Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Tabiki de konumuz halüsinasyonlar
Hipnagojik, hipnapompik, migren, ateşli hastalıklar, epilepsi, tssb, parkinson, psikoz, halüsinojen maddelerin meydana getirdiği halüsinasyonları incelemektedir. Kendisi psikiyatrist olduğu için gençlik heyecanıyla birçok şeyi kendi üzerinde denemiştir. Deneyimleri ve hasta gözlemleriyle halüsinasyonların görsel, işitsel, dokunsal çeşitlemelerini bir arada sunuyor. Halüsinasyonların çoğu gerçeklikten ayırt edilebilirken bazı maddeler ve hastalıkların yarattığı halüsinasyonların kişi üzerinde gerçeklik algısının ne kadar bozulabileceğini enteresan şekilde gösteriyor. Kimi çizgi film gibi kalıcı halüsinasyonları yaşarken bunun gerçek olmadığının farkındadır. Diğerleri ise hayatlarının günlük paralelinde halüsinasyonlarla tehlike altındadır. Uçarı deneyimlerin heyecanıyla gereksiz olan hiçbir maddeye kafanıza göre bulaşılmaması gerektiğini iyi kötü anlatıyor. Bana garip gelen ölüm sonrası ailelerin yaşadığı kayıp kişiyi duyma veya görmenin de bir halüsinasyon olduğunu söylemesidir. Aynı anda bir çok kişi aynı kişiyi görse bile bulunun bir nevi ortak kayıp halüsinasyonları olduğunu savunması en ilginç nokta. Belki de toplu hezeyan gibi bir şeydir. Neyse.
Halüsinasyonlar
HalüsinasyonlarOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 2015177 okunma
Ya da işitsel halüsinasyonlar kişiyle doğrudan konuşan sesler şeklinde olur. Bu tür işitsel halüsinasyonların içeriği genellikle rahatsız edicidir. Küfür ya da tehditler, “Oturma!”, “Ders çalışma!”, “Aklın varsa git homoseksüel ol!”, “Kendini at, kurtul!” benzeri emirler işitilebilir.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Mani (Tıp)
Mani, kişinin depresyon sürecinde normal hâlinden farklı, abartılı ve aşırı davranışlar sergilemesi durumu. * Enerji artışı, huzursuzluk, fikir uçuşmaları, hızlı konuşma, * Aşırı coşku (öforik duygular), * Aşırı iritabilite ve distraktibilite, * Uyku düzenin bozulması, * Muhakeme yeteneğinde yetersizlik (karakteristik olmayan), * Dürtüsel, pervasız, garip davranış (örn. aşırı harcama yapma), * Cinsel arzunun artış göstermesi, * Sanrılar, görsel ve işitsel halüsinasyonlar, * Şiddetli ajitasyon. Kaynak: Wiki.
Anatomi
_ORGAN SİSTEMLERİ_ _Organ, belirli bir görevi olan doku grubudur. Doku, hücreler topluluğudur. Hücre ise canlıların yapıtaşıdır. _Atom > Molekül > Hücre > Doku > Organ > Sistem > Canlı (Organizma) _Çok hücreli canlılarda aynı yapı ve görevdeki hücreler birleşerek dokuları, dokular birleşerek organları, organlar birleşerek
"Sihirli" mantar türlerinin birçoğunun aktif içeriği olan psilosibin gibi, LSD de hem psikedelik ("ruhsal dünyayı görünür hale getiren") hem de bir entojen ("ilahi" tecrübeler yaşatabilen madde) olarak sınıflandırılır. İşitsel ve görsel halüsinasyonlar ve rüya benzeri vecd durumundan ciddi bilişsel ve duygusal değişimlere, zaman ve uzayın çözülmesine varan farklı etkiler gösteren bu kimyasallar günlük algılarımızı gevşetir, bilincimizin derinliklerinde bir yere dokunur. Bu maddeleri kullananların pek çoğu mistik tecrübeler yaşadıklarını, ilahi varlıklarla bağlantı kurduklarını, doğayla bir ve bütün olduklarını benlik algısının sınırlarını yitirdiklerini ifade ederler..
Sayfa 95 - Domingo YayınlarıKitabı okudu
175 syf.
8/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Bir Şizofren Kızın Güncesi...
Bir psikoloji kitabının yorumuyla daha karşınızdayım. Kitap, şizofreni tanısı konmuş ve daha sonrasında iyileşmiş Renee'nin hikayesini anlatıyor. Kitap iki bölümden oluşuyor, 1. Bölüm Renee'in anlatımıyla hastalığın iç yüzünü, hastanın iç dünyasını, ve duygu durumunu bize gösteren, beni baya şaşırtan, ve bu hastalık hakkında daha önce
Bir Şizofren Kızın Güncesi
Bir Şizofren Kızın GüncesiM. A. Sechehaye · Yol Yayınları · 1993227 okunma
Reklam
Fantom uzuvlarla diğer halüsinasyonlar arasındaki en temel fark, bu uzuvların istendiğinde hareket ettirilebilmesidir, görsel ve işitsel halusinasyonlar ise kişinin kontrolü dışında, bağımsız bir şekilde seyrederler.
Migren
Migrende işitsel yanlış algılamalar veya halusinasyonlar da olabilir. Sesler daha yüksek, yankılı, bozuktur, zaman zaman çeşitli insan sesleri ya da müzik işitilebilir. Zaman algısı hepten bozulabilir Koku halüsinasyonları da olağandışı değildir, genellikle ağır. nahoş, tuhaf bir biçimde tanıdık gelen ama ne olduğu bir türlü çıkarılamayan kokular duyulur.
Gaipten sesler geliyor
Uzun süre sessiz bir ortamda kalmak ya da işitsel monotonluk da işitsel halusinasyonlara neden olabilir.
Kısacası görsel bakımdan monoton bir işle uğraşan herkes halüsinasyon görmeye yatkındır (Aynı şekilde, işitsel monotonluk da işitsel halüsinasyonlara yol açabilir.
Reklam
Psikoz ve şizofreniyle açıklıyorum rahibe hanım :D
"O zaman azizlerin hikâyelerini de duymuşsunuzdur herhalde. Çoğu Tanrı'nın sesini duymuştur. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?" Maura cevabının baş rahibeyi gücendireceğini bildiği için bir an durdu. "İşitsel halüsinasyonlar sıkça dinsel tecrübe olarak yorumlanır."
Doğan KitapKitabı okudu
75 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Cemil Süleyman
Cemil Süleyman
Siyah Gözler
Siyah Gözler
Eser; otuz yaşındaki dul bir kadın ile yirmi iki yaşındaki bir gencin birbirlerine duydukları ilgi ve alâkanın zaman içerisinde derin duygulara dönüşmesi ve bu neticede (özellikle yalnızlığın vermiş olduğu bir takım etkiler neticesinde ortaya çıkan) kıskançlığın ve fazla düşünmenin bir ürünü olan gerçek dışı hayal ve tasvirlerin
Siyah Gözler
Siyah GözlerCemil Süleyman · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,291 okunma
Hastalar şakak lobu nöbetleriyle alakalı çok çeşitli duygu ve deneyimler bildirir. Bazıları dejavu yaşar, yani bir yerde daha önce bulunmuşluk, o tuhaf aşinalık duygusunu. Bazılan göz yanılgıları yaşar, örneğin şekil ve boyutlarda bozukluklar olur: Hasta, insanları dev veya minik insanlar olarak görür. Bazılarıysa görsel veya işitsel (hatta kokulu) halusinasyonlar yaşar. "Nöroloğum bir hastasından bahsetmişti; her nöbet öncesi bir çiftlik manzarası görürmüş. Hasta gördüğü sahneyi bile çizmiş ona. Kutsal kitaptaki o 'vizyonlar' gibi falan geliyor kulağa." Pavlus'un Şam'a giderken gördüğü vizyon mesela. Onda da şakak lobu epilepsisi vardı belki. Jan Dark'a Fransa'yı kurtarmasını söyleyen sesler de şakak lobu nöbetlerinden kaynaklanan işitsel halüsinasyonlar olabilir pekâlâ. Jan Dark yakılırken kalbinin yanmadığı söyleniyor. Böyle bir şeye kalbin üst tabakasının kalsifikasyonu (kalsifik perikardit) yol açabilir, ki bu da tüberkülozun bir sonucudur. Beyin tüberkülomu (tüberküler dokudaki küçük tümörler) genel tüberkülozlarda yaygındır ve bu tümörlerde nöbetler sık görülen belirtilerdir. Jan Dark'ın şakak lobunda küçük nöbetlerden mustarip olması gayet mümkün. "Şakak lobu epileptikleri ilginç insanlar, Dostoyevski ve van Gogh mesela. Gulliver'in Seyahatleri ve Alice Harikalar Diyarında' da anlattıkları küçük insanlardan dolayı Jonathan Swift ile Lewis Carroll'ın da epileptik olabileceğinden bahsedildiğini duymuştum."
"İşitsel halusinasyonlar sıkça dinsel tecrübe olarak yorumlanır."
Sayfa 168 - MartıKitabı okudu
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.