Kaynaklar:
Pulutarkhos'un ''Lives of the Noble Grecians and Romans'' adlı eseri. (M.S yaklaşık 100)
William Painter'ın ''Palace of Pleasure'' adlı eseri. (1566)
''Timon'' adlı anonim oyun. (1602)
Timon belki de Shakespeare'in en uç karakteridir. İnsan sevgisinden, tüm insanlardan nefret etmeye savrulur. Timon'a eşlik eden hicivci Apemantus, Atinalı lordun hayat tecrübesinin çarpıcı bir özetini sunar:
''Sen insanlığın ortasını tanımadın hiç, karşıt iki ucunu tanıdın yalnız.''
(s. 89)
Apemantus, Timon'un insan sevgisinden insan nefretine yönelmesine tanıklık eder ve bu dönüşüm hakkında alaycı bir
yorum yapar. Apemantus ilk başta Timon'un ziyafetler düzenlemesini ve misafirlerini pahalı hediyelere boğmasını seyreder, daha sonra onu aynı kişilere taş ve altın fırlatırken
görür.
Apemantus, benim en sevdiğim karakterlerdendir, çünkü o insanların çıkarcılığını, ikiyüzlülüğünü, gaddarlığını, kısacası bütün iğrençliklerini tanımış bir adamdır; ve yine de bu hayatta kalmaya çalışmıştır, o Timon gibi değildir, yılmamış, vazgeçmemiştir... Her devirde, her yerde ''Apemantus''ların olması gereklidir; çünkü dünyada onun gibi ''başkaldıran insan'' nadirdir. Apemantus, aramızdan biridir, ve şüphesiz onun gibi bir karakter ölümsüzlüğe layıktır.
TIMON
Elinden gelse dünyayı ne yapardın, Apemantus?
APEMANTUS
Hayvanlara verirdim, insanlardan kurtulmak için.
(s. 89)
Platon, Aristophanes, Lucian ve Plutarkhos'un eserlerinde daha önce atıfta bulunulan bir yaşam öyküsünü dramatize etmeyi seçen Shakespeare, insanın "Sarı, parıldayan, eşsiz altın"la ilişkisine odaklanan bir oyun yaratmıştır. Cömertçe hediyeler dağıtırken "arkadaşları" onu hiç yalnız bırakmaz:
"Elimde olsa krallıklar dağıtırdım dostlarıma,
Bıkmaz, usanmazdım da dağıtmaktan."
(s. 28)
Fakat Timon'un borçları açığa çıkınca