2025 16. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 23:26
Sade, anlaşılır ve son derece etkili bir dille yazılmış, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Çukurova'dan yoksul işçi manzaraları eşliğinde yine bu işçilerin basit dünyasına ait, gündelik hayatlarını anlatan kısa bir öykü. Okurken bana Germinal romanını hatırlattı sık sık. Çok beğendiğim bir eser oldu.
2021 32. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 23:35
1930'lu yıllar. Adana'nın teneke mahallesi, yoksul insanlar ve fabrikadaki 3-5 kuruşa muhtaç yoksul insanların istilasıyla dolu, zengin iş verenlerin köpek yerine konulduğu bu insanlar aslında fakirin ezildiği, insan yerine konulmadığının bir kanıtı gibi.. İyi ile kötünün, işçi ile ağanın, zengin ile fakirin, umutsuzlukla umudun harmanlanarak anlatıldığı, komşuluğun, aile bağlarının sımsıcak anlatıldığı bir kitap aslında.. Cemile baş karakter gibi görünse de bi kadının verdiği mücadeleleri daha çok barındırıyor içerisinde. Akıcı bir roman severek tavsiye ediyorum.
Cemile Orhan Kemal
2020 151. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 04:48
Mücadele, ekmek, kavga, adana, işçi mahalleleri, yoksulluk ve umudun kitabı. Boşnak kızı Cemile ile dar gelirli kâtip Necati'nin aşkı anlatılıyor.  Orhan Kemal 'de katip Necati gibi katiplik yapmis ve karisi da Cemile gibi cırcır fabrikasinda isciymis. Yazarın kendi hayatını anlattığı üç kitabın sonuncusu.1930 lu yillarin Adanasini, isci kesimini anlatan bir "ask" romani. Sıradan insanların siradan bir kac günlerinden fotografi diyebiliriz. Yazar kendini anlattıyor bu da yazarin hissettigi kendisine cok seyler ifade eden olaylarin okuyucu tarafindan tam kavranamamasina neden olabiliyor.
Tarih
Boşnak kızı
2019 36. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2019 23:24
Bir kasaba, köy yani ne demek isterseniz, burada yaşayan insanların tek umut kaynağı bir fabrika. İşçi halk bir türlü rahat bulamadı burada, kışkırtıldı, bastırıldı, işten kovuldu ne olduysa işçi kesimindekilere oldu. Öte yandan bir Cemile var, güzel boşnak kızı. (Hep güzel olur zaten boşnaklar desek çok da yanlış bir genelleme olmaz sanıyorum.) Sevdiği Kâtip beyefendi ve ikna etmeleri gereken aileler... Bunun yanı sıra bir de Deveci var ki, ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Entrikalar kralı olabilir, dokumacı olsun, Ağa olsun hepsi ayrı entrika peşindeydi. Tabii her hikaye mutlu sonla bitmez. Burada da mutsuz sonlar oldu. Ama iyi yanından bakarsak güzel bir romanı daha eritmiş oldunuz, güzel okumalar dilerim 🤗
Cemile
2021 61. kitabı
Merhabalar, bugün Türk Edebiyatı'nın büyük ustalarından biri olan Mehmet Raşit Öğütçü'nün veya bilinen ismiyle Orhan Kemal'in "Cemile" adlı romanıyla geldim. Kitabımıza
Roman
Orhan Kemal- Cemile, İnceleme
2020 26. kitabı
Okunma: 18 Mart 2020 00:23
Maddi durumu iç açıcı olmayan milyonlarca insanla çevrili bu memleket. Tek mücadele ettikleri de ekmek parası derdi değil. Düşmanlıklar, ilkesizlik, toplum duyarsızlığı, sınıflandırmaya tabi tutulup hor görülme ve daha nicesi. Tüm bunlara karşı bu insanları ayakta tutan dayanışma, dostluk ve kardeşlik bağları. Yorgun argın dönülen evde kendisini karşılayan ana, baba, evlat, kardeş asıl dayanak noktaları. Cemile ve Sadri için babaları İhtiyar Malik’in bizzat kendisi,yaptığı yemeğin kokusu. İki kardeşin yolda atışmalarından sonra kucaklaşmaları. Dargınlığın, anında buhar olup uçması. “İnsanı insan eden paradır. Paran yok mu? Senden rezil, senden adi kimse yok” (Sayfa 85) Ekmek parası tesellisiyle geçinilen işçi yaşantıları, zengin-fakir, ezen-ezilen çatışmaları denilince akla ilk gelen isimlerden Orhan Kemal. Cemile’de, Boşnak kızı Cemile ile 24 lira 95 kuruş aylığa mahkum Kâtip Necati’nin aşk öyküsü işleniyor. Tabii öykünün arka planında 1934 yılının Çukurova’sının işçilerini, ekmek için mücadeleleri gizli. Bir ailenin, bir mahallenin, bir fabrikanın dertlerine ortak oluyorsunuz. Dostluk ve aile bağları içinizi sımsıcak etmeye yetiyor. Hem hüznü, hem neşeyi tadıyorsunuz ki kitabın yalın dili okumadaki güzelliklerin sekteye uğramasına izin vermiyor.
2019 34. kitabı
Orhan Kemal’in insanlarını gerçekçi yepan konuşmaları, verdikleri tepkiler, olaylar karşısındaki tavırları ve hissettiklerini bize aktarmadaki güçleridir. Kurgu, teknik, konu son derece sıradan ama kahramanlarla birlikte dil o kadar içine çekiyor ki beni işte edebiyatın gücü diyorum. Çukurova yöresinin konuşma dilini yazıya aktarmadaki ustalığı sayesinde bunu başarmış.Mesela tomofil : otomobil / mayış: maaş :)
2025 260. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2025 12:07
Merhaba dostlarım En sevdiğim yazarlardan Orhan Kemal’in “Cemile” adlı romanıyla geldim bugun . Toplumcu gerçekçi edebiyatımızın en önemli örneklerinden biri bu kitap.Zaten bence Anadoluyu ,spesifik olarak da Çukurova yı anlatan en iyi iki yazar Yaşar Kemal ve Orhan Kemal dır. Yazar, bu eserinde özellikle işçi sınıfının yaşam koşullarını, gündelik hayattaki zorlukları , yoksulluğu ,insanların hayallerini konu alıyor. Kitap pamuk fabrikasında çalışan işçilerin yaşamlarını merkeze almış. Başkahraman Cemile, genç, güzel ve gururlu bir kızdır. Babası Boşnak olan Cemile ,abisi ve babasıyla çalışmak için buraya gelmiş. Fabrikadaki ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, sömürü düzeni ve işçilerin yoksulluğu romanın arka planını oluşturur. Cemile’nin aşkı, hayalleri ve yaşam mücadelesi ise eserin duygusal ve insani yönü. Cemile, hem kadın olarak hem de işçi olarak iki kat mücadele vermek zorunda kalır. Onun onurlu duruşu, bağımsızlık isteği ve güçlü karakteri dikkat çekiyor. Yoksulluğun ortasında filizlenen aşk duygusal yönü oluşturuyor. Orhan Kemal, yalın ama derinlikli diliyle karakterlerini çok canlı bir şekilde betimliyor.Konuşulan diyaloglarda şiveler bile müthiş aktarılmış.Film izler gibi okuyorsunuz ister istemez . . Fabrika ortamını, işçilerin dayanışmasını ve çaresizliklerini gerçekçi gözle görüyoruz. O donem yazılmış cogu romandaki gibi toplumcu bakış açısı agır basıyor. Kitapla kalın dostlar... CemileCemile Orhan KemalOrhan Kemal
2021 1. kitabı
‘... Eve gitmekten korkuyorum. Karımın çocuklarımın yüzüne bakmaktan korkuyorum usta. Başımınyastığa koyup da yorganı tepeme çekmiyor muyum ? Allah ,Allaaaahh... Sabaha kadar ölç , biç,ölç ,biç...’ Orhan Kemal bu satırlarla yine çizgisini belli etmekte. Bu satırlar bugün hala birilerinin dilinden dökülmekte. İşçilerin ortak acısı,iç yangısı,kaygısı, hayat telaşı devam etmekte. Romanda Cemile işçi bir genç kızın umutlarını nasıl da güzel taşımış sırtında. Baba desen kızına düşkün, evlatlarını korumaktan başka bir gayesi olmayan bir Malik bey... Fabrika işçilerine gelince roman karakterlerinden en acımasız en çıkarcı olanının öcünü alıverince bir rahatladım ki sormayın. Çok da aklım Cemile’de kaldı. Acaba Cemile işçi önlüğünü ömrü boyunca çıkarabilecek mi ? Yoksa üstüne kürkler de giyse yine işçi önlüğü mü görünecek ? Kader Cemile’yi Nasıl karşılayacak acaba ?
2021 112. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 17:23
1934 Adana da yoksul bir işci mahalleslnde işcilerin ekmek parası için verdiği mücadele ve Boşnak kızı işci Cemile ile Katip Necatinin aşk öyküsü anlatiyor.

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.