Cep Boy

Robert Musil
Çevirmen:
Genco Akın

2026 139. kitabı
kavramı basit bir IQ düşüklüğü değil, modernitenin ve "yüksek kültürün" içine sızmış bir davranış bozukluğu olarak ele alır. Musil’e göre en tehlikeli aptallık, bilgisizlikten değil, aksine zekanın ve eğitimin kibre dönüşmesinden beslenen "yüksek düzeyli" aptallıktır. Yazar, bu türün özellikle toplumsal kalıpların ve ideolojilerin arkasına saklandığını belirterek; insanın kendi yanılabilirliğini unuttuğu anda, en entelektüel söylemlerin bile nasıl birer aptallık aracına dönüşebileceğini keskin bir ironiyle ortaya koyar.
Aptallık ÜzerineRobert Musil · Karbon Kitaplar · 2020991 okunma
·88 syf.·
2020 22. kitabı
Musil'e göre aptallık zeka eksikliği değil, daha çok duygu hatasıdır, üstelik tam olarak kavranması imkânsızdır. Bazen deha ve aptallık öylesine iç içe geçer ki, onları birbirinden ayırmak mümkün olmaz.Üstelik onun üzerine konuşmak başlı başına bir paradoksa neden olur: Aptallık üzerine konuşan biri aptal olmadığını varsayar, böylece kendisini zeki saydığını göstermiş olur, oysa bu da aleni bir aptallık işaretidir. Elbette bir de kitlelerin ve kalabalıkların engellenemez aptallığı söz konusudur. Alman faşizmi gücünün doruğundayken gerçekleştirdiği bu ünlü konuşmasında Musil, benzersiz üslubuyla kendini temize çekmeden her tür aptallığı ciddiyetle ti'ye alıyordu. Aptallık Üzerine, Nazilerin nefret ettiği ve kitaplarını yasaklattığı Musil'in en sert, aynı zamanda en eğlenceli metinlerinden biri. "Gerçek kara mizah, ruhban sınıfını hedef alırken komünistleri de tedirgin etmeli, aptallığı yargılarken bunun içine yazarı da almalıdır.”
2020 40. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 10:38
Robert Musil'e giriş 101 kitabı :) Yazarın üslubuna alışmak isteyenler için ideal bir kitap, zira niteliksiz adam'ı güm diye okumaya başlayacak kadar cesurlardan değilim. Kitaptan şöyle bir cümle aktarayım; 'Aptallık üzerine konuşan biri aptal olmadığını varsayar, böylece kendini zeki göstermiş olur, oysa bu aleni bir aptallık işaretidir ' diyor. Musil (kendini de kefeye koyarak) aşırı paradoks barındıran bu mevzuyu, biraz yetersiz açıklamış. Bu kitap aslında bir konuşmasının yazıya dökülmüş hali. Eksik hissettirmesi bundan kaynaklı bence. Kendisinin de söylediği gibi; aptallık zeka eksikliği değil, daha çok duygu hatasıdır, üstelik tam olarak kavranması imkansızdır. Ben beğendim, tarzına alışmak isteyenlere tavsiyemdir.
Sorgulayan Yolcunun Kendisiyle Yüzleşmesi
2025 327. kitabı
Hayatın karmaşası içinde, aklın ve aptallığın ince çizgisinde bir yolculuk... Robert Musil’in “Aptallık Üzerine” adlı bu eseri, yüzeyde basit görünen kavramların derinlerine inen, insan zihninin ve toplumsal gerçekliklerin karanlık ama aydınlatıcı köşelerine uzanan bir düşünce yolculuğu sunar. Musil, aptallığı sadece cehalet veya bilgi eksikliği olarak değil; bazen bilinçli körlük, bazen de toplumsal bağlamda yaratılan sessiz kabullenme olarak tanımlar. Hikaye gibi örülmüş düşüncelerle okuru, kendi aklını ve aptallığını sorgulamaya davet eder. Yazar, toplumun ve bireyin içindeki aptallığın nasıl şekillendiğini, nasıl varlığını sürdürdüğünü, hatta bazen onu nasıl beslediğini ustalıkla gözler önüne serer. Bu kitapta aptallık, bir hata değil; daha çok insan olmanın kaçınılmaz ve çoğu zaman fark edilmeyen bir boyutudur. Musil, bu kavramı farklı açılardan ele alırken, okuyucunun zihninde güçlü bir yankı bırakır. Öyle ki, bu incelemenin sayfaları arasında, aptallığın içinde saklı zekayı, bilgelik maskesi altında saklanan saflığı ve bazen de farkında olmadan yapılan yanlışların büyüsünü keşfederiz. Her bölüm, farklı bir bakış açısıyla aptallığın farklı yüzlerini ortaya koyar; bazen ironik, bazen ciddi, bazen de melankolik. Musil’in kalemiyle yazılan bu düşünsel derinlikte, aptallığın sadece bireysel bir kusur değil, toplumsal bir fenomen olduğu hissedilir. Okuyucu, bu kitapta kendisini sadece pasif bir dinleyici değil, aynı zamanda sorgulayan, anlamaya çalışan bir yolcu olarak bulur. Aptallığın sırlarını ararken, aslında insan olmanın karmaşıklığına dokunur. Musil'in anlatımı, okuyucuyu sıkmadan, aksatmadan, bir akıntı gibi sürükler. Her cümle, her fikir katmanı, okuyucunun zihninde bir kapı aralar. Boşluk bırakmadan, dolu dolu bir anlatımla, hem düşündürür hem de hayran
Hayata Dair
Aptallık ÜzerineRobert Musil · Kafka Kitap · 2024991 okunma
Puan vermedi·68 syf.·
2022 606. kitabı
Robert Musil 20. yüzyıl romanının “üç büyükler”inden Robert Musil’in bu ufak ama amansız metni, tadına doyum olmaz ironisiyle ahmaklık üzerine edebiyatın eşsiz sayfalarını getiriyor karşımıza… Ahmaklığın bir zekâ eksikliği olup olmadığını tartışırken bu kavrama farklı bir ışık altında bakmamızı sağlıyor. Musil’in metnin sonunda dediği gibi, ahmaklığa karşı en önemli çare, “alçakgönüllü olmaktır”. Alçakgönüllülük ise, gücün ve iktidarın tadını aldıkça bazı kişilerin uzaklaştıkları bir erdemdir.. Kendinden çokça söz etmek, bencillerde, tedirgin kişilerde, hatta melankoliklerin belli bir kesiminde de görülen kötü bir alışkanlıktır. (Eserden S:30) Arada sırada hepimiz aptalızdır; hatta duruma göre kör veya yarı kör davranmak zorunda kalırız, aksi halde dünya dönmez olurdu. (S:80) aptallık hakkında sız ne düşünürsün üyorsunuz, ozamn buyurun #OKUYUN & #OKUYUN UN
Deneme, İnceleme, Edebiyat
Ahmaklık ÜzerineRobert Musil · Kırmızı Kedi Yayınları · 2019991 okunma
2020 42. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2020 10:49
Aptallık Üzerine, aslında Robert Musil tarafından Mart 1937'de Viyana'da Avusturyalı Werkbund'un (mimarlar, sanatçılar ve inşaatçılar federasyonu) davetiyle düzenlenen bir konferans. Robert Musil'i okumak her zaman kolay değildir, ama her zaman çok zevklidir. Bu kısa parçada, isminden de anlayabileceğiniz gibi, insanların aptallığından bahsediyor. Konferansın yapıldığı tarih göz önüne alındığında, aptallığın o dönemde büyük bir ivme ile yükseldiğini görebilirsiniz. Naziler bu konferanstan sadece 18 ay sonra dünyayı kaosa sürükleyecekler ve aynı kaosu dört yıl boyunca Almanya'da ve ardından Avusturya'da yaratacaklar. Elbette Robert Musil bunu çok iyi biliyordu ve hatta bunu birkaç kez ima etti. Robert Musil’in çok daha geniş bir görüşü vardı ve ileri görüşlü bir bakış açısıyla yaşıyordu hayatı. Aptallığın ne olduğu sorusuna dilsel açıdan yaklaşıyor ve basitçe “aptal” (ve benzeri kelimelerin) kelimesinin kullanımını inceleyerek başlıyor konuşmasına ve en yaygın örnekleri açıklayarak devam ediyor. Her ne kadar kendi yöntemini saflık olarak adlandırsa da, Robert Musil yine de bu yöntemle bazı büyüleyici sonuçlar elde etmeyi başardı. Robert Musil’in tarzının herkes için uygun olmadığını söyleyebilirim. Anlatımında düşüncelerini direkt olarak acımasız bir dürüstlükle dile getiriyor ve diğer yazarların yaptığı gibi kendisinden başka kimsenin anlamadığı yabancı kelimeler kullanmıyor. Doğrudan konuya yönelip söylemek istediğini söylediği halde bazı cümlelerini iki kez okumak zorunda kalabilirsiniz. Şahsen benim çok beğendiğim yazar ve kitaplar arasında yerini aldı bu eser. Keyifli okumalar 🕊
2018 11. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2018 23:20
20. yüzyılın 3 büyük romancısı kim olarak görülüyor otoritelerce, benim gibi bilmeyenlerdenseniz yazayım. Başyapıtı Niteliksiz Adam ile Musil, Ulysses ile James Joyce ve Kayıp Zamanın İzinde adlı dev eseriyle Marcel Proust. Ahmaklık Üzerine Musil'in 1937'de Viyana'da yaptığı konferans metni. Ahmaklık ve ahmak olmak kavramlarına örneklerle ışık tutmaya çalıştığı, Niteliksiz Adam'a göndermeler yaparak savlar oluşturduğu, konuyu farklı açılardan ele alan bir deneme. İlk olarak ahmaklığa dair konuşacak herkesin, kendisinin ahmak olmadığını, akıllı olduğunu varsayması gerektiğinden, bunu beyan etmenin de bir tür ahmaklık göstergesi olarak kabul edileceğinden dem vurarak, bu ikilemin altını çiziyor. Ve bazı durumlarda (efendi-köle, öğretmen-öğrenci ilişkisi gibi) ahmaklığın bile isteye akıllılığa tercih edilebileceği, böylece güç dengesinin korunacağı örnekler sunuyor. Yani ahmak sayılmanın akıllıca olduğu meseleler. Ahmaklıkla kibir arasındaki ilişkiden, bolca kendinden söz etmenin ve kendini övmenin insanlar arasında bıraktığı o 'saf ahmak' imajından, 'ahmak' ve türevi lafları hakaret etmek için kullanan ve duygularını ifade etmede cümleleri yetersiz kalan insanların ahmaklıklarından, akıl ve duyguların içiçe geçmesinden mütevellit ahmaklığın akılsızlık gibi kullanılmasının yanlışlığından bahsediyor Musil. Ve zaman zaman hepimizin ahmaklık ettiğini söyleyerek, ilerlemenin ancak bu şekilde olabileceğini bize şu öğütle ifade ediyor. "Elinden geldiğince iyi, mecbur kaldığın ölçüde kötü iş gör, bunu yaparken yaptığın işteki hata sınırlarının bilincinde ol!" Kitaptaki tek ve görece büyük bir sorun, kadınların duygusallığının, uzun hikayeli ve ayrıntılı konuşmalarının, kendinden bahsetmelerinin bir kaç yerde ahmaklık olarak sunulması. Yani bu özellikler kadınlara
Ahmaklık ÜzerineRobert Musil · Kırmızı Kedi Yayınları · 2019991 okunma
2021 116. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2021 15:36
20. yüzyılın en önemli romancılarından Robert Musil’in Aptallık üzerine kitabı 1937'de Viyana'da Avusturyalı Werkbund'un davetiyle düzenlenen bir konferans aslında. Kitabın isminden de anlayabileceğiniz gibi, insanların aptallığından bahsediyor. Okuyan kişiye güzel bir sorgulama yaptırıyor. Acaba bende aptal mıyım diyorsunuz. Yazar aptallığın zeka eksikliği değil, daha çok duygu hatası olduğunu da söylüyor. Yazarı okumaya, tanımaya başlamak için bu kitabı tercih edebilirsiniz. Ben niteliksiz adam serisini okumayı çok istiyorum fakat cesaret edemiyorum. Bir anda okunabilecek bir eser olduğunu düşünmediğim için, ince eserlerden başlamak istedim.
Gerekmiyorsa Gerek Yok
2020 4. kitabı
Anlamak için bir alt yapıya sahip olmak gerektiğini düşünüyorum. Zira aptallık üzerine konuştuğu çok açık ama ne anlattıklarını anlamayarak aptal gibi hissettirebilecek bi konuşma metni. Orta seviye bir zekaya sahip olan ben, aptal durumuna düşememek için kendimi zorlayıp, "Hah tamam anlıyorum evet" derken birdenbire komplike cümlelerle "hoop! öyle kolay değil, bunca yıl boşuna dirsek çürütmedik herhalde" dercesine, "aslında bi halt anlamıyorsun haddini bil" diyen sevgili yazarımızın konuşma metnidir. Bool bool vaktiniz var ve anlamak için her paragrafı başa sarıp sarıp okumakla alakalı probleminiz yoksa, öğretici bir kitap. Aptallığın ya da aptal olma durumunun zekayla alakası olmadığını zeki insanların da aptal olabileceği ya da aptallık yapabileceği konusunda enine boyuna detaylandırarak kafamıza vura vura en azından bana öğretti. Kavramı / olguyu anlatırken dolambaçlı, janjanlı kelimler seçtiğinden izahat açısından bana biraz karmaşık geldi okurken beyin yaktım ve dön başa tekrar ederken hayli zaman harcadım ve bu yüzden mesleki, araştırma ya da konunun meraklısı vb değilseniz ihtiyacı olmayan birinin okuması ziyan diye düşündüğüm bi kitap. Ancak felsefeye yatkın veya kavramların anlamlarına meraklıysanız size mani olmayalım, iyi eğlenceler dileyelim.
Felsefe
Aptallık ÜzerineRobert Musil · Tutku Yayınevi · 2020991 okunma
AHMAK DEĞİLİM DEMEK AHMAKLIK MI?
2023 18. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2023 08:58
Robert Musil 1880 Almanya Doğumlu Yazar. Birçok yazar gibi o da ölümünden sonra daha popüler olmuş. Kitap aslında davetli olduğu bir organizasyonda yaptığı konuşmaların bir derlemesi. Tarih boyunca bu konu üzerine eğilmiş bir çok yazarı inceleyerek yazdığını belirtiyor. Ancak kaynakça açısından seyrek olmuş ve daha çok örnek niteliğinde kalmış. Erasmus’un Aptallığın Övgüsü kitabından sonra biraz hafif buldum. Kitabın bazı kısımlarında Kadınlar üzerinden verilen örneklerden dolayı rahatsız edici olsa da tam söylenmek istenilen anlaşılamıyor. Yine de akılda kalıcı bir kitap olacaktır. Üstelik 2-3 saatte okuyabilirsiniz.
Felsefe
Ahmaklık ÜzerineRobert Musil · Sia Kitap · 2022991 okunma

Robert MusilYazar · 17 kitap
Tam adı Robert Edler Von Musil'dir. 1880 yılında Klagenfurt'da doğdu, 1942 de Cenevre'de öldü. Öğrenim hayatı, tıpkı Kafka'da olduğu gibi, babasının isteği doğrultusunda geçmiş, babasının istediği okullarda okumuş ve yine onun isteği üzerine makine mühendisi olmuştur. Daha sonra Berlin Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji, matematik ve fizik okuyarak psikoloji alanında doktora yaptı. Henüz 26 yaşındayken yayımladığı "Genç Törless" adlı romanı ile birden bire eleştirmenlerin dikkatini çekmiş, kendini tamamen yazarlığa vererek dönemin önemli üniversitelerinden gelen asistanlık tekliflerini geri çevirmiştir. Edebiyatta, özellikle biçimi ön plana çıkaran yazarları eleştirmiş "sanat sanat için değil, sanat hayat içindir" anlayışını savunmuştur. Tüm edebi yaşamı boyunca sosyal ve toplumsal sorunlarla uğraşmış, bunları romanına ustalıkla yerleştirmesini bilmiştir. 1930 yılında ilk cildi yayımlanan başyapıtı "Niteliksiz Adam" ile hayatı boyunca uğraşmasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü bitirememiş, özellikle üsluba verdiği önem nedeniyle bazı bölümlerini defalarca yazmıştır. Bu eserinde, I. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasının kültürel uyuşmazlığını, güvensizliklerini, kırgınlıklarını büyük bir ustalıkla yansıtır. Gerek eserlerinin derinliği, gerek sanata bakışı ve gerekse yapıtlarının sanatsal nitelikleriyle Robert Musil, 20.yüzyılın en büyük Alman romancılarından biri olmasının yanında, modern romanın da temel taşlarından biridir. Adı okurlar tarafından pek duyulmasa da eleştirmenlerce genellikle Franz Kafka, James Joyce, Marcel Proust ve Virginia Woolf gibi modern romanın önemli isimleriyle birlikte anılır. En önemli eseri olan "Niteliksiz Adam" yarım kalmış olmasına rağmen dünya edebiyatının anıt romanlarından biridir. Çağdaş romanın oluşumunda önemli katkıları vardır.