Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Rüyalar ortaya çıkmamış hastalıkların belirtisidir. HİPOKRAT
Sayfa 82 - İNDİGO YAYKitabı okuyor
Büyük Plinius, hamileliğini bitirmek isteyen kadınların bir engereğe basabileceğini ya da sedefotu yiyebileceklerini söylemişti. Hipokrat, düşük yapmak için kadınların zıplayıp topuklarıyla kalçalarına vurmasını, sonunda ceninin düşeceğini; bu işe yaramazsa fare dışkısı, bal, Mısır tuzu, reçine ve yabani acı elma karışımını rahimlerine sürebileceklerini söylemişti. Sekizinci yüzyıldan Sanskritçe bir yazıtta soğan kaynatıp kazanın üzerine oturmak öneriliyordu. İmparator Claudius'un doktoru Scribonius Largus'un; adamotu kökü, afyon, yabanhavucu, çavşır ve biber tozundan oluşan bir karışımı vardı. Hıristiyan din âlimi Tertullian; bugünkü kürtaj operasyonlarında kullanan aletleri tarif ediyordu ve Hipokrat'ın, Asklepiyat'ın, Erasistratos'un, Herophilos'un ve Soranus'un bu aletleri kullandığını iddia ediyordu..
Sayfa 307 - April YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Sevginin dilini ifade;
Hipokrat, sevdiği bir insan hakkında kendisine bir yığın kusur ve eksiklik anlatıldığında hiç kuşkuya kapılmadı ve şöyle dedi: "Eğer o beni seviyorsa, ben de ona birçok huyumla ve yönümle benzemeliyim."
Birini tedavi etmeden önce sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi? Hipokrat
“Birini tedavi etmeden önce sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi?” Hipokrat
“Beynimizle” diyordu Hipokrat, “düşünürüz, görürüz, işitiriz, çirkin ve güzel olanı, kötü ve iyi olanı, hoş ve hoş olmayanı anlarız. Beynimizle aklımızı kaybeder, deliririz, gece olduğu gibi, gün ağarırken de korku ve dehşet, bizi beynimiz aracılığıyla ele geçirir, gereksiz endişeler, gerçekten kopma, huzursuzluk ve saflık. Bütün bunlar beynimizle meydana gelir, o hasta olduğunda yani. Bu da çok sıcak ya da soğuk, çok nemli ya da çok kuru olmasına ya da herhangi bir şekilde doğal yolla, kaldıramayacağı bir zarara uğramasına bağlıdır."
Reklam
Hipokrat (yklş. İ.Ö. 460-377), Galen (129- yklş.199) ve Paraselsus (1493-1541) gibi sansasyonel hekimler ve “okul” kurucuları yarattı.
Birini tedavi etmeden önce sor; Onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi? Hipokrat
“Birini tedavi etmeden önce sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi?” Hipokrat
Hipokrat
Birini tedavi etmeden önce sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi?
Reklam
Birini tedavi etmeden önce sor; onu hasta eden şeylerden vazgeçmeye istekli mi?
" Hastayla girilecek her türlü cinsel temasın yanlış olduğunu bilirsiniz , tabii bunlar hipokrat yemininde yasaklanmıştır ."
Hipokrat, "Hasta olduğunda yemek yersen içindeki hastalığı körükler­sin" diyerek, hastalanan çocuğunu ağzından burnundan beslemeye çalışan annelerin nasıl da boşa bir uğraş içinde olduklarına parmak basmıştır. Oysaki HASTALIK SÜRECİNDE GELİŞEN İŞTAH­SIZLIK HAYATTA KALMAMIZA YÖNELİK GENETİK BİR BİLGİDİR.
Demokritos kadın, çocuk ve cinsel ilişkiden fazla hoşlanmazdı. Biraz da zamanını alıyorlar diye onlardan kaçınırdı. Fakat dostluğa değer verir, neşenin hayatın amacı olduğu görüşünü savunur ve heyecanın asıl kaynaklarını bulmaya yönelik felsefi araştırmalara girişirdi. Atina'ya Sokrates'i görmeye gider, ama kendini tanıtmaya çekinirdi. Hipokrat'ın yakın dostuydu. Doğanın güzelliği ve görkemine hayranlık duyardı. Demokrasi düzenindeki yoksulluğu, baskı yöntemindeki zenginliğe yeğ tutardı. Zamanında geçerli olan dinlerin kötülüğüne inanır ve ölümsüz ruh ya da ölümsüz tanrılar diye bir şey olmadığını söylerdi: "Atomlar ve boşluktan başka hiçbir şey yoktur."
Sayfa 205 - Yedinci Bölüm - Gecenin BelkemiğiKitabı okuyor
Eski Tıp Üzerine isimli kitabında Hipokrat şöyle diyor: “İnsanlar sara hastalığının nedenini tanrılara bağlıyor, çünkü ne olduğunu anlayamıyorlar. Fakat anlamadıkları her şeyin nedenini tanrıya bağlarlarsa tanrısal işlerin sonu gelmez."
Sayfa 202 - Yedinci Bölüm - Gecenin BelkemiğiKitabı okuyor
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.