Çevirmen:
Dilek Turan

2021 22. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 17:39
Kitapta ellili yaşlarda bir babanın kızından ve eşinden uzaklaşması işlenmiş. Tabi başta ruhsal olarak baba önce öfke ve nefret duyarken daha sonra duyarsızlaşmaya ve en sonunda umursamaz biri oluyor. Zweig bu kitapta da bu babanın ruhsal çöküşünü işlemiş. Benim hoşuma gitti , gerek cümleleri gerekse kahramanların sadeliği .. Tabii diğer kitaplarına göre biraz sade gelebilir ..
İnsan ve Duygular
Bir Kalbin ÇöküşüStefan Zweig · Anonim Yayıncılık · 202020,5bin okunma
2024 33. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2024 00:40
Bir olaya istemeden denk geldiğinizde net olmayan düşünceler zihninizi kemirip durdu mu? Şüphe beyni, kalbi, ruhu kemiren bir duygudur. Korku ve nefretle harmanlanarak kişiyi içten içe çürütür. Kitap Salomonsohn’un psikanalizi olarak da okunabilir. Yaşlı bir adam olan Salomonsohn’un çevresindeki insanlara rağmen hissettiği yalnızlıktan, anlaşılamamaktan ve hastalığın da vermiş olduğu etkiden dolayı günden güne erimektedir. Kitaptaki olaylar okuyucu bir bakıma ikiye bölmektedir. Bir kısım, ataerkil kültürle büyümüş dini inanışlarına bağlı orta doğu insanı Salomonsohn’un düşüncelerini ve hissettiklerini doğru kabul ederken bir başka kesim ise Salomonsohn’un gereksiz yere kuruntu yaptığını, sadece kendisini düşünen bir bencil olduğunu, çevresindeki herkes kabahatli iken tek hatasız olanın kendisiymiş gibi düşünmesinin çok yanlış olduğunu savunmaktadır. Kitabın sonunda kendinizi Salomonsohn’un yerine koyduğunuzda, siz olsaydınız yaşananlar karşısında ne hissederdiniz ve nasıl bir yol çizerdiniz? Salomonsohn’un acılarını derinden mi hissederdiniz yoksa karşısına karşı geçip bu düşüncelerinin yersiz olduğuna dem mi vururdunuz? Keyifli okumalar dilerim…
Bir Kalbin Çöküşü-İnceleme
2024 23. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 01:42
Stefan'ın kalemine, üslubuna her zaman hayran kalıyorum. 60 sayfalık bir kitap sizi ne kadar etkileyebilirse o kadar etkiliyor. Hikayede karakter isimlerinden sadece Erna var, o da yaşlı adam'ın kızı. Yaşlanana kadar hep karısı ve kızı için çalışmış ve dinlenmek için çıktığı aile tatilinde kızı Erna'nın başka kişilerle görüştüğününe şahit olması üzerine iyice kederlenen babası, düşüncelerinin çıkmaz girdabında ve içsel hesaplaşmasıyla baş başa kalıyor, karısına eve gitmeyi teklif ediyor ama karısı reddedip bir de küçümseyici sözler söyleyince "Ve kalbin çöküşü başladı." cümlesiyle yazar, adamın içsel dünyasına daha da giriyor, iyice umursamaz olan, elini eteğini her şeyden çeken adam geçirdiği bir kalp ameliyatı sonrasında vefat ediyor. Ama o depresyon sürecini bile o kadar güzel ve etkileyici anlatmış ki karakterle beraber siz de üzülüp, o anları yaşıyorsunuz.
Bir Kalbin ÇöküşüStefan Zweig · Venedik Yayınları · 202120,5bin okunma
2023 9. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 18:41
Bir kalbi temelinden sarsmak için kader her zaman sillesini vurmaya, sertçe müdahale gücüne gerek duymaz; aksine, asıl sudan sebeplerden yıkım üretmek onun zapt edilemez yaratma hevesini kamçılar. Stefan Zweig bu hikayesinde Salomonsohn isimli yaşlı bir adamın hayatı boyunca ailesi için çalışıp didinip kendi hayatını hiçe sayarak sırf onların mutluluğu için kendi mutluluğundan vazgeçişini anlatıyor … Ailesi ile yaptığı bir tatil de göreceği bir olay hayatını tamamen değiştiriyor ve hayatı boyunca yaptığı herşeyin boşa olduğunu anlıyor….. Kitapda tek beğenmediğim konu sonu oldu sonun böyle biteceğine hiç ihtimal vermezdim ….. Neyse fazla spoiler vermeden herkese keyifli okumalar dilerim
Bir Kalbin ÇöküşüStefan Zweig · Anonim Yayıncılık · 202020,5bin okunma
Başkalarını çok fazla düşünen bir kimse kendisini unutur.
2023 115. kitabı
Stefan Zweig
'den psikolojik bir hikaye Yaşlı bir adamın yaşamından, ailesinden nasıl uzaklaştığını okuyoruz satır satır. Hayatta öyle değil midir bazen her şeyden kaçmak istersin. Hele bir de en yakınların, sevdiklerin ağır geliyorsa sana işte o zaman gitmek istersin sonsuzluğa... Ve herkes kendi hayatından, yaşadıklarından sorumludur. Merakla okuyabileceğiniz, okurken sizi düşüncelere sürükleyen değerli bir kitap.
2026 23. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 14:46
Yaşlı bir adamın hikayesi. Yıllarca ailesi için çalışmış kendi hayatını ikinci plana atmış, yalnızlık ve geç kalmışlıkla hayatını yaşayamamış bir adam ve her günün tadını çıkarmak isteyen karısı ile kızının kısa ama psikolojik olarak yaralayıcı hikayesi. Yazar hikayesinde dramatik ve içsel kırılmadan çok güzel bahsetmiş. İnsana ailesi de olsa önceliğin kendi hayatı olması gerektiğinin mesajını vermiş. 50 senesini adadığı kızı ve karısı onun acılarından habersiz yaşamış ve önemsememiş, bunu farkettiğinde insanın kalbi çökmez mi? Ritmik olarak nefes alıp verir ancak içerilerde kopan bir şey bir daha yerine konulamaz. Stefan Zweıg bu eserinde insan ruhunun derinliklerini, yalnızlığı, içsel kırılmaları, geç kalmışlığı, fazla fedakarlığın sadece kişiye zarar vereceğini sade ama keskin bir dille dramatik etkiyi arttırarak anlatmış. "Tuhaftı, sanki bedeni kendinden uzaklaşmış gibiydi. Acı çekmiyordu, hiçbir anı işkence çekmiş olan sinirlerini çekiştirmiyordu. Her şey sessiz ve mıhlanmış gibiydi... "
Bir Kalbin ÇöküşüStefan Zweig · Kızıl Panda Yayınları · 202120,5bin okunma
2024 68. kitabı
Öldürdünüz adamı, göz göre göre öldürdünüz. Susuz kalmış ama ev ahalisinin ilgisinden ve duyarlılığından uzak, yanından her gün geçilen ama hiç görülmeyen bir oda bitkisi gibi sorumsuzca soldurdunuz. Herşeyini verdiği halde, biraz sevgiyi, biraz saygıyı çok gördünuz. Gözleri yeni açılan, çaresizliğin ve kararsızlığın kıskacında debelenen bir insan böceğinin hikayesi... Çok etkileyici dili ve psikolojik derinliğiyle harika bir eser. Tüm babaların, annelerin ve evlatların okuması gerekir diye düşünüyorum. Kitapla kalın...
·56 syf.·
2025 732. kitabı
Bir Kalbin Çöküşü
bireyin iç dünyasında yaşadığı sessiz çöküşün romanı… Kahramanın içinde bulunduğu yalnızlık, çaresizlik ve hayatla bağının yavaş yavaş kopuşu, Zweig’in ince ruh çözümlemeleriyle öylesine berrak anlatılıyor ki kendini satırların içinde bulacaksın … Yazar, kalbin kırılışını abartıya kaçmadan, ama sarsıcı bir gerçeklikle tarif ediyor. Aslında bize şunu hatırlatıyor: İnsan bazen dışarıdan dimdik görünse de içten içe çökebilir, sessizce tükenebilir. Bu yüzden bu kitap, yalnızca bir hikâye değil; aynı zamanda insan ruhunun kırılganlığını, kalbin görünmez yaralarını anlamak için bir rehber gibi. Keyifli okumalar
Bir Kalbin Ölüşü
2022 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2022 17:58
Stefan Zweig
'ın yine kısa ve etkili bir romanı.. Yaşlı ve hasta bir adamın yalnızlıktan (kalabalıktaki), kederden ve anlaşılamamaktan günden güne eriyişini anlatıyor.
Erik H. Erikson
Erik H. Erikson
'un "Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk" evresine iyi bir örnek oluşturan bu hikaye; yaşlı adamın yerine kendimizi koydurup onun neler hissettiğini çok güzel bir biçimde betimliyor. Okurken içimden sürekli bu adama hadi kalk, konuş, bir şeyler yap ve içini dök dedim fakat okumaya devam ettikçe o yaşlı adam oldum. Anlatım bana o kadar ustaca geldi ki bir duygu bir okura ancak bu kadar başarılı aktarılabilirdi. Hikayenin son cümlesi ise kitabı özetler nitelikte: "...kalbi artık onu incitmeyi çoktan bırakmıştı." Umarım hepimiz bir kalp ölmeden önce onun için bir şeyler yapabiliriz ya da kalbimizin ölüşünü seyretmek zorunda kalmayız.
İnsan ve Duygular
2022 16. kitabı
Stefan Zweig'in kısa ve bi o kadar etkili bir romanı. Yaşlı ve hasta bir adamın yalnızlıktan (daha doğrusu bulunduğu kalabalıkta kendini yalnız, dışlanmış, hor görülüp küçümsenmiş) kederden ve anlaşılmamaktan günden güne eriyip hastalığına yenik düştüğünü anlatıyor. Bütün hayatını, gençliğini eşinin ve kızının mutlu ve rahat bir hayat geçirebilmesi için çalışmaya adayan Salomonsoh'un yaşadığı hayal kırıklığı sonrasında eşinden, kızından hatta hayattan umudunu keserek içine kapanması, iç sesi ile duygularını ifade ettiği eserde Stefan Zweig'in akıcı dili ve betimlemeleri kitabın bir solukta okunmasını sağlıyor.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.