Boyalı Kuş

Jerzy Kosinski

2021 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 18:46
İnanılmaz rahatsız edici olaylar mevcut. Bir an “böyle şey nasıl olur?” Deyip bırakmayı bile düşündüm fakat direndim. İkinci dünya savaşı sırasında ufak bir çocuğun başından geçenler, miniğin ağzından anlatılıyor. Dişlerimi sıka sıka,gözyaşlarımı tutmaya çalışa çalışa okudum. Kitabın sonunda beni çok mutlu eden bir şey oldu fakat spoiler içerdiğinden ve kitabın başından beri merak uyandırabilecek bir nüans olduğundan onu şu an paylaşamıyorum. Ama eminim okuyan sizler de ufak çocuk adına sevineceksiniz ..
2024 54. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 23:36
Jerzy Kosiński tarafından yazılan ve II. Dünya Savaşı döneminde geçen bir roman. Roman, savaşın ortasında ailesinden ayrılan küçük bir çocuğun hayatta kalma mücadelesini konu alır. Kitap, insanın doğasında bulunan şiddet ve acımasızlık gibi temaları işlerken, toplumun dışlanmış bireylere yönelik zalim davranışlarını da eleştirir. Polonya’da yaşayan Yahudi bir çocuğun başından geçen zorlukları anlatır. Ailesi tarafından savaşın başlangıcında uzak bir köye gönderilen bu isimsiz çocuk, savaştan kaçarken bir dizi köyde sığınmaya çalışır. Ancak her sığındığı yerde farklı derecelerde istismara ve şiddete maruz kalır. Bu süreçte, insanlar tarafından sürekli dışlanır ve hor görülür. Kitap boyunca çocuğun gözünden, insan doğasının karanlık yüzü, savaşın yıkıcı etkisi ve toplumun dışarıya karşı acımasız tutumu işlenir. Kırsal halk, çocuğu bir uğursuzluk ya da şeytan olarak görür ve ona korkunç işkenceler uygular. Romanda, başlıca sembol olan “boyalı kuş” metaforu, bir kuşun diğerlerinden farklı olduğu için dışlanmasını ve öldürülmesini simgeler. Romanın sonlarına doğru çocuk, savaş bittiğinde kurtarılır ve sonunda hayatta kalmayı başarır. Ancak, yaşadığı travmalar onu derinden etkiler, insanlığa ve topluma olan güvenini kaybeder. Kosiński, bu romanında insanın içsel şiddetini, savaşın dehşetini ve bireyin yalnızlığını etkileyici bir dille anlatır. “Boyalı Kuş”, savaşın çocuklar üzerindeki etkilerini ve insanların hoşgörüsüzlüğünü gözler önüne seren bir eser olarak edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırmıştır.
Eh
2023 55. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 12:46
acıtasyonun abartılması beni yordu. bu kadar da kötü olmaz ki be kardeşim yeter bi olay değişsin artık dedirtti. çevirmen çok başarılı yalnız. Güzeldi okuduk işte diyebilirim. ama beklentimi karşılamadı.
Dünya Edebiyatı
Boyalı KuşJerzy Kosinski · E Yayınları · 19805,6bin okunma
Bitmeyen zincirleme vahşetin, travmanın okunması zor hikayesi...
2023 36. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 00:00
Boyalı Kuş'u okumadan önce filmini izledim. Film hakkında, tek cümleyle; şiddetin, vahşetin, cehaletin, sapıklığın, kısacası her türlü kötülüğün duygudan arındırılmış ama estetize edilmiş halini izlediğimi söyleyebilirim. (720pizle.mov/izle/dublaj/the...) Belki de onca sarsıcı kareyi soğukkanlılıkla izlenir kılan bu. Kitaba (ve dolayısıyla filme) adını veren Boyalı Kuş; bir kuşun doğal görünümünden farklı şekilde boyanarak sürüsüne geri gönderilmesi, farklı görünümleri nedeniyle sürü tarafından saldırıya uğrayıp öldürülmesi ve bu durumun bir insan topluluğunun eğlencesi haline gelmesi metaforunu ifade ediyor (#215226565). Olaylar benzer şekilde ilerlese de zaman, mekân, olay bağlamında, film ve kitap arasında birtakım farklılıklar söz konusu. Kitap, 2'nci Dünya Savaşı sırasında, giderek ağırlığını hissettiren Nazi tehlikesi karşısında, güvenli olacağı gerekçesiyle ailesi tarafından uzak bir köye gönderilen küçük bir çocuğun yaşadıklarını konu alıyor. Edebiyat çevrelerinde her ne kadar bazı aksi iddialar olsa da kitapta anlatılanlar önemli ölçüde yazarı Jerzy Kosinski'nin bizzat yaşadığı veya yakınlarının anlattıkları olaylar. Psikolojik ve fiziksel şiddet, ırkçılık, ayrımcılık, cinsel istismar, savaş, katliam, propaganda sarmalında köyden köye yer değiştiren "Boyalı Kuş"un yaşadıkları, küçük bir çocuğun gözünden, sert bir gerçeklikle, duygudan ve acınma hissinden arınmış bir anlatım tarzıyla okurla buluşturulmuş. Bu yapılırken, tüm yaşananlar küçük çocuğun aklına geldiği, ağzından dökülüverdiği gibi, hiçbir etik veya duygusal norm gözetilmeksizin örüntülenmiş. Kitap da filmi gibi oldukça sert; insanoğlunun kötülükte sınır tanımadığının, cehaletin insanlara neler yaptırabildiğinin,
Kitap İncelemesi
·243 syf.·
2020 114. kitabı
Detaylı bilgi vermeyeyim. Kitap 2. Dünya savaşı sırasında savaşın en acımasız taraflarını yalnız başına yaşayan kimsesiz küçük bir çocuğun gözünden(6-12 yaş arası) o günkü şartlarda neler çektiği, gördüğü eziyetleri ve vahşetleri anlatan akıcı bir kitaptı. Kitap uzun zamandır listemdeydi ama bir türlü alıp okuyamadım. Aklımdan çıkmış desem yeridir. Nasip Halk kütüphanesinden temin edip de okumak oldu. Eve halk kütüphanesinden Kitap servisi yapıyor belediye karantina günlerinde. 1980 Yılı Nisan Ayında basılmış Tam 40 yıllık kitabı okudum. Mis gibi kokusu vardı ve sararmıştı :) Ankara Keçiören'de İkamet edenler için Link: kecioren.bel.tr/kitap-sorgu.html Kitabı Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Travmaların Hissizleştireceği
2023 10. kitabı
Okunma: 22 Mart 2023 01:06
Kitap gerçek bir travma kitabı.Her bölümde darklo mekanda yaşanan ayrı travmaları görüyoruz.Her şey bi kenara bunları yaşayanın bir çocuk olması insanı daha da etkiliyor.İşte savaş tam olarak böyle bi şeydir.Oradan oraya sürükler, çaresiz bırakır, tüm umutları sömürür.Bununla birlikte soy kırımı da görüyoruz.Büyücüler ormancılar çiftçiler..Kimse masum değil.Bir sürü caninin arasında caniliğin normalleştirildiği bi yerde masum bir çocuk ne kadar masum kalabilir? Bunun cevabı elbette çocukken masum kalsa da büyüdüğünde işlerin değişeceğidir. Ebrar Tezer Boyalı Kuş Jerzy Kosinski
Boyalı Kuş
2020 9. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2020 00:34
2. Dünya Savaşı sırasında ailesinin hayatta kalması için bir başkasının yanına yolladığı esmer siyah saçlı bir çocuğun, savaş süresince yaşadıkları, hayatta kalma mücadelesi karşılaştığı olaylar bir çocuk bakış açısı ve hayal gücüyle anlatılıyor. Savaşın insanları nasıl değiştirdiği, hayatta kalmak uğruna kişilik ve insanlıklarından nasıl saptıklarına şahit oluyorsunuz. Savaş bitse bile ne acılar ne de etkileri sona eriyor. Hayatta kalanlar ise tüm ideallerini ve inançlarını arkada bırakıp başka birer insan olarak sadece nefes alıp yaşayan bir canlıdan farksız bir şekilde, kendilerini başka bir savaşın içinde buluyorlar.
2021 9. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2021 15:34
Boyalı kuş, adını çok fazla duyduğum ama bir türlü alıp okuyamadığım bir kitaptı. Bugün itibariyle kitabı bitirmiş bulunmaktayım. Kitap için söylenebilecek aslında çok şey var ama daha kısa tutup dizinde merakınızı uyandırmak için biraz bahsetmek istiyorum. Eee herkesin bildiği üzere kitap 2. Dünya savaşı sırasında Nazilerin yaptığı zulmü anlatmakta. Kitaptaki kahramanımız ailesi tarafından savaştan kaçırılması için doğuya gitmeye hazırlanan bir yolcunun eline teslim etmesiyle başlıyor. Boyalı kuşun oradan oraya savrulan hayatını gittiği yerlerde neler yaşadığını nelere tanık olduğunu anlatıyor. Böyle özetlemek bu kitabı ne derece doğru bilemiyorum daha iyi fikir vermek için bir kaç alıntı sizlerle paylaşacağım.. “Tanrı’nın gözünden bakıldığında madem iki tarafta cinayet işliyordu, o zaman ikisinin savaşı kaybetmesi daha anlamlıydı.” “Kör olunca hayat boyu gördüklerini de unutur muydu acaba insan ? “
2025 10. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2025 15:49
İnsanların nasıl kötü, daha kötü, en kötü olabileceğinin belgesel bir romanı aslında Boyalı Kuş. Toplulukların kendinden olmayana karşı, hem de küçücük bir çocuk olmasına rağmen nefret ve kininin devasa boyutlara ulaştığının belgesi niteliğindeki eserde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Avrupa'da geçen olaylar zincirinde yazar, adını anmasa da Polonya olduğunu düşündüğümüz topraklarda ve kendi başından geçen olaylardan esinlenerek kaleme aldığı dram, vahşet ve kötülük dolu bir dünyayı anlatıyor bize. Kitaba adını veren "Boyalı Kuş"un, sürüden alınıp farklı renklere boyandıktan sonra tekrar o kuş sürüsüne bırakılan ve kendi hemcinsleri tarafından acımasızca parçalanarak katledilen kuşu anlatan bir metafor olması nedeniyle Kosinski tarafından, tüm dillerde aynı isimle çevrilmesi istenmiş. Zorlu savaş koşullarında hayatta kalabilmesi umuduyla ailesi tarafından yaşlı bir akrabalarına bırakılan altı yaşındaki küçük bir çocuğun, yanında kaldığı yaşlı kadın öldükten sonra verdiği amansız yaşam mücadelesi ve maruz kaldığı eziyet, aşağılanma, horlanma, taciz, küfür ve dayak dolu öyküsünün anlatıldığı Boyalı Kuş, Avrupa ve Dünya Edebiyatının en büyük belgesel romanları arasında yerini almış bir başyapıt aynı zamanda.
Savaşın ahlaksızlığı
2024 4. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2024 04:12
Altı yasinda ikinci dünya savasina şahitlik etmiş ailesinin yaşama sansini arttırması için bir köylüye emanet ettigi ve köyden köye elden ele gezen çirkinliği yüzünden çingene ve yahudilere benzetildigi için başına gelmeyen işkence ve kötü muameleye maruz kalmiş bir çocuğun hikayesi. Bir yandan yaklsan Alman nazi tehlikesi bır yandan köylerdeki partizan dehşeti o yetmezmiş gibi savaş psikolojisindeki insnalarin merhemetsizlik ve ahlaksizliklari İnsan kendine su soruyu soruyor. İnsanların cevresine yasatabilecegi vahşetin sınırı nedir? Kahramanımızın bir yandan yaşı büyürken bir yandan ustalarından büyüyü, duayı, çiftlik işlerini, kötülüğü, iyiliği, Tanrı'yı, Şeytan'ı ve daha birçok şeyi öğrenir. Öğrendikçe değişir, değiştikçe hırslanır; bazen umudunu yitirir bazen de direnir. İşte böyledir Boyalı Kuş'un öyküsü. Farklılıkları ile kabul görmeyen, itilen, soyutlanan herkestir aslında Boyalı Kuş..
Edebiyat & Roman

Jerzy KosinskiYazar · 9 kitap
Jerzy Kosiński, Polonya'nın ikinci büyük şehri Łódź'da doğdu. II. Dünya Savaşı sırasındaki bir çocukken, Doğu Polonya'da Katolik bir Polonyalı ailenin yanına sahte bir kimlikle sığındı. Bir Katolik rahibi sahte bir vaftiz sertifikası çıkarmıştı, savaş sırasında Polonya Katolik Kilisesi'nin yaptığı olağan bir uygulamaydı. Kosiński ailesi, Yahudi Polonyalılara büyük bir risk altında (Nazi işgali altındaki Polonya'daki Yahudilere yardım etmenin cezası ölümdü) yardım eden yerel köylüler sayesinde Holokost'tan sağ çıktı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Kosiński Polonya'da ailesiyle birlikte kaldı, Jelenia Góra'ya taşındı ve Łódź Üniversitesi'nde tarih ve siyaset bilimi diplomaları aldı. Polonya Bilimler Akademisi Tarih ve Sosyoloji Enstitüsü'nde asistan olarak çalıştı. 1957'de bazı sahte referanslar kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Kamyon sürmek gibi ufak tefek işler yaptıktan sonra, Kosiński 1962'de, kendisinden 10 yaş büyük olan Mary Hayward Weir ile evlendi. 1966'da boşandılar. Weir, 1968'de beyin kanserinden öldü. Kosiński'ye vasiyetinde hiçbir şey bırakılmadı. Daha sonra bu evliliği, Mary-Jane Kirkland takma adı altında Weir'den bahseden Blind Date adlı romanında kurguladı. Bu arada Columbia Üniversitesi'nde Psikoloji doktorası yaptı ve 1965'te Amerikan vatandaşı oldu. Amerika'da Yale, Princeton, Davenport Üniversitesi ve Wesleyan'da öğretim görevlisi olarak görev yaptı. İlk yazılarını 1960 yılında Joseph Novak takma adıyla yayımladı. Kosiński'nin en bilinen romanları arasında 1965 tarihli Boyalı Kuş ve 1971 tarihli Orada Olmak sayılabilir. Baş rolde Peter Sellers'ın ve filmin yönetmeni Hal Ashby 1979 yılında Orada Olmak romanından bir film çevirdi. Senaryosu Kosiński tarafından yazılmış ve 1980 yılında British Academy of Film and Television Arts (İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) tarafından en iyi senaryo ödülüne layık görülüp, Amerika Yazarlar Derneği tarafından en iyi Another Medium'dan uyarlanmış komedi ödülünü de aldı. Kosiński 3 Mayıs 1991 günü intihar etti. İntihar öncesi yazdığı ayrılma notunda "Her zamankinden daha uzun bir süre uyuyacağım. Buna sonsuzluk deyin."