Fotoğraflı Klasikler

Babalar ve Oğullar

Ivan Turgenyev

2022 25. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 18:21
Ivan Turgenyev'in Babalar ve Oğullar romanını tanımayan yoktur heralde,zira kendisi felsefe derslerinin vazgeçilmezlerinden birisidir.Bunda Turgenyev'in en tanınmış eseri olması büyük elbette ama asıl nedeni kendisinin nihilizm üzerine yazılmış ilk roman olmasıdır.Nihilizm nedir diyecek olursak da ,19.yy ortalarına doğru gençlerin arasında yer edinmeyi başarmış,her şeyi anlamsız,değerden yoksun gören bir felsefi bakış açısıdır.Daha doğrusu herşeyin sorgulanmasını,düzenin ve onun aşıladığı değerlerin yok sayılmasını ele alır.Tamda bu yüzden eserin yayınlandığı yıl büyük bir yankı uyandırmış ve Turgenyev ülkeyi terk edene kadar da ortalık durulmamış.Bana sorarsanız eğer Babalar ve Oğullar'ı benim için klasik bir jenarasyon hikayesidir.O dönemmin Rusyasında var olan iki nesilin birbiri ile olan çatışmasını ele alır ve bunu sıradan iki aile Bazarovlar ve Kirsanovlar üzerinden anlatır.Genç nesil dönemin her entelektüel genci gibi birer nihilist ve neredeyse birer bolşeviktir.Onlara göre babaları fazla romantik,fazla geleneklerine bağlı bireylerdir.İşte bu iki gencin tatil için memleketlerine gelmesiyle başlar tüm hikaye.İlk olarak sıradan bir toprak ağası olan Kirsanovlar daha sonra ise oldukça dindar olan Bazarovlar ziyaret edilecektir.Gelgelelim ki ziyarette umdukları gibi gitmez.Peki ama nolur? işte bunu okuyunca öğreneceğiz.Ama şu kadarını söyliyim ,eğer daha benim gibi geç kalmak istemiyorsanız Babalar ve Oğullar'ı okumalısınız.Kocaman tavsiye..
2022 56. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 12:22
Klasik kitapları okumayı seviyorum. İnsana dil zevkini tattırıyor. Bu kitap da en sevdiğim klasik kitaplar içinde yer almasa da hoşuma gitti. Tavsiye ederim.
2021 30. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2021 01:48
Babalar ve Oğullar okuduğum diğer Rus eserlerine göre biraz farklı olduğunu hissettirdi bana. Aşırı Rus milliyetçiliğini yer yer eleştiren tespitler hissediliyor eserde. Yine diğer Rus Edebiyatı eserlerine göre bu eserde Rus köylüsünün geri kalmışlığı köylüyü küçümseyerek, aciz ve karamsar görerek değil de köylü yüceltilerek eleştirilmiş gibi hissettim. Daha aydınlık ve umut verici bir toplum hayali bence nihilist karakter Bazarov’un seçkinci bir bakış açısı ile bizlere sunuluyor. Bu noktada eseri diğer Rus klasiklerine göre farklı kılıyor bu bakış açısı. Değerli bir klasik. Keyifli okumalar.
2022 18. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2022 09:46
Alışık olduğumuz Rus edebşyatına göre biraz basit kaldı bence. Kahramanları, dönemine göre olayları güçlü yazılmış ancak birleşince Rus klasikleri için konuşmak gerekirse yeterince iyi değildi.
2020 8. kitabı
Bazarov karakteri akıllardan çıkmayacak nüanslarıyla çok sarsıcı ve gerçek. Turgenyev'in dehası sayesinde karakter gelişimlerini inceliyor, nihilizmle tanışıyor, aristokrasi içinde yoğrulan nesil çatışmasını okuyoruz. Düşünün ve okuyun bu romanı.
2020 61. kitabı
Aristokrat ve batı hayranı iki baba ve onların nihilist çocukları ile fikir çatışmasını anlatan bu roman, yazarının Rus aydınları tarafından dışlanmasına da sebep olmuştur. Dönemin Rusya köy hayatını da bolca tasvir etmiş Turgenyev. Karakterlere arada bir diğer adları veya soyadı ile hitap edilmesi bazı yerlerde diyalogları anlamayı güçleştirebiliyor. Başyapıt bir eser diyemesem de iyi romanlardan biri bence.
2020 63. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2020 01:14
Merhabalar, Bugün itibariyle okunacak klasikler listemden bir kitap daha eksilmiş oldu. Daha okuyacak çok kitap, az zaman var. Turgenyev'den okuduğum ilk eser. Kitapta adından da dolayı bir kuşak çatışması okuyacağımı biliyordum ama hayal ettiğim kadar da olmadı bu ve kuşak çatışması kadar önemli başka şeyler de vardı tabi. Zengin-fakir, kentli-köylü yaşamı tarzı vs. Kitabın baş karakteri Bazarov okuyucunun hem takdir edeceği hem de yer yer gıcık olacağı bir karakter bana kalırsa. Bazarov, her şeyi inkar eden, hiçbir değer tanımayan (nihilizmin o dönemler daha adı konulmamış sanırım ama karakter kısaca nihilist) bir karakter. Kitabın sonuna geldiğimde üzüleceğim bir karakter olacağını asla tahmin etmezdim. Aynı zamanda Bazarov'un akıl hocalığı yaptı Arkadiy karakteri de oldukça önemlidir. Babalar ve oğullar'ın oğullar kısmı oluyor Bazarov ve Arkadiy. Spoiler vermemek amaçlı içeriğe fazla girmek istemiyorum ama kitapta en sevdiğim şey, sonuna gelindiğinde 'şimdi ne oldu, ne yaptılar buradan sonra, burada bitmeseydi keşke' gibi şeyler dedirtmemesi oldu. Gayet tatmin eden bir sonla bitiyor. Hikayede aynı zamanda bir aşk hikayesi de var tabi. Okumayı düşünen herkese iyi okumalar diliyorum şimdiden.
2020 86. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2020 20:57
Merhabalara, kötü günler geçiriyoruz ne yazık ki! Dün depremden bir saat önce bu harika kitabı bitirmiştim ancak şimdi yorum yazabilme fırsatı bulabildim. İzmir’de yaşanan deprem hepimizi üzdü, hala enkaz altında kalan vatandaşlarımız varsa umudumuzu kaybetmeden dua edelim Babalar ve Oğullar kitabına değinecek olursam çok farklı bir Rus edebiyatı okudum diyebilirim. Adını yansıtan bir eser olmuş kesinlikle, kuşak farkını ve çatışmasını eleştirel ve gözlemci bakış açısıyla sayfalara taşımış yazar. Nihilist bir genç olan Bazarov üzerine yoğunlaşmış ve etrafında gelişen olayları anlatmış. 19.yy Rusya’sında “nihilizm” yani yokçuluk ve hiççilik gençler arasında entelektüel bir akımdı, bu akım eski ve yeni nesil arasında kuşak çatışmalarına neden oldu. Nihilizmi sıradan bir kitap içine yerleştiren ama sıradışı bir şekilde anlatan Turgenyev, Rus edebiyat dünyasında büyük tartışmalara neden oldu ama bir yandan da dünya edebiyatına ses getiren güzel bir katkısı oldu bu eserin. Kesinlikle şans verilmesi gereken bir eser... Bilindik Rus edebiyatı değil, bambaşka bir şeyler arıyorsanız mutlaka bakın. Hoşçakalın, sevgiyle ve kitaplarla kalın.
2021 34. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2021 01:30
Rus edebiyatının unutulmaz yazarı Turgenyev’in bu çok bilinen eserini uzun zamandır okumayı istiyordum. Romanın kahramanı Bazarov arkadaşı Arkadiy’in evine gittiğinde orada Arkadiy’in babası Nikolay Petroviç ve amcası Pavel Petroviç evlerine gelen bu doğa bilimlerinden başka değer tanımayan nihilist genci şaşkınlıkla karşılar. İlerleyen zamanlarda Bazarov ile Arkadiy’in amcası Pavel arasında çeşitli anlaşmazlıklar çıkar. Nihilist Bazarov ise hiçbir şeye önem vermemesine rağmen aşka yenik düşer. Bu roman arka kapak yazısında da belirtildiği gibi kır kökenli aydınların kent kökenli aydınlara yenik düşüşünün öyküsüdür. Edebi anlamda oldukça zevk alarak okuduğum bir romandı. Ayrıca kitabın elimdeki yeni baskısı Türkiye’den 20 çağdaş fotoğrafçının Can Klasikleri’nin özel dizisi için 20 kitabın kapak fotoğrafını özgün yorumlarıyla hazırladığı 20 klasikten biri.
Bir Nihilistin Portresi!
2022 22. kitabı
"Kuru bir akağaç yaprağı koptu ve yere düşüyor; hareketleri aynı kelebeğin uçuşuna benziyor. Tuhaf değil mi? En hüzünlü ve ölü bir şey, en neşeli ve canlı şeye benziyor." (Sf. 165) Turgenyev, insanı bir girdap gibi kitabın içine çeken ve bırakmayan akıcı, anlaşılır üslubuyla okuyucunun gönlünü kazanmayı başarıyor. Yazar sizi kaleminin peşine takıp götürüyor ve kendinizi kâh Bazarov ile kurbağa avında kâh yatak döşek hasta yatarken bulabiliyorsunuz. Ayşe Hacıhasanoğlu’nun başarılı çevirisiyle sunulmuş bu eser 256 sayfa kalınlığında, tek soluk yetmese de birkaç solukta okunabilecek sürükleyici bir kitap. Mart 1862’de yayımlanan eser, radikal aydınlar tarafından şiddetle eleştirilirken en sevdiğim yazar Dostoyevski, Turgenyev’e hayranlığını bildirmesinin ardından yazardan bir teşekkür mektubu alır: “Bazarov ile neyi dile getirmeye çalıştığımı öylesine ince bir duyarlılıkla, öylesine kapsamlı bir biçimde anlamışsınız ki… Sanki benim ruhuma girmiş, hatta benim söylemeyi gerekli bulmadığım şeyleri bile sezmişsiniz. Dilerim… sizin gördüğünüz şeylerin bir parçasını olsun herkes görür!” Dostoyevski, Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları’nda, Bazarov’dan, Turgenyev’in “Tam bir nihilist olmasına karşın huzur bulamayan (soylu bir yüreğin nitelikleridir bunlar), hep bir şeyler arayan Bazarov” olarak söz ediyor. Burada Bazarov tam da Turgenyev’in aktarmayı amaçladığı türden bir trajik kahraman olarak görülmektedir, onun trajedisi, dürtülerini ve özlemlerini bastıramadığı, inkâr edemediği “kocaman yüreği” ile Batıcı düşünceleri (ideolojisi) arasındaki çelişkide yatmaktadır. (Dostoyevski: Bir Çağının Yazarı, Joseph Frank, Sf. 379) Bir Sovyet Rusya eleştirmeni kitabı “çağdaş yaşamın özlü ve sanatsal tarihçesi” olarak nitelemiştir. Her şey bir yana doğa bilimlerine

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.