldiklerinden, aralarında talihsiz bir tür eşitlik olur.
Çağımızda sözüm ona dürüst ilişki, iki tarafın da tüketici olduğu, birbirini tükettiği, birbirinden tükettiği bir ilişkidir. Aile evi, bu durumda, insanların birbirlerine arzularını, taleplerini bildirdikleri bir geneleve dönüşür. Genelev eve taşınmış, adına da aşk denmiştir. Aradaki tek fark, ilişkinin “eşitlik” üzerine kurulmuş olmasıdır.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.