Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İmgesel, Sİmgesel ve Gerçek.
Lacan için üç Oidipal evre dolaysız olarak üç psişik düzey ya da "kayıt" (register) ile ilişkilidir. "İmgesel" ; ayna aşaması sonucunda egonun biçimlenmesiyle başlayan bilinçdışındaki (örneğin; bellek, rüyalar ve sanrılar) çeşitlemelere karşılık gelir. İmgesel, bir dil gibi yapılanmıştır. (İmgesel, imgelem anlamına karşılık gelmemektedir) Eğer biri bilinçdışının bulmacaya benzer örüntüsünü okursa öznenin ya da analizanın arzularını, kaygılarını ve travmalarını tanımlamak olanaklıdır. Simgesel düzey; bilinçli söylemin (dile getirilmiş veya düşünülmüş) alanıdır ve bilinçli zihin ile dilsel düzeninin düz değişmeceli değişimlerine karşılık gelir (Simgesel, yaygın olarak anlaşıldığı gibi simgecilikteki anlama karşılık gelmemektedir). Böylece öznenin söz yoluyla topluma girişine izin verir. Ve son düzey, gerçek; bir sabitlik işlevi sunar ve dilin ötesindedir; dile getirilemeyen ve bazı durumlarda sanrısal olandır. Gerçek, yanlış bir diyalektik türüdür: bir Mobius topolojisiyle; maddesel ile psişik olanı, bilinemezle açıklanabileni, Innenwelt (içdünya) ile Umwelt'i (dışdünya) birleştirir, Nesnelerin ve deneyimlerin dile getirilemez dünyası olarak düşünülebileceği gibi simgesel düzende eksik olan olarak da düşünülebilir. Bu nedenle, gerçeğe yaklaşılabilir ancak asla ele geçirilemez. (Bu terimin "gerçeklik" sözcüğünün alışılagelmiş anlamıyla pek ilgisi ilgisi yoktur).
Sayfa 28 - Jacques Lacan BiyografisiKitabı okuyor
1. Temel Duygular Reyonu 2. Cinayet İnceliği Reyonu 5. Şekerleme İnanç Reyonu 6. Birdenbire Aşk Reyonu 7. Kariyer Tapınağı Reyonu 8. Büyük Kıtlık Reyonu 9. Ruhani İhtiyaçlar Reyonu 10. İçdünya Dekorasyon Reyonu
Sayfa 44 - Everest, 2018
Reklam
122 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
2022 (Pars) yılında okuduğum 65.betik [Sarıca ayının 7.betiği]
Efsanelerden bilimkurgu eserler çıkarmak ülkemizin dinamizminde var olan güçtür. Türk Mitolojisi'nde yer altı dünyası, üst dünya ve orta dünya olmak üzere üç büyük alem vardır. Bu eserde Karanlık Dünya dediğimiz yer altı dünyasının insanlardan öç alma tutkusunu göreceksiniz çünkü Oğuz Kağan, İtbaraklar'ı bozguna uğratmıştı. Karanlık
İç Dünya
İç DünyaAhmet Doğru · Tilki Kitap · 01 okunma
İÇDÜNYA YAŞAM
"Evet kabul ediyorum, şiir yazmıyor; ama yüreği şiirle dolu olabilir." (Sayfa 177)
Modeste Mignon
Modeste Mignon
Honore de Balzac
Honore de Balzac
~KENDİMCE~ Düşünceleri, duyguları dile getirmek her zaman işlevsel değildir. Kimi zamansa onları susarak yaşamak gerekir. Hatta belki de çoğu zaman. Tabi insan Her düşündüğünü, her hissettiğini zaten anlatmaz. Ancak bunu kendiyle paylaşır, kendi içinde kendine anlatır. Hem hisseder hem de kendi kendine dile getirir. Şiir yazmak da bir yönden dile getirmektir. İnsanın hem kendi kendine hem de paylaşırsa başkalarına düşüncelerini ve duygularını dile getirmesi. Şiiri aslında herkes yazabilir. Güzel şiir yazmak ise hislerin samimiyeti, düşüncelerin toparlanması, kelimelerle olan münasebetin artması ile ilgilidir ve yazdıkça, daha çok yazdıkça daha iyi yazılır. Kişi, duygularını ve düşüncelerini dile getirmiyor diye hissiz, düşüncesiz biri olarak görülmemelidir. Belki de o kişinin içinde fırtınalar kopuyordur, depremler oluyordur. Her şeyi içinde yaşayan insanlar dile getirmenin anlamsız olduğunu düşünüyor olabilir. İçleri çığlıklarla, isyanlarla ya da büyük fikirlerle kaynıyordur belki de.
「 Serhat Şahiner 」

「 Serhat Şahiner 」

@SerhatSahiner
·
30 Ocak 2022 09:55
"Evet kabul ediyorum, şiir yazmıyor; ama yüreği şiirle dolu olabilir."
Sayfa 177 - T.İ.B. Kültür Yayınları E-KitapKitabı okudu
Dağların yüklenemediği sorumlulukları, ağır sorumlulukları insan yüklenebilmişse, bu onun çok zengin, çok gizemli, çok görkemli bir içdünya ile donatılmış olmasındandır.
Dağların yüklenemediği sorumlulukları, ağır sorumlulukları insan yüklenebilmişse, bu, onun çok zengin, çok gizemli, çok görkemli bir içdünya ile donatılmış olmasındandır. Kutsal Kitabın, bir saatlik 'derin düşünce'yi uzun süreli 'ibadete' yeğlemesi de bundan değil midir?
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
"Vücut her ne kadar senin gibi görünse de sana ait değildir. Sen vücudun konağısın. Unutma içdünya olan ruh bir forma ve şekle ihtiyaç duyduğu için sen bu konağı seçtin. "
Sayfa 165 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Sıkıntılarımızın kökeninde ne var? Çağdaş insanlığın sıkıntılarının kökeninde neler var? Bir yanımızın sürekli kuruduğunu duyumsuyor muyuz? Tonlarca çimento dökülüyor çağdaş insanın kalbine: kalbimizin üzerine + oluşan paslı bir külçe = bunun üzerinde şimdi çağdaş insan, bir hınç gibi + düşsüz bir 'toplam'. O, İçdünya Uzmanı, kırıyordu durmadan içimizdeki BETON KALIPLARINI + "bak" derdi, "iyice bak: kat kat bu tabakaları insanın": eklerdi: "doğrulabilir mi insan, içindeki bu beton tabakalarıyla?".
İçdünya
Mahrum mazinin çaldığı kolpa vedaların esrik sefalarında teamüllerimin üzerine giden kaotiklerin beter hevâkarıyım.
Sayfa 117 - Karakterimiz Murat KaraKitabı okudu
"İçdünya"
İnsanoğlu, sen bir sabah ruhunun dibindeki mağaradan çıkıp göğüs boşluğundaki alanın eşiğinde durdun. Durdun ve uzaklara baktın.
Sayfa 20
Reklam
‼️Hayatın içinde tersinden işlenen* insanlar var.!!‼️ Sevgisizliğin içinden gelip Nasıl seviliri bulmak için, Canından can vererek Çok sevmeyi öğrenenler var. Sevgisizlere ve tüm kötülüklere inat. ... Ne zaman ta içinden sevmeye başlasalar birilerini, Her seferinde Geldiği yere geri gönderilenler var. Her gönderilişleri bir öncekinden daha
Eşkali belirsiz duygulardı en çok Kendine getiren insanı. ! #belirsizlik #delirtici #kendine #gelmek #sofipsikolog #eşkal #eşkalsiz #duygular #katarsiz #bilinçaltı #izler #gölge #psikoloji #terapist #psikolog #insan #içdünya #yazar #insanadair #ikra #delirmek #doğum #tekamül #sıçrama #uyanış #sözler #öz #kalem #metafor
152 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Dünyada çamurdan başka bir şey yoktu. Acı olarak hissettiğim şey zayıf bir çamur kabarcığıydı.. Kitabı anlatmak çok zor. Bir çocukluk , ergenlik ve genç yetişkinlik kitabı mı demeli yoksa bir içdünya kitabı mı? Yorum okurlara kalıyor. Okurken bazen ne gerçek ne hâyâl emin olamıyorsunuz. İtiraf etmeliyim ki okurken evet güzel ama çok da fark yaratmıyor sanki diye düşünüyordum, ancak öyle bir son yazmış ki yazar etkilenmemek elde değil. Kitabın ismi gercekten ince düşünülmüş ve kitapla çok uyumlu olmuş. Kitabın başında uzun bir önsöz var gerek çevirmenin gerek Andrei Codrescu'nun gerekse de Herta Müller'in yazmış olduğu. Benim tavsiyem bu önsözleri kitabı okuduktan sonra okumanız. Önce kitabı okuyup özümseyip sonrasında bu kısımlar okunduğunda daha etkili olacağını düşünüyorum. Bir ben mi öyle hissediyorum bilmiyorum ancak bu kadar çok açıklama okuyunca sanki önden özet okumuş gibi oluyorum ve aldığım tat biraz azalıyor kitaptan. Beni en çok etkileyen nokta yazarın hayat hikayesi. Yazarın hayatında her şey yolunda giderken Pott hastalığına yakalanıyor. Kitabı da yatağa bağlı kaldığı yıllarda yazıyor ve 28 yaşında vefat ediyor. Benim etkilendiğim yazarların da 26-28 yaşlarında vefat etmeleri (!) Okumanızı tavsiye ediyorum.
Acil Gerçekdışılıkta Maceralar
Acil Gerçekdışılıkta MaceralarMax Blecher · Jaguar Kitap · 2018213 okunma
1976’da Londra’da yapılan ve büyük övgülere layık görülen İslâm Dünyası Festivali’nin organizatörü Paul Kehler, yerinde bir noktaya şöyle işaret etmiştir:23 “Doğal bir öze sahip oluşundan dolayı İslâm medeniyetinin geleneksel ve yaşayan gücü, gezegenimizin geleceğinde başka hiçbir medeniyetin oynamayacağı bir role sahiptir. İslâm dünyası ile
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.