Osman Cemal halk muharriridir (yazarıdır). Yani bir muharrire verilebilecek en güzel, en temiz, en değerli sıfatlardan birini halk ona vermiştir. Halk ona “halk muharriri” demiştir. Halk sözü geniş bir insan kalabalığını ifade eder. Halk sözü kendi damı altına fukara ve orta köylülüğü, esnafı, zanaatkârı, işçiyi ve münevverliğin bir tabakasını toplar. “Osman Cemal bu kalabalıktan asıl hangisinin muharriridir?” diye sorulursa verilecek cevap şudur: -Osman Cemal bilhassa esnaf, zanaatkâr zümrelerinin yazıcısıdır.Fakat aynı zamanda şehir “lumpen”lerinin fotoğrafçısı da olabilmiştir. Yazıcı, romancı, hikâyeci, mizahçı geçinen bir çok “üstat”ların Osman Cemal’den öğrenecekleri bir çok şeyler vardır. Eğer onlar eserlerinin niçin okunmadığını merak ediyorlarsa “okutabilme”nin sırrını Cemal’den sorsunlar. Cemal sanat bakımından ifadesi olduğu muhiti çok iyi bilir. O muhitin içinde yaşar, o muhitin neşesi, kederi Cemal’in uzviyetiyle (organizmasıyla) öyle kaynaşmıştır ki, bütün ideolojik kararsızlığı ve esnaf ve zanaatkâr muhitinin ideolojik kararsızlığının ifadesidir. Zaten Cemal’in bir büyük kusuru varsa o da bu kararsızlığı bir ayna gibi aksettirmesi, buna bir istikamet vermek istememesidir. Sanatkâr “ruhların mühendisi” olmalıdır. Osman Cemal bu işi de yaptığı gün Türk halk edebiyatı onun şahsında bir dev adımı atacak. Çünkü Karagümrük’e, Kasımpaşa’ya, Sarıgüzel’e, Aksaray’a, Etyemez’e, Topkapı’ya bütün bu halk mahallelerine girip, oradaki evlerin kapılarını çalabilen Osman Cemal’in kalemi icap eden ideolojiyi kazandığı gün büyük bir kuvvettir.
Yazar:
Osman Cemal Kaygılı
Osman Cemal Kaygılı
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Şubat 2011Yayınevi: Destek Yayınları
ISBN: 9786054455218Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Osman Cemal Kaygılı’nın hayatını araştırırken, 1894 depreminde Feshane’deki Cezri Kasımpaşa Camii içindeki okulda ( okula henüz başlamış) enkaz altında kaldığını gördüm.Kendisinden üç yaş büyük bir kız tarafından kurtarılmış. Aygır Fatma’da Zehra üzerinden bu kurtarıcısını anlatmış Kaygılı. “İstanbul’un geniş halk yığınlarını, kenar semtlerde yaşayan insanlarını, alaturka tiplerini esnaf tabakasını çok yakından tanıyan Osman Cemal, bu çevrelerin yaşayışını ve kişilerini son derece canlı, renkli bir gözlem ve gerçeklik içinde eserlerine aktarmıştır.” diyen Şemsi Kutlu’yu doğrular adeta Aygır Fatma’da Osman Cemal Kaygılı. Çocukluğunun geçtiği kenar mahalleyi mekân seçer Osman Cemal Kaygılı, Hasan ile Mediha’nın aşkını anlatırken. Zehra’nın annesi eli maşalı Aygır Fatma’yı çok sevdim.
Aygır Fatma
Aygır FatmaOsman Cemal Kaygılı · Destek Yayınları · 201162 okunma
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Tesadüfler Silsilesi Bir Roman
Aygır Fatma, ilk kez 1936 yılında Son Posta gazetesinde tefrika edilmiş bir roman. Dili oldukça anlaşılır olmakla birlikte yazarın zaman zaman kullandığı sokak ağzı, argo ifadeler romana renk katmış. Osman Cemal Kaygılı, belki döneminin belli başlı yazarları kadar sükse yapmamış fakat kendisinin çok iyi bir gözlemci olduğunu yazdıklarından
Aygır Fatma
Aygır FatmaOsman Cemal Kaygılı · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202462 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 saatte okudu
Mert Kadın Fatma
Aygır Fatma. Osman Cemal Kaygılı Roman 200 sayfa dorlion yayınları Mayıs 2021 . 2024 yılının ilk okuduğum romanı Osman Cemal Kaygılı'nin Aygır Fatma'sı oldu. Yazar 1890-1945 yılları arasında yaşamış, eserlerinde oluşturduğu karakterle tanınmış ve yazar dostlarından övgüler almıştır. Günlük yaşam ile konuşmaların uyumu eserlerinde yer almış karakterlerin çevreyle uyumunu büyük bir olgunlukla yakalamıştır. Okur eserin adını gördüğünde kitaba mesafeli yaklaşabilir. Ancak eseri okuduğunda bu ismin anlamının çok farklı olduğunun ayırdına varır. Eserin geçtiği mekan İstanbul'dur. Yazar sizi semt semt dolaştırır. Yazıldığı dönemin semt özelliklerini ramazan eğlencelerini, tiyatro topluluklarını ve kimlerin kurulan çadırlarda rol kestiğini görür, o günleri yaşamış olursunuz. Eserimizin kahramanı Hasan bir bayram günü annesinin elinden tutarak bayram yerine gider. Paytonlar çocukları alarak şamatalarla Kâğıthane'ye götürür. Kağıthane de yapılan eğlencelerden sonra bayram yerine dönülür. Hasan Kendi yaşlarında ki 6 7 yaşındadır bir kızın yanına oturur. Bu kızı unutamayan Hasan yıllar sonra o kıza rastlar ve olaylar zinciri başlar. Hasan'ın aşklarının sıkça işlendiği romanda tek olumsuzluğun kurgudaki bazı boşlukların olduğunu söyleyebilirim. 1930' lu 40' li yılların sosyal yaşamını, dilini ve kişilik oluşumunu öğrenmek isterseniz öneririm. Türk sineması tadında, iyi okumalar dileğiyle... .
Aygır Fatma
Aygır FatmaOsman Cemal Kaygılı · Dorlion Yayınevi · 202162 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.