Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
66 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Kitabı bir solukta okudum ve sevdim. Gogol, Bir Delinin Hatıra Defteri'nde olduğu gibi, Rus devlet sisteminin saçmalığını ve sahteliğini eleştiriyor. İnsanı hüzünlendiren derecede basit, lalettayin bir hayatı olan Akakiy Akakiyeviç'in hikayesi beklenmedik fantastik bir sona sahip. Önemli şahıs, palto, terzi-şeytan, hatta isminin fonetiği ile ilgili metaforların analiz ve açıklamasının yapıldığı son yazıyı en az hikaye kadar beğendim. Kitap, “insanların içinde insanlık dışı ne kadar çok şey olduğuna ve medeni toplum, medeni davranışlar kisvesi altında ne kadar zalimlikler yaşandığına dair bir farkındalık”
Palto
PaltoNikolay Gogol · İtihaki Yayınları · 201737bin okunma
903 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ECO ve Foucault Sarkacı üzerine bir inceleme denemesi
Böylesine çaplı bir esere inceleme yazmaya kalkmak haddini bilmezlik değilse de en azından hafif bir delilik işareti kabul edilmelidir. Bunu söyledikten sonra da iddialı bir incelemeden çok yazarına ve eserine saygımızı sunmak için bir çabaya girişelim. Foucault'nun Sarkacı (İtalyanca özgün adıyla "Il Pendolo di Foucault"), aslında
Foucault Sarkacı
Foucault SarkacıUmberto Eco · Can Yayınları · 20211,572 okunma
Reklam
Devletin kendisi hırsız, milleti çarpıyor. Nankörlüğü de cabası. Bir avuç aç, âciz yoksula millet demişler! Acıyan kim? Niçin her şeyi sadece tüccardan bekliyorlar? Ordumuz ordu, maliyemiz maliye mi sanki? Maarifimiz, adliyemiz adam gibi mi? Al birini, vur ötekine. Deveye sormuşlar "Niye boynun eğri?" "Nerem doğru ki!" demiş.
Sayfa 71 - YKY, 10. Baskı, Çev. Mehmet KanarKitabı okudu
168 syf.
7/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Boğaziçi'ne ve boğazın içine farklı bakmak.
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
Tümceler
Tümceler
Oruç Aruoba, yazar, şair ve felsefeci. Eski İstanbul'u *Eski İstanbul*'un diliyle anlatıyor. İstanbul, 20 milyon insanı üstünde taşıyan koca bir metropol. Kimi yerleri sefalet kokuyor, kimi yerlerdeki manzaralar insanlıktan soğutuyor. Betonarme, gri, kaos, foseptik. Her gün yaşadığımız o, İstanbul. Zamanında nasıl bir yermiş, nasıl bir yer haline getirilmiş... Kitapta kıtaları birbirinden ayıran bu şehre nasıl bakılması gerektiği anlatılıyor bize Aruoba tarafından. Bu şehrin loş ışıklı sokaklarında nasıl yürünmesi gerektiği; başını yastığa koyduğun ev bu şehirde ise bu şehirde nasıl yaşanması gerektiği. Felsefeci insanın gözü farklı bakıyor, varlıküstü ve anlamaltı bir şeyler aradığından. Aruoba'nın gözleri öyle bir bakıyor ki İstanbul'a, afallıyor insan ben mi bu şehirde yaşamayı bilmiyorum diye. Her şey nasıl baktığımızla alakalı. Nasıl baktığımız ve nasıl yorumladığımızla. Entelektüel, aydın, münevver. Bu zevklerimiz bir yana bu şehirde yaşamak davası veren milyonlarca emekçi var. Gönlüm ister ki herkes güzel baksın yaşadığı şehre o şehir İstanbul iken. Yaşam mücadelesi ve koşuşturma, ardınca sıralanan ve yitip giden dünler ve bir köşede üzerinde yaşanılmayı, keşfedilmeyi, görülmeyi bekleyen bir İstanbul. Bu şehre ihanet edildi.
Tümceler
TümcelerOruç Aruoba · Metis Yayıncılık · 2018960 okunma
Dışarıdayken Twitter'da ha bire dört patisi kopartılmış köpeklerin, öldürülüp buzdolabına saklanmış çocukların fotoğrafına bakar, karakter kısıtlamamız elverdiği ölçüde küfredip rahatladıktan sonra, İnstagram'a geçen yazdan kalma bol gülüşlü tatil fotoğrafımızı koyardık. Hem keçileri kaçırdığımızın hem de daha güzel günlere inanmaya çalıştığımızın ispatıydı bu. Yani ihtimal hala vardı. Tabii o ihtimale tutunmak için insana vidanjör operatörü serinliği lazımdı. Dışarısının foseptik çukuruna benzediğinin ben de farkındaydım. Yine de dışarısı dışarısıydı işte.
Sayfa 148Kitabı okudu
164 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Afrika: Kurutulmuş İnsan Gölgeleri "Afrika: Kurutulmuş İnsan Gölgeleri", Şair Yazar Sinan Ayhan'ın Mart 2021'de okurla buluşturduğu ilk kitabı. Kitabın türünü yazar, giriş kısmında "Cevher-Söz" girizgâhıyla tanımlamış. "Şiirden öncesi bir hâl ve onun çıkış yeri, onun cevherlik keyfiyeti" tanımlamasını "Bileği
Afrika: Kurutulmuş İnsan Gölgeleri
Afrika: Kurutulmuş İnsan GölgeleriSinan Ayhan · KDY · 20211 okunma
Reklam
İnsanı güzelleştiren, insan yapan ütopyasıdır. Gerisi DNA kirliliği, söz gürültüsünden ibarettir. Yenileceğinden mi korkuyorsun? Büyük bir ihtimalle yenileceksin, bu doğru, ama daha çok insanlaşacaksın. Bütün bedeninle içinde olduğun foseptik çukurundan hiç olmazsa kafanı çıkarmış olacaksın. Çukurdan kurtulma çabası yolunda bir yenilgi, b*kun içindeki durağan bir kazançtan yeğdir.
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.