Kundera, “Yavaşlık”ta bizi modern zamanların hız girdabından çekip çıkarıyor ve unuttuğumuz bir soruyla yüzleştiriyor: Neden bu kadar acele ediyoruz? Bir yandan yolları, düşünceleri, hayatı hızla tüketirken, diğer yandan derinlikten, dokunuşlardan ve anlamdan uzaklaşıyoruz. Kitap, bu sorunun etrafında örülen bir hikâyeler ağıyla, insanın ruhundaki boşluğu gözler önüne seriyor.
Romanın her sayfasında hız ile yavaşlık arasındaki o kadim karşıtlık çarpıcı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Hız, unutuşun; yavaşlık ise hatırlamanın simgesi oluyor. Koşuşturan, sürekli ileriye bakmaya zorlanan insan, geride bıraktıklarının farkına bile varmıyor. Oysa yavaşlamanın içinde bir tür hatırlama, bir tür yeniden doğma var. Kundera, bunu bize incelikli ironisi ve keskin gözlemleriyle aktarıyor.
Kitabın en çarpıcı yanı, geçmiş ile şimdinin, düşünce ile bedenin, hafıza ile arzunun iç içe geçmesidir. Okurken fark ediyorsun: Yavaşlık, yalnızca hareketin yavaşlaması değil; bir duyumsama biçimi, bir yaşam felsefesi. İnsan, yavaşladığında kendine yaklaşır; hızlandığında ise kendinden uzaklaşır. Ve ne acıdır ki çağımız, insanı hızın sahte mutluluğuna mahkûm ediyor.
Kundera, karakterlerin iç dünyasında dolaşırken aslında bir ayna tutuyor: Aceleyle tüketilen ilişkiler, sabırsızlıkla kurulan bağlar, anın tadına varmadan yaşanan hayatlar… Bütün bunlar, okuru derinden sarsan bir farkındalığa götürüyor. Çünkü kitabın alt metninde şu gizli uyarı var: Yavaşlamayı bilmeyen, yaşamayı da bilmez.
hem bireysel hem de toplumsal bir çağrı niteliği taşıyor. Modern insanın en büyük kaybı olan hatırlama yetisini yeniden kazanmanın yolu, durup dinlemekten geçiyor. Bu kitap, bize unuttuklarımızı hatırlatıyor; basit görünen ama aslında hayatımızın merkezini sarsan hakikati: Yavaşladığında hayat daha derin, daha