Cep Boy

2025 200. kitabı
Mehmet Rauf un "Eylül" başka bir psikolojik romanı. Sade ve anlaşılır bir anlatım yöntemiyle , fazla karışık olmayan bir aşk hikayesi üzerinden yazılmış güzel bir psikolojik eser. Gösteriş içinde hapsolmuş sadeliğin temsilcisi Müjgan ile gösterişli gibi görünen fakat özünde sade olan Pertevin aşk hikayesi. Aşkın tatlı fakat yabani okulu böğürtlen benzetmesi ile aktarılmış...
Alıntı
2024 50. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 01:03
Kırık Hayatlar
Kırık Hayatlar
Bir yanda -Kırık Hayatlar romanında- arkadaşının gazına gelerek, ölüm döşeğindeki çocuğunun başından bir saniye ayrılmayan, hayatını kendisine adamış, melek diye nitelendirdiği eşini aldatan Ömer Behiç; diğer yanda daha ilk defa gördüğü gösterişli hayata bütün sadeliğiyle meydan okuyan Müjgan'a aşık olan ve insanlığa güvenini yitiren Müjgan'a aşkını ispat etmek için canını ortaya koyan Pertev bey. Aşk, sevgi sabır gerektirir. İnsan ne istediğine karar verip, verdiği sözlerin ve kararların arkasında dimdik durursa mutluluğu hak eder. Ömer Behiç gibi ne istediğini bilmeyen, hatalarını kabullenemeyen, her şeyden önce vicdanını aldatan sonrasında özür bile dileyemeyen insanların pişman olması neyi değiştirir ki? Bir insanın bir daha kimseye güvenememe sebebi olduktan sonra...
2022 24. kitabı
BÖĞÜRTLEN 🪐 Servet-i Fünûn döneminin tanınmış simalarından olan Mehmet Rauf; hikâye, roman ve oyun türünde eserler vermiş, düzyazı şiirler kaleme almıştır. Kadın-erkek ilişkilerinde görülen duygusal gelgitler, karşılıksız aşklar, zor elde edilen mutluluklar Mehmet Rauf’un romanlarının temelini oluşturur. Böğürtlen adlı uzun hikayesinin temelinde umutsuzlukla beslenen aşk vardır. Yazar , zor elde edilen bir aşk ile kolay kazanılan bir aşkı karşılaştırır. Eserin erkek başkarakteri zengin bir delikanlı olan Pertev, arkadaşı Nihat aracılığıyla üç kız kardeş ve bir kuzenden oluşan bir aile ile tanışır. Şekûre, Nigar ve Mahmure isimli kız kardeşler para düşkünü kızlardır. Babasını kaybettiği için bu ailenin yanına sığınan kuzenleri Müjgân ise, eğitimine devam eden terbiyeli bir genç kızdır. Müjgân diğer kızlara benzemediği için Pertev’in ilgisini çeker. Gururlu ve gizemli tavrı, duyarlı kişiliği ile Pertev’in sevgisini kazanır. Kendisini hayallere kaptırmayan Müjgân, eser içerisinde “böğürtlen”e benzetilmektedir. ️ “Evet, tıpkı böğürtlendi. Yalnız yetiştiği dikenli çitlerin, müşevveş dalların üstünde temastan uzak, nazardan gizli, gayr-ı kabil-i tahvil içinde hükümran olan mağrur ve muhteşem bir böğürtlen kraliçesi! “ Şu an hangi kitabı okuyorsunuz, tavsiye eder misiniz ? Okuduğunuz eserlerden beğendiniz alıntı/alıntılar nedir ?
1000k
2021 36. kitabı
Ağır kelimelerin aradan ayıklanamadığı, 1925 yıllarında ki insanların yaşam tarzını günümüze yansıtan BÖĞÜRTLEN; benzetmeler ve betimlemeler konusunda başarılı bir öykü. İlk psikolojik roman olan Eylül'ün yazarı tarafından kaleme alınan öykü aşkın ne kadar amansız, insanın karşısına bi anda çıkan ve aşık olanın da aşık olunanında seçim ve çabalarıyla hiç bi bağlantısının olmadığını işlemiş. Her ne kadar öykünün başlarını beğenmiş olsam da sonuna doğru yazar bana bu öyküyü yazmaktan sıkılmış da bir an önce bitirmek istiyormuş izlenimi verdi. Aslında bekelenilen son beknelinenden önce işlenmiş.
2023 7. kitabı
Mehmet Rauf'un Eylül, Ferda-yı Garam ve Genç Kız Kalbi kitaplarından sonra okuduğum dördüncü kitabı.   Ahlaki açıdan serbest birer hayat süren, üç kız kardeşin kuzeni olan  Müjgan ve ona ilk görüşte, karşılıksız bir aşkla bağlanan, Pertev'in hikayesini okuyoruz kitapta. Üç kız kardeşin ahlak anlayışının tam tersidir Müjgan.           (Dikkat spoiler)   Pertev, bu kadar ahlak fakiri insanlar yanında, böylesine namuslu bir kız olmasına şaşırmıştır belki de. Müjgan'ın verdiği red cevapları, kaçmaları kısacası bu aşkın zorluğu, Petev'in tutkusunu büyütür. Aslında Müjgan'ın bu sert tavrı, kuzenleri gibi bir yapıda ve yaşayışta olmadığını göstermek için, erkeklere karşı ördüğü bir koruma duvarıdır.   Gün geçtikçe Müjgan Pertev'in çevresinde oluşuna alışır. Sonunda bu yoğun ilgiden hoşlandığının farkına varır. Pertev'in niyetinin de kötü olmadığını anlayınca yumuşar ve evlenme teklifi gelmesiyle mutlu son :))   Kısacık güzel bir hikaye. Güzel ahlak ve saf sevgi her dönemde değerlidir...
2026 10. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 01:50
Mehme
Mehmet Rauf
Pertev İstanbul'da doğmuş ve büyümüş varlıklı bir ailenin oğludur. Bir gün atkadaşı Nihat'la birlikte Büyükada'da bir davete katılırlar. Davette Müjgan adında genç bir kıza aşık olur. Fakat Müjgan ona aslı yüz vermez. Diğer kadınlara hiç benzemeyen bu yabani, soğuk ve asık suratlı kız Pertev'in tüm çabalarına rağmen onu sürekli redder. Gurur ve aşkın olduğu öyküde olaylar hiç beklenmedik şekilde noktalanır. Böğürtlen Mehmet Rauf'un tıpkı Eylül romanı gibi psikolojik tahlillere yer verir. Olaylardan ziyâde insan iç dünyasının çokca yansımalarına yer verir.
2023 1. kitabı
Mehmet Rauf, Eylül romanı ile psikolojik roman türünü edebiyatımıza kazandıran yazarımız, Osmanlı Devleti'nin son yılları batılılaşma dönemi yazarlarından.. Dönemin gelişmelerine yetişemeyen ülke insanı, gelişme gösteren batıya yönünü dönmekle kalmamış, alması gereken yenilikleri almaktan, yapması gereken gelişmeleri yapmaktan önce ahlaki yapısını, yaşam tarzını, toplumsal görüntüsünü taklit etmiştir. Her teknolojik gelişme beraberinde kendi ahlakını, yaşam tarzını üretir.. Bizim toplumumuz bu dönemde kurtuluşun taklitle olabileceği kanısındaydı. Nitekim bu da ikilem yarattı. Doğu-Batı çatışması, alaturka-alafranga  tarzı ikili görüntüler hâlâ süregelmektedir.Sürüncemede kalmış bir biz sorunu doğurmuş. Bu gelişmeler doğrultusunda romanla hayatımıza giren yaşam tarzı toplumumuza sirayet etmiş ve toplumu etkisine almıştır. Çeşitli eğlenceler, partiler, danslar,aile sınırlarını zorlayan ve aşan bir serbestlik durumunun özgürlük ve batılılaşma çatısı altında sunulması.. Yazarımız Eylül romanına benzer bir hikaye konusuyla yazmış Böğürtlen 'i. Bohem hayatına sürüklenen aydın kisvesinin nelerle meşgul olduğu, neleri ön plana aldığı, sanki bir çöküşün üstünü simli,naylon bir palazla(örtü) kapatmak gibi bir durum bu. Duygusal bir şaşkınlık yaşayan Pertev'in ,genellemeler dışında, sıradışı, geleneksel davranan Müjgan' a olan ilgisi diyelim...Bu ne bir aşk, ne sevgi ,ne bir tutku.. Aykırılığın  çekiciliği.. Geleneksel Türk yaşamına aykırı bir yaşam şeklinin daha 1900 'lü yıllarda bu kadar normallesmesinin şaşkınlığını yazmış yazarımız, Pertev ve Müjgan 'la..
2023 26. kitabı
Mehmet Rauf insan psikolojisini çok güzel sözcüklere dökebiliyor. Ozellikle Eylül romanını okuduğumda bunu yoğun olarak hissetmiştim. Ve o romanını çok severek okumuştum. Bu kitabinda da yine edebiyatı olsun, yalınlığı- akıcılığı olsun harika bir anlatım çıkarmış. Konusu da dikkat çekici ve ilerleyen bir konuya sahip. Amaaaaaa kitaplarda en sevmediğim mesaji vermeye çalışan bir havası vardı. Ozellikle yazarlar o mesaji içten hissediyorsa ve bize kitaplarıyla bunu dayatmaya calisiyorlarsa sinir oluyorum. Yazarın vermek istediği mesaj ise "Kadinlar sadece namusluysa değerli olurlar. Erkeklerin namusu onemli değildir. Kadın bir çok şeyi başarabilir, zeki akıllı olabilir ama onlar o kadar önemli değildir. Kadının önemlisi sessiz evinde üsturubuyla oturan, erkeklerle geçmişi olmayan, kocasına hizmet eden klasik (yok) olan kadın değerlidir. Digerleri müsvettedir. Kitap bas bas bu mji bagiriyordu. Sinir olarak bitirdim diyebilirim. Kadını insan olarak ne zaman görecek bu zihniyetler acaba!!! Bir cok romanda kadinlar aşağılanır ama orada yazarların mesajlari bellidir. Kadının çektiği acıyı okura hissettirmek ve ne kadar zor durumda olduklarını göstermektir. Bir de böyle Böğürtlen romani gibi kadını erkeğin alt tabakası olarak gösteren ve gerçekten buna inanan bunun dogru olduğunu düşünen bir kisim var. Peyami Safa'nin kitaplarini okudugumda da bunu yoğun olarak hissederim. Alafranga alaturka kavgasını hep kadınlar üzerinden yapar.....!!!! Daha neler yazarimda simdilik burada birakmak istiyorum yazdıkça sinirleniyorum çünkü
Edebiyat & Roman
Pertev ve müjgan
2023 5. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 21:57
Bu romanda ezelin eyşanı polatın elifi sevdiği gibi bir aşk hikayesine şahit olmuş olacaksınız. Okurken türkçe hafızamın ne kadar yetersiz olduğunu hissettim. Kelimelerin bu kadar akışkanlıkla ve o kadar kaygan bir şekilde ilerleyişine şahitliğimin muhtemelliğine hayran kaldım
Aşk
O zamanın A Ş K'lari
Puan vermedi·87 syf.·
2024 22. kitabı
Pertev üzümlü kekim. İlk goruste aşka inanır mısınız? sorusunun cevabısin be adam. Lakin aşk'in güzelliği ya şarkılarda, ya şiirlerde, ya da böyleli romanlarda şahane gösteriliyor. Zira bu dönemde amansız bir hastalık hissiyatı uyandırıyor biz insanlara. Bir adamın bu denli aşık olabilmesi çok ilginç geliyor. Müjgan ama nasıl da içli, duygulu, her kadın gibi guvensiz. Ya eskiden güzeldi sevdalar ya da insanlar ruhsuzlasti. Neyse sonuç olarak kitap güzeldi beğendim. Sevgiler Wisss
BöğürtlenMehmet Rauf · Kapra Yayıncılık · 20211,711 okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)