Antonius ve Kleopatra

William Shakespeare

2019 11. kitabı
Okunma: 04 Mart 2019 22:02
Ah, aşk denen ne büyük bir yalan.. / Spoiler / Shakespeare'in konusunu Roma tarihinden aldığı tiyatro eseri olan kitabımız anlatılmak istenen mesajı kuşkusuz en yalın şekilde vermekte. Diğer yandan, Shakespeare'in dört büyük tragedyasının yanısıra birçok ünlü eleştirmene göre everestidir. Kitap hakkında olumsuz eleştiriler 5 perdelik bu oyunun 42 sahneye bölünmüş olmasından kaynaklanır. çünkü sahnede sergilenmesi çok zor bir oyundur. Marcus Antonius, Caesar, Lepidus ve Kleopatra'nın başrolü paylaştığı bu eşsiz kitapta Romeo ve Juliet'in aksine Antonius ve Kleopatra'nın aşkın masumane bir aşk öyküsü değil, hırs ve ihtirasın bulunduğu fırtınalı aşk olduğu gözlenmektedir. Kudretine laf söylenemeyecek Antonius'un kitabın sonunda ki hali biz erkekleri hem üzüyor hem de korkutmaktadır :) Çok sıradan bir konusu olmasına rağmen kitabın sonlarına doğru bu ilişkinin karmaşıklığı, Kleopatra'nın gerçekten Antonius'u sevip sevmediğini sorgulamaya başlıyor insan ister istemez. seven bir kadın nasıl böyle davranabiliyor anlaşılması güç derken; aşk ülkesi olan mısır "¿" meğer gücün ülkesi olan roma'dan hep daha fazlasını istiyormuş bunu anlıyoruz...
2018 2. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2018 19:36
Güzel kadin algimiza sekil veren,guzel bir kadin gordugumuzde ‘Kleopatra’ benzetmesini bolca duydugumuz,guzelliginden daha cok karakteri ve psikolojisiyle bir efsanevi karakter.Ask ve hirs,kiskanclik ve basibuyrukluk gibi birbiriyle zit duygulari bir arada ve doruklarda yasayan bir kadin.Kucuk bir kiz cocugu savunmasizligi,gozunu karartan hirslari ve vicdansizliginin yani sira aski icin kendinden vazgecebilecek kadar da yurekli bir karakter. Bu kitabin benim icin ozel bir yeri var.Cunku gecen yil bu kitabi okurken bir an kendimi Kleopatra rolune girmis olarak sahnede hayal ettim, hissettim ve tiyatroya baslamaya karar verdim.Bu yuzden yeri cok ayri :) Tavsiye listemin baslarinda
2021 17. kitabı
İncelemeye başlamadan önce kitabın yayınevinin sınıfta kaldığını belirtmek isterim. Anonim Yayıncılık vesilesiyle okuduğum bu kitabın burada eklentisi bulunmadığı için eleştirimi maalesef buradan yapmak durumundayım. Kitap, imla hatalarıyla ve anlam daralmalarıyla boğucu bir hal almış. İmgeler ve söylevlerden kısır bir eserdi ama dediğim gibi yayınevine ve çevirmene bağlıyorum biraz da bu kabahati. Tavsiyem İş Bankası yayınlarından şaşmamanız yönünde olacak. Kitabın içeriğine gelecek olursak; Antonius, Ceaser ve Pompeius arasında geçen bir taht mücadelesinin yanında Antonius-Kleopatra ilişkisinin duygu girdabını konu almış. Bilindiği gibi tarihte varsayılan haliyle metne tasvirlenmiş olan bu olay örgüsü hayalinize biraz Mısır esintisi sunacak. Fazla beklentiyle okumamanız tavsiyesiyle ve iyi günlerde okumanız dileğiyle.
2020 7. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 20:39
Kleopatra’nın sevgisine sonuna dek inanmamıştım, hoş sonunda da pek inandım sayılmaz ama üzgünüm biraz. Gerçekten oldukça üzücü bir hikaye. Hep Antonius’un kurtuluşunu ve dönüşünü bekledim, böyle bir kitap da belki yazılabilir ancak tarihsel olaylara ne denli yön verip kurgulayabiliriz tartışılır.
2025 113. kitabı
Antonius ve Kleopatra William Shakespeare’in en sevdiğim trajedilerinden. Özeti şöyle: Doğu bölgesi idarecisi olan Marcus Antonius, Mısır Kraliçesi olan Kleopatra tarafından sanki büyülenmiş ve idarî ve askerî görevlerini unutup zevk ve sefaya dalmıştır. Roma'nın iç sorunları ile ilgilenmemektedir. Karısı Fulvia Batı bölgelerini idarecisi olan Oktaviyus'a karşı isyan etmiş ve sonradan ölmüştü. Durumu düzeltmek için harekete geçen Antonius’la barış kararına varan Sezar, bu barışın devamı için kız kardeşi Octavia’nın evlendirir. Ancak bu durum Kleopatra’yı da rahatsız eder. Kısa bir süre sonra tekrar savaşmaya hazırlanacak olumsuz durumlar gelişir. Antonius karısı Ockavia’yı Sezar’a göndererek savaşı durdurmaya çalışır ancak başaramaz. Kleopatra da savaşa dahil olur. Sezar’a yenilirler. Kleopatra bir mabede sığınmıştır. Antonius da savaşı bırakarak yaralı olduğu halde onun yanına ulaşır. Antonius orada ölür. Kleopatra ise Sezar tarafından ele geçirilir. İyi muamele edilir. Amaç onu Roma’da yürüterek halka göstermek ve siyasi ikbal için kullanmaktır. Kleopatra elde ettiği zehirli yılan ile ölümünü gerçekleştirerek Sezar’ın emeline fırsat vermez. Sezar da bu durumdan çok etkilenir. İkisine de onurlarına uygun bir cenaze töreni yapılmasına ister. Trajik hata, Sezar’a güvenmek olmuştur. Hatanın bedeli ise can ile ve Canan ile ödenmiştir. İşlenen yine insandır, insanın hâlleridir. İktidarda kalma ve devamı için tüm yollara başvurma süregelen bir tema olarak işlenmiştir. Bunun için kullanılacak tüm araçlar mübah görüldüğü tespiti yapılmıştır. Aşk da insanın hâllerinden biridir. William Shakespeare’in diyalektik tavırlarındaki çıkışlardan biri olan aşk kadın olsun erkek olsun insana nüfuz ettiği zaman diğer tüm tikel kişiliklerimizi gölgede bırakıp hakimiyetini kurar.
2024 44. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2024 20:52
Kleopatra, Antonio'un yanına gömülecek. Yeryüzünde hiçbir mezar böyle ünlü bir çift daha birleştirmeyecek... Eserin son sayfasında geçiyor.... Kleopatra.... Mersin Tarsus da yaşadığım yer olan ilçede anısı olan Kleopatra kapısı var... anısı anlamı derin ve güzel... Tiyatro eserlerini çok sevdiğimi her zaman söylerim...Fakat beklentimin biraz altında kaldı bu eser... Kötü değildi ama iyi de değildi sanki... Kleopatra'nın intiharı... Antonious intiharı...onu sevenlerin intiharı... Her şeyin Caesar a kalması ne bilim çok daha acıklı olabilirdi... Gerek dram gerek savaş gerek aşk gerekse ihanet vs. Kavramları nedense bana çok dokunmadı.... .........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim..........
Antonius ve KleopatraWilliam Shakespeare · Kapra Yayıncılık · 20243,886 okunma
Düşüncelerin zindan etmesin sana özgürlüğünü.
2023 6. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 19:58
Shakespeare'in tam 5 perde ve 42 sahneden oluşan, tüm oyunları için de en fazla mekan değiştirdiği eseri ayrıca Antonius ve Kleopatra. Bu kitap aynı zaman da yazarın Julius Caesar kitabının da bir devamı niteliğinde. Jul Caesar öldükten sonra Roma'yı Antonius, Octavius Caesar ve Lepidus, yani üç büyükler adı verilen bu komutanlar yönetiyordu. Antonius, Mısır seyahati sırasında burada Mısır kraliçesi Kleopatra ile tanışıp ona aşık olarak Mısır'da kalıyor. Bir gün kendisine bir mektup gönderilerek nikahlı karısı Fulvia öldüğü için Roma'ya dönmesi bildiriliyor. Ancak Antonius'un Kleopatra'ya olan aşkı öylesine derin ki eşinin ölümüne üzülmese bile Roma'dan gelen yeni bir savaş dedikoduları yüzünden ülkesine dönmek zorunda kalıyor. Ayrıca Mısır'ın Eyşan'ı Kleopatra henüz genç yaşlardayken suikast sonucu öldürülen Jul Caesar ile de aşk yaşamış. Daha sonra Roma'nın ve dünyanın en güçlü komutanı olan Antonius'a gönlünü kaptırıyor ve Antonius savaşda Jul Caesar'ın evlatlık aldığı dayısının oğlu Octavius Caesar'a yenilince Kleopatra hanım kızımız Caesar'ın önünde diz çökerek Antonius'a ihanet ediyor. Eyşan'da para için Ömer'i satmıştı, daha sonra Cengiz'i de para için aynı sebeplerle Kenan ile aldatmıştı. Shakespeare sağ olsun, kitabı Kleopatra'dan nefret ederek bitirdim. Bu aslında özünde bir aşk hikayesinden çok siyasi çıkarların ne boyutlara ulaşabileceğini gözler önüne seren çok sağlam bir Batı eleştirisi. Antonius ve Kleopatra'da Shakespeare'in böylece aydınlattığı bu evren, birbirine tamamıyla aykırı, birbirine ölesiye düşman iki kutba, iki ayrı dünyaya bölünmüştür. Batı ve Doğu, yani Roma ve Mısır. Roma'da siyaset ve savaş, yükselmek ve güçlü olma hırsı, devlete ve imparatorluğa hizmet etmek ödevi ön planda gelir. Bir erkekler dünyasıdır Roma. Bir kadınlar dünyası olan
Shakespeare
Antonius ve KleopatraWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20203,886 okunma
2023 10. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2023 06:26
Büyülendim resmen. Tam bir şaheserdi. Acılarını çok derinlerde hissettim. Birbirlerine olan sevgi bu dünyaya ait olamaz. Dünyayı birbirlerine hediye eden bir çift. İşin sonunda herkesin haklı ama bir o kadar da haksız olduğu bir oyun. Shakespeare bir kez daha ne kadar derin ve zeki bir yazar olduğunu göstermiş. Shakespeare bu tragedyasında, tarihteki iki ünlünün, sonu büyük bir trajediyle biten aşklarını anlatıyor. Sezar'ın ölümünden sonra Roma'nın üçlü yöneticilerinden biri olan Antonius, ilerlemiş yaşına rağmen ünlü kraliçe Kleopatra'nın çekiciliğine kendini kaptırıp tutkularının esiri ve Kleopatra'nın oyuncağı olmuştur. Antonius'un gözü aşk ateşiyle o kadar tutuşmuştur ki, yöneticisi olduğu Roma'yı bile feda etmekten kaçınmaz: "Bırak, Roma batsın Tiber'in sularına; imparatorluğu ayakta tutan bütün sütunlar da çatırdayıp yıkılsın! Ben buraya aidim artık....Hayatıma anlam katan tek şey ne, biliyor musun? (Kleopatra'ya sarılır) İşte bu!..."
2022 143. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2022 14:00
“Yüreğim yalnız seninle savaşta artık.” Diyor kitabında William Shakespeare Antonius ve Kleopatra Antonius ve Mısır Kraliçesi Kleopatra arasındaki ilişkiyi ve Julius Caesar' ın öldürülmesinden sonra oluşan üçlü arasında çıkan olayları ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli çevirisi için Sabahattin Eyüboğlu‘na teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren bu efsanevi yazarın 1606 ya da 1607 yılında yazdığı Antonius ve Kleopatra’ da ise, Roma (Batı) ve Mısır (Doğu) ekseninde, denebilirse, hem aşkın hem de tarihin yıkıma uğradığı çifte bir tragedya işlenmektedir.
Ah Kleopatra, neden Kleopatrasın sen?
·164 syf.·
2026 15. kitabı
Klasik Shakespeare tarzı. Epik olaylar, didaktik tiratlar, satirik söylevler, romantik ve de dramatik ölüşler... Ölümlere şaşmıyoruz artık, daha çok, ölmeyenlere şaşıyoruz Shakespeare anlatısında. Ve bu sefer de tarihi şahsiyetlerle bezeli bir anlatı sundu bize o şiirsel kalemiyle. Keyifle okuduk biz de. Haydn siz de keyifle okuyun :)

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...