Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1966'da Tunus'ta yaşarken burada grev yapan öğrencilerle dayanışma sergiledi (Macey 1994:191, 205). Paris'te 1968 olayları yaşanırken Foucault Tunus'taydı ama olayları büyük bir dikkatle izlemiştir. 1969'da Vincennes'de bir öğretim görevlisi olarak Fransa'ya döndü ve öğrencilerin üniversiteyi işgal ettiği bir etkinlikte gözaltına alındı (Macey 1994:209). 1971 ve 1973 yılları arasında ırkçılık ve Vietnam Savaşı karşıtı çok sayıda gösteriye katıldı ve pek çok bildiriye imzasıyla destek verdi. Ayrıca İspanya hükümetinin ayrılıkçı Bask hareketinin iki üyesini idam cezasına çarptırmasını protesto eden bir delegeyle birlikte 1975 yılında İspanya'ya gitti ve delegenin diğer üyeleriyle birlikte İspanya'dan sınır dışı edildi. Sovyet Rusya muhaliflerinin maruz kaldığı uygulamaları protesto eden ve Polonya'daki Solidarność [Bağımsız Özyönetimli Dayanışma Sendikası] hareketini destekleyen kampanyalara da katıldı ve İran'daki devrimle ilgili yazılar da yazdı (maalesef sonradan 'yanlış' tarafı övdüğü anlaşıldı) (Foucault 1988f). Siyasi eleştirileri iktidar sahipleri ya da sağcılarla sınırlı kalmadı, Komünist Partisi'nde kısa süreli üyeliğin ardından hararetli bir anti-Komüniste dönüştü.
1978 sonundaydık. Ayetullah Humeyni Fransa'daydı. İran devrimi dev adımlarla ilerliyordu. Genet, Batı'yı bir tür sinir krizine sokan bu yaşlı adamdan büyülenmişti. Michel Foucault bile kanmış ve bu devrimde olumlu bir şeyler gördüğünü sanmıştı. Dinin kendisini ilgilendirmediğini tekrarlayıp duran Genet, din adamları İran'da her gol attığında alkışlıyordu. Batı'ya -özellikle Fransa'ya- olan kininin onu kör ettiğini görüyordum..
Sayfa 85 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Onlar dini teröre alet etmiş din kardeşlerimiz!
Oldukça yaygın olsa da hatalı bir tezdir bu. Aşırı Islam ciddi bir tehlilke arz ediyor olabilir ama tehdit ettiği "medeniyet" Batıya özgü bir fenomen değil tüm dünya medeniyeti. IŞİD, İran' la ABD'yi ona karşı birlik olmaya boşuna itmedi. Ayrıca ortaçağdan kalma tüm fantezilerine rağmen, aşın İslamcılar bile sırtlarını 7. yüzyıl Arabistan kültüründen ziyade çağdaş küresel kültüre dayıyor. Ortaçağ çiftçi ve tüccarlarının değil dışlanmış modern gençlerin korku ve umutlarına hitap ediyorlar. Pankaj Mishra ve Christopher de Bellaigue'un güçlü bir şekilde ortaya koyduğu üzere, radikal İslamcılar Hz Muhammed kadar Marx ve Foucault'dan da etkilenmiş, Emevi Abbasi halifeleri kadar 19. yüzyıl Avrupalı anarşistlerinin de mirasını devralmışlardır. Dolayısıyla IŞİD'i dahi gökten inmiş esrarengiz bir ağacın meyvesi gibi değil de hepimizin paylaştığı küresel kültürden türemiş kötü bir tohum şeklinde düşünmek daha doğru olur.
Sayfa 100 - Kolektif kitapKitabı okudu
Şiilik iki kola ayrılıyordu; bir kol, İmamîlik, yitik bir İmam'ın geleceğine inanan on iki imamdan oluşuyordu ;öteki kolu ise, Kahire 'de Fatımîlerin hüküm sürdükleri dönemde ortaya çıkan İsmailîler oluşturuyordu. Bunlar, çeşitli olaylardan sonra, büyüleyici, gizemci, kıyıcı bir kişi olan Hasan Sabbah tarafından İsmailîlik adıyla İran' da yeniden örgütlenmişti. Hasan Sabbah, karargâhını, Hazar 'ın güneybatısında, Kartal Yuvası anlamına gelen zaptedilemez Alamut Kalesi' nde kurdu.
Sayfa 695Kitabı okudu
Yazsam da yazmasam da farkı yok... Hep başka anlamlar arayacaklardır; suskunluğumda bile. Böyledir onlar. Sorgulamaya karşı kör.
... Genel konu kadınların susturulmasıydı, sadece İran'da değil, bütün dünyada: "Ne düşündüğümüzü söylemeye cüret ettiğimiz için hangi dilde bize aptal denmedi ki?.. Bizi tüm dillerde peçeye soktular: Bedende ve düşüncede. Özelde ve kamuda."
Reklam
·
Puan vermedi
İran: Ruhsuz Dünyanın Ruhu
Hepimizin bildiği gibi bir fikrin veya düşünceler bütününün etkili olması için gerçeklikten besleniyor olması gerekli değildir. İnanca dönüşmesi yeterlidir. Foucault, inancın ideolojik bir aygıt olarak kitleleri örgütleme konusundaki gücünü İran Devrimi’ne bizzat tanıklık ederek deneyimlemiştir. Gözlemlerinden hareketle İslam Devrimi’ni “siyasal
Foucault ve İran Devrimi
Foucault ve İran DevrimiJanet Afary · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 20159 okunma
Uysal bedenler
Akıl hastanesi,askeriye,okul, hastane, hapishane tarihlerine dair incelemelerinde Foucault, modern “ik­tidar tekniklerinin” uysal, faydacıl bedenler yarattığını söylemiştir. Modern iktidarın aygıtları basittir: Askeriyede, okulda ya da ha­pishanede “tek bir bakışla her şeyi sürekli olarak görmeye olanak veren” “hiyerarşik bir gözlem yöntemi” kurulur.
Sayfa 31
IŞİD kimdir ?
Aşırı İslam ciddi bir tehlike arz ediyor olabilir ama tehdit ettiği "medeniyet", Batı'ya özgü bir fenomen değil tüm dünya medeniyeti. IŞİD, Iran'la ABD'yi ona karşı birlik olmaya boşuna itmedi. Ayrica ortaçağdan kalma tüm fantezilerine rağmen, aşırı islamcılar bile sırtlarınız yüzyıl Arabistan kültüründen ziyade çağdaş küresel kültüre dayıyor. Ortaçağ çiftçi ve tüccarlarının değil dışlanmış modern gençlerin korku ve umutlarına hitap ediyorlar. Pankaj Mishra ve Christopher de Bellaigue'un güçlü bir şekilde ortaya koyduğu üzere, radikal İslamcılar Hz. Muhammed kadar Marx ve Foucault'dan da etkilenmiş, Emevi ve Abbasi halifeleri kadar 19. yüzyıl Avrupalı anarşistlerinin de mirasını devralmışlardır. Dolayısıyla IŞİD'i dahi gökten inmiş esrarengiz bir ağacın meyvesi gibi değil de hepimizin paylaştığı küresel kültürden türemiş kötü bir tohum şeklinde düşünmek daha doğru olur. Daha da önemlisi "medeniyetler çatışması" tezine dayanak olarak tarihle biyoloji arasında kurulan alegori yanlış. Küçük kabilelerden devasa medeniyetlere kadar her tür insan topluluğu hayvan türlerinden esas itibarıyla farklıdır ve tarihsel çatışmalar doğal seçilimden büyük farklılıklar gösterir.
Sayfa 100 - Kolektif KitapKitabı okudu
Yazsam da yazmasam da farkı yok... Hep başka anlamlar arayacaklardır; suskunluğumda bile. Böyledir onlar. Sorgulamaya karşı kör.
Reklam
376 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Bu Bir Eleştiri Manifestosudur
Bu inceleme, yapacağım en sert dilli ve eleştirel inceleme olabilir, sebepse hakkında okuduğum şahsa hiç ısınamamış olmamdan ibaret. Foucault'yu son 2 yıldır, yüksek lisansımın başından beridir epey duymuştum. Hakkında bu kadar makale okumuşken, kendisini iyice araştırmış, youtube üzerinden bazı röportajlarını ve söyleşilerini izlemiştim
Foucault ve İran Devrimi
Foucault ve İran DevrimiJanet Afary · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 20159 okunma
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.