Merhaba,
İlk önce Jack London için söylenebilecek söz; kitaplarının büyük bölümü macera, gezgin insanlar ve doğa koşullarında hayatta kalma savaşımını içeren ve bunu sürükleyici bir anlatımla anlatan, bana göre en büyük amerikalı yazar.
Bu kitap için kısa öykülerden oluşmuş, zor doğa koşullarına karşı insanların başlarından geçmiş olayları anlatan kısa hikayeler bütünü diyebiliriz.
Yazar o kadar usta ve yetenekli ki 10 sayfalık kısacık bir yazımla insanı içten etkileyen öyküyü ortaya koyabiliyor.
İyi okumalar diliyorum.
Soğuğu ve ayazı parmak uçlarımda hissettim okurken. Betimleme ve tasvirleri sayesinde kuzey topraklarında, buz tutmuş nehrin üzerinde tek başına yolculuğa çıkan adamın yerine koyabiliyorsunuz kendinizi. Çaresizliğini, korkusunu, endişesini, ölüm-kalım savaşını, hayatta kalma mücadelesini ve çabasını sanki kendim yaşamış gibi hissettim kitap boyunca. Ve kitap bitince bir rüyadan uyanmış gibi oldum. Oturup bir saatte okunabilecek bir kitap. Kısa fakat birçok önemli mesaj içeriyor.
Kitap 3 öykü içeriyor. Ateşi Yakmak(1908),Ateşi Yakmak (1902) ve Yaşama Azmi.
Ateşi Yakmak isimli iki öykü arasında belirgin farklar olmakla birlikte aynı serüveni anlatıyor. Aslında iki farklı son sunmuş yazar okuyucuya.
Ateş YakmakJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202116,2bin okunma
Okurken ateşin ne kadar kıymetli bir insani ihtiyaç olduğunun farkına istemeseniz de varıyorsunuz. Hikayeyi sanki kahraman değil de ben yaşıyor gibi nefessiz kalarak okudum. Soğuğu iliklerime kadar hissettim.
Hissettirdin Jack Usta!
Ateş Yakmak hikayesinin ilk versiyonunu ve daha sonra yazarın sanatı üzerinde deneyim kazanıp; dünya üzerinde yeni yerler görmesi, yaşamasıyla beraber bambaşka bir insan olarak yazdığı ikinci versiyonunu okurken keyif aldım.
Sanki demo hali ve pro halini dinlediğim bir şarkı gibiydi. Esintilerle doluymuş aynı zamanda da tamamlanmış hissi.
Yaşama Azmi hikayesini okurken baya gerildiğim satırlar oldu. Bi yandan bacağımı sallarken bi yandan hızlı hızlı okumaya çalışırken kendimi fark ettiğim ve duraksattığım anlar vardı . Yaşamla ölüm arasında gidip gelişi ve aslında iki sonun da okuyucu tatmin edecek olması… Okurken heyecanlanmak güzel şey.
Jack London’ın okuduğum üçüncü eseriydi. Hepsinde işlediği soğuk, kar, buz ve beraberinde getirdiği başarılı betimlemelerle karakteristik bir yazar benim için.
Bu eserini beğendiyseniz Bir Kuzey Macerası’nı daöneririm.
Kitap" Bir Kuzey Macerası"na çok benziyor. 3 hikayede de buzullarda verilen yaşam mücadelesi anlatılmış. Güzel ve sürükleyici bir kitaptı. Ana konuyu şu cümleyle özetleyebilirim: "buzullarda yakılan ateş hayattır."
akıcı,sürükleyici yazarın yalın ama etkileyici anlatımıyla soğuğu ve kışı iliklerime kadar hissettiğim karakterlerin çaresizliğini,hayatta kalma mücadelelerini heyecanla okuduğum bir kitaptı.
Kısacık ama bir o kadar da sarsıcı bir kitap..
Soğuk havaların insanı olarak içimi donduran bu üç hikayeden zevk aldım mı? Hem evet hem hayır.. çünkü bir Alaska hayranı olarak tekrardan Into The Wild’ı izlemiş, nutku tutulmuş ve zihnindeki ihtimallere yenik düşmüş biri gibi bitirdim ilk hikayeyi..
İnsanın doğa karşısında ne kadar hırslanırsa, aklını kenara koyup doğayı ve kanunlarını ne kadar küçümserse o kadar kaybettiği bu savaşa tanıklık etmek çok üzücü.
Doğal sınırlara ulaşmak.. ama aşmamak, aşmayacak kadar akıllı olmak.. işte mesele bu.
İkinci hikayede benzer konuyu farklı bir şekilde sonlandırıyor yazar ve aslında birincide gizlice verdiği mesajını açık açık veriyor.
“Asla tek başına yola çıkma!”
Üçüncü ve son hikaye ise tam bir azmin, sabrın ve gerilimin harmanı.. doğa ve insan arasındaki sınırı ve nasıl da ince olduğunu, hasta kurt ve kahramanımız arasındaki beslenme savaşında anlıyoruz. Beslenme aynı zamanda yaşam savaşında.. yaşamak elbette zafer sayılır. Savaşa gerek var mıydı? İşte orası tartışılır.
21 Ağustos da Gaziantep te 38 derece sıcaklıkta okurken üşüdüm çok kısa 3 öykü den oluşan bu kitabı herkese öneriyorum mutlaka okuyun ve çevrenize okutun
Jack London!!! Bize alaskanin sogugunu ustaca diliyle hissettirdi adeta. Yiyecek ve atesin insan hayatinda ne kadar onemli ikili olduklarini ogretti bizlere. Hikayeyi o kadar guzel betimlemelerle anlatti ki kuzey buz denizinde Kahraman sizmissiniz gibi hissettirdi.
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.