Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hipokrat'ın "Primum non nocere", yani " Önce, zarar verme!" ilkesini hem kendi yaşam şeklim hem de mesleki etik felsefem olarak kabul ederim. Hastalarıma da mucize reçetenin önce kendine zarar vermemek, kendi sağlığını, yaşamını düşünmek olduğunu söylerim.
Bilge bir insan sağlığın insani nimetler için en iyisi olduğunu düşünmeli ve hastalıklarından nasıl faydalanabileceğini kendi düşüncesiyle öğrenmelidir. –Hipokrat
Reklam
Hipokrat, bir hekimin "Doğa'yı tanıması, insanın yiyecek ve içeceklerle, yaşadığı ortamla iliş- kisini, bunların birbirleri üzerindeki etkilerini bilmeye çalışması" gerektiği sonucuna varıyordu. Çağdaşlarının çoğunun aksine, hastalıkların ancak insanın ya da toprağın sağlığında büyük değişiklikler olması halinde ortaya çıktığını kavramıştı.
sonra benim güzel annem damdan düşer gibi vurulmak isterdim bir kıza
...sanırım baytardı yüreğimin depreminde rihter ölçeği çatlarken ölebilir raporu veren beyaz önlüklü doktor boşver hipokrat amca üzülme ne olur sen de anne sen de üzülme hücremin dört bir köşesinde el ayak izlerimi ciğerlerimde yırtılan bir çığlıkla hazır beklediğim ve korkunç bir sabırla birbirine eklediğim korkak kahraman gecelerimi düşlerimle sınırsız diretmişliğimle genç şaşkınlığımla çocuk devrederken sıradakine usulca açılıverdi yanağımda tomurcuk...
Güven-me
Dr. A, toplantı odasının kapısını  bir hışımla açtığında karşısında odanın ortasında daire şeklinde oturmuş danışanlarını gördü. Ani sesten dolayı irkilerek yerinden sıçrayanlar dışında ayağa kalkmaya yeltenenleri basit görünen bir el hareketi ve sadece güçlü insanların lügatında bulunan "Lütfen" kelimesiyle aktive olan bir büyüyle
Türkiye'deki sağlık çürümesinin nedeni :D
Ağabey doktorlara Hipokrat yemini ettiriyoruz. Bizimkiler Allah'ın Yunanlısının yeminini niye tutsun. Çevirtsen yemini Türkçeye bize uygun yemin koysan. Hastaya iyi bakmayanı Allah bildiği gibi etsin, yüzdeyle çalışan aha böyle olsun gibi. Bir de en sonda, vallahi de billahi, çoluğumun çocuğumunun ölüsünü öpiim dedirtsen, bak olay nasıl çözülüyor. Hep Yunanlıların yüzünden.
Reklam
İbn-i Sina’nın gerçek hocasının, kendinden yaklaşık 1400 yıl önce ölmüş Yunanlı Hipokrat olduğunu söylediği ve çalışmalarının, din adamlarınca engellendiği ve özellikle Gazzali tarafından ''kafirlik'' ile suçlandığı gerçeği anımsanırsa; Arap Dünyası'nda geliştirilen bilimin bile, din dışı olduğu görülür.
Sayfa 2 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Giderek daha bürokratik olan ve teknolojinin yönetimi altına giren bir tıp dünyasında, Hipokrat tıbbının hekimin hastayla yakından ilgilenme pratiği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gibi görünüyor.
"Bildiğimiz Aspirin... Aslında söğüt ağacından elde edilirmiş. Aspirin işte, baş ağrısı için olan. Bak söğüt ağacı Aspirin'in özüdür. Te Hipokrat zamanında bile söğüdün kabuğu, baş ağrısı için ilaç olarak kullanılırmış."
Sayfa 55
Yunan hekimlerinin en büyüğü Hipokrat (doğumu M.Ö. 460), bir tavuk yumurtasını kuluçka süresinin türlü evrelerinde kırarak deneysel yönetimin iyi bir örneğini vermiş ve bunun sonuçlarını “Çocuğun Başlangıcı” adlı eserinde açıklamıştı. Aristo bunu izlemiş, bugün bile embriyologların hayranlığına yol açan, civcivin gelişmesini tanımlamayı sağlayan deneylerde bulunmuştur.
Reklam
İyi bari
Hipokrat: "Hadım edilenlerde kellik görülmez. Keller varis derdi yaşamazlar."
Ayrıca Paris Bilimler Akademisi Tıp Fakültesi'nde Hipokrat ile birlikte heykeli bulunur.
Sayfa 117
Hipokrat, sevdiği bir insan hakkında bir yığın kusurlar ve eksiklikler duydugunda hiç kuşkuya kapılmadı. Bunu kendisine şöyle cevap verdi: "Eğer o beni seviyorsa, ben de ona birçok huylarimla benzemeliyim."
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.