Beyaz Kale

Orhan Pamuk
17. yüzyılda Türk korsanlarınca tutsak edilen bir Venedikli, İstanbul'a getirilir. Astronomiden, fizikten ve resimden anladığına inanan bu köle, aynı ilgileri paylaşan bir Türk tarafından satın alınır. Garip bir benzerlik vardır bu iki insan arasında. Köle sahibi, kölesinden, Venedik'i ve Batı bilimini öğrenmek ister. Bu iki kişi, efendi ile köle, birbirlerini tanımak, anlamak ve anlatmak için, Haliç'e bakan karanlık ve boş bir evde, aynı masanın iki ucuna oturur, konuşurlar. Hikâyeleri ve serüvenleri, onları veba salgınının kol gezdiği İstanbul sokaklarına, Çocuk Sultan'ın düşsel bahçelerine ve hayvanlarına, inanılmaz bir silahın yapımına, "Ben neden benim?" sorusuna götürecektir. Hikâyelerin günden geceye doğru ilerlemesiyle, gölgeler yavaş yavaş yer değiştirir. Orhan Pamuk Beyaz Kale'de, Doğu ile Batı arasındaki benzerliklere ve farklılıklara bakarken, milli ve bireysel kimliklerimizin gerisinde yatan yapaylığı ortaya çıkartarak, iki kültürün ortak paydasını vurguluyor. Okur İstanbul manzarası eşliğinde izlediği bu yarı gerçek yarı hayal hikâyede, kendi varoluşunun özünü aramaya davet ediliyor. "Doğuda yeni bir yıldız yükseldi, bir Türk yazarı, Orhan Pamuk." NEW YORK TIMES BOOK REVIEW "Beyaz Kale, Batı-Doğu ilişkisi üzerine yazılmış zarif ve önemli bir kitap (...) Kafka ve Calvino ile kıyaslanması hiç de abartılı değil." THE INDEPENDENT "Ustaca kurulmuş paradokslarla örülü, hayranlık uyandıran zarif bir postmodern hikâye." PUBLISHERS WEEKLY
Yazar:
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 199Basım Tarihi: Kasım 2012İlk Yayın Tarihi: 1987Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789754704549Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
199 syf.
9/10 puan verdi
Incelemeye kitabın giriş cümlesini yazan Faruk Darvınoğlu'ndan söz ederek başlamak istiyorum. Zira beni bu kitabı Orhan Pamuk mu yoksa kendisi mi yazdı diye tereddüte düşüren bu ismi araştırdığımda kendisinin Orhan Pamuk'un Sessiz Ev kitabının karakteri olduğunu öğrendiğimde bunu bilmediğim için çok utandım. Fiziksel olarak birbirlerine çok benzeyen Italyan bir köle ve Müslüman bir Hoca üzerine kurulan ana tema 17. yüzyılda geçiyor ve Osmanlı'yı ele alıyor. Savaş yıllarından, veba hastalığından, astronomiye ve bir çok alana merak salarak gelişmeye çalışmaktan da bahsediliyor. Ülkesine kaçmak için cesaret gösteremeyen kölenin, Müslüman olmadan Osmanlı'da nasıl yaşadığını da gözler önüne seren bu kitabın son bölümünde Hoca ile yollarının nasıl ayrıldığı anlatılıyor. Orhan Pamuk'un kendi kitabına yaptığı incelemesinde ise ana temayı özdeşlik üzerine kurmakta çok zorlanmadığını itiraf ediyor ve konu olarak benzer bir çok kitaptan yararlandığını da açıklıyor. Faruk'a da değinmeden geçmiyor elbette :) Son olarak kitabının Doğu-Batı sentezi düşüncesi içinde okunmasını da istemiyor. Keyifli bi 200 sayfaydı benim için. Burdan Sessiz Ev'e Faruk'u tanımaya gidiyorum :) Herkese keyifli okumalar..
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 20129,1bin okunma
Reklam
199 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Yazardan okuduğum 2.kitaptı. Başlangıç olarak öneren arkadaşlarımın tavsiyesiyle okudum, doğru bir tercih oldu. Osmanlı'ya esir düşmüş bir İtalyan'ın ağzından kaleme alınmış bir nuvel. Olay örgüsü; kitap yazılırken, doğaçlama şekilde dönem kitaplarının sentezi gibi. Yazar sonsözünde de bu şekilde yazdığını, 16 yıl sonra kitaba tekrar dönüp bir son verebildiğinden bahsediyor. Doğu-batı tartışmasına hiç girmek istemiyorum, ben bu kitabı, vay Osmanlıyı nasıl ayak altına almış, vay ne cahil cühela ecdadımız varmış şeklinde yorumlamayacağım. Yazara karşı hiçbir önyargım da yok. Eleştireceğim nokta şu; kitap, sanki kötü bir çeviriden okuyormuşsunuz hissi veriyor. Kalemini pek sevemedim açıkcası. Ben İhsan Oktay Anar'ın ballı lokma betimlemelerine, Türkçeyi harikulade tertibine alışık olduğum için de olabilir. Kıyas yapmıyorum, ama kullanılan kelimeler dönemden izler taşıyabilirdi. Dostoyevskinin Ötekisinden, Doktor Jekyll ve Bay Hide'a kadar çoğu kitaptan izler görebilirsiniz. Karmaşanın sentezi gibi. İstanbul'daki Veba günleri karantinasını çok enteresan anlatmış yazar. Korona günleri ile benzerliği elbette var, merak edenler okuyabilir. Arşivlerdeki elyazmalarından yararlandığını söylüyor. Vesselam, Orhan Pamuk'u yabancıların neden daha el üstünde tuttuklarını anlıyorum. Bu durum bende bir önyargı oluşturup yazara mesafe koymama neden değil. Okumaya devam.. Diğer kitaplarından daha ümitliyim.
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 20129,1bin okunma
2/10 puan verdi
Kral çıplak devam!
Başı iyi başlamış olsa da sonrası maalesef akmadı, hem sıradan dili hem yavaş ilerleyen kurgusu oldukça vasat. Komik olmaya çalışmış ama olamamış. Aynı konunun çok daha başarılı versiyonu için bakınız:
Kitab-ül Hiyel
Kitab-ül Hiyel
İhsan Oktay Anar
İhsan Oktay Anar
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 20129,1bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.