Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hislerin kuvveti!
Hissettiklerimiz değil miydi cennetimiz ya da cehennemimiz?
Vücudun kuvveti, hislerin keskinliği bakımından da bazı hayvanlar insandan üstündür. Bunun için Araplar atasözlerinde “Kartaldan, attan daha iyi görüşlü.”, “Kurttan ve erkek deve kuşundan daha sağlam.”, “Karıncadan daha güçlü.” derler. Karınca vücudunun kat kat fazlasını çeker. Yine “Karanlıkta maymundan, kurt yavrusundan, attan daha iyi işitir.”, “Kirpiden daha iyi işitir.”, “Attan hızlı koşar.” gibi hayvanlarla ilgili atasözleri söylerler.
Reklam
Bernard Shaw
" Büyük hislerin kuvveti değil, devamlılığıdır insanları büyük yapan."
Sayfa 317Kitabı okudu
Yaşlılıktır bu;fakat bunun için Geride bırakarak gençliği, kuvveti, güzelliği, Sararıp solacaksın, ağaracak saçın başın; Hislerin körelecek sonra, kaçacak tadı tuzu Elindeki her şeyin ;gençliğin ümitli ve şen Soluğu yerine, hüküm sürecek kanında Mahsun bir çökkünlük, soğuk ve kuru ; Sana keder yükleyecek ve en nihayet Tüketecek yaşam özünü.
Sayfa 455Kitabı okudu
Yaşlılıktır bu; fakat bunun için Geride bırakarak gençliği, kuvveti, güzelliği, Sararıp solacaksın, ağaracak saçın başın; Hislerin körelecek sonra, kaçacak tadı tuzu Elindeki her şeyin; gençliğin ümitli ve şen Soluğu yerine, hüküm sürecek kanında Mahzun bir çökkünlük, soğuk ve kuru; Sana keder yükleyecek ve en nihayet Tüketecek yaşam özünü.
Sayfa 454 - İthaki Yayınları
… uzun ve usanç veren ceht serisinde enerjinin istinat etliği şeyin ne olduğu tetkik edilirse muayyen bir maksat ve gayeye müteveccih hislerin müşterek bir kuvveti olduğu görülür.
Reklam
Eğer nostalji, kuvveti duyguların güçlü bir şekilde anımsanmasıysa ve bu hislerin artık yaşamlarımızda mevcut olmamasından duyulan bir pişmanlıksa, suçlu olduğumu kabul ediyorum.
Öner, medeni cesaretiyle Yücel döneminin genel eleştirisini yapmıştır. Şu tespiti çok dikkat çekicidir; "vekâletiniz hesabına yazdırılarak bastırılan kitaplar, inkılap tarihi ismi ile üniversitede okuttuğunuz dersler, resmi ve en salahiyetli ağızların irat ettiği nutuklarla memleket gençliğini Türkçülükten başlayarak ırkçılığa, Turancılığa
Ruh güzelliğinin aslı ve özü ise, dört kuvvetin (duygu ve hislerin) ifrat ve tefritten uzak olmaları, mutedil, dengeli, ölçülü bulunmaları ve doğru yönde çalışmaları, istikamet üzerinde bulunmalıdır. Bu kuvvetler (duygu ve hisler) ise ilim kuvveti, gazap (kızmak) kuvveti, şehvet (istemek, arzulamak) kuvveti ve adalet kuvvetidir.
Sayfa 306Kitabı okudu