Benim için sen herşeydin,
Uğruna yüreğimin yandığı...
Mutluluk bilimin içinde değil, bilimin edinilmesindedir.
O gölgenin dışına artık çıkamaz ruhum,
Çıkamaz artık asla.
ANNABEL LEE
(Şiir)
Edgar Allan Poe (1809–1849)
Amerikalı şair, yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni Edgar Allan Poe tarafından kaleme alınmış, onun en unutulmaz şiirlerinden biridir.
“Annabel Lee”, şairin genç yaşta kaybettiği eşi Virginia Clemm için yazdığı düşünülür. Poe, bu şiirinde ölümü aşan, destansı bir aşkı dile getirir. Başlıca teması ise “ölüm karşısında bile yok olmayan aşk”tır.
Şiirin Özeti
Anlatıcı, çocuklukta başlayan ve sonsuza dek süren büyük bir aşkı anlatır. Bu aşkın kahramanı Annabel Lee’dir. İkilinin sevgisi öylesine saf ve güçlüdür ki, “cennetteki melekler” bile onları kıskanır.
Genç yaşta hayatını kaybeden Annabel Lee’nin ölümü, şair tarafından doğaüstü güçlerin kıskançlığına bağlanır. Fakat ölüm bile onları ayıramaz: Anlatıcı, ruhunun hâlâ Annabel Lee’ninkiyle bir arada olduğuna inanır. Geceleri yıldızlara baktığında sevgilisini görür, onun mezarı başında vakit geçirir.
Özel Dizelerden Seçmeler
• “Birbirimizi öylesine severdik ki, melekler bile kıskandı.”
• “O artık dünyada değil, daha yüce bir âlemde ışıldıyor.”
• “Yaşam elimden kayan bir rüya değil de nedir?”
• “Gecenin yıldızları, kaderin soğuk gözleriydi.”
• “Ölüm değil mi en sonunda zaferin ta kendisi?”
• “Avuçlarımda tuttuğum kum taneleri, parmaklarımın arasından kayıp gidiyor…
Annabel LeeEdgar Allan Poe · Fantastik Kitap · 20161,470 okunma
Korku hikayelerinin ustası olan Edgar Allan Poe'nun bir şiir kitabını okudum. İsmi "Annabel Lee". Edgar Allen Poe'nun şiirini genel anlamda pek beğenmesem de Annabel Lee adlı şiiri oldukça etkileyici. Bu şiirden alıntı yapmak istiyorum.
Annabel Lee
Yıllar yıllar önceydi
Bir deniz ülkesinde
Yaşayan bir kız vardı bileceksiniz
İsmi; Annabel Lee
Hiç bir şey düşünmezdi sevilmekten
Sevmekten başka beni.
....
Sevdalı değil karasevdalıydık
Ben ve Annabel Lee
Göklerde uçan melekler
Kıskanırlardı bizi.
.....
Annabel LeeEdgar Allan Poe · Fantastik Kitap · 20161,470 okunma
Genel olarak çok çok böyle kaliteli şiirler bu kitapta bulamazsınız. Ama nokta atışları dediğimiz çok güzel cümleler sarf etmiş şair .Çok kötü bir kitap değil yani ama şiir kitabı, okuyacaksınız başka yerden başlayabilirsiniz..
Çeviri şiirler hiç iyi olmuyor maalesef. Poe'nun suçu yok. Ben de yanlışlıkla almıştım bu kitabı zaten. Öykülerini okumak istiyorum. Diğer kitaplarını deniyeceğim.
Hissettiğimi anlatan nadir eserlerden biri. Papatya romantizmi havası veriyor ama bu kadar basit cümlelerle ifade edilemez. Okumadan da tam olarak hissettirdikleri anlaşılamaz.
"Şiir sevmediğini söyleyen, şiirden anlamadığını kabul etmiş olur."
İnsanların büyük bir çoğunluğu, hayatlarının bir döneminde şiir yazmayı denemişlerdir. Tabii bunların pek azı edebiyat değeri taşır.
Şiir, imgeleri kullanarak, az ve doğru kelimelerle bir öykü anlatma sanatıdır. Bunu başarabilenlerin şiirleri edebiyat değeri taşır.
Edgar Allan Poe
19 Ocak 1809 - 7 Ekim 1849
Amerikalı şair, yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni. Çoğunlukla şiir ve kısa öyküleriyle tanınır. Özellikle de gizem ve macabre öyküleri ile. (Macabre: Sanat eserlerinde ürkütücü ve acı verici betimlemelerle ölüm sembolleri ve ölümün detayları üzerinde duran bir kompozisyon türüdür.)
Amerikan edebiyatında romantizm akımının önemli figürlerinden biri olmasının yanı sıra ülkesinde kısa öykülerin ilk yazarlarından sayılır. Polisiye türünün mucidi gösterilmesinin yanında o zamanlarda yeni yeni ortaya çıkan bilimkurgu türüne de katkı sağladığı düşünülür.
Sadece yazdıkları ile geçimini sağlayan Poe'nun yaşamı ve kariyeri ekonomik güçlüklerle geçmiştir.
ANNABEL LEE
Annabel Lee, ismindeki "Lee" Türkçede "Li" olarak okunur. Lee sözcüğü şiir boyunca "i" uyağını oluşturur.
Şiir Poe'nun ölümünden sonra yayınlanmış. Uyaklar, iç uyaklar ve ezgi yönünden zengindir.
Bu şiiri kimin için yazdığı bilinmiyor. Çeşitli kadınlar ileri sürülmüş. Bayan Whitman, Bayan Lewis, Bayan Shelton ve şairin ölen karısı Bayan Virginia gibi. En son sava göre de Bayan Whitman'ın "Stanzas for music" (Müzik için bağlamlar) şiirine yanıt olarak yazıldığı öne sürülmüştür.
ANNEM'E (TO MOTHER)
1833 yılında yanına aldığı ve ölünceye kadar da yanından ayrılmadığı, karısı Virginia'nın annesi aynı zamanda halası olan Bayan Maria Clemm için yazılmıştır.
Poe, şu ana düşünceyi verir bu şiirinde:
Ölüm ruhun entellektüel ve ruhsal
Soğuk soluk..Bir nefes sustu bir köşe de..Aşk acı ile harmanlandı, tadı dimağı yaktı sonra dili dağladı..Közdü kalp kör oldu..
Edgar Alan Poe'nun Annabel'i bir kuple distopik, bir kuruntu, bir kıskançlık hırkası, üst düzey bir aşk, bir tutku, ölümden sonra bağlanım izleri taşımakta.
Ölüm bile güçsüz müdür aşkın derin kuyusun da?
Sevilenin sonsuz gidişi gitmek midir sevenden?
Lirizme nazır bir yolculuk sürecinde usul usul okuyup tanıklık ettiğim kitap, sorulara sevk etmiş midir ince ince? etmiştir..
Muhakkak okunmalı dediğim bir tavsiye.. Edgar Allan Poe
Söz konusu Edgar Allan Poe ise şiir kitabı deyip tabiki de geçmeyiz.Hani şiir gibi terimi kullanilir ya o muhteşemligi&ahengi& doygunluğu anlatirken işte tam olarak o siirlerin kitabi Şiirler - Annabel Lee Okuduğum her bir kelime masalsı bir etki bıraktı.Kullandığı metaforları özellikle mistik nesnelerle aktarması büyüleyiciydi.
Her bir şiir de duyulan ölüm ise hüzün sanat ve doğanın muhteşem ...Kurtuluşun neyde ve nasıl olduğunu bilerek araması.Ayrilamayacak olan ikili başlıkları sıkça kullanması okuru aşina ama bir o kadar da nedenselligine düşünmeye sevk ediyor.En sevdiğim şiirler ise
"Kuzgun" bir başyapıt olarak cenneti tasviri inanılmazdı
"Büyük Roma Tiyatrosu 'ndaki doğa yansımalarınin tasvirleri güzel dokunuştu.
Her yaşın masalı olabilecek dizeleri geç kalmadan okumanızı tavsiye ederim...
Bazı şiirlerin çevirisi yapılmamalı bence. Bu şiirleri okuduktan sonra daha iyi anladım. Yazıldığı dilde okuduğumda çok sevmiştim, çok tatlı ezgin bir his duymuştum içimde. Bu yüzden dilimize olan çevirisinden de aynı hazzı alacağımı düşünmüştüm ama yazık edilmiş o güzel şiirlere.
1809’da Boston’da doğdu. Henüz bebekken yetim kaldığından onu yanlarına alan John ve Frances Allan çifti tarafından yetiştirildi. John Allan’la para konusunda sürekli anlaşmazlıklar yaşayan Poe, 1827’de orduya yazıldı. Aynı yıl ilk kitabı Tamerlane and Other Poems’u (Tamerlane ve Diğer Şiirler) isimsiz olarak yayımlandı. 1831’de ordudan atıldı. Bunu izleyen yıllarda düzyazıya yoğunlaştı ve yaşamını yalnızca yazarak kazanmaya çalıştı. Southern Literary Messenger, Burton’s Gentleman’s Magazine, Graham’s Magazine gibi dergilerde yardımcı editör olarak çalıştı, Broadway Journal’ın önce editörü, daha sonra sahibi oldu. Nantucket’lı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü 1838’de ve Tales of the Grotesque and Arabesque (Grotesk ve Arabesk Öyküler) adlı iki ciltlik derleme ise ertesi yıl yayımlandı. Fakat Poe’nun adını asıl yaygınlaştıran, 1845’te yayımlanan “Kuzgun” şiiri oldu. 1835’te, o sırada on üç yaşında olan kuzeni Virginia Clemm’le gizlice evlendi. Virginia’nın 1847’de veremden ölmesinin ardından Poe kendini daha da fazla içkiye verdi. 1849’da, bilinmeyen bir sebepten öldü.