2024 51. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2024 18:44
Orhan Kemal'in kırsal kesimde yaşayan insanların yaşam mücadelesini ve toplumsal sorunlarını ele alıyor. Romanın ana karakteri Cemile, babasının hastalığı ve ailevi sorunlarıyla... Cemile, güçlü bir kadın karakter olarak, ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olan genc bir kadın. Bu süre zarfinda, hayatta kalma mücadelesi verirken karşılaştığı zorluklar ve fedakarlıklar, onu daha da olgun birisi yapıyor. Roman da, Cemile'nin içsel dünyasını, hayallerini ve toplumsal baskıları sorguladığı anlarla zenginleşir. Cemileye, sadece bireysel bir hikaye olarak bakmamak gerek aynı zamanda toplumsal bir eleştiri olarak da okunabilecek bir eser. Bu eser, insanın dayanıklılığı ve sevgi bağlarının gücünü vurgulayan derin bir anlatı sunar. Ben çok beğendim size de tavsiye ederim.
Alıntı
2025 75. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 10:02
Cemile romanında olay, bir fabrikada çalışan genç işçi kız Cemile’nin etrafında gelişir. Cemile, ağır çalışma koşullarında ailesine destek olmaya çalışır. Fabrikada çalışan Necati’ye karşı içinde bir sevgi filizlenir. Ancak aralarındaki sınıfsal farklar, dedikodular ve hayatın zorlukları bu aşkı güçleştirir. Cemile, bir yandan ailesinin baskısıyla, bir yandan da kendi gururu ve duyguları arasında sıkışır. Roman, işçi yaşamının yoksulluğunu, aşkın masumiyetini ve emeğin ağırlığını sade bir dille anlatır. Okuyacaklara keyifli vakitler dilerim.
2025 44. kitabı
Cemile, Orhan Kemal’le yollarımın kesiştiği ilk duraktı; sade cümlelerin ardında böylesine derin bir insan sesi olabileceğini ilk kez onda fark ettim. Yoksulluğun, emeğin, sevdanın iç içe geçtiği o dünyada her karakter, sanki tanıdığım bir yüz, duyduğum bir soluk gibiydi. Cemile’nin suskun ama dimdik duruşu, bana kelimelerden çok daha fazlasını anlattı; onurun sessizliğini, umudun inatçılığını, sevmenin yükünü… Orhan Kemal’in kalemi, hayatın kenarında kalmış insanlara sadece yer vermiyor; onları romanın kalbine yerleştiriyor. Her satırda bir emek kokusu, her cümlede içten bir hakikat var. Cemile benim için yalnızca bir roman değil, insana yeniden bakmayı öğreten bir aynaydı,sade görünen ama içinde bir ömürlük derinlik saklı bir hikâye.
2021 10. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2021 01:26
Orhan Kemal'in "Küçük Adam'ın Romanı" üçlemesinin sonuncu kitabı. Klasik Orhan Kemal kitaplarından; halkı, halkın dertlerini, yaşamını anlatan... Okurken gerçekleğinden şüphe duymuyorsunuz
2025 35. kitabı
Orhan Kemal ile tanışmama vesile olan bu kitapta fabrika dönemini okuyoruz. Bu süreçte kadınların emeği, dayanışması ve yaşadıkları zorluklar ön planda. Erkek egemenliğinin yavaş yavaş azaldığı da
İnceleme
2023 32. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 02:02
Değerleri, gelenek-görenekleri, hayat gailesi, yaşadığı sıkıntıları ile halkımızı en iyi anlatan yazarlarımızdan Orhan Kemal. Öyle, biz Türk halkını güzel göstermek için çabalamaz, “kol kırılır yen
2024 93. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2024 13:03
“Küçük adamın Romanı” üçlemesinin üçüncü kitabında “ Cemile” Necati ile olan aşkı merkeze alınmış gibi görünse de ; işçi işveren ilişkisi ; hak hukuk adalet mücadelesi; kaçışın vatanından uzak yaşamanın zorluğunu ; kadın isen güzelliğin nasıl zorladığını ve erkek zorbalığına maruz kalmayı anlatırken kitap; benim aslında daha çok anlatılmasını istediğim İzmirli Nusret ve İzzet usta karakterlerinin doğruculuğu ve yol göstericiliği etrafında şekilleniyor ( ne uzun cümle kurdum ya) İşçilerin çaresizliğini kendi çıkarları için yönlendiren güç sahipleri, öfke onlara yönlenince öylece bırakıp kaçmayı kendilerini kurtarmayı biliyorlar . İşçiler hem sömürülüyor hem kandırılıyor hem de işsiz güçsüz kalıyor. Peki anlatı burada bitiyor mu ? Üçleme ile tamamlanıyor mu? Bir çırpıda okunacak bir eser merak içinde…
2018 4. kitabı
Bir dokuma fabrikasında çalışan genç bir işçi kızın yaşamını ve iç dünyasını anlatır. Cemile, hem ailesinin hem de toplumun baskılarıyla mücadele ederken bir yandan da aşkını ve özgürlüğünü korumaya çalışır. Eserde işçi sınıfının zorlukları, kadınların toplumdaki yeri ve ekonomik sıkıntılar yalın bir dille aktarılır. Orhan Kemal, karakterleri yargılamadan, günlük hayatın içinden doğal bir şekilde sunar. Benim için Cemile, sadece bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda toplumun alt sınıfının sesi. Cemile’nin güçlü duruşu ve özgürlük arayışı bana çok etkileyici geldi. Bugün bile güncelliğini koruyan sorunlara ışık tuttuğunu düşünüyorum. İyi okumalar :)
2025 16. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 23:26
Sade, anlaşılır ve son derece etkili bir dille yazılmış, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Çukurova'dan yoksul işçi manzaraları eşliğinde yine bu işçilerin basit dünyasına ait, gündelik hayatlarını anlatan kısa bir öykü. Okurken bana Germinal romanını hatırlattı sık sık. Çok beğendiğim bir eser oldu.
CemileOrhan Kemal · Epsilon Yayınevi · 20045,6bin okunma
2025 52. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 12:01
Cemile
Cemile
, sade ancak etkili bir hikaye anlatıyor. Fabrika duvarlarının ardında ezilen emekçilerin, umutla yıpranmış bir kuşağın sesini okudum.
Orhan Kemal
Orhan Kemal
'in dili yalın, duygusu yoğun, süslü betimlemelerden uzak, insanın ve toplumun gerçeğine odaklı bir anlatım kuruyor. Cemile'nin bakışlarında, yoksulluğun gölgesinde filizlenen insan onurunu, sevmenin ve direnmenin sade güzelliğinin harmanlandığını görüyoruz. Aynı zamanda hem kırılganlık hem de kararlılık var. Her sayfada insan, kendi içindeki direnci ve yaşamın yüküne rağmen ayakta kalmanın anlamını yeniden hatırlıyor. O, hayatın dar sokaklarında bile zarafetiyle yürüyen bir kadındı, yorgun ama asla yenik değil.

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.