Kitabı elime aldım bir solukta bitti zaten inceydi gibi şeyler diyorsanız ayıp etmiş olursunuz. Her gün 1 tane hikaye okumakla ancak anlaşılacak derinlikte bir kitap. Anlamdan çok aslında sindirmek ve sonrasında üzerine düşünmek önemli.
Toplumda maskelerinden kurtulup gerçek benliğine ulaşmak isteyen, hakikatin peşine düşen, yalnızlık ve özgürlüğü bulan kişi deli olarak kabul edilir.
Benim en çok beğendim kıssa "Uyurgezerler" oldu. İnsanın iki yüzlülüğünden, asıl hissettiklerini ve düşündüklerini dile getiremeyişinden bahsediyor.
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
"Ve deliliğimde hem özgürlüğü hem güvenliği buldum; yalnızlığın özgürlüğünü ve anlaşılmazlığın güvenliğini; bizi anlayanlar bizden bir şeyleri tutsak ederler çünkü."
Halil Cibran.
Eseri çok beğendim çok farklı bakış açılarıyla yazılmış ufak ufak öyküler. İnsanı düşünmeye sevk ediyor.
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Merhabalar değerli kitapseverler bugün sizlere Halil Cibran'ın kaleminden Deli adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitapta öncelikle benim gibi bilgisi olmayanlar için yazarımızın hayatına dair bilgiler okuyoruz. Daha sonra ise kitapta 35 öykü yer alıyor ama bu kitap öyle bildiğimiz öykü kitapları gibi değil .Öyküler felsefeye dayalı biraz adalet,erdemlik, ölüm, dünyaya gelme,akıl ve delilik gibi konular içeriyor. Bir kaç kaç saatte bitirebileceğiniz ama okurken soluklanıp düşündüren bir öykü kitabı. Yazarımızın kalemiyle hiç tanışmamıştım iyi ki okumuşum dediğim kitaplardan biri oldu. Farklı bir tarz öykü kitabı okumak istiyorsanız bu kitabı tavsiye ediyorum şimdiden okuyacak olan herkese keyifli okumalar dilerim.
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Şiir kitabımsı öykü kitabı gibi. Kısa kısa öykülerden oluşuyor kitap. Halil cibranın okuduğum 2. Kitabı. Bu kitabı da okuması keyifliydi. Bi oturuşta bi kahve molasında bitirebilirsiniz
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Karşınızdaki insana saatlerce dil döküp anlatmaya çalıştığınız bir şeyi,bu kitaptaki 1 sayfalık hikayemsi yazıları okutarak daha başarılı olabilirsiniz! Yine bir Cibran klasiği.Dışarıdan basit gelen yazıların içine gömüldükçe duygularınızı, düşüncelerinizi, toplumu daha farklı bir bakış açısıyla sorgulamanızı sağlayan usta kalemin rahatlıkla okunabilen bu eseri kesinlikle kütüphanenizde bulunması gereken bir başyapıt..
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Yine nasıl bir gönül sesi zekayla dile gelmiş de kelimelere dökülmüş böyle… Yine Halil Cibran kimlere kulak vermiş de böylesi sözlere tercüman olmuş… Ne mutlu bana şu sözleri okuma - anlama - sevme şansına sahip olmuşum. Deliysem yazdığı kadar ne mutlu bana.
Halil Cibran'ın okuduğum üçüncü eseri. içerisinde küçük ve birbirinden bağımsız hikayeler ve düşünceler var. Aslında okuması kolay bir kitap ancak anlamak için biraz düşünerek okumak gerekiyor. Okuyup geçmemek ve üzerinde biraz durup düşünmek lazım. Bazı küçük hikayeleri anlayamadığımı bile söylesem doğru olacak. "Aslında söylemek istediği bu muydu?" diye soruyorum kendime. Okumak isterseniz sıkılmayacağınızı düşünüyorum.
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Kitap toplam 36 kıssadan hisse hikayeden oluşuyor yine. Ben Halil Cibran kitaplarının sırayla değil ara ara bir sayfa açılıp okunması taraftarıyım Bakalım siz okurken kendi payınıza ne alacaksınız. Merakla bekliyorum.
DeliHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201921,9bin okunma
Sık sık haksız eleştirilere maruz kaldığını düşündüğüm, kendine has muazzam bir anlatımı bulunan, eşi benzeri olmayan bir yazar Halil Cibran Kısacık hikayelerine devasa anlamlar kazandırmış, hem edebi içerikleri doyasıya barındıran hem de eğitici, derin anlamlara sahip bir kitap sunmuş okurlarına değerli yazar. Yazım dili o kadar ustaca ki, hikayelerde yer alan cümleler arasında ahenk ve kafiye var birer şiir misali. Bu öyle bir yazarın kitabı ki okuma esnasında, cümlenizi bitirmeden araya biri dahil olup okumanızı yarıda keserse, cümleyi, hatta paragrafı, zaman zaman da tüm hikayeyi baştan okumanız gerekir. Yalın bir anlatım değil yazım tercihi. Yazarken kelimelerle oynamayı, sıradışı yazmayı seviyormuş bilge adam.
Halil Cibran'ın bu ve diğer hikaye kitaplarını tavsiye ediyorum. Lütfen okurken, ilgi ve odağınız kitap üzerinde bulunsun. Zira cümleyi dikkat dağınıklığıyla tamamladığınızda anlam bulmanız da zorlaşacaktır. Ve ayrıca tüm hikayelerin altında yatan mesajı anlamaya çalışın. Sıradan dahi görünse o hikaye, aslında yaşadığımız hayatlarımızla bağdaştırılabiliyor ve ders niteliğinde oluyor.
Kitabın puanlaması bir hayli düşük. Eğitici içerikler barındıran kitapların puanlamaları, yalın dille anlatılmış film izler gibi okunan, edebi ve eğitici içeriklerden uzak kitapların altında kalmamalı.
Keyifli Okumalar.
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi.
1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı.
Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir.
Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır.
Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.