Apartman

Emile Zola

2017 98. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2017 16:07
Özellikle dış yüzeyi parlak, mümkünse güzel süslemeleri olan derince bir kazan alın. Öyle ya ilk bakışta bunun bir cadı kazanı olduğu anlaşılmasın. İlk olarak kazanı ağzına kadar zina ile doldurun. Taşarsa da sorun etmeyin hiç. Sonrasında biraz burjuva ikiyüzlülüğü ve aç gözlülüğü koyun, ardından bir tutam ahlaksızlık, iğrençlik ve dedikodu (tercihen hizmetçi dedikodusu) ekleyin. Bundan sonraki malzemeleri belli bir sıra olmaksızın bolca ilave edin: Birbirini dolandıran ve boynuzlayan eşler; evin beyi tarafından cinsel istismara uğrayan ve diğer komşular tarafından da metres olarak kullanılan, evin hanımları tarafından yemek verilmeyen, hor görülen, itip kakılan, erkekler tarafından hamile bırakılıp tek başına doğum yapmak zorunda kalan, çalıştıkları evin her türlü kirli çamaşırını ifşa etmekten çekinmeyen, hırsızlık yapan ve tüm bunlara rağmen efendilerinden daha namuslu kalabilen hizmetçiler; anne ve babalarıyla yaşayan, onların iğrençliklerine katlanan, ailesine sevgi ve saygısı olmayan, babalarının ölmesini akbabalar gibi dört gözle bekleyen ve miras kavgasına tutuşan evlatlar; anneleri tarafından zengin erkeklerin koyunlarına sokulmak istenen, adeta orospuluğa teşvik edilen genç kızlar; yiyecek bir lokma ekmeği olmayıp, günlerce aç kalmayı göze alıp konu komşuyu zenginliğimle çatlatacağım diye şaşaalı partiler düzenleyen apartman sakinleri; namuslu geçinen ev sahipleri; evlenme bahanesiyle kandırılan gençler; bir şekilde yozlaşmış 78 adet karakter ve kimin eli kimin cebinde belli olmayan bir topluluğun örf ve adetlerini de unutmayın. Tüm bunları olduğu gibi, acımasızca fokur fokur kaynatın. İşte karşınızda Zola’nın burjuva ve orta sınıf için hazırladığı enfes bir 19 yy yemeği. Haliyle bu yemeği yiyen burjuvanın midesi kalkıyor, yemeyenler bile görüntüsünden
Hukuk
2022 55. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2022 18:15
Emile Zola'nın harika apartmanı, okurken sayfaların su misali aktığı, sanki pembe dizi tadında keyifli romanı. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle okumam ne kadar zaman alsada okumanızı şiddetle tavsiye ettiğim dolu dolu bir eser. Emile Zola'nın okuduğum ikinci kitabı, kalemi çok güçlü tanışmadıysanız geç kalmayın tanışın derim. Bazen düşündürdü, bazen güldürdü duygudan duyguya geçtiğim çok sevdiğim bir kitap olarak sol yanımda yerini aldı.
Hayat ve İnsan
Puan vermedi·240 syf.·
2018 6. kitabı
Emile Zola'nın akıcı bir dille kaleme aldığı , Zola okurlarının çok iyi bildiği gerçeği insanın yüzüne vuran eleştirel üslubuyla okuru sarsan bir eser Apartman. Kendi sözleriyle "Şimdi kent soylu sınıfıyla hesaplaşma zamanı geldi" diyerek yazmaya başladığı... Endüstri Devrimiyle yeni yeni ortaya çıkan apartman hayatını, kent soylularının kirli çamaşırlarını ortaya döktüğü yazıldığı andan itibaren bir çok tartışmaya konu olan Apartman da Zola Kırsaldan gelen Octave'a apartmana taşındığı ilk gün Apartmanın en önemli özelliği olarak Namuslu bir apartman olduğu odasına asla bir kadın getiremeyeceği söylenir, Zengin bir kadın bulup Paris'i feth etmeye gelen Octave'için bu sorun değildir aslında Paris'te bu işi yapacak bir çok yer olduğunu düşünür. Ama buna gerekte kalmaz apartmanda en namuslu olarak bahsedilen kadın Octave' nin ilk birlikte olacağı kadındır. Ve bunu çocuğunun yanında yapar. Zola kent soylularına ilk darbeyi inditmiş olur böylece.Okuyacak kişileri de düşünerek olaylara fazla girmeyeceğim ama sürekli eşlerini aldatan apartman sakinleri, hizmetçileri ve işçi sınıfı aşağılayan kent soylularının onlarla ilişkiye girmelerini çarpıcı bir şekilde kaleme alıyor yazar. Toplumsal ahlaki çöküntüyü net bir şekilde anlatıyor. Kitapta din adamı dahi yapılan ahlaksızlığı tanrısal bir kılıfa uydurmak dışında bir vazife üstlenmiyor. Kent soylusu insanlar bir ahlak çöküntüsü içerisindeyken hizmetçilerin ve işçi sınıfının en küçük ahlak dışı davranışına müsade etmeden onları işten kovup namus ve ahlak temsili apartmandan uzaklaştırıyorlar. Zola Fransa da namus ve ahlak olgusunun sadece işçi sınıfında olması gerektiğini düşünen kent soylularını sert bir şekilde eleştiriyor.
Emile Zola - Apartman
Puan vermedi
19. Yüzyıl Fransa’sında endüstri devrimi sonrası yeni yeni yaygınlaşmaya başlamış apartman hayatına şahitlik ediyoruz serinin 10. kitabında. Kahramanımız Octave, Rahip Mouret’in ele avuca sığmaz oğlu, Fransa’ya bir apartman dairesine yerleşir. Apartmanda yaşananın tek bir şartı vardır: Dışarıdan kadın arkadaşlarını getiremez, çünkü burası çok namuslu bir apartmandır. Ama roman ilerledikçe görürüz ki her dairesinde ayrı bir entrika, her ailede ayrı bir sadakatsizlik hüküm sürmektedir. Para hırsı, bozuk aile düzeni, toplumun kadına ve evliliğe bakışı çok akıcı bir anlatımla okura sunulmuş. Severek kısa zamanda okudum.
2018 932. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2018 16:51
Zola gencligimin en sevdigi yazarlari arasindaydi ,butun kitaplarini zevkle okudugumu söyleyebilirim hepsinin ayri ayri izi var hala. Eski Paris hayatinin isci ve burjuva kesiminin aralarindaki cekismeleri, sinif kavgalarini, aile kisilik kavramlarinin devamli degistigi ortamda toplumdaki calkantilari acimasiz bir dille anlatirken bazen yer yer insani karamsarliga dusurur fakat anlatimi edebiyati o kadar guclu bir yazar ki insan birakamaz elinden okudugu kitabi. Yillar sonra tekrar basladim okumaya gördumku degisen fazla bir sey yok yine sevdigim yazarlar arasinda.
Nana-Octaveizm
Puan vermedi·240 syf.·
2020 156. kitabı
Apartman, Rougon Ve Macquart Dizisinin onuncu kitabı. Çeviriyi yapan Bekir Karaoğlu’nun önsözünde belirttiği üzere; “Zola ‘Şimdi kentsoylu sınıfıyla hesaplaşma zamanı geldi’, diyerek yazmaya başladığı romanın baş kahramanı Octave; yakışıklı, bekar ve fakir bir genç. Octave, Plassans Papazı’ından tanıdığımız Marthe ve Mouret Rougon çiftinin şu ele avuca sığmaz oğlu. Octave Mouret, okuyanlar için belirtelim bir tür “Nana” “Komşularınız mükemmel insanlar” (11.sayfa) diye tanıtıldığında Octave’ın neler aradığı, ne diyelim; “günahı boynuna”… Kızların evlenebilmesi için yüklü miktarlarda çeyiz ödedikleri bir dönem 19. Yüzyıl Fransa’sı, zengin, paraya pek ihtiyacı olmayan bekar erkekler oldukça gözde yani, dolayısıyla “Koca bulmak balık tutmak gibidir”. (31. Sayfa) Apartmanda yaşananlar o dönemin bir örneklemi. Acemilik etmeyip yakalanmamak ve çevrene sus payı verdiğin sürece her türlü ilişkinin mubah olduğu bir ilişkiler ağı. Bir kocanın; “Bunu para için yapıyor olsa bir derece anlardım. Ama para almıyor, alsaydı anlardım,” dediğini duyunca o hayranı olduğumuz 19. Yüzyıl Fransa’sının ne kadar ‘olgun’ olduğunu da anlarız böylece. İnsanların para ve şehvet için ne kadar cesur, ne kadar usta manevralar yaptığını öğrenmek isteyenler için okunası bir kitap. Oh! Tanrım, rahiplerine kadar çürümüş bu toplumun ortasında doğru yolu göster bana!” (254. Sayfa) diye dualar ettiren bir dünya.
Apartman
2022 173. kitabı
Sıkı takipçilerim bilirler. Bir süre önce adında apartman olan tüm kitapları okumaya karar vermiştim. Bu ayki apartman kitabım da #emilezola ‘nın #apartman ‘ı. Fransız yazarın bu kitabı Rougan-Macquart ailesinin hayatını anlattığı yirmi ciltlik serinin onuncu kitabı. Ama her bir kitap ayrı ayrı okunabilecek şekilde birbirinden bağımsız yazılmış. Bu apartman öyle bir apartman ki okurken hayretler içinde kalacaksınız. Gerçi biz sıkı okurlar 19. yüzyıl #burjuvaları nın yaşantısını konu olan pekçok kitap okuduğumuz için dönemin #yozlaşmış #çökmüş ahlaki yapısına aşinayız ama yine de bu kitabı okurken pes dememek imkansız.Fransa kırsalından Paris’e gelen Octave ,kuzeni ve eşinin de yaşadığı bir apartmana yerleşir. Kuzeni ilk geldiği gün Octave’a bu apartman #saygıdeğer ve #namuslu insanların yaşadığı düzgün bir apartman. Dairene kadın falan getirmeyi bırak gürültü bile yapmamalısın diye uyarır. Ancak Octave apartman sakinlerini tanımaya başladıktan sonra durumun hiç de söylendiği gibi olmadığını anlamakta gecikmez. #eşlerini #aldatankadınlar, birden çok #metres tutmuş adamlar, aç bırakılan ve kötü muameleye maruz kalıp taciz edilen #hizmetçiler , kızlarını evlendirmek için yapmadıkları şey kalmayan anneler, bir koca bulmak uğruna kendilerini komik duruma düşüren #gençkızlar , #dedikodu , #hırs , #ikiyüzlülük, para kavgaları, hepsi bir bir gözlerinin önüne serilir. Bir yandan da Octave’ın Paris’e geliş sebebi zengin ve soylu bir Fransız kadınla evlenip hayatını kurtarmaktır. Gördükleri karşısında şaşkına düşen Octave bunun sandığı kadar kolay olmayacağını çok geçmeden anlar. Emil Zola’nın bu kitabı, bize ufak bir apartmandan yola çıkarak #kentsoylu diye geçinen #burjuva insanlarının tüm kirli çamaşırlarını gözler önüne serdiği güçlü bir toplumsal eleştiridir. Yazım
Roman
Ne Apartmanmış Arkadaș
2024 4. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 00:36
Pek tavsiye edebileceğimiz bir kitap değil açıkçası. Bir apartmanın sakinleri üzerinden toplumsal yozlaşmayı anlatan bir kitap. Türlü türlü ahlaksızlara ev sahipliği yapan bu apartmanın sakinlerinin çoğu akraba. Roman baş kahraman Octave’ın tanıdıklarının yanındaki bir daireye taşınmasıyla başlıyor. Baş karakter olmasına karşın ahlaklı bir bey değil kendisi ve anlık zevkleri için evli bekar dinlemeden gözüne kestirdiği kadınları baştan çıkarmaya çalışıyor. Apartmanın üç sakini apartmanın sahibi ve çocuklarından oluşurken diğerleri ise şu şekilde. Kızlarını evlendirmek için türlü ahlaksızlara göz yuman ve sırf bunun için fakirlikten kuru ekmek yerken misafirlere ziyafet çeken bir anne ve ailesi. Dahası küçük bir kız çocuklu çekirdek bir aile. Kapıcı ve ailesi. Dul bir kadın ve diğer sadece belli belirsiz isimleri geçen birkaç apartman sakini daha. İlk başlarda karakterleri oturtmak hiç kolay olmadı. Sonradan alışıyorsunuz. Türlü türlü anlam verilmeyen davranışlar sergileyen bir yığın insan ve durmadan baş gösteren ahlaksızlıklar aslında aile bireylerinin bir takım zaaflara yenik düşmesi sonucunda nasıl parçalayacağını anlatıyor bize. Lüks yaşam hevesi, toplumun bozulan ahlaki değerleri ve muhafazakar görünen bir apartmanın içinde bitmek tükenmek bilmeyen ihanetler etrafında geçiyor. Kitabın sonu yok gibi yani öylece olayı okurken bitmiş gibi. Olaylar bir sonuca bağlanmıyor ve yarıda kalıyor. Pek bir olayda yok aslında insanların dedikoduları, zaafları, ihanetleri vs. etrafında geçiyor. Ayrıca hizmetçi dedikoduları, zengin koca arayışı da cabası. Bir de kız tarafının çeyiz alma konusuna da genişçe yer verilmiş. Evlilik kurumu ve işçi işveren ilişkileri de kitapta kendine yer buluyor. Kısaca yeni bir oluşum olan apartman olayını çok yanlış anlayan kahramanlar bocalayıp
2020 36. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2020 16:22
Fransız yaşam tarzına eleştiri niteliğinde yazilmis bir eser. Yazılanlar insan iliskilerinin ne kadar berbat ve birbirlerine sadakatsizligin hat safhada oldugunu gosteriyor.
2024 23. kitabı
Zola okumalarıma devam,Rougon-Macquart Serisi 10.kitap oluyor Apartman.19yy.Fransasında apartman kültürü yeni yeni yeşerirken namuslu bir aile apartmanı olsun diye gayret edilen bir apartmandayız.Günaha dalıp pişmanlıkla kilisesine dönen Rahip Mouret'yi önceki kitaplardan tanıyoruz.Bu sefer rahibin oğlu Octave, babadan aldığı genlerdeki tüm dürtülerin su yüzeyine çıktığı karakteriyle bizlerle.Kadınların namus timsali olarak görülmek istemeleri,aynı kadınların kızlarını daha 16yaşındayken münasip(paralı)bir adamla evlendirme çabaları,evli çiftlerin boş buldukları her an eşlerini aldatmaları,hizmetçilerin dedikodu fabrikası olduğu bur apartman yaşamı.Cüretkâr Octave uçkuru dışında bir şey düşünemeyen girişimleriyle,Paris'li soylu bir kadın kapma dersinde...Deli etti beni.Ama şu genler çok zalım.Nana'nin erkek versiyonu Octave işte.Tam olarak öyle. Seride şu ana kadar okuduğum en ince kitap ama sanki son okuması asla yapılmamış.Ben Araf Yayınları'nın 2.baskısından okudum.Satır sonları hece bölmeleri yüzlerce kez yanlış yazılmış.Sinir bozucu.Bunun dışında çok ayıla bayıla okumasam da kitabı,bu seriye devam etmemi sekteye uğratmayacak.

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.