İster benim deyişimle "çocuksu takıntılar" diyelim, ister sizin deyişinizle "insanların çocukluktan kolay kolay çıkamaması", ikisi aynı yere varıyor; tabii dinamik boyut hariç, zira birinde "kopmak", diğerinde "itmek" gerekiyor. İkisini bir arada düşünmek en iyisi elbette, çünkü evlatlarını daima vesayetleri altında tutmak isteyen annebabalar tarafından erişkin olmamaya zorlanmak kadar, yetişkinlerin göğüs germek zorunda olduğu sorumluluk ve tehlikelerden kaçınmak için çocuk kalmayı arzulamak da mümkün. Kudretli ve koruyucu olduğuna inanılan güçlerin himayesi altında ilerlemek (onların suyuna gitmek ya da pohpohlamak gerekse bile) kendi yolunu çizmekten her zaman çok daha kolaydır. Öte yandan, arzu kendi farkını ortaya koymaya, kendi hedeflerinin peşinden gitmeye, özerk ve olabildiğince bağımsız olmaya, sizin belirttiğiniz anlamda "eylemeye" yöneltir.
Sayfa 258 - Sigmund Freud'dan Benedictus de Spinoza'yaKitabı okuyor
176 syf.
·
Puan vermedi
Olmayı Bilmek
Sizlerle doktor Erich Fromm'un #olmasanatı eserini paylaşacağım. Günümüzde olma kavramını daha var olmak ya da benliğini bulmak anlamında varoluş bir pencereden yorumluyoruz. Lakin yazar olma kavramını sahip olma ve sahip olunan nesneye yapılan zihinsel ve duygusal yatırım olarak ele alıyor. Terapiye gelen hastaların bir değnek dokunuşuyla iyileceklerini sanmalarını insanoğlunun kolaycılığa yatkın yapısıyla izah ederken, önemsizce yapılan konuşmaların bu sanrıyı arttığını belirtiyor. Sürekli bir özgürleşme maskesi altında telkin edilen kontrolsüzlükte cabası. Peki olumsuzlukları nasıl bertaraf edebiliriz? Evvela tek bir şeyi amaçlayarak! Çünkü insanın tek bir şey ile meşgülken kendi benliğiyle başbaşa kalması daha kolay. Bu başbaşalığın içinde uyanık olmak, farkında olmak ve odaklanmak var. Öyle ki meşgul olduğunuz şey ile bütünleşmeniz gerekiyor. Bu birbiri içinde eriyip gitmek değil, birbirinin farkında olmak. Psikanaliz, otoanaliz ve özfarkındalık; bir insan olarak nerede duruyorum, sorusunu daha netleştiriyor. İnce eleyip sık dokunan bu süreç bizi sahip olma kültüründen, sahip olma felsefesine, sahip olma felsefesinden psikoloji üzerindeki etkisini götürüyor. Herkeste bulunan bencil ile bazı kişilerde bulunan narsizm önplana çıkıyor. Ve ne kadar bencil olduğunu merak ediyorsanız elinizdeki vermeniz gerek. Daha az şeye sahip olduğunuzda neler hissedeceksiniz? Sahip olmanın tanımı sizin için ne ifade edecek? İşte bu soruların cevabını okuyarak ve sınayarak bulabilirsiniz.
Erich Fromm
Erich Fromm
Olma Sanatı
Olma SanatıErich Fromm · Say · 20171,090 okunma
Reklam
“Kaçıp gitmek istediğiniz yerin kaçtığınız yerle aynı olduğunu görmek tam bir aydınlanmaydı. Hapishanenin bir yer değil, bakış açınız olduğunu anlamak.”
Sayfa 278
"Hoşa gitmek için harcayarak öldürdüğünüz zamanın bir kısmını canlı tutsaydınız, kışın şöminenizin başında, yazın bahçenizde okuyarak besleseydiniz, daha derin ve daha dolu saatlerin anısını taşıyor olacaktınız."
Sayfa 54 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okuyor
...terk edecek cesareti bulabilmek için savaştım, çünkü onlara duyduğum aşk bitmiyordu ve gitmek zorundaydım; ta ki beni bulmak için bu dünyaya gelmiş o kişiyi buluncaya kadar.
Kendin için ne istediğine bizzat karar vermelisin. Eve mi gitmek istiyorsun? Onun bir bedeli var. Hayatının kendi kontrolünde mi olmasını istiyorsun? Onun bir bedeli var. Hayır diyebilecek kadar özgür olmak mı istiyorsun? Onun da bir bedeli var. Daima bir bedel vardır.
Sayfa 565 - İthakiKitabı okuyor
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.